Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiApapar

Dlaczego katolicy chcą by zgwałcone kobiety rodziły ?

Polecane posty

Odpowiedz na pytanie z topicu jest banalnie prosta. "Dlaczego katolicy chca by zgwalcone kobiety rodzily?". Odpowiedz: bo tak nakazuje nauka KK.

Gość offerma
"Do 12 tyg zarodek nie ma odruchów bo nie czuje," 123 a w nocy z 12 na 13 tydzień nagle się te odruchy pojawiają? może nam to wyjaśnisz jakoś? ja nie napisałem niczego o odruchach i czuciu. napisałem że układ nerwowy rozwija się od samego zapłodnienia. wbrew bredniom które ty tu wypisujesz jakoby dopiero od 12 tygodnia "zaczynał się rozwijać". powstanie węzła hensena a potem struny grzbietowej to etapy rozwoju układu nerwowego. a ma to miejsce w ciągu pierwszej doby od zapłodnienia. więc śmieszny jesteś twierdząc że do 13 tygodnia układ nerwowy się "nie rozwija". a potem co, "czary mary" i jest? takie bzdury to opowiadaj aborcjonistycznym fanatykom, oni cię chętnie posłuchają.

Offermo a dlaczego jest w Tobie tyle jadu do osób,które mają inne zdanie niż Ty?

offerma- jak byś był kobietą to może więcej byś zrozumiał. To od zawsze mnie fascynuje- ze o ciele i prawach kobiety najwięcej do powiedzenia mają mężczyźni. Plus oczywiście księża, co jest już zupełnym paradoksem.

Gość offerma
nie ma we mnie żadnego, "jadu" tylko przedstawiam fakty bez ideologicznego zaślepienia. a o "jadzie" to zwykle piszą ci którzy lubą wypisywać tu kłamstwa.

Nie ma jadu ale jednak gdy ktoś się z Tobą nie zgadza zaraz piszesz jakieś w jego stronę "komplementy"...

Gość ruchu seks
Podjęcie aborcji to nie powinna być tylko de taka kobiety ale i biologicznego ojca tego dziecka bo dziecko ma ojca i matkę.

@Polly: mowimy przede wszystkim o zyciu dziecka, ktore nie jest cialem kobiety. Cale zagadnienie nie kreci sie wylacznie wokol kobiety, bo do czynienia mamy z dwoma zyciami.

Taaaak, zwłaszcza dużo do powiedzenia powinien mieć gwałciciel- oprawca kobiety, przecież w końcu to przyszły tatuś.

Gość offerma
"offerma- jak byś był kobietą to może więcej byś zrozumiał. " 123 skoro mózg mieści się w czaszce to nie wydaje mi się żeby z faktu bycia kobietą wynikały większe możliwości rozumienia czegokolwiek. kościół katolicki kieruje się takimi a nie innymi zasadami i nikt nie ma obowiązku tych zasad przestrzegać chyba że chce być katolikiem. w polsce ciąże z gwałtu można usunąć więc naprawdę nie wiem skąd te wściekłe ataki na kościół. on potępia aborcję także w tym przypadku ale potępia również gwałty i seks pozamałżeński. a w tych wypadkach jakoś was zdanie kościoła nie wzrusza. tylko przy aborcji się tak jaracie. a co do "ciała kobiety" to przypominam że jest tam również ciało jej dziecka. a aborcjoniści prawa tego dziecka zupełnie ignorują dehumanizując jego istnienie przez epitety takie jak "zlepek komórek". to jest coś obrzydliwego. 123 "Nie ma jadu ale jednak gdy ktoś się z Tobą nie zgadza zaraz piszesz jakieś w jego stronę "komplementy"..." a skoro czyjąś metodą na dyskusję jest kłamstwo to niech się nie dziwi że jest traktowany tak jak kłamca na to zasługuje.

Gość ruchu seks
Gwałt to co innego. Zresztą co wy z tym gwalceniem? Prawnie kobietą ma prawo zabić dziecko jeśli jest owocem gwałtu.

Gość offerma
"ale i biologicznego ojca " 123 bzdura. nikt nie ma prawa zabijać dziecka nawet jak jest jego matką lub ojcem.

Maćku ty możesz mówić abstrakcyjnie o życiu dziecka, ale to kobieta będzie je nosiła 9 m-cy pod własnym sercem i to ona musi pogodzić się(lub nie) z tym, że w jej ciele płynie też krew oprawcy. Łatwo jest generalizować i snuć teorie- każdy wie, jak być powinno, tylko co z tego, skoro ogromna część kobiet zwyczajnie sobie z tym nie radzi. I ciężko je za to winić.

Gość czarny kwiat
gdybym sie dowiedziala ze powstalam z gwałtu....nabralabym wody w usta i sie utopiła:/:/:/:/

offerma- z faktu bycia kobietą akurat w tym konkretnym temacie wynika jedno: ŻE MOŻESZ SOBIE WYPISYWAĆ TEORIE ALE FIZYCZNIE CIEBIE TEMAT NIGDY DOTYCZYŁ NIE BĘDZIE! Teraz już rozumiesz?

Gość offerma
"skoro ogromna część kobiet zwyczajnie sobie z tym nie radzi." jaka "ogromna część"? ile jest przypadków ciąż z gwałtów?

@Polly: nie pisalem wylacznie o sytuacji z gwaltu, tylko ogolnie, ze dziecko nie jest cialem kobiety, wiec nie do przyjecia sa takie sformulowania jak "kobieta decyduje o swoim ciele" w odniesieniu do ciazy. Kobieta moze decydowac o swoim ciele w zakresie np. usuniecia zeba, albo wyciecia nerki, jak chce byc dawca, ale nie jesli chodzi o zywego czlowieka. Bo na tej zasadzie ja moge powiedziec, ze Ty mi nie pasujesz, wiec chce Cie skasowac i nikt, nawet KK nie powinien sie do tego mieszac, bo to moja sprawa i moje zycie. Ale jak wiemy tak nie jest, bo prawo chroni Twoje zycie. Co do sytuacji z gwaltu, to w Polsce aborcja w takich sytuacjach JEST LEGALNA.

Gość offerma
"ŻE MOŻESZ SOBIE WYPISYWAĆ TEORIE ALE FIZYCZNIE CIEBIE TEMAT NIGDY DOTYCZYŁ NIE BĘDZIE!" 123 a ciebie będzie? przewidujesz w najbliższym czasie ciążę z gwałtu u siebie?

offerma: Wiesz, może ciężko to zrozumieć ale kobieta chyba troszkę więcej wie o kwestiach ciąży (chociażby z autopsji)- więc jest tu mniej miejsca na "gdybanie".

Gość dziecko z wpadkiiiiiiiiii
Maciek B. I jeszcze na koniec: ciaza to nie tylko kobieta, tylko kobieta i DZIECKO. Bo z ust niektrych jest tylko: kobieta decyduje, kobieta urodzi, kobieta odda, kobieta nie odda itd. A ani slowa o dziecku. To nie jest przedmiot. Rozumiem, ze jak sie go nie widzi, bo jest w brzuchu, to mozna sobie teoretyzowac. Ciekawe czy jedna z druga bylaby w stanie abortowac dziecko np poltoraroczne, albo niemowlaka po urodzeniu. Rodzisz dziecko i lekarz sie pyta czy chcesz go abortowac. Pozdrawiam jestem łatwy A ja powiem, że faceci w ogóle nie powinni się wypowiadać w tej kwestii. Rodzą kobiety i wychowują samotnie kobiety-bo faceci mają takie dzieci niechciane w du ie, w najlepszym wypadku rzucają parę złotych na odczepne. To kobieta się męczy, znosi wyrzuty społeczeństwa jako samotna matka, zawala pracę, karierę. Dlatego faceci mają gó wno do gadania. Ja jestem dzieckiem z wpadki i powiem Wam, że żałuję, że mnie matka nie wyskrobała, tyle co się nacierpiałam w dzieciństwie, to porażka, dalej mam skrzywioną psychikę i zaburzone relacje z ludźmi, a moja matka też sobie życie zmarnowała, bo ojciec się ulotnił. Wolę nie myśleć, co przeżywają dzieci z gwałtu. Poza tym darujcie sobie głupie teksty, że dziecko półroczne i zarodek kilkutygodniowy to to samo. To dlaczego nie zamraża się dzieci po urodzeniu, a zamraża zarodki )in vitro) dlaczego urządza się pochówek dzieciom zmarłym po urodzeniu, a płodom po poronieniu nie?

Gość offerma
"może ciężko to zrozumieć ale kobieta chyba troszkę więcej wie o kwestiach ciąży" 123 a jednak całkiem sporo ginekologów to faceci, czyżby byli niekompetentni bo nie mają pochwy i macicy a kobieta z racji ich posiadania automatycznie "więcej wie"? to kto ma być weterynarzem w takim razie? jeżeli sama nie widzisz jak te twoje argumenty są niedorzeczna to chyba tylko źle o tobie świadczy.

@dziecko z wpadki: faceci moga sie tak samo wypowiadac na temat zycia czlowieka jak kobiety. Dziecko to nie jest Twoja wlasnosc, a jego zycie jest chronione przez prawo.

Gość offerma
"Ja jestem dzieckiem z wpadki i powiem Wam, że żałuję, że mnie matka nie wyskrobała, " 123 odpowiem ci słowami poety. skoro uważasz że: "lepszy dla ciebie byłby świt zimowy i sznur i gałąź pod ciężarem zgięta" to zawsze taką operację możesz przeprowadzić. tylko nie chcesz ale chętnie przeprowadzała byś ją na kimś innym. to zresztą nic niezwykłego. wiele osób uważa że życie ludzkie to wcale nie takie halo. oczywiście gdy chodzi o życie innych, nie ich.

offerma: 1. Przeczytaj sobie wpis powyżej- odpowiadając na swoje pytanie. 2. Też jestem przeciwna aborcji- wynikającej nie wiem- z głupoty, lekkomyślności. Ale jaka jest wina kobiety zgwałconej? To ona będzie ponosiła wszystkie konsekwencje przeżytej traumy.

Maćku- faceci mogą się wypowiadać i tylko tyle, bo w sytuacji gdy na teście pojawią się 2 kreseczki- zawsze mogą dać nogę, ewentualnie potem finansowo wspierać.I co ich najgorszego spotka? - Zostaną nazwani draniem czy oszustem. To porównaj to sobie z sytuacją kobiety.

to zawsze taką operację możesz przeprowadzić. właśnie nie mogę, teraz jest już za późno niestety, ale gdybym była w takiej sytuacji (niechciana ciąża) natychmiast bym przeprowadziła aborcję, na szczęście są kraje, gdzie można to zrobić bez przeszkód

Gość offerma
"Przeczytaj sobie wpis powyżej- odpowiadając na swoje pytanie." gdzie jest ta odpowiedź na moje pytanie? bo powtarzanie bredni że "faceci się nie powinni wypowiadać" przez następną idiotkę to nie odpowiedź. to raczej kobiety się nie powinny wypowiadać bo zgodnie z rzymską zasadą:"nikt nie może być dobrym sędzią we własnej sprawie" (nemo iudex i causa sua). w związku z tym, ponieważ to kobiety zachodzą w ciążę to jako osobiście zainteresowane a tym samym nieobiektywne nie powinny się w sprawie dopuszczalności aborcji wypowiadać. logiczne?

Zgadzam się z Polly.Co innego aborcja jako środek "po" a co innego aborcja,bo kobieta została zgwałcona.Zresztą różni są ludzie,opinie.Każdy ma prawo do swojego zdania jak chociażby osoba,która dała takie coś : http://www.voila.pl/278/1qz8d/?1

Otóż to, w naszym pięknym kraju jest pełno samotnych matek a ilu samotnych ojców? Ale do wymądrzania się i teoretyzowania to pierwsi. Hipokryci.

Gość tłumok ostatni
skoro kobiety więcej wiedzą o ciąży, to dlaczego przeważnie wybieracie ginekologów FACETÓW?!