Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Rengie

wrzesień 2013 :))

Polecane posty

tak tylko jak zdecydujesz sie na macierzynski od razu na rok to caly rok jest 80% a jak zdecuydujesz sie na pol roku i przedluzysz pozniej o kolejne pol to jest tak jak mowilas

czyli to z mopsu to jest np tylko dochod ojca tak?i to co podalas to netto czy brutto?

ja tez haftuję:) ale przy malym dziecku ciezko o chwile wolną. chcialam sei zając sutaszem -wszytko juz mam oprócz chęci. ta oliwka ma niebieską zakrętkę

https://www.google.pl/search?hl=pl&authuser=0&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1280&bih=685&q=johnson+oliwka+w+%C5%BCelu&oq=johnson+oliwka&gs_l=img.1.1.0i24l2.1360.4310.0.5671.14.11.0.3.3.0.129.1055.9j2.11.0...0.0...1ac.1.4.img.SiIonDS5L5c#imgrc=UlhIU5JeM5u6zM%3A%3BL2Ax95dHgCYI9M%3Bhttp%253A%252F%252Fwizaz.pl%252Fkosmetyki%252Ffoto%252F42603_250.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwizaz.pl%252Fkosmetyki%252Fprodukt.php%253Fprodukt%253D42603%3B250%3B250

no to kwotowa wyjdzie to samo bo i w jedny i w drugim stracisz 20 % jeśli chodzi o MPOs to tak to kwota nett i twój dochód polcza jako utracony,lae zadzwoń do swojego MOPS bo z tego co wiem to też od gminy zależy ..u mnie dostałam takie informacje,oprócz tego oczywiscie kupe zaświadczeń i oświadczeń.. no i załatwiasz to mniej wiecej miesiąc przed końcem macierzyńskiego,chyba że po macierzyńskim weżmiesz jeszcze urlopy które w pracy masz nie wykorzystane.MOPS liczy i tak 24 miesiace od daty złozenia wniosku wiec nic nie tracisz..

no no tak pytam, ja wiem ze wychodzi kwotowo to samo ale ja np wole caly rok 80% bo w sumie mam caly rok jedna kwote a jak bede miala100% i poniej 40%mniej to juz sie odczuje;)

no ja też bym wolała dostawac 80 cały czas,nawet od ciebie sie dowiedziałam ze tak jest bo byłam przekonana ze jest jak pisałam wcześniej.W tej sytuacji tez określe sie na cały rok żeby dostawac stała kwote..

Aby skorzystać w dodatkowych, płatnych w wymiarze 80% pensji 26 tygodni urlopu, należy zgłosić taką chęć przynajmniej na 14 dni przed planowaną datą porodu. Jeśli tego nie zrobisz, przez pierwsze pół roku będziesz otrzymywać 100% świadczenia. Jeżeli jednak w tym czasie zdecydujesz, że chciałabyś wydłużyć urlop o kolejne pół roku, jest to możliwe, jednak będziesz przez drugą część urlopu otrzymywać 60% pensji. Podstawę wymiaru zasiłku dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych.

podlogi umyte dorsz w piekarniku ja znow wyladowalam w wc ciezki dzien;/

żabka - komu trzeba zgłosić jaki wymiar urlopu macierzyńskiego wybieramy?? Pracodawcy i on zgłasza do Zus?? nie orientuje sie jak to jest.

żabka - ja tez mam zły dzien dzisiaj, chce mi się wymiotować od rana :( współczuję, że sie tak męczysz.

wlsanie sie dowiedzialam ze bratowa męza bedzie miala 2 chłopca. a ja tak bym chciala dziewczynkę jeszcze raz,,

reni89 --- kupiłam elancyl 400 ml w super pharm za 125,90 zł (jest promocja 200 ml gratis - co daje 400 ml i dodatkowo -20% na wszystkie produkty Elancyl) Wiem, ze to jest droga firma, ale ja z tego już stosowałam kremy na cellulitis i kremy wyszczuplające i były doskonałe, bo działały, a nie tak jak np. vichy, który działa tylko jak stosujesz jak przestaniesz to już nie działa. Ale czasem uwaga na super pharm, bo niektóre produkty mają stare. Aga- jeśli chodzi o przeziębienie, to oprócz tych wszystkich czosnków, soków z cebuli , ciepłych kąpieli (choć mi ginekolog powiedział, żebym nie leżała w gorącej wodzie w wannie) to proponuje Ci zrobić sobie inhalacje z soli z dodatkiem olejku, i koniecznie z dodatkiem sody oczyszczonej, proporcje znajdziesz na necie. Nad takim wrzątkiem pochyl się przykrywając głowę zupełnie ręcznikiem i wdychaj mocno raz ustami raz buzią, przed snem, to działa doskonale na prawdę. I nie ma potem katarku, czy zatkanego noska.

ja spalam, wstalam i znow do kibelka. zjadlam obiad i znow mnie kreci, najgorsze ze idziemy do znajomych i troche sie boje ze posiedze dluzej w wc niz z nimi w pokoju;))

Ja wróciłam niedawno od lekarza i wszystko jest w porządku, szyjka się nie skraca, badania moczu w porządku, z dzidzią też wszystko dobrze więc mówił, że te bóle spowodowane mogą być rozrastającą się macicą ale żeby tak mocno bolało? :( Mam skończyć duphaston i przepisał mi luteinę dopochwową 3 razy dziennie po 2 tabletki dopóki bóle nie ustaną, oprócz tego nospa 2 razy dziennie. Najważniejsze, że z dzieckiem wszystko dobrze ;) A pytałam o ten kwas foliowy i lekarz mi powiedział, że po 12 tygodniu zmniejsza się zapotrzebowanie na niego więc ten femibion sam mogę brać spokojnie. Agatka u mnie niestety nie ma super pharm więc pozostaje mi allegro ;) a zamówiłam z gratisem, z płynem do demakijażu Vichy więc się opłacało.

Cześć dziewczyny wczoraj nie zagladalam bo zajęta cały dzien byłam. Poruszylyscie temat jak długo pracować w ciazy. Ja w pierwszej ciazy do 37 tyg pracowałam bo pomimo ze 29 tyg wymiotowalam to generalnie czułam sie dobrze. Prace miałam fizyczna, mieszkam w Uk i sprzatalam biurowce w centrum. Ale tak jak mówię ja czułam sie dobrze i nie wysiedzialabym w domu. Jak synek skończył 4 mce to wróciłam do pracy tylko jako samozatrudniajaca sie i pracuje 4 popoludnia w tyg od 16 do 21 wtedy mąż zajmuje sie dzieciatkiem i szczerze nie chce nawet myśleć o przerwie mam nadzieje ze zdrowie mi pozwoli dopracować do końca ciazy. Potrzebuje tego czasu dla siebie bo pomimo ze idę pracować to poniekąd bardzo odpoczywam psychicznie. A co do kremów i oliwek to napewno pomagają. Ale pamiętajcie nie zapominajcie o biuscie i udach. Ja smarowalam tylko brzuch i biust a rozstepy wyszły na udach aż po kolana. Wyglądam tragicznie ale obiecalam sobie ze po 2 ciazy usune je laserowe :) teraz obecnie stosuje oliwke z kolagenem i vit E i dla spokoju smakuje sie cała mam nadzieje ze tym razem nowe blizny sie nie pojawia Ps aby zapobiec rozstepa podobno duzo wody trzeba pić :)

Reni89 cieszę sie ze z Tobą i dzidzia wszystko dobrze. A mówił Ci moze lekarz dlaczego tak bardzo Cie ten brzuszek boli?

Reni89 cieszę sie ze z Tobą i dzidzia wszystko dobrze. A mówił Ci moze lekarz dlaczego tak bardzo Cie ten brzuszek boli?

Hej dziewczyny ;) Jak samopoczucie? Mi jest okropnie słabo, ciśnienie mam niskie i kręci się w głowie, ogólnie kiepsko się czuję, podejrzewam że to przez zwiększoną dawkę duphastonu ale jeszcze został mi na 4 dni a później będę brała luteinę, może po niej nie będzie tak źle. Agi lekarz sprawdzał mi szyjkę, kazał zrobić badania moczu które wyszły w porządku, robił usg, nawet nerki badał i nic niepokojącego nie widział. Mówił, że te bóle są zapewne spowodowane rozrastaniem się macicy. Dzisiaj mnie brzuch nie boli ale kręgosłup daje popalić :( Mam tylko nadzieję, że to minie.

Reni naprawdę współczuje Ci z tymi bulami mam nadzieje ze wkrótce ustana. Ja dziś znowu od rana wymiotuje ( migdaly w moim przypadku nie działają:( )

Na wymioty też nie mam sposobów bo na szczęście mnie ominęły ale dziewczyny pisały o herbacie z imbirem, może spróbujesz?

ja dzis koszmarnie sie czuje ,cisnienie 111/66 od wczoraj ból głowy a od rana wymioty. nic nie robie. leżee czasem juz nie mam sil bo od tych całych wymiotów gardlo mnie boli

Kurcze słyszałam o tych cherbatkach imbirowych tylko moj problem taki ze od dziecka nie znoszę zapachu imbiru i wątpię abym mogła ja przełknąć :/ muszę jakoś przecierpiec :)

ja żuję obrany ze skórki kawalek korzeniu imbiru ale to pomaga jak umarłemu kadziło

a ja wlasnei zrobilam herbate z imbirem mecze sie znow od rana w herbacie nie czuc go bardzo, ale swiezy jest dobry smakuje jak cytrynka bo kupilam w proszku to masakra okropna byla herbata

Agi sprobuj herbate z imbirem nie taka gotowa tylko zwykla herbate ale ze swiezym imbirem ona smakuje troche jak z cytryna

Cześć Dziewczyny, byłam dzisiaj na badaniu - usg genetycznym i juz się chwalę jak było. Otóż wszystko w jak najlepszym porządku z naszą dzidzią. Dzidzi urosło do 5,7cm, ma już żołądek, pęcherz, oczka już na swoim miejscu, kość nosowa wykształcona, jelita przesunęły sie do jamy brzusznej z pępowiny (na szczęście nie ma przepukliny), główka ma właściwe rozmiary jak na 13 tydzień, przezierność karku wynosi 0,9mm czyli mieści się w granicy jaka na ten tydzień powinna być (0,8-1,1mm). Wielkośc stopy to 8mm. Kości policzkowe i szczęka widoczne, ilośc paluszków prawidłowa. Jesteśmy przeszczęśliwi,że dzidzia jest zdrowa :) Lekarz mówi,że chyba będzie dziewczynka - co oczywiście nie potwierdza w 100% :) Mąż przeszczęśliwy bo chce dziewczynkę :) Dostałam oczywiście zdjęcia dzidzi w 3D :) Acha pytałam o ten kwas foliowy i lekarz kazał odstawić i brać tylko to co jest w witaminach, czyli i tak tego kwasu jest 0,4mg :)i jeść żurawinkę,żeby nie doszło do zakażenia dróg moczowych bakteriami. A i jeszcze cytologia wyszła ok :)

żabaczka super, że wszystko jest w porządku ;) Ja polecam pić jeszcze herbatę z żurawiny, działa moczopędnie a suszona żurawina też jest smaczną przekąską ;)