Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

WomanInTheFog

Jaki waszym zdaniem był największy błąd Hitlera?

Polecane posty

Gość 7 rata za kałacha
?

Gość 7 rata za kałacha
W obliczu porażającej przewagi rosjan w broni pancernej niemcy skupili się także na produkcji Pojazdów przeciwpancernych typu stugh marder jaghtpanter. Większość tych konstrukcji to było potężne działo bez wieżyczki umieszczone na podwoziach starych czołgów takich jak czeski Pz 38t oraz pzkfw I, II, III i IV....Brak wieżyczki ograniczał wgę a produkcja tych pojazdów znamionowała przejscie do całkowitej defensywy

7 rata za kałacha przykro mi ale ewidentnie się mylisz co do tego dlaczego powstał Tygrys.Tygrys w swojej postaci powstał na początku 1942 roku ,ale koncepcyjnie wywodził się z wcześniejszego okresu.Przeciwwagą dla czołgu T34 była Pantera ! Była na tym czołgu wzorowana,to jest ogólnie wiadoma sprawa .Czołg Tiger to czołg ciężki,T34 to czołg średni ,to jest zupełnie inna kategoria.W momencie gdy pojawił się na froncie T34 niemcy mieli już czołgi średnie Panzer III(podstawowy typ) i Panzer IV ,Nawet sowieci przyznawali że Panzer III jest znacznie lepszy w wielu parametrach od T34 ,a skąd to wiedzieli? Bo pan Hitler jescze przed atakiem Na ZSRR ,sprzedał im czołg tego typu i Rosjanie go mogli przetestować.Maksymalna predkość jaką osiągneli w czasie testów to około 70 km/h fenomenalna dla czołgu nawet dzisiaj,do tego pewność eksploatacji i wygoda obsługi.Po testach zdecydowali się na modyfikację dopiero co powstałego T34 ,dlaczego ? Bo T 34 był świetny ale na papierze,rzeczywistość była znacznie gorsza .

Gość 7 rata za kałacha
Największą z tych konstrukcji był Elephant (słoń) i wyglądał jak kutas pana boga na gąsienicach. W planach, których jednak nigdy nie zrealizowano (powstały chyba 2 albo jedna sztuka) był także super hiper ciężki czołg "Maus" (mysza) :)

Gość 7 rata za kałacha
Też dlatego dopisałem wzmiankę o czołgach KV;)

Gość Zuzanna Amelia & 22
No i znowu kafe sie pierniczy.

WomanInTheFog Przez Wasze opowieści o karabinach, mam ochotę iść na strzelnicę Kiedyś pamietam na obozie przysposobienia obronnego, byłam z sekcji strzeleckiej, to bardzo mi się to podobało i nawet obyło się bez trupów Spróbuj co Ci szkodzi ,jak masz taką możliwość.W czasie mojej służby wojskowej,miałem możliwość strzelania chyba ze wszystkiego czym nasza armia dysponowała ,nawet wystrzelałem kilka razy nagrodę w postaci 3 dni przepustki:classic_cool:

Gość 7 rata za kałacha
KVi kv2 Kv 85 i inne. A planów było wiele. Zastosowano takie które akurat odpowiadały rozwojowi sytuacji na froncie. Po kiego grzyba mieliby niemcy produkować takiego żrącego rope potwora? Na początku wojny wygrywali przy użyciu cieniutkich jak tektura Pzkf I z 20 mm "armatą" albo i bez a jedynie z karanbinem maszynowym. Stal mieli ze szwecji (stąd inwazja na norwegię) a zapasy ropy kurczyły się w zastraszającym tempie. Uważasz, że ot tak sobie postanowili wyprodukować Tygrysa, który wpierdalał ropy za 5 dotychczasowych czołgów?

Wkurzają mnie te znikające posty.... Minty Man 41 Nie, nie mam takiej możliwości, zresztą po tylko latach mogłoby się nie obyć bez ofiar :) Zresztą co już mówiłam nie pałam aż taką miłością do broni jak Wy, z tego co czytam :)

Gość to co się dzieje w zachodniej
Europie z imigrantami ,czepiał się żydów i polaków którzy coś wnosili a teraz ciapata hołota robi rozpiździel i gnój w imie allaha , nawet w pl jest postawiony meczet wahabitów w Wa-wie

7 rata za kałacha Tygrys był o wiele więcej wart niż 5 czołgów innego typu,każdy czołgista z okresu II wojny światowej to powie .W chwili gdy powstał Tygrys(później nazwany Tygrys 1)jakiś większych problemów z benzyną jeszcze nie było(benzyną ,czasem spirytusem nie ropą! Żaden liniowy czołg niemiecki nie był napędzany dieslem,ropa była rezerwowana dla u-bootów)Głupotą było pojawienie się Tygrysa II czyli Królewskiego ,olbrzymia masa ,przesilony silnik który pochłaniał ogromne ilości paliwa(benzyny) związana z ogromną wagą awaryjność.Ten czołg wyprzedził swoją epokę o wiele lat

Gość 7 rata za kałacha
mozliwe. Ale i tak najlepsze było to chba 800 mm gdziało gustav jakiś tam;). To było dopiero marzenie każdej kobiety:classic_cool:

Gość to co się dzieje w zachodniej
chodzi mi o to ,że wziął się nie za tych co trzeba :(

to co się dzieje w zachodniej To nie jest wątek o nienawiści rasowej, czy religijnej. W sumie i tak już temat zszedł na zupełnie dla mnie obce terytoria :P

Argen Ja nie miałam tych zajęć w ramach szkoły, tylko byłam na takim obozie. Nie wiem czy teraz są takie organizowane.

Argen bo obroni nas nasza potężna zawodowa armia ,oczywiście gdy wróci z Afganistanu ;) Dlatego nie musisz umieć strzelać,zresztą chyba nie mieliby dla Ciebie karabinu :(

Gość 7 rata za kałacha
zastanawiam się dlaczego fizylierzy na tym obrazie nie maja słuchawek przemysłowych nna uszach...I w zasadzie po co oni tam w ogóle są?:D

Gość 7 rata za kałacha
Jakby co to możesz do mnie mówić "dziadku" argen. Rezerwa pozdrawia:)

To teraz nie ma w szkole przedmiotu "przysposobienie obronne" ? Bo wtedy na tym przedmiocie, właśnie się zdobywało podstawową wiedzę w tym zakresie.

Gość 7 rata za kałacha
?

Gość 7 rata za kałacha
Teraz w szkole przysposobienie obronne to mają nauczyciele:D W razie gdyby klasa postanowiła potraktować któregoś koszem na śmieci ew wpłynąć na wyniki klasówek środkami przymusu bezpośredniego:P

Pamiętam, że właśnie na tym przedmiocie pierwszy raz trzymałam broń w ręku :) Kurcze dokąd zmierza to nasze szkolnictwo, a to był taki fajny przedmiot :)

:) Ja też miałam celujący. Marzyło mi się iść do wojska, ale wtedy kiedy ja kończyłam szkołę średnią, to mogłam iść tylko za biurko :(

Gość 7 rata za kałacha
No to nie masz czego żałować:P

Gość Zuzanna Amelia & 22
A ja jestem za generalnym przeszkoleniem spoleczenstwa jak to ma miejsce w USA. kazdy umie strzelac , kazdy ma prawo jazdy, kazdyu co jakis czas szkoli sie w uzyciu broni. W razie potrzeby latwo ludzi zmobilizowac. trzymanie stalej armi pochlania majatek.

Zuzanna Amelia & 22 A ja jestem za generalnym przeszkoleniem spoleczenstwa jak to ma miejsce w USA. kazdy umie strzelac , kazdy ma prawo jazdy, kazdyu co jakis czas szkoli sie w uzyciu broni. To prawda ,ale zapomniała pani dodać że są tacy co tą wiedzę praktycznie wykorzystują,strzelając w szkołach do uczniów ,nauczycieli ,do strażaków :(