Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

WomanInTheFog

Jaki waszym zdaniem był największy błąd Hitlera?

Polecane posty

Gość czekamy na BSA
ciekawe co on napisze

Maciek: Nie zgadzam się z Tobą, gdyby to wszystko zostało odpowiednio rozegrane, to wtedy myślę, że miałby szansę na wygraną.

Widzę że Zwiad sie musi wtrącić, bo tu same imbecyle nie douczone. Po pierwsze, to głównym dostawcą ropy dla III rzeszy była Rumunia. Hitler nigdy nie prowadził działań wojennych na dwóch frontach i nigdy nie zamierzał walczyć na dwóch frontach, miał nauczkę z I wojny. Zaczął od Polski, która tak naprawdę była poligonem dla Niemców, bo Polska armia była gówno warta, dodając do tego polskie błędy dowódcze, to można uznać że był to zwykły poligon szkoleniowy przed wojną z zachodem. Potem była Francja i zemsta za I wojnę, ale to też mu poszło łatwo i osobiste sprawy załatwione, z Włochami miał sojusz, tak samo jak z Hiszpanią, mimo że był ostro wkurzony na Generała Franco, więc jedynie był to sojusz na papierze, bo uważał po cześci za zdrajcę Generała Franco. Więc kiedy już pokonał europę zachodnią, to stwierdził że sojusz z Angilią jest kwestią chwili, wbrew pozorom nigdy z nimi wojny nie chciał a jedynie sojuszu, więc rakietami V1 i V2 oraz bombardowaniami chciał zmusić Anglię do sojuszu za sprawą nacisku ludu na władzę, która miała się bać wojny i potęgi Niemiec. A więc skoro uznał tą wojnę za skończoną, a jedynie zostały formalności, to zaczął wojnę z Stalinem. Niestety Duce i jego armia pedałów ponosiła ciegle klęski, więc musiał mu pomóc aby nie doszło do kompromitacji III rzeszy i sojuszników. Potem głupota sprawiła że USA się wkurzyła i razem z Anglią zaczęli współpracować z Stalinem. Wysyłali mu nowoczesną broń, maszyny itp, to zmiażdżyło Hitlera, bo Stalin zrobił z tego walec i przejechał Hitlera. Hitlerowi nie zabrakło ropy, ale nie umiał jej zwyczajnie dostarczyć, bo się mu cała logistyka załamała, a ten co się zna na wojsku, to wie że jak logistyki dobrej nie ma, to nic nie ma, a niestety w ZSRR to nie Europa i tam logistyka to była wręcz niemożliwa i tym samym walka nie równa. Dlatego też dążyli do ropy radzieckiej, bo to była jedyna droga, Rosja była zwyczajnie za duża i za słabo zurbanizowana, aby przeprowadzać takie operacje, po prostu logistyka im się załamała, morale szlak trafił i jak w domino wszystko się zawaliło.

Gość Kazuhiro
no ciekawe

Zwiad: Bardzo Cię proszę jak wypowiadasz się w moich wątkach, to mi nie ubliżaj od imbecyli. Na ten temat każdy ma inne spojrzenie i chciałam poznać opinie innych, nie mniej dziękuję, za Twoją wypowiedź.

Gość zwiad to reinkarnacja hitlera
:P

WomanInTheFog-Kobieto, historia to nie opowiadanie, to nie polityka, historia jest zawsze jedna, wiec skoro ktoś pieprzy głupoty że Hitler brał ropę z Afryki, to jest popierdolony i niech się dokształci, niech się dowie po co była Hitlerowi Afryka i dlaczego szły tam takie zacięte walki o Afrykę, w tamtych czasach to nikt nie wiedział o ropie Arabskiej i ropę pozyskiwano z Europy i USA, ewentualnie z Baku ,ale to już kwestia Rosyjska, czyli też Europa.

Gość De Tomaso
Maciek Be @Woman: ale ta wojna byla nie do wygrania. Gdyby USA zrobilo inwazje od razu, to w ogole by nie bylo tematu. Hitler byl dobry jak na kraje typu Francja. Maciek Be kiedy USA byłoby gotowe na inwazję Europy? 1939 nie ,1940 wykluczone,1941/2/ 3nie wykonalne !!Armia USA w tych latach była za słaba ,sprzęt bardzo słaby.Amerykańskie dywizjony myśliwskie musiały początkowo latać na angielskich Supermarine Spitfire bo na swoich myśliwcach nie miałyby większej szansy w walce,front europejski to wysokie wymagania ,to nie walki w Afryce czy w Azji.Podstawowy czołg w armi amerykańskiej to General Lee żadna rewelacja ,Stuart to czołg lekki ,późniejszy Sherman też był przeciętny .Ten sprzęt był słaby,wystarczyłby gdyby Rzesza walczyła na dwa fronty ,jeśli tylko z USA i Anglią to szybko by się to nie skończyło.Hitler przegrał bo musiał rozdrabniać siły,nie dlatego że był totalnym dyletantem,on czasami nie miał wyjścia.Walczył na froncie w czasie 1 wojny światowej i zdawał sobie sprawę że wojna na dwa fronty to małe szanse na wygraną.Zaryzykował bo w zasadzie nie miał wyjścia ,wiedział że Stalin szykuje się do ataku,liczył na szybką kampanię i co by nie mówić mało brakowało a Moskwę by zdobył,zabrakło jednego letniego miesiąca.Musiał przed atakiem na ZSRR pomóc w Grecji Mussoliniemu i zrobić porządek w Jugosławi ,to chyba ocaliło Stalina.

Gość De Tomaso
Zwiad masz rację ale po co obrażasz ludzi ?Nie każdy jest historykiem,zgadzam się z Tobą bo orientuję się jak było ,ale qźwa nikogo nie obrażam .Wiem że masz taki styl ale nie bądź ciągle chamem :O

Właśnie o to mi chodziło, aby prowadzić ta dyskusję na poziomie, bez obrażania i przekleństw. Na temat, o którym zwiad napisał się nie wypowiedziałam, nie opowiadam tutaj, bo fakty każdy zna (albo wydaje mu się, że zna), tylko chciałam poznać Wasz punkt widzenia. Jak to sie mówi kto pyta nie błądzi, ponieważ interesuję się tą tematyką, to mogę dodatkowo powiększyć swoją wiedzę w tym zakresie, co jest dla mnie bezcenne.

De Tomaso-Ciulu głupi, powtarzam ci że Hitler nigdy nie chciał frontu na dwie strony, on uznał że front zachodni się skończył i może robić nowy front, Anglicy jednak uznali inaczej i polityka zdecydowała że Anglicy nie zamierzali zakończyć frontu zachodniego. Hitler nigdy nie chciał walczyć na dwa fronty, niestety pomylił się co do Anglików, bo ci nic nie mieli przeciwko wojnie z Niemcami, tym bardziej że politycznie byli silni, bo podpisali ogromne sojusze z ZSRR i USA, każdy dawał cenne rzeczy do tych sojuszy. Co do czołgów, to Niemcy nie mieli na początku ciężkich czołgów, mieli lekkie i średnie, dopiero w bodajrze w 1942 roku na frontach w ZSRR stworzono ciężki czołg, który miał miażdzyć słynne t-34. Nawet próbowano stworzyć czołg, który miał być niezniszczalny dla t-34 i stworzono tzw Tygrys królewski, ale niestety za ciężki na radzieckie bagna i mimo że t-34 się z nimi za bardzo nie radziły, to w praktyce zazwyczaj tygrysy królewskie grzązły w bagnach i nawet z nimi walczyć nie trzebabyło, paliły dużo, mało zwrotne były, do tego z względu na swoje rozmiary i ciężar, to mało gdzie szło je zastosować, dlatego też t-34 lepiej nadawał się na radziecki teren.

Moim zdaniem największym błędem była pazerność tzn chęć szybkiego podbicia zbyt dużej ilości krajów. Gdyby napadł tylko na Polskę i np Francję nikogo by to nie obeszło...a tak rozpętała sie wojna na calym świecie, a na wygranie wojny z resztą świata Niemcy nie mieli szans. Po drugie pozwolili żeby ich sojusznicy poczuli zagrożenie z ich strony...a to juz zupelnie nie było mądre

Gość De Tomaso
Pancerna kołdora Największy błąd to popełniła durna Polska nie przyłączając się do Hitlera Masz niestety rację ,Anglia i Francja posłużyły się nami by zyskać na czasie.Jak nam później podziękowały ? Oddały nas pod strefę wpływów Stalina ,ironią jest to że znaleźliśmy się w doborowym towarzystwie sojuszników III Rzeszy: Węgry,Rumunia,Bułgaria,Słowacja + Czechy które formalnie nie były sojusznikiem ,ale wiadomo że pracowały z całym zaangażowaniem dla Niemiec.Czy my jako sojusznik ZSSR byliśmy lepiej traktowani od byłych sojuszników Hitlera? To że byliśmy sojusznikami nic dla Stalina nie znaczyło,więc po co było to wszystko ,te ofiary na ołtarzu wojny? WomanInTheFog De Tomaso Myślę, że to nie polityka wygrała z pragmatycznym myśleniem, tylko jego zaślepienie i fanatyzm-oczywiście masz rację ,to przez pośpiech i rozkojarzenie ;)

Gość Singielek...
Hitler wbrew stanowisku generałów nakazał intensyfikację działań na frontach północnym, w kierunku na Leningrad, i południowym, na Rostów nad Donem zamiast Moskwę.

Gość De Tomaso
zwiad De Tomaso-Ciulu głupi, powtarzam ci że Hitler nigdy nie chciał frontu na dwie strony, on uznał że front zachodni się skończył i może robić nowy front Zwiad i co z tego że uznał?? Co robiły dywizje w takiej Norwegii ,we Francji ,Bo ciągle był w stanie woujny z Wielką Brytania!! Co to zmieniało że nie toczyły się walki? Tylko nie było strat bojowych ,nie trzeba było wozić non stop amunicji ,ale te dywizje musiały być tam utrzymywane!! Nie mógł ich z tamtąd zabrać by użyć na innym kierunku.Więc to był drugi front ,bombardowania II Rzeszy to nie były loty turystyczne.Więc nieformalnie 2 front był ,od momentu ataku na ZSSR.Wiem jakie czołgi były w arsenale III Rzeszy 1939 Panzer 1 ,2 ,3, 4(te dwa ostatnie typy śladowe ilości)ex czeskie LT 35 ,Lt 38 .co miały Stany Zjednoczone w tym czasie ? Garstkę gratów,o czółgach to mi nie musisz pisać w ogóle o uzbrojeniu ,bo mnie nie zaskoczysz ,z wyrazami szacunku De Tomaso ;)