Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czerwona jagódka

Czy nie macie wrażenia, że w kościele katolickim 90% dogmatów to wymysł ludzki?

Polecane posty

Gość Na złu się można dorobić
16:08 [zgłoś do usunięcia] czekamnatocalyczas kościół katolicki to największa sekta wszech czasów. Kiedyś mam nadzieję upadnie. Księża robią co chcą, co chwile wychodzą jakieś afery na światło dzienne, a to poród na plebani, a to molestowanie, a to zlizywanie bitej śmietany z kolan.Pomyślcie teraz ile rzeczy jest zamiatanych pod dywan. Szok, że ktokolwiek w to wierzy. nie mówie ogólnie o wierze w Boga, bo to jest ok, ale kościół to SEKTA. Mam nadzieję, że kiedyś cała prawda zostanie odkryta i KK upadnie. Przyjdzie taki dzień O i to jest najlepszy właśnie dowód na to że KK nie jest czymś wymyślonym przez ludzi.:) Bo gdyby był, to po takich aferach, upadkach, błędach, dawno by już znikł z powierzchni, żadna ludzka instytucja nie przetrwalaby po takich rzeczach.A on jednak trwa i trwa, pomimo tylu błędów i grzechów, pomimo nie tylko własnych błędów ale i prześladowań z zewnątrz(a tych bylo i jest , jeszcze więcej niż własnych złych czynów), dawno by to umarło śmiercią naturalna gdyby nie było to prowadzone przez Boga.Koscioł nie jest wspólnota tylko ludzką, (choć ludzka też, a ci ludzie są zwyczajni, pełni grzechów i ułomności, jak wszyscy, w KK nie ma więcej molestowan niz w innych srodowiskach, ale tu się je bardziej piętnuje i o nich głośno mówi, nawet i o tych które są tylko medialną fikcją).Ze mimo tego Kosciol nadal istnieje, to świadczy wyraznie o tym że prowadzi i utrzymuje go Jezus, i jest wspólnota ludzko-Boska.Koscio jest mistycznym ciałem Chrystusa.Jak szkoda że wszyscy o tym zapominają.I on podnosi z upadków, i prowadzi dalej mimo całej naszej "nędzy"moralnej.

Gość otworzcie oczy ludzie
Dlatego KK zawsze był i będzie na celowniku,bo życie zgodne z ewangelia nie da dochodu tym którzy bogaca się na grzechu--- sek w ty, ze wlasnie kk zyje w grzechu-= modlenie sie do obrazow itd top balwochwalstwo- nie bedziesz mial innych bogow, nie bedziesz oddawal chwaly NICZEMU co jest wodzie, na niebie, na ziemu. Niczemu CO JEST ZROBIONE ludzka reka. Ksieza zyja w "celibacie" a powinni miec zony, a zamiast tego duza wiekszosc ma kobiety na boku. Znam takiego, ktory ma nawet dzieci i kobiete w Anglii, gdzie buduje dom dla nich wszystkich. Zyja na odleglosc, ale sa w zwiazku! A przeciez slubowal zycie w celibacie- bez sensowne zreszta, bo mozna sluzyc Bogu i miec zone. A przez tak cudzoloza caly czas i z rownymi kobietami. Oddaja czesc Marii- modla sie do Niej, papiez tez jest niemal bogiem dla katolikow- a powinnismy modlic sie TYLKO do Boga, Jezusa Chrystusa. I oni wiedza to doskonale i karmia was klamstwem, a wy dajecie sie ciagnac do piekla i nie chcecie otworzyc oczu. Dziekuje Bogu, ze moje oczy otworzyl, bo ja tez bylam katoliczka, ale modlilam sie wlasnymi slowami, proszac Boga aby pokazywal mi wlasciwa droge. I zczasem zaczelam zauwazac to wszystko co pisalam powyzej. Czytajcie Biblie ludzie- tam jest wszystko napisane.

Gość 987654321123456789
cala wiara katolicka jest oparta na strachu. i to jest mega chore.

Gość Dokładnie....
mumkamumka SEKS - to najbrdziej dochodowa firma świata. Ludziska są gotowi przepuścić ostatnie pieniądze by zaspokoić swoje chore fantazje czy zboczenia. Sama fraza "seks-filmy" wpisana w wyszukiwarkę daje tylko 3 miliony wyników, co tylko świadczy o "zapotrzebowaniu". Życie zgodnie z Ewangelią jest trudne i wymaga poświęceń. Nie od dziś jednak wiadomo, że chrześcijaństwo jest religią dla ODWAŻNYCH. Ludziska lubią usprawiedliwiać swoje przestępstwa w każdej mierze. Gdy im się na ich własne życzenie życie spartoli to lecą do Kościoła, z którego się wysmiewali latami i proszą o pomoc duchową, bo już nie dają rady. DOKŁADNIE TAK.

Koscioł nie jest wspólnota tylko ludzką, (choć ludzka też, a ci ludzie są zwyczajni, pełni grzechów i ułomności, jak wszyscy, w KK nie ma więcej molestowan niz w innych srodowiskach, ale tu się je bardziej piętnuje i o nich głośno mówi, nawet i o tych które są tylko medialną fikcją)= ale jak w kosciele Bozym moze wystepowac molestwanie i tego typu rzeczy!? Sek w tym, ze kk jest daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaleko od Boga. Az smutne, ze tego nie widzicie. W Biblii jest napisane, ze bedziecie miec oczy i uszy zamkniete, tak wlasnie jest w przypadku wiernych kk. To jest wrecz parodia- prawdziwy sluga Bozy nie molestuje dzieci, nie ma miejsca na bzykanie panienek etc. To jest zycie w grzechu i dodajac to do oddawaniu chwaly posagom moim zdaniem nie jest to kosciol Bozy, ale satnistyczny.

Gość Czerwona jagódka
Chodzi mi o waszą opinię na ten temat, bo to co sam kosciół o tym mówi to wiem.

Gość kobieto myśl logicznie
i to jest najlepszy właśnie dowód na to że KK nie jest czymś wymyślonym przez ludzi. Bo gdyby był, to po takich aferach, upadkach, błędach, dawno by już znikł z powierzchni, żadna ludzka instytucja nie przetrwalaby po takich rzeczach" gówno prawda, Kościół trwa bo ludzie zawsze bali się śmierci, bali się chorób, bólu, nieszczęść ten strach zawsze kierował ludzi do tego by szukać ostatecznego ratunku, pociechy itp tak jak zawsze istniały pierowtne istynkty: by się najeść, napić, prokreować.... tak zawsze istniał strach przed śmiercią, istynkt samozachowawczy, pęd do życia, to właśnie on pcha wystraszonych do Kościoła

Gość ale pieprzysz
w zyciu nie szukałam w necie ani gdzie indziej seks filmów a życie mam spartolone mimo że się duzo modlę od wielu lat.

Wlasnie w tym sek, ze jesli oddasz swoje serce Bogu, modlisz sie codziennie to nie bedziesz robic trakich rzeczy, ktore sie Bogu nie podobaja. Nie bedziesz i tyle. Ja sie zmienilam nie do poznania, rzucilam wszelkie uzywki, uwolnilam sie od uzaleznienia od sexu i przestalam byc nerwowa i wiecznie wkurzona osoba. Tylko dzieki Bogu i codziennej gorliwej modlitwie, a ksieza poprostu udaja poboznych, taka jest prawda.

Gość czekamnatocalyczas2
bzdura ;)) kościół się utrzymuje tylko dlatego, że było mnóstwo ciemnej masy i zabobonów. Dlaczego każe się płodzić na potegę? żeby bardziej ludzmi sterować ;) DLACZEGO W INNYCH ODŁAMACH CHRZEŚCIJAŃSTWA DOZWOLONE SĄ ŚRODKI ANTYKONCEPCYJNE A W KK NIE? odpowiedzcie sobie sami. Matko, jeśli chcesz czcić psa, to będziesz w to wierzył cokolwiek się nie stanie i każdy dobry dzień, to że znajdziesz złotówkę na ulicy będziesz kojarzył z tym faktem, że ten pies to prawdziwy bóg. PROSTE ciemnota ;)

Gość też jestem krytyczna ale ci
napiszę dlaczego zmieniono dzień tzw. swiety z soboty na niedzielę. Już Jezus powiedział, że nie człowiek jest dla szabatu tylko szabat dla człwoieka, czyli jakby zniósł przymus jego swiętowania ( w sobote). natomiast w niedzielę czci sie ten dzień na pamiatkę zmartwychwastania jezusa, nie jest to zaden odpowiednik szabatu starego, ja tak to rozumiem. Co do wizerunków, spowiedzi, rozwodów i innych rzeczy też mi sie nie podoba podejscie kk.

Gość czekamnatocalyczas2
O matko z córką, kto jest ciemną masą, tego nie przekonasz, nawet gdyby sam papież zapłodnił 100 dziewczynek 12 letnich, to zwolennicy KK powiedzieliby że to kuszenie diabła i odsiew niewiernych i że zostanią ci prawdziwi itp bla bla śmieszne ;)

Gość apologeta
Mnie osobiście tzw. nagonka na Kościół nie rusza. Z prostego powodu. Kościół przetrwał prześladowania rzymskich cesarzy, muzułmańskich kacyków wszelkiego sortu, ludobójców XX stulecia i istnieje nadal i rozwija się. To świadczy o jego wielkiej sile. Dla komentujących mały cytat: Dzieje Apostolskie 5,33-40 "Gdy to usłyszeli, wpadli w gniew i chcieli ich zabić. Lecz pewien faryzeusz imieniem Gamaliel, uczony w Prawie i poważany przez cały lud, kazał na chwilę usunąć Apostołów i zabrał głos w Radzie: Mężowie izraelscy - przemówił do nich - zastanówcie się dobrze, co macie uczynić z tymi ludźmi. Bo niedawno temu wystąpił Teodas podając się za kogoś niezwykłego. Przyłączyło się do niego około czterystu ludzi; został on zabity, a wszyscy jego zwolennicy zostali rozproszeni i ślad po nich zaginął. Potem podczas spisu ludności wystąpił Judasz Galilejczyk i pociągnął lud za sobą. Zginął sam i wszyscy jego zwolennicy zostali rozproszeni. Więc i teraz wam mówię: Odstąpcie od tych ludzi i puśćcie ich. jeżeli bowiem od ludzi pochodzi ta myśl czy sprawa, rozpadnie się, a jeżeli rzeczywiście od Boga pochodzi, nie potraficie ich zniszczyć a i może się czasem okazać, że walczycie z Bogiem". Bóg dał nam Dekalog. Wystarczy go zachowywać i wiele problemów się rozwiąże.

Gość nie mamy
No ale ja nie rozumiem tu czegoś..Skoro nie pasuje Wam KK, uważacie to co uważacie, to się wypiszcie(o ile w KK jesteście) i po klopocie.A jesli nie jestescie to o co chodzi? Po co to wypisywać tutaj te wszystkie rzeczy? Po co ateista się zajmuje czymś tam co go nie dotyczy?? Ja nie najeżdżam na muzułman, czy buddystów, niech sobie robia co chca, czemu Wy sie zajmujecie cudzymi grzechami?? Zamiast własnymi.Pilnujcie raczej siebie,i tego ażebyscie Wy postepowali dobrze, a nie tylko krytykować i potępiac innych.Po co to robicie? Co Wam to daje? Lepsze samopoczucie, że w takim razie Wasze grzechy i grzeszki sa ok, bo przeciez inni czynia gorzej tak? O to pewnie chodzi, aby sie wybielać samemu i usprawiedliwiać.Na tym to polega, to najlepszy sposob zagluszenia wyrzutow sumeinia.Na ogol w KK nie pasuje tym co sami nie potrafią wziąc odpowiedzialności za swoje czyny, wiec zaczynaja robic bokami i wymyslają jaki to ten KK niedobry, chca widzieć przyczynę nie w sobie a na zewnątrz-tak jest wygodniej. Najwięcej ujadają na kościol ci ktorzy z nim nie mają nic do czynienia.Zastanowmy sie dlaczego... Jesli mnie coś nie obchodzi to mnie nie obchodzi, i już.Nie wdaje sie w debaty o cudzych wadach, zajmuję sie wlasnymi.

Diabel wiele moze- o tym zapominasz. A mozna czcic tylko jednego Boga, jesli nie jest to Jezus- jest to diabel. Jesli nie czynimy jak nam Boh przykazal czcimy tego drugiego. A wiec- oddajac hold przedmiotom, zyjac w klastwie i cudzowlowstwie oddajecie czesc wiecie komu. Swiadomie lub mniej- robicie to wszystcy katolicy. Smutne, ze tego nie widzicie.

Gość kobieto myśl logicznie
Kościół się rozwija i rośnie w siłę ? śmiech na sali.....pewnie dlatego rok temu ksiądz probosz będąc u nas na kolędzie straszył nas tym że w Europie coraz więcej meczetów i zaleje nas fala muzułmanów jeśli nie spłodzimy przynajmniej 2 potomków mężowi prawie się wyrwało w tej błyskotliwej konwersacji, że owszem muzułmanie mają wiecej dzieci ale oni też mają więcej żon.....

Gość Midnayt
Tak to już jest "swego pod nosem nie widzą, ale czyjeś pod lasem to zawsze dostrzegą "... Innych krytykować jest najłatwiej, to odsuwa konieczność pomyślenia nad sobą ... A kk od zawsze najłatwiej krytykować, teraz to już wręcz moda.Taki trend :classic_cool: więc baranki ślepo za tym idą

Gość czekamnatocalyczas2
kościół katolicki ma najwiekszy kryzys ever ;) jak pokolenie starszych babć wymrze, nikt nie będzie już w to wierzył. Z moich znajomych (a mam im bardzo wielu) w KK wierzy około 10 osób. ;) mam 23 lata hehehe dni kościoła są policzone :) zobaczycie!

Gość powiedzmy sobie szczerze...
Do kościoła katolickiego weszła masoneria, wśród księzy, biskupów ukrywają się nie słudzy Boży, ale słudzy szatana. Nie wrzucajmu też księży do jednego worka-są tacy, którzy z Bogiem mają może mało wspólnego, ale znam też księży z powołania. Możecie wszyscy sobie jeździć po Kościele, po Bogu, ale pewnego dnia (oby nie było już za późno) zasłony spadną wam z oczu. Śmiejecie się z tych co chodzą do Kościoła, nie nie , nie chodzą "latają co niedziele" albo nie daj Boże "codziennie". Czy wy naprawdę myślicie,że ktoś kto wierzy, będzie chodził do Kościoła dla samego chodzenia, bo mu się nudzi/bo chce sobie pogadać po Mszy/bo księdza sobie idzie pooglądać/bo co ludzie powiedzą...? Otóz nie, do Kościoła chodzi się dla siebie i dla Boga.Bez względu na to, co ten ksiądz robi, nadal jest księdzem.

Gość chore myślenie
16:24 [zgłoś do usunięcia] 987654321123456789 cala wiara katolicka jest oparta na strachu. i to jest mega chore. Jeśli Twoja była, to rzeczywiście chore. I chore jest myślenie pt"na pewno wszyscy myślą i czują tak jak ja". Wiara katolicka jest oparta na miłości , ale jeśli ktoś tego nie rozumie, to trudno.:(

Gość miku
oni widocznie w to wierzą :) ze tak sobie ktoś"lata codziennie" bo lubi może aby mu tyłek marznął :)

Ja wypowiadam sie w tym temacie tylko po to, zeby uzmyslowic prawde tym, ktorzy nie widza, ze postepuja zle. Jesli choc jedna osoba zastanowi sie nad tym, otworzy oczy na to, ze nie moze byc nic dobrego tam gdzie lamie sie tyle przykazac Bozych, gdzie molestowanie zaczyna byc juz n aprzadku dziennym itd- i zblizy dzieki temu do Boga- tego prawdziwego zywego Boga, nie z obrazka w kosciele- bede happy. Dla mnie to jest smutne, ze wy idziecie za ksiezmi, ktorzy wrecz ciagna was do piekla.. Nie poprawia mi to samopoczucia, nie czuje sie lepsza od nikogo. Fakt, ze staram sie zyc jak Pan Bog przykazal. Jedynym moim celem jest otwarcie oczu ludziom. Naprawde, czytajcie Biblie i modlcie sie szczerze, a Pan Bog was poprowadzi, czego z calego serca wszystkim zycze. Pozdrawiam.

Za dużo powstaje tego typu tematów. „Jak wiele mocy ludzkich dojrzewa w głębokim milczeniu! Jan Paweł II

czekamnatocalyczas2-żebyś się nie zdziwił.Kiedy pokolenie babć umrze, jest jeszcze wielu ludzi, którzy wierzą.Owszem jest kryzys wiary, przez afery wokół KK ludzie przestają wierzyć, ale na szczęście jesteśmy u końca czasów i niebawem nikt nie będzie miał wątpliwości co do tego czy Bóg istnieje!

Gość pewnie dlatego
Odpowiem krótko: Tak.

Do kościoła katolickiego weszła masoneria, wśród księzy, biskupów ukrywają się nie słudzy Boży, ale słudzy szatana.- masoneria byla w kk od daaawna.. Macie gdzies tam oko wszechwidzace w kosciele? To jeden z ich symboli..

Puza-to dobrze,że powstaje tyle tematów, ja się bardzo cieszę, bo widzę,że ludzie wierzą! Ja jestem koło 30-tki i niestety z NIKIM wśród znajomych nie mogę porozmawiać o Bogu. Już nawet z mężem nie zaczynam tematu, bo w żartach mówi mi "kszszsz" Więc serce rośnie jak się widzi,że tyle osób jest blisko NIEGO

otwórzcie oczy...- ale teraz (no ok, może od ponad 10 lat) wprowadzany jest plan,żeby Mszę Św. zamienić w nic nie warty rytuał. Czy naprawdę tyko ja myślę,że znany nam świat się kończy?

Gość apologeta
Ile dywizji ma papież? - pytał z przekąsem Stalin. Papieże funkcjonują nadal, a po Stalinie nawet proch już nie został. Sukcesja apostolska nigdy nie została przerwana. Nawet prześladowania tego nie zakłóciły. Podobnie oczekiwanie, że ludzie przestaną wierzyć, jest taką samą utopią, jak usiłowanie zniszczenia Kościoła, jako instytucji przez ludobójców XX stulecia.

Gość ssSami
niesamowicie dużo głupot w tym wątku wypisują przeciwnicy Kościoła :) aż nie chce się wierzyć, że można z takimi brakami atakować religię o której najwyraźniej nie ma się zielonego pojęcia..