Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jajajajajajajajjjjjjjjjjjjjjjj

wolne dla taty po porodzie

Polecane posty

Ile wolnego przysługuje tacie? Jeżeli weźmie tacierzyńskie to mama ma mniej macierzyńskiego? Pogubiłam się w tym... i podobno po CC dają 2 tyg l-4?

po cc na bank dają 2 tyg. L4. Zaś u mojego m. nawet więcej jak trzeba, ale to zależy gdzie się pracuje, bo tam gdzie ja pracowałam kiedyś to kolega mógł zapomnieć o wolnym żeby pojechać z zoną do wawy gdy się okazało, ze dziecko ma zespół edwardsa... także w prywatnej firmie nie zawsze chętnie pozwalają na zwolnienia.

tacie przysługuije 14 dni tacierzynskiego, nie zmniejsza to wymiaru urlopu macierzynskiego. Mozesz pozniej ze swojej poli urlopu po wykorzystaniu min 14 tyg reszte "oddac" tacie dziecka. z tytulu porodu tacie przysluguje 2 dni wolnego po porodzie ojciec dziecka moze dostac l4 z tytulu opieki nad Toba. Takie zwolnienie najczesciej wystawia lekarz w szpitalu.

Gość po każdym porodzie ojciec
może wziąć L4 na matkę, na opiekę.i teraz należy się mu 2 tyg urlopu tacierzyńskiego który może wykorzystać do ukończenia 1 r.ż dziecka. i tego nie potrąca się z urlopu matki. co do dzielenia się urlopem to na ten temat nic nie wiem.

Gość o qrde::((((((((
2 tygodnie L4 po cc to już przesada ...

O dziękuję bardzo! A dopóki ja ja będę w szpitalu może wziąć opiekę na dziecko? Syn ma 2 lata...

a dlaczego przesada? Fajnie jak mąż uczestniczy w opiece nad noworodkiem i można mieć 2 tygodnie dla siebie wzajemnie a nie do pracy od razu gnać ;)

A do tego z dzieckiem też trzeba jeździć np na szczepienia, badania słuchu (bo u nas w szpitalu nie robili) na ściągnięcie szwów... Kontakt z dzieckiem też jest bezcenny :)

To są dwa takie urlopy? Nie wiedziałam...

Gość o qrde::((((((((
no tak ale L4 brać bo zona miała cc? bez przesady .Po to jest tacierzyński a nie L4.

14 dni opieki jest też w przypadku porodu siłami natury. tacierzyński i podział macierzyńskiego ktoś tu już ładnie wyjaśnił :)

o qrde::(((((((( >> a twój problem z czyimś L4 wynika z czego konkretnie? :D

dzięki za wskazówki juz kumam tacierzyński to zabrane 2 tygodnie dodatkowego macierzyńskiego matki a ojcowski to 2 tygodnie płatne dla ojca - nie zabierane matce. To wiadomo że lepiej wziąć ojcowski :) :)

Gość po każdym porodzie ojciec
do o qrde::(((((((( a co ci przeszkadza te l4? to sprawa ojca czy che wziąć czy nie. zawsze to 2 tyg dodatkowego wolnego. Jak komus nie przeszkadza ze 80% platne to ma prawo, skoro się należy. Wg mnie szkoda zeby w ogole przepadło, dają praktycznie za friko, a każdy dzien z dzieckiem jest wazny. szczegolnie na początku moze byc ciezko i nie wazne czy po cc czy sn. dla niektórych dziecko w domu to cos nowego, jest tez stres i nerwy, pierwsze nieprzespane noce. dlaczego nie zrobic sobie wtedy wolnego, nawet na oswojenie sie z nowa sytuacja? a ze urlop ojcowski tez jest dodatkowo, to super, dodatkowe 2 tyg.

Gość nieznajomość prawa szkodzi
Zasiłek opiekuńczy przysługuje ubezpieczonemu, który jest zwolniony od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad: zdrowym dzieckiem w wieku do lat 8. w przypadku: nieprzewidzianego zamknięcia żłobka, przedszkola lub szkoły, do których uczęszcza dziecko, porodu lub choroby małżonka stale opiekującego się dzieckiem, jeżeli poród lub choroba uniemożliwia temu małżonkowi sprawowanie opieki, pobytu małżonka stale opiekującego się dzieckiem w stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej, chorym dzieckiem w wieku do lat 14, innym chorym członkiem rodziny (za innego członka rodziny uważa się małżonka, rodziców, teściów, dziadków, wnuki, rodzeństwo oraz dzieci w wieku ponad 14 lat) - pod warunkiem, że pozostają oni z osobą sprawującą opiekę we wspólnym gospodarstwie domowym. Prawo do zasiłku przysługuje na równi matce i ojcu dziecka, a zasiłek wypłaca się tylko jednemu z rodziców, temu, który wystąpi z wnioskiem o jego wypłatę za dany okres. Zasiłek opiekuńczy przysługuje przez okres zwolnienia od pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki, nie dłużej jednak niż przez 60 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad zdrowym dzieckiem do lat 8 i chorym dzieckiem do lat 14, albo 14 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad dzieckiem w wieku ponad 14 lat lub innymi chorymi członkami rodziny.

Zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami pracownik - ojciec wychowujący dziecko ma prawo do urlopu ojcowskiego w wymiarze 2 tygodni, nie dłużej jednak niż: do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia albo do upływu 12 miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia orzekającego przysposobienie i nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 7 roku życia, a w przypadku dziecka, wobec którego podjęto decyzję o odroczeniu obowiązku szkolnego, nie dłużej niż do ukończenia przez nie 10 roku życia. Urlopu ojcowskiego udziela się na pisemny wniosek pracownika - ojca wychowującego dziecko, składany w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu; pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.

kobieta może się zrzec części urlopu macierzyńskiego na rzecz ojca dziecka - w tym przypadku okres urlopu macierzyńskiego jednak nie może być krótszy, niż 14 tygodni, po tym czasie resztę urlopu macierzyńskiego może wykorzystać ojciec dziecka 🖐️

Gość tikal
"tacierzyński to zabrane 2 tygodnie dodatkowego macierzyńskiego matki a ojcowski to 2 tygodnie płatne dla ojca - nie zabierane matce." tacierzyński to więcej niż 2 tygodnie, dużo więcej, nie wiem dokładnie ile.

Gość tikal
nieznajomość prawa szkodzi - ma rację, nie doczytałam