Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bigmistake

JESTEŚCIE ZA EUTANAZJĄ?

Polecane posty

cierpiał i to bardzo - ale rodzina ze Szwajcarii przesłała n am lek , który co prawda powodował ,że tato był trochę otumaniony ale odejmował ból . I nikt mi n ie wmówi ,ze nie da ise leczyć bólu, uśmierzać go . To tylko u nas wmawia sie ludziom ,zen ie ma innej opaci i w przypadku raka - ból albo śmierć .

allium - po raz enty powtarzam: powinna to byc indywidualna decyzja kazdego czlowieka.

Gość poproś
NIC NIE WIECIE O EUTANAZJI I PIERDOŁY ROZPISUJECIE POCZYTAJCIE SOBIE W Holandii prawo zezwala na eutanazję tylko wówczas, jeżeli spełnione są łącznie następujące warunki: cierpienie pacjenta jest nie do zniesienia, przy czym nie ma szans na polepszenie się stanu chorego żądanie przez pacjenta eutanazji musi być dobrowolne i powinno utrzymywać się przez z góry określony czas, nie może być spełnione, jeżeli osoba jest pod wpływem narkotyków, cierpi na zaburzenia psychiczne lub pozostaje pod wpływem innych osób pacjent musi mieć pełną świadomość swojego stanu zdrowia, rokowań i przysługujących mu praw konieczna jest konsultacja z co najmniej jednym niezależnym lekarzem, który musi potwierdzić stan zdrowia pacjenta i przesłanki, o których mowa powyżej eutanazja musi być dokonana w medycznie odpowiedni sposób przez lekarza lub pacjenta w obecności lekarza pacjent musi mieć co najmniej 12 lat (pacjenci w wieku od 12 do 16 lat muszą otrzymać zgodę rodziców) Ustawodawstwo holenderskie uznaje ważność pisemnego oświadczenia woli pacjenta. Oświadczenie takie może być użyte, kiedy pacjent znajdzie się w śpiączce lub w innym stanie, który uniemożliwia wyrażenie zgody na eutanazję.

Gość poproś
allium co ty za pierdoły rozpisujesz o eutanazji?? weź się DOEDUKUJ!!! a nie straszysz pierdołami

tak , i z pwoodu tych jasnych i j każe rygorystycznych przepisów kwitnie " turystyka szpitalna " :) przepisy przepisami - a życie życiem .

Gość poproś
WKURZAJA MNIE TACY LUDZIE SAMI NIE CHCĄ A KOMUŚ NIE DADZĄ NIE CHCESZ EUTANAZJI TO SOBIE JEJ NIE RÓB ALE NIE ABRANIAJ INNYM!

Gość rjeujhu
no patrz jak milo miec rodzine w szwajcarii ja nie mam w razie choroby nowotworowej kto mi przesle lek zebym mniej cierpiala?:/ kiedy morfina nie zadziala?

Gość a co tacy szczęśliwi
Allium, dlaczego ty na żadnym temacie nie możesz pojąć i zaakceptować faktu, że inni mogą mieć odmienne zdanie od twojego? dlaczego ZAWSZE udowadniasz, że ty jedna jedyna masz rację? Możesz mi to wytłumaczyć, bo nie mogę tego pojąć??

Gość rjeujhu
a ilu wyjezdza do holandii zeby skonczyc swoje meki? tez odnotowalas?

Gość poproś
allium nie chcesz to nie rób. proste prawda?? pies jak się meczy też nie musisz usypiać, NIKT CI NIE NAKAZUJE

a czym cie wystraszyłam ? tym , ze za kilka lat możesz skończyć na stole z rokowaniem - pora umierać ? bo komuś przyjdize do głowy , że jesteś za stara na leczenie - choćby SM ? masz rację , bój sie . i wywieraj nacisk na leczenie a nie na uśmiercanie jako metodę leczenia .

Gość ANDREAS BREIVIK
zgaga kazdy powinien miec prawo i mozliwosc w pelni decydowac o sobie. SŁUSZNIE ZGAGO, tez tak uważam

Gość a co tacy szczęśliwi
Typowe zachowanie dla psa ogronika: sam nie weźmie, a innemu też nie da. Allium, nie każdy jest wyznawcą zasady, że co Bóg stworzył, zabierze też tylko Bóg. Nie każdy wierzy w papę smerfa, przyjmij to w końcu do wiadomości.

Gość jestem zaaaaaaaaaaaaaaaa
Dlaczego przeciwnicy eutanazji argumentuja swą przeciwnosc tym,ze ktos kogos bedzie chciał usmiercic dla majatku lub pozbycia sie cioeżaru? CZyzby przeciwnicy eutanazji nie mysleli o sobioe czy po prostu sa masochostami ,zarazem egoistami,bo lubia ból i lubią zadawac bol psychiczny innym ludziom,w szczególnosci swoim bliskim? Marzę o tym aby dozyc dniaw którym eutanazja w PL bedzie możliwa,bo nie chciałabym przezywac bólu podczas choroby wiedzac,ze nie ma dla mnei ratunku żadnego i tylko smierc moze mnei uwolnic od meczarni. A nawet jakby mnie nie bolało ,ale byłąbym sparalizowana całkowicie ,to nie chciałabym zyc w takim stanie i byc dla swoich bliskich utrapieniem.

rodzina zawsze ise przydaje :) podałam przykład mojego taty po to żeby zobrazować , ze na świecie są leki i terapie , które bardzo łagodzą ból , terapie wspomagające dla chorego i ijego rodziny ,pozwalające cieszyć sie jeszcze życiem tak długo jak dlugo się da . My pozwalamy sobie wmówić ,ze eutanazja jest dobrem - ale dla kogo ? dla chorego ? skoro chory cierpi to rozwiazaniem nie jest go uśmiercić ale leczyć . Powinniśmy wywierać presję na rząd , na NFZ w k ierunku dostosowywania naszych standardów leczenia do krajów o lepszej strukturze w tym zakresie a nie cofać sie do poziomu zabijania jako jedynego panaceum .

Gość poproś
jeszcze może człowiekowi nieługo zabronią samobójstwa - karą będzie klątwa na rodzinie i przymusowe prace społęczne do siódmego pokolenia :/

allium PUNKT WIEDZENIA ZALEŻY OD PUNKTU SIEDZENIA. Obyś nigdy nie przekonała sie na własnej skorze co to znaczy błagac o smierc .

Gość poproś
allium a co jesli ktoś ma innego tatę?? który jeśt boleśnie śmiertelnie chory i chce eutanazji?? rozumiem że ciebie obchodzi tylko tówj tata??

Gość rjeujhu
przeciez juz w wieku 40 lat w polsce jest sie za starym na leczenie sm co ty nie wiesz tego? z choinki spadla? poczytaj sobie kochana troche albo popytaj;)

allium- pierdolisz glupoty, sorry za wyrazenie. starzy holendrzy jezdza do szpitali, do krajow osciennych, bo tam jest taniej. wbrew pozorom to holendrzy a nie szkoci sa najwiekszymi sknerami europy.

co możesz widzieć o pragnieniu śmierci jeśli ma sie 20 - 30 lat ?:) nic . a już jesteś p ewna ,ze wolałabyś umrzeć ...

No to do rzeczy: Allium, a co Ty konkretnie robisz w kwestii napierania na rząd albo NFZ, że odbierasz innym prawo do decydowania o sobie? Jesteś w stanie nam coś zagwarantować, obiecać, działasz jakoś, że taka jesteś pewna swoich racji? A w kwestii tych lepszych leków i środków uśmierzających ból: pożyczysz mi kasę i porosisz rodzinę w Szwajcarii na wypadek, gdyby mi czy Zgadze się takowe przydały? Bo mnie aktualnie nie stać na nowe łóżko do sypialni, co dopiero medykamenty z zagranicy.

Gość EDM
Swiat XXI wieku-szczyt rozwoju eufemizmów prostytutka-dziewczyna do towarzystwa prostytucja-sponsoring zabójstwo-eutanazja matkobójczyni-pokrzywdzona przez społeczeństwo kobieta/ofiara katolik-faszysta/moher chamidło-eksentryk itd itp

Gość poproś
allium skoro myślisz tylko o sobie i swoim przykładzie, to zamilcz i umożliwij innym decydowanie o swoim losie.

Gość rjeujhu
przeciez jej tata mial super lek z szwecji a jak ty nie masz to masz pecha:o

Gość Ja bym dała sobie
Jeżeli eutanazja nie będzie legalna w Polsce to za 10 tys. euro kupię ją sobie w Holandii . Mnie może uratować tylko operacja za granicą , a to koszt prawie miliona złotych , więc bez żadnych szans! Natomiast na godne odejście z tego świata jeszcze mnie stać . A jak zabraknie to wezmę kredyt;-) Komornik chyba da spokój denatce;-)

allium głupia pindo,masz szczescie,ze nie widziaąłs i módl sie o to abys nie zobaczyłą meczarni swoich bliskich.Ty bezmyslna kobieto. MOi rodzice umierali w boleściach i żadne srodki nie pomogły znieczulic ICh bólu.

Gość jedziemy bambobusem
a co tacy szczęśliwi Typowe zachowanie dla psa ogronika: sam nie weźmie, a innemu też nie da. Allium, nie każdy jest wyznawcą zasady, że co Bóg stworzył, zabierze też tylko Bóg. Nie każdy wierzy w papę smerfa, przyjmij to w końcu do wiadomości. OWSZEM< WIEKSZOŚĆ WYZNAJE ZASADĘ PILNEGO GROMADZANIA ŚRODKÓW MATERIALNYCH NA POTRZEBY WŁASNE I SWOICH NAJBLIZSZYCH> WIARA W PIENIĄDZ TO TEZ WIARA

Gość rjeujhu
jestem zaaaaaaa bos rodziny w szwecji nie miala:/

allium tłuku,zblizam sie do 50 i napatrzyłam sie na męczarni9e swoich bliskich. NIeraz sama ,swoimi rękoma chciałam Im ulzyc w cierpieniu.