Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Podróżnik

A gdyby tak wszystko rzucić i uciec do Nowej Zelandii?

Polecane posty

Gość ejective
No nie jest on już taki młody :)

Gość Elektronikełe ausf.II
jak ty po będąc architektem zarabiasz 2k to jesteś nieudacznikiem, prawdziwy facet zarabia conajmniej 5k, za co Ty chcesz rodzinę założyć i utrzymać?

Gość Podróżnik
powiem ci szczerze- a mieszkałaś/mieszkałeś tam? Czy to co piszesz, znasz z opowieści? Wydaje mi się, że NZ i Australia to jedyne w miare wolne kraje jakie pozostały.

Gość Podróżnik
Takie są realia w Polsce- i tak miałem szczęście, że dostałem pracę w zawodzie. Prawda jest taka, że jeśli architekt nie założy własnego biura- nie wyciągnie więcej. Nie ważne jaki byłby zdolny.

Gość bida z nedza
Podrozniku, jak ja cie swietnie rozumiem. moja sytuacja troche sie rozni, po pierwsze jestem kilka lat mlodsza, po drugie mnie nigdzie nie trzyma absolutnie nic. a od kilku lat chodza mi po glowie rozne mysli. zjezdzilam juz cala polske wzdluz i wszerz autostopem. mam wielka ochote wybrac sie gdzies dalej. pojechac w podroz zycia , gdziekolwiek ale jest pewien problem, nie mam towarzysza do takiej wyprawy. z tego co pisales o swojej wycieczce do meksyku wnioskuje ze byles tam sam? zazdroszcze, ja ciagle nie moge sie przelamac zeby zrobic cos takiego w pojedynke chociaz codziennie czuje ze cos trace, cenny czas na jałowe nijakie zycie.

Gość drasklica
no to skoro chcialbys zalozyc rodzine i zestarzec sie z kobieta podobna do ciebie to po co jestes z obecna dziewczyna? rozstancie sie, ty wyjedz i nie odkladaj życia na pozniej. zeglowanie i paryz na starosc nie bedzie marzeniem dziewczyny ktora trzeba wyciagac nad baltyk. a jak bedziesz jej opowiadac o tych wszystkich przezyciach o tych ultonych emocjach ktore towarzysza przy przy sekundach ktore zapamietasz ona nie zrozumie, a czy partner nie ma byc tez naszym przyjacielem? ja uwielbiam takie rozkminy ale nie znam ludzi z ktorymi moge o tym pogadac i nie dlatego ze sie wstydze tylko ze oni nie rozumieja ze ja sie jaram podmuchem wiatru na dachu akademika z bosni albo relaksujaca atmosfera podczas picia piwa po nocce nad projektem. i tez bym chciala miec kogos takiego kto by czul taki flow- niekoniecznie chlopak moze byc po prostu towarzysz/ka. a skoro ty nalezysz do takich osob jak "rzucic wszystko i uciec" i ciebie to jara to wiesz... dla wiekszosci to mega nieodpowiedzialne, nie wiesz czego chcesz, szukasz wiatru w polu itd. opinia spoleczna nie jest laskawa dla takich indywidualistow ktorzy chca czuc i smakowac zycie po swojemu. a to ze jej wyglad cie przyciagnal to nic dziwnego. piękno jest pociągające i ja to rozumiem

Gość Podróżnik
bida z nedza- tak byłem w pojedynkę w Meksyku. Tak samo byłem sam w Wenecji, Rzymie, Paryżu, Budapeszcie, w Rumunii byłem z przyjaciółmi,w Grecji przez 2 tyg pływaliśmy z kolegami po Morzu Śródziemnym- wystarczy mieć patent sternika morskiego:). Bezpieczniej jest jechać samej dziewczynie- do Paryża, niż łapać stopa w Polsce.

Gość ejective
Tak te dwa kraje + Kanada to jeszcze kraje do zdobycia i do życia. Być może niedługo i tam się zamkną bramy dla nas,ludzi z tkzw. Europy Wschodniej. Dlatego myślę,że kto może a nie wyjedzie teraz będzie żałował.

Gość powiem ci szczerze, a znam
tez jestem architektem, wiec znam realia w POlsce- ja akurat jestem juz stara baba wiec sobie radzę, ale mlodzi naprawde maja trudno ze zlapaniem roboty. W dodatku kiedys ten zawod u nas byl w pewnym sensie prestizowy - a na swiecie , gdzie głownie robi sie typowe projekty to taki gorszy typ inzyniera , co to powiekszy okno czy przesunue drzwi na gotowcu. Oczywiscie, jak juz zlapiesz robote w Australii , to bedziesz mial ludzkie zarobki (tam chocby min pensja roczna to ok 28tys dol austr)- ale praca tez nie czeka na architektow, trzba poszukac, mloda znajoma dziewczyna wyjechala po architekturze i szyje dla jakiegos butiku, a inny ( starszy juz) wlasnie stracil prace. Ale sa tacy , co maja sie dobrze. Problem polega na czym innym - jesli znasz jako tako Europe, to w Austarlii a tym bardziej w NZ nie wysiedzisz, po paru latach bedzie cie gnało dalej, bo tam jednak czlowiek sie czuje odciety od swiat.

"drasklica- dokładnie mając 27 lat, będąc inżynierem arch, zarabiam 2 tys zł- porażka." No wiesz, ja też tyle zarabiam po odliczeniu kosztów, nie narobię się (czasu na pracę poświęcam gdzieś 2/3 pełnego etatu) a pozwalam sobie na wszystko i jeszcze mi zostaje. Fakt, nie podróżuję sobie po Meksykach czy Antypodach. Co do utrzymania rodziny - wolę mieć kobietę która sama sobie radzi a ze mną jest dla rewelacyjnego seksu z przystojnym, męskim samcem a nie pasożyta który patrzy tylko bym go utrzymywał. Po prostu nie cuduj, że musisz musisz żyć jak Kulczyk, dopasuj się do możliwości i będzie dobrze.

no i te odleglosci - po chleb musisz jechac samochodem. Nie kazdy to lubi.Z drugiej strony, jak jezdziesz gdzies dalej , autosop jest super latwy i bezpieczny. Samoloty wewnetrzene tez tanie ( mowie o Australii).

ale genaralnie warto sie ruszac, swiat sie zrobil maly, przeciez nie musisz siedzic w NZ do konca zycia, mozesz sie przeniesc do Kanady, a faktycznie jak masz tu siedzic i sie stresowac, to sie nie zastanawiaj.

pewnie słaby architekt jesteś skoro zarabiasz 2k

Gość Podróżnik
powiem ci szczerze- chyba troche przesadzasz?? Mam ciotkę, która mieszka w Melbourne, ona twierdzi że w Australii jest dużo więcej możliwości dla ludzi w moim wieku, jest zz wykształcenia inżynierem budowlańcem i bez problemu znalazła pracę. Chociaż ja planuje wyjazd do Nowej Zelandii.

Gość wybywaj do Australii
i nawet się nie zastanawiaj :) Ci którzy są na nie to zwyczajni nieudacznicy którzy nic w życiu nie osiągnęli i nie chcą żeby Tobie się udało :)

Gość Podróżnik
ejective- tylko, że Kanada jest dla mnie za zimna:)

eletronikele - gosc moze byc bardzo dobrym architektem, ale jesli sie nie dostal do pracowni, ktora ma non stop duze projekty to i nie zarabia. Wiadomo,ze najpierw przyjmuje sie swoje dzieci, krewnych itp, to naturalne, przeciez pracownie sa prywatne. A i w tych dobrych na poczatku dadza mu byle co do roboty. I caly czas nic pewnego - sa zlecenia ok, nie ma - to nie ma. I srednio tak wychodzi. A jesli pracujesz na etacie, np w jakims urzedzie miasta itd - to wlasnie pensje dla mlodych sa podobne.

to gdzie są Ci prawdziwi, zaradni faceci co zarabiają po 5k ?

Gość Podróżnik
drasklica- mój związek to zupełnie inna historia ale fakt, gdyby nie moja dziewczyna nawet bym się nie zastanawiał. P.S. Jestem praktycznie zdecydowany na wyjazd.

no na pewno jest wiecej mozliwosci w Australii niz w Polsce, z tym sie absolutnie zgadzam. Tyle,ze nie kazdemu ta Australia potem lezy. A NZ to takie spokojne miejsce dla emerytow , na moj gust.

elektronikele - po informatyce zarobisz spokojnie, sporo inzynierow roznych branz tyle zarabia.Architekci (mlodzi) np bardzo dobrze do niedawana zarabiali w Algierze, ale teraz tam sie porobilo nieciekawie.

Gość Podróżnik
Praktycznie już zdecydowałem się na wyjazd. tutaj nie chodzi tylko o pieniądze ale o postawienie grubej kreski i rozpoczęcia życia od nowa.

Gość Podróżnik
Zastanawiam się tylko jaki obrać cel? Nowa Zelandia albo Australia...

Gość wybywaj do Australii
czytałeś co CI napisałam? :)

ile potrzeba na taki wyjazd?

Gość ejective
I tego się trzymaj! :)

Gość drasklica
powiem ci szczerze- orientujesz sie moze gdzie w europie jest najkorzystniejsza sytuacja dla mlodych architektow? niemcy, anglia czy moze cos innego?

Gość Podróżnik
Chce wyjechać/uciec jak najdalej stąd, aby w razie czego mieć utrudniony powrót do Polski.

Gość Podróżnik
wybywaj do Australii- tak przeczytałem i zgadzam się z Tobą. Takie wypowiedzi jeszcze bardziej potwierdzają mnie w moim przekonaniu.:)

poki masz czas śmiało - mi zabrakło odwagi a teraz to tylko czekam az odchowam dziecko i juz mnie nie ma na jakiś czas