Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

*Barbiotka*

Czy, i ile jedzenia się u Was marnuje??

Polecane posty

Przed chwilą na jednym z topików przeczytałam, tu cytuję "dobrze wiesz ze jedzenie sie wyrzuca. chyba lepiej gdy ktos zrobi sobie kanapke niz wyrzucic do smieci to jedzenie." A ile się go u Was wyrzuca?

Gość u mnie wogóle..
Tylko że ja mieszkam na wsi... Mamy dwa duże psy które sporo jedzą więc zamiast wyrzucać wszystko zjadają pieski.. A jak jakieś warzywka to kurkom rozdrobnie i sobie dziobią...

Gość nic sie nie marnuje
daje na kompost albo kotu lub palę w piecu to, co nie nadaje się na powyższe. Jak mieszkałam w warszwie (2 lata) to tez sie nie marnowało, ale ja oszczedna jestem i z rozwagą robie zakupy. Nie kupuje np. wielkich opakowan jesli wiem, ze nie zjem. Albo za duzo na raz, jesli rzeczy sie szybko psuja. Mroze co nie zdaze zjesc i mam na potem, wszystkie miesne resztki mroze i mam na bigos potem

Gość pani domu
tak gospodaruję by nie było wyrzucania ,

niestety sporo. Szczególnie owoców i warzy np kupię banany one czernieją i kosz tak samo np z sałatą. Pieczywo starama sie suszyć zrobię z niego bułkę tartą. A wędlinę przerabiam zwykle na zapiekankę a i tak sporo wyrzucamy i mąż wiecznie się o to słusznie burzy.

Gość jbnjkn
ja czasami cos wyrzuce: przeterminowany jogurt ktory gdzies sie schowal w lodowce, jakis czarny banan o ktorym zapomnialam. jezlei mam duzo warzyw to czasami cos mi zostaje. kawalek selera, papryki. ogolnie nie wyrzucam w wielkich ilosciach ale cos sie zdarza. nie mam w domu zwierzat i nie mieszkam na wsi

u nas trochę sie marnuje, a to dlatego,ze zakupy robimy 1 x wtyg.(pełna lodowka)potem cos się dokupi, zasłoni poprzednie zakupy... przeważnie jogurty sie przeterminowują i smietana wędlinę też zjada pies:)

Gość kassiiiaaaa
u nas najwięcej chleba niestety, ale oddaje sąsiadce która ma znajomą na wsi więc na smietnik nie idzie. A na drugi miejscu to wedlina, kupuje średnio 20 dag szynki co drugi, trzeci dzień i zawsze zostaje kilka albo i wiecej plastów.

Czasem cos tam wyrzucimy, najczęściej chleb, ogólnie staramy sie tak wymyślać posiłki żeby marnowało sie jak najmniej. Poza tym wyrzucając nie czujemy sie winni, w końcu zapłaciliśmy za to i nasza sprawa co z tym zrobimy

Gość ex,ki[
U nas to wygląda tak że często coś jest nie zjedzone, na szczęście wszystko to zjada nas pies lub kot więc nie ma większego problemu.

Tak sobie myślę, że ludzie zapasy w sklepie robią a potem i tak do kosza :( Z drugiej strony nie każdy może/chce codziennie po zakupy chodzić.

U mnie zawsze zostaje seler i śmietana, bo używam mało. Wędliny kupuje 15 dag, czasami zostanie 1-2 plasterki, które robia się suche i wtedy dostaje je kot. Wyrzucam warzywa z bulionu, porcję rosołową dostanie kot, ale jak się obrazi i nie zje (dość często jej sie to trafia), to też ląduje w koszu. Pieczywo zdarza się systematycznie, ale przynoszę je znajmomemu do pracy dla zwierząt lub idziemy do parku karmić kaczki.