Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młoda-szukajaca.

Szukam kogoś mądrego kto na "chłopski rozum"wytłumaczy mi zawiłość podatkow w Po

Polecane posty

Gość młoda-szukajaca.

Jestem młoda,dopiero odnajduje sie w rzeczywistości polskich finasów.Patrz podatki.Czy jest tu jakas mądra ,cierpliwa osoba,ktora w skrocie,prostym jezykiem,wytłumaczy mi jak krowie na rowie.Jakie sa te podatki w Polsce.Wiem,ze jest jakis liniowy ,wiem,ze jest podatek Vat płacony od towarow?(czyli jak kupuje cos w sklepie?,to ja płace panstwu juz w ten cenie podatek??,ale czy hurtownik tez?płaci producentowi z vatem??)Oprocz liniowego nie wiem jakie sa podatki,do tego naszego chorego Panstwa?ile jest tych podatkow?dajmy na to mam firme?TO PŁACE CO MIESIĄC CZY RAZ NA ROK PODATEK?OD CZEGO JEST TEN PODATEK,?TYLKO OD PRZYCHODOW?? JESZCZE CIEKAWI MNIE JEDNO,OSOBY KTORE PROWADZA SKLEP,ONE JAKOS INACZEJ SIE ROZLICZAJA NIZ TE PROWADZACE FIRME USŁUGOWA??pewnie vat na rozne towary jest rozny?ni ch...nie jarze pdoatkow w polsce

Gość młoda-szukajaca.
kurde czy ty same idiotki?

Gość młoda-szukajaca.
e tam,ale ja chce ogolnie wiedziec,a nie szczegółowo

Gość fwefergrg
dzieki za pomoc:(

Gość cvcvvcvv
jak narazie to ty jesters tu jedyna idiotka :D:D

Gość do lk
ten kto zadaje pytania i chce poszerzac wiedze,to chyba człowiek madry ,a nie idiota idiota to ktos,kto uwaza,ze juz wszystko wie.

Gość znowu 10 osób pisze..,,,
napisz konkretnie co chcesz robić bo nie ma jednego uniwersalnego podatku. ogólnie do usług lepszy jest ryczałt(podatek od obrotu czy masz zysk czy nie płacisz od przychodu określony procent np. 6%) liniowy to KPIR płacisz 19% od zysku. progi podatkowe Cię nie interesują. jak masz mały zysk to zamiast liniowego można wybrać ten z kwotą wolną od potaku. płaci się go co miesiac ale można tak robić aby płacić raz do roku wystarczy jak kosztry w każdym miesiącu będa wyższe niż zyski w sprzedaży o to nie trudno w usługach już tak. vat to vat taki inny podatek w cenie w skl;epie już go masz wliczone hurtownie i firmy też go płacą. nie zawsze jest on obowiązkowy ale zawsze można dobrowolnie byćjkego płatnikiem. ogólnie to musisz zapłacić jakiemuś biuru bo jak nic nie wiesz to sama teog nie ogarniesz wcześniej jak za rok a błedów które wtedy njarobisz nikt nie cofnie zresztą nawet dzialności nie zarejestrujesz bo tam trzeba wybierac metody rozliczeń9memoriałowa,kasowa) w dodatku w vacie te same terminy oznaczają zupełnei co innego niż w dochodowym. tak więc nie masz się co przejmowąc musisz po prostu zapłacić bo nie ruszysz z miejsca. do tego wszystkieog dochodzi co miesiąc haracz na dziesiątki tysięcy urzędników w postaci zusu czy masz strate cyz zysk płacisz wymiar teog może być różny.

Gość ...k...p
doktor google nie boli:D

Gość znowu 10 osób pisze..,,,
w podatkach kierowanie się googlem nie jest dobrym pomysłem :D

Gość młoda szukajaca
do 10 osob pisze dzieki kikolwiek jestes kochany i masz złote serce;)