Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tarczycaaaaaaacaaa

Chora tarczyca. Jak sobie z tym radzicie.

Polecane posty

Gość Tarczycaaaaaaacaaa

Dzisiaj Dowiedzialam sie ze mam problem z tarczyca I prawdopodobnie bede musiala zaczac przyjmowac leki. Lekarka powiedziala ze bede na nich do konca zycia. Boje sie tego I niewiele wiem o tej chorobie. Powiedzcie jak sie czujecie? Jak czulyscie sie przed I w trakcie leczenia ?

Ale chorób tarczycy jest wiele :) Ja mam niedoczynność. Przed rozpoczęciem leczenia czułam się fatalnie, w trakcie leczenia czuję się różnie- bo choroba postępuje i co rusz okazuje się, ze mam za małą dawkę leku. Ale podobno przy dobrej dawce leku powinnam wrócić do normy. I tego się trzymam. Bo z takim samopoczuciem to naprawdę ciężko czasem funkcjonować.

Gość radzimy sobie normalnie
leki wszystko normuja i jest prawidlowo jaki masz problem :o

ale masz nadczynność czy niedoczynność?? ja przy niedoczynności przytyłam, ciągle było mi gorąco, ciągle byłam zmęczona, nierowa, dokucza bardzo nerwowość, bezsenność, przy nadczynnności teraz mam kłopoty z pamięcią, jestemw dzień senna, w nocy nie mogę spać, huśtawka nastrojów, serce źle pracuje, to jest zdradziecka choroba, parszywa jak cholera, przy nie doczyynosci barłam eutyroks, (nie pamietam pisowni) przy nadczynnosci teraz biorę proplanolol i tyrozol (przepraszam za niewłaściwą pisownię) ja tez musze sie zdecydowac na usuniecie całej tarczycy,a le narazie nie mam na to szans,

Gość do mowidka
no to cie ładnie lekarz załatwił z niedoczynnosci w nadczynnosc wprowadził rozumiem ze juz do niego nie chodzisz chyba?

Gość Tarczycaaaaaaacaaa
No wlasnie nie jestem pewna czy to nadczynnosc czy niedoczynnosc w przyszlym tygodniu mam wizyte I Pewnie sie wtedy dowiem. Mi raczej zimno ciagle, czasem mam przyspieszone bicie serca I szybko sie mecze. A ile macie lat ? Ja mam 29 I 9 miesiecy temu urodzilam pierwsze dziecko. Wiec z tego co piszecie to leki nie wiele pomagaja ?

Gość Tarczycaaaaaaacaaa
Boje sie tej choroby czy to bardzo grozne ?

Gość gfgfgfgfgfgf
moja cicoia niedawno miala operacje tarczycy .Wycinacie chyba jakies czesci.I nie stesty wycieli jej jakas czesc odpwoiedzialana za wchlanianie wapnia.

Gość gfgfgfgfgfgf
ja jestem bardzo nerwowa, senns, rozdrazniona, robilam tarczyce i jest dobrze. niewiem co jest u mnie przyczyna takiej nerwowosci.

Pomagają- tylko czasem trudno ustalić dawkę. Ja już np. czuję się lepiej ale choroba robi krok do przodu i okazuje się, ze znowu leku jest za mało- objawy wracają, lekarz zwiększa dawkę, hormon się wyrównuje i znowu jest ciut lepiej :)

niedoczynnosć miałam w ciąży, i rok po, później wyniki drastycznie sie zmieniły, i weszłam w nadczynnosć, chyba, bo nie ejstem pewna, gdy córeczka zaczynała chodzić i jak byłam pochylona nad nią i jak wstawała udeżyła mnie główką w szyje i po tym czasie zaczęłam mieć nadczynność, mi teraz jest ciagle zimno, bardzos chudłam, ważę 48kg, mam 25lat, przy niedoczynności ważyłam poooonad 60kg,

Gość Tarczycaaaaaaacaaa
Ja nie czuje sie kakos zle. Przed ciaza bylo gozej ale wtedy mialam stwierdzona nerwice w ciazy mi minelo a teraz stwierdzili tarczyce juz sama niewiem co mislec

z ta chorobą da sie życ, tylko trzeba robić badania kontrolne, ft3 ft4 tsh, ja się badam co 3miesiące, teraz tarczyca mi się znów uwydatniła, pamiętam jak się strasznie bałam wytrzeszczu oczu, już tak tej wagi się nie bałam jak wytrzeszczu, hahaha mąż się już przyzwyczaił że w przeciągu 5min kocham go nad życie a za chwilę bym w niego sztyletami rzucała, bardzo bym chiała iść na operację ale niestety nie mogę

Gość gfgfgfgfgfgf
r

Gość do mowidka
no widzisz ja przy niedoczynności ważę i mam takie objawy tak jak ty przy nadczynności :o z tarczycą to koszmar jest dlatego sie przestałam leczyć nawet w ciąży i jakos czuję się najzdrowiej i wyniki stoja w miejscu a jak sie leczyłam to skakały jak na trampolinie

Gość gfgfgfgfgfgf
a czemu nie mozesz isc.

tarczycę to ma każdy bo to narząd, tylko jaka to choroba, mi też przeszkadza nadmierna potliwość, ale to wszystko skutki tej choroby,

Gość gfgfgfgfgfgf
gg

przed operacją muszę być odizolowana od dzieci i ludzi na okres 2tygodni, a ja mam dziecko 3letnie, później operacja to tydzień w szpitalu i to jest prawie miesiac odizolowania od dziecka, niestety nie moge sobie na to pozwolic, moge dziecko zostawic na dzień ale nie an noc, nie mam z kim, a tu 3tyg (a jak by były jakieś komplikacje to i dłuzej)

Gość gfgfgfgfgfgf
ja tez sie strasznie poce. ciagle mokre pod pachami ale wyniki w normie.

Gość gfgfgfgfgfgf
rozumiem. a najpierw zrobilas badanie tsh?

Gość gfgfgfgfgfgf
ja mam wynik 1,3. niby w w normie.

Gość gfgfgfgfgfgf
f

mi choroba wyszła ciąży na samym początku bodajze w 6tyg,połoznej nie spodobało sie moje cisnienie,bo było ciagle wysokie,i powiedziała abym dla pewnosci srobiła tsh no i wyszło ze jestem chora, i przez okres całej ciaży i póżniej po porodzie rok miałam niedoczynność,

Gość gfgfgfgfgfgf
f

Gość gfgfgfgfgfgf
musze znow isc do lekarza niech da mi skierowanie na badania. Bo tamte robilam pol roku temu.

tarczyca chora to cholerstwo, człowiek jest nerwowy, słaby, senny, spocony, zła pamiec, za tą chorobe renta powinna sie należeć, b z ta chorobą cieżkow życ, a leki owszem pomagają ale zeby choroba nie postepowała, bo wyleczyc chyba się nie da,