Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Ja proponuję w ogóle ignorować i nie komentować wpisów pomarańczek... i zgłaszczać do usunięcia.

I też mam wrażenie, że to któraś z nas:( Jeśli ktoś się poczuł pominięty to jest mi przykro...piszemy często ogólnie, nie jest człowiek w stanie odpisać każdemu na post...

Gość limka17
Hej Dziewczyny, podczytuje Was ale nic nie pisalam. Jestem w 11 tyg. Wczoraj mialam pierwszy raz bliskie spotkanie z wc :-/ale chyba przez nerwy bo pare spraw sie nawarstwilo. Dzis juz ok. I w ogole wczesniej bylo ok...tez wlasnie nic jeszcze nie tyje. Wrecz schudlam 3 kg..mam 170cm/63kg. Lekarka mi powiedziala ze jak rano mam mdlosci a troszke mialam to zeby nie brac witamin, bo to pogorszy. Czy Wy bierzecie wszystkie? Oczywiscie kwas foliowy lykam. Martwie sie o te witaminy i wraca jak bumerang sprawa tego usg, pisalam wczesniej ze tu sie nie robi gdzie mieszkam no i mam zagwostke czy robic - czy nie. Mam 27 lat, zadnych chorob gen. w rodzinie...wydawalo mi sie ze wszystko bedzie takie proste a tu tyle pytan :-) termin mam na 11.12.13 hihihi mozecie mnie dopisac do listy :-) jesli chodzi o moj brzuch to nie widac totalnie nic. Ciesze sie, ze jestescie :-) lzej jak sie czyta...acha i koniecznie jeszcze musze isc pryw na toxo. Mam kota.

Gość limka17
Ale sie wyspowiadalam :-) pozdrawiam Wszystkie Brzuszkowe Damy ;-) ;-)

Ale do diagnostyki, nawet super panom doktorom służy 2D (czyli takie zwyczajne usg, na którym jest długość i szerokość, nie ma głębi :) ) Także nie ma powodu do obaw. Wiadomo, mogą mieć lepsze i gorsze, ale chyba na każdym dadzą radę dokładne pomiary zrobić. Kurcze, wierzyłamw to przełożenie dużo kg w ciązy/wielkie dziecko. Chyba muszę przestać wierzyć. W pierwszej ciąży startowałam z 59 kg (171 cm), skończyłam na 13-14 kg na plusie. Z tym, że na początku schudłam, a potem w sumie przez ostatnie 24 tygodnie przytyłam 16-17 kg. I zdrowo się odżywiałam, a córcia miała 3050g. Teraz mam nadzieję przybrać nie więcej, ale startowałam z 61 kg, teraz jest 62 kg, mój facet mówi, że to jednak woda, bo mnie bez przerwy suszy, a nie tłuszczyk. I chyba się z tym zgadzam ;). Wolałabym nie przekroczyć 70 kg. W mojej książce o diecie w ciąży piszą, że 9 kg na plus ze zdrowego jedzenia wystarczy na 3300 - 3700 zdrowego dziecka. Hmmm.. nie jestem taka przekonana ;)

ja witaminy staram się brać po południu i nie wszystkie na raz (kwas foliowy, femibion, kwasy omega), bo faktycznie robi się od nich niedobrze rano, zwłaszcza na niewypełniony żołądek... Fufo ja nie widzę Twojego suwaczka. A inne? Fajnie by było mieć suwaczki..

limka17 a jesteś pewna, że się nie robi, to po rostu takie dokładne usg z pomiarami wszelkimi, aż mi się wydaje dziwne, żeby nie robili. Wychodziłoby, że robią usg tylko żeby ogólnie sobie popatrzeć?

limka17 Ty jesteś z UK? Bo tam sie robi to dokładne usg, ale dopiero w 18 tyg. - wyczytałam na stronie nhs. podsyłam link: http://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/ultrasound-anomaly-baby-scans-pregnant.aspx Od witamin faktycznie się robi bardziej mdło, szczególnie na niepełny żołądek... Fufa ja nie widzę Twojego suwaczka, ciekawa jestem czy inne babeczki też. Sama chcę mieć :)

a mnie coś znowu bardziej mdli, wczoraj obiad jadłam na dwie tury i tak nie zjadłam całego. Zjem coś i chyba się zdrzemnę. Ja oprócz kwasu foliowego nic nie biorę, w 1 ciąży lekarka kazała mi dopiero coś brać po 4 miesiącu. A z badań to dostałam tylko na WR, morfologię i mocz.

Witam dziewczynki! Ja po dwoch dniach na powietrzu czuje sie jak pijana,chyba od powietrza:PPogrillowalismy rodzinnie:) Poki co,mimo big wagi wyjsciowej,nie przytylam.Ale tak jak pisalam,uwazam bardzo na to co jem,waze sie codziennie no i wieczorne mdlosci pomagaja nie jesc;)

Deli ja narazie tez mam do zrobienia tylko te badania co Ty. Pogoda cudowna a ja sie zle czuje :/ mdlosci i inne problemy trawienne. Mam troche stracha bo odstawiam duphaston, boje sie poronienia :/

LImka ja lykam prenatal complex na 1 trymestr. Ma w skaldzie juz kwas foliowy. Od 2 trymestru zaczynam prenatal classic plus prenatal dha. Witaminy wraz z duphastonem lykam zawsze na pelny zoladek.Najlepiej po lub w trakcie jedzenia.

Ja również dziewczynki biore tylko kwas foliowy i nic więcej bo moja położna powiedziała że to narazie wystarczy bo od innych mogę wymiotować . A co do badań to mam wszystkie ale udało sie na nfz:)

Gość raven 32
Ja widze ,ze kazdy lekarz zleca inny komplet badan.Nie wiem od czego to zalezne.A moze potem uzupelniaja o reszte

Dominisia....a Ty tak sama z siebie odstawiłas duphaston? Mi zostało jeszcze jedno opakowanie, a najchętniej wysłałabym go już w pioruny.

Gość limka17
Ja jestem z Irlandii. Z tego co mi powiedzieli to usg pierwsze tu miedzy 17-20 tyg takze jeszcze sobie poczekam. Ale czy sprawdzaja to wszystko co w tym pl - 12 tyg to nie mam pojecia. Mowili ze wczesniej moge zrobic tylko na zyczenie, za 30 e zeby posluchac serduszka i to wszystko. A z tymi witaminami to sie faktycznie na razie wstrzymam, widze ze nie jestem jedyna...

Limka17: jakoś mi sie wydaje strasznie późno w 18 tyg. Ją mieszkam w uk i pierwsze planowane usg mam w 12 tyg a pozniej w 20. No ale wiadomo w irlandii może być inaczej :) mialas juz jakieś spotkanie z polozna? ;)

Limka17: jakoś mi sie wydaje strasznie późno w 18 tyg. Ją mieszkam w uk i pierwsze planowane usg mam w 12 tyg a pozniej w 20. No ale wiadomo w irlandii może być inaczej :) mialas juz jakieś spotkanie z polozna? ;)

Gość limka17
Tak, mialam juz spotkanie z polozna, mam juz karte ciąży. Czekam na dokumenty ze szpitala. Maja byc przeslane poczta. Sprawdziłam jeszcze raz w karcie - 17-20 tydzien 1sza wizyta w szpitalu i tam dopiero usg. Z tego co mowia dziewczyny, trwa minute, patrza tylko czy jest jeden plod czy wiecej ( to akurat juz wiem ze jeden, bo bylam u Pl gin na samym poczatku),same bardzo podstawowe informacje. I napewno nie robia tego dokladnego, genetycznego. Tu jest wszystko nastawione na 'selekcje naturalna' Dlatego sie tak wacham, bo choc mieszkam tu juz wiele lat to mysle dalej z polska ostroznoscia..

Myślisz jeździć do pl na dodatkowe badania? :) ją idę 5 czerwca na pierwsze spotkanie z tego bo wiem to nie dowiem sie nic szczególnego a skan mam 10 w sumie to juz jest trzeci bo z początku miałam trochę problemów. Masz rację co do tej selekcji naturalnej gdyż ją nie biorę żadnych leków jak koleżanki powyżej bo tutaj sie tego nie stosuje. Z góry przepraszam jezeli kolejny raz wyślę moja wiadomość dwa razy ale pisze z telefonu i nie wiem co z tym cholerstwem sie dzieje :)

Myślisz jeździć do pl na dodatkowe badania? :) ją idę 5 czerwca na pierwsze spotkanie z tego bo wiem to nie dowiem sie nic szczególnego a skan mam 10 w sumie to juz jest trzeci bo z początku miałam trochę problemów. Masz rację co do tej selekcji naturalnej gdyż ją nie biorę żadnych leków jak koleżanki powyżej bo tutaj sie tego nie stosuje. Z góry przepraszam jezeli kolejny raz wyślę moja wiadomość dwa razy ale pisze z telefonu i nie wiem co z tym cholerstwem sie dzieje :)

Deli, nie co Ty, lekarz mi kazał już go odstawić, bo stwierdził, że ciąża jest dobrze zawiązana, dobrze się rozwija i żadnego zagrożenia nie ma. Ja generalnie jestem przeciwniczką działania na własną rękę jeśli chodzi o leki także może poradź się swojego lekarza.

Kurcze, właśnie poczytałam o opiece nad kobietą w ciąży w Irlandii, faktycznie szału nie ma z tymi badaniami. Wizyt tyle samo, co na nfz, ale u lekarza rodzinnego. No i faktycznie usg do 20 tygodnia. Jak masz cukrzycę lub nadciśnienie to do 5 wizyt u rodzinnego więcej przysługuje. Jak widać nigdzie służba zdrowia nie jest idealna ;) I faktycznie w wielu krajach nie ma podtrzymywania zagrożonych od początku ciąż, chyba że ktoś miał poronienia wcześniej. Choć wyczytałam (na zagranicznych, żeby nie było!), że stosuje się również duphaston - choc na forach polskich twierdzą, że tylko w Polsce ;) Tyle, że żeby lekarz go zapisał muszą byc stwierdzone wcześniejsze poronienia, czyli wskazówka na niedobór progesteronu. W Stanach to w ogóle padaka - czy coś Ci w ogóle zrobia zależy od ubezpieczenia W sumie w większości przypadków urodziłybyśmy zdrowe dzieci bez żadnego badania, tak samo jak można pożyć do 70-tki nawet jak się w życiu lekarza nie widziało....

Gość limka17
MagdaM456456: Na pewno bede w Polsce porzadnie wszystko sprawdzic ale lot mam dopiero w koncowce lipca wiec wtedy chyba juz za pozno na to usg. A teraz zmyyykam do pracy ;-) zajadlam wlasnie kanapka moja mdłosc :) i uciekam , napisze wiecej pozniej. Milego Dnia Wszystkim!!

A ja dzisiaj lece na wizyte,trzymajcie kciuki.Moze lekarz pozwoli wrocic do pracy,czuje sie dobrze a nawet bardzo dobrze.Zapytam tez o usg ,u mnie dopiero 10 tydzien wiec pewnie poczekam z 2-3 tygodnie.Mam nadzieje,ze uslysze dzis dobre wiesci

Trzymamy Raven:) U mnie tez dziesiaty tydzien:) Ja przeziebiona,zostalam dzis w domku.Gardlo mam zalozone i glowa mnie boli.Szalwia plucze bo nie mam pomyslu jak sie leczyc...

Dzieki:) niestety w ciazy mamy ograniczone mozliwosci leczenia,zostaje nam.chyba tylko czosnek i inne babcine sposoby.

Oby tylko mnie bol zeba nie zlapal do grudnia bo apap na mnie nie dziala a niezawodnego jak dla mnie ibupromu lub nurofenu nie mozna. Smaze wlasnie nalesniki :)

raven- trzymam kciuki:) Ja jutro na USG prenatalne, trochę się denerwuje... A mnie dopadła alergia, kicham, smarkam, oczy łzawią:( A nic brać nie można...