Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

eM90

Chrzest bez ślubu kościelnego?

Polecane posty

Tak się zastanawiam drogie mamy jak to było u was,u waszych znajomych?Czy w waszych miastach też ksiądz robi tak wielkie problemy kiedy rodzice nie mają ślubu kościelnego?W moim mieście księża odmawiają chrztu,ludzie muszą jeździć i prosić po wsiach żeby ochrzcić...Ja wiem co mnie czeka,to samo...mamy z mężem ślub cywilny,na ślub kościelny na całą wielką rodzinę po prostu nie było nas stać,ale jeśli to księdzu powiem to odpowie,że do ich ślubu potrzebna jest tylko para młoda,a nie goście,dekoracje,ekstrawaganckie ubrania,kosmetyczka,fryzjer itp jak to powiedział jednej parze...

Gość Lena204
my też mieliśmy tylko cywilny i nie chciał ochrzcić. kościelny braliśmy jak syn mial osiem miesiecy i odrazu chrziliśmy

Gość tosiapytosia....
też się tym stresuje jestem w 9 miesiącu a proboszcza mamy strasznego fanatyka i nie będzie łatwo do tego znajoma powiedziała mi że jak chce ochrzcić w innym mieście to muszę mieć zgodę mojego proboszcza na piśmie ale nie wiem ile w tym prawdy

Gość lamaniana29
ja mieszkam w sredniej wielkosci miescie i nie bylo problemu. tez sie balam, zwlekalam do 10 miesiecy az w koncu maz poszedl i zalatwil. zalatwial to z organista, ktory nie robil problemu. Organista sam doradzil, zeby w razie czego powiedziec ksiedzu, ze planujemy slub koscielny i tyle. Bylo kilkoro dzieci tego dnia i nikt nas o nic nie pytal.

Gość Lena204
a zapomnialam napisać ze mieszkam na wsi

Gość kupowałyście na allegro?
jeżeli rodzice nie maja w ogóle slubu to ksiądz nie robi zazwyczaj żadnych problemow. Ale jeżeli macie ślub cywilny to ma prawo odmówic dlatego, że tak naprawde chrzcząc dziecko wyrażacie chęc wychowywania dziecka w wierze katolickiej a mając tylko slub cywiolny zaprzeczacie temu bo wg prawa kościlnego zyjecie w grzechu. I do żadnego księdza jak i równiez do mnie nie przemówi to, że nie braliście slubu kościelnego bo nie było was stac na taki slub i wesele dla całej rodziny. Biorąc slub kościelny nie trzeba robic wesela itp to wasz wybór. Można zaprosic tyle osób ile się chce tak jak na cywolny. Nie trzeba w ogole robic wesela, można zrobic małe przyjęcie lub tylko obiad dla rodziców i chrzestnych więc po prostu piszesz moim zdaniem głupoty, że "na ślub kościelny na całą wielką rodzinę po prostu nie było nas stać" bo napisanie czegoś takiego to dla mnie naprawde głupota i wymyślanie usprawiedliwienia.

Gość Też nie mam ślubu
nawet cywilnego ale moje znajome nie miały problemu z tym żeby ochrzcić dziecko w naszej parafi. Ksiądz napewno zapyta dlaczego ślubu nie mamy- sprawa jest prosta, głowny problem to kasa. Też może odpowie, że do tego nie potrzebne przyjęcie itp ale powiem mu, że obrączek za darmo też nie rozdają :P

W takich sytuacjach najlepiej uderzać jest od razu do zakonników. Dominikanie nigdy praktycznie nie robią problemów (przynajmniej w 3miescie). Mają jakieś takie bardziej życiowe podejście i nigdy nie wypowiadają się w oskarżającym tonie.

Też nie mam ślubu - Tobie na pewno ochrzcza dziecko. Ja tez ślubu nie mam ale planujemy. Natomiast autorka jakoś za ślub kościelny, obrączki itp zapłaciła, tlyko na huczne wesele nie było jej stac i to niby jest powód że nie brali slubu kościelnego, a dla mnie taki tekst to naprawde głupota.

wiecie tylko dla mnie to takie nie racjonalne,ksiadz odmawia przyjecia nowego "członka" bo rodzice nie mają ślubu takiego jak on chce?A co dziecko jest winne?Przez to,nie bedzie ono moglo uczestniczyc w zyciu kosciola bo rodzice "zawinili"? I widze,ze nie tylko w moim miescie jest to az tak duzy problem...Wiem,ze w jednym kosciele ksiadz kazal rodzicom napisac jakies pismo oficjalne ze w ciagu roku wezma slub..tylko nie wiem po co.A mi zalezy zeby naszego malego ochrzcic w kosciele w ktorym ja bylam chrzczona,przystapilam do komunii,mam do tego kosciola duzy sentyment poniewaz naleze do niego od małego a poza tym jest to piekna stara duza zabytkowa Bazylika,ale chyba moge tylko pomarzyc.

tabou - no właśnie zakonnicy nigdy problemu nie robią. Mi nawet kiedys zakonnik powiedział, że seks to grzech ale prawda jets taka, że nie kupuje sie butów bez przymiarki :D

Gość z większym stażem
nie bardzo rozumiem o co wam właściwie chodzi. Skoro nie jesteście związani sakramentem małżeństwa, dlaczego zależy wam na sakramencie chrztu św. ? W tym wypadku rozumiem księży. W końcu wierzycie w Boga i żyjecie zgodnie z wiarą i zasadami KK, czy nie ?

Nie wmawiaj głupot.Na ślub cywilny założyłam skromną sukienkę,obrączki dostaliśmy od teściów,a za przyjęcie zapłacili moi rodzice i było ono na 15 osób.Nie marzy Ci się ślub kościelny w cudownej białej sukni,z pięknie wystrojonym kościołem pełnym gości,z wspaniałą zabawą po? Mi się marzy.I dlatego wzięłam cywilny.Bo teraz z mężem odkładamy pieniądze i ślub weźmiemy za dwa lata.Wole odczekać i zrobić ślub o jakim marzę a nie iść byle by "odbębnić".A dziecka w wieku 2 lat chrzcić nie zamierzam.Jeśli masz takie poglądy to chyba nie masz marzeń,Ciebie pewnie chłop zaprowadzi przed ołtarz w starym garniturze i wynoszonej sukni i nie będziesz miała nic przeciwko.Ja mam inne marzenie.

Któryś ksiądz w końcu dziecko ochrzci. W mojej starej parafii ksiadz nie robił problemu, ale sakramentu udzielał w środę np. Trochę to rozumiem, bo albo jesteś katolikiem i żyjesz zgodnie z wiarą albo nie jesteś i nie robisz z sakramentów folkloru.

He he ale autorko nie o to chodzi w sakramencie małżeństwa ;-) Marzy ci się też chrzest w bazylice. Więc moze ochrzcij za 2 lata jak weźmiecie ślub?

u nas nie robią problemu z pierwszym dzieckiem, drugiego już nie ochrzcisz... Ale my bierzemy kościelny z chrzcinami, bo tak jak ktoś tu napisał... Po za tym nie chrzcisz, żeby było ochrzczone "bo tak należy" tylko dlatego, że w coś wierzysz... Dla mnie i mojego męża ślub cywilny to tylko papierek, a kościelny to przysięga na całe życie ;)

u nas nie robią problemu z pierwszym dzieckiem, drugiego już nie ochrzcisz... Ale my bierzemy kościelny z chrzcinami, bo tak jak ktoś tu napisał... Po za tym nie chrzcisz, żeby było ochrzczone "bo tak należy" tylko dlatego, że w coś wierzysz... Dla mnie i mojego męża ślub cywilny to tylko papierek, a kościelny to przysięga na całe życie ;)

eM90 - ale mi dosrałaś. Chyba w depresje popadnę. Niestety prawda boli dlatego mi tak dogadałaś. Bo w tym przypadku akurat ja mam rację.

A wiecie co?Temat uwazam za zamkniety.Nie ma sensu polemizowac skoro wiekszosc z was slubu nie ma i nie bedzie miala bo pewnie facet nie chce,jestescie wielce nieszczesliwe i kazdego skrytykujecie.Jestescie zalosne.Ubierzcie sie w stare lachy i idzcie do slubu koscielnego,nie zapomnijcie po tym wstawic fot na kafe co sie posmiejemy :D pozdrawiam was serdecznie srodkowym palcem.

Gość z większym stażem
eM90 Widzę że z istoty sakramentu rozumiesz niewiele... dla ciebie istotna jest oprawa, ceremoniał, żeby było można napstrykać masę uroczych zdjęć i pochwalić się nimi na fb...

Gość ona jejejeje
Brat mojego męża ma z żoną swoją ślub cywilny tylko i już dwójkę maluchów ochrzcili, także to zależy od księdza. Z kolei w mojej parafii takie coś by nie przeszło.

hehe aż mi Ciebie żal dziewczyny. Strasznie nieszczęsliwa musisz być i jedziesz po nas bo ci prawde napisałyśmy. Nie wiem po co tu w ogole temat załozyłas skoro prawda do Ciebie nie dociera i nie przyjmujesz krytyki. Myślałas, że wszyscy będa Ci pisać, że chrzest się nalezy, że macie prawo sratata.....niestety nie macie prawa. A dla Ciebie slub to tylko oprawa a nie przysięga jak widać.

Nie sądze.Temat założyłam po to żeby przedyskutować tą sprawę a nie tylko słuchać dobrych ciotek które wszystko wiedzą najlepiej i tylko jadą raz za razem po kolejnych topicach.No ale cóż... :) bywajcie :)

widzisz ja za 10 dni biorę ślub wraz z chrzcinami, sukienkę mam zajebistą ze ślubu cywilnego, muszę tylko dokupić bluzkę i buty, żeby się potem na imprezę przebrać, bo będzie nie wygodnie, nas stać żeby powiedzieć rodzinie "robimy skromnie, zapraszamy tylko najbliższych bo nas nie stać" My imprezę swoją mieliśmy-przy ślubie cywilnym, więc kościelny tylko w kościele a przyjęcie z okazji chrzcin... Ale nie każdego stać by powiedzieć "kochamy się, chcemy sobie przysiąc miłość, ale nie stać nas, żeby zaprosić 100 osób, w tym pociotki, których nigdy na oczy nie widzieliśmy..."

autoo z Toba sie nie da dyskutowac bo masz poglądy jak 16-latka. Niestety ksiądz może odmówić udzielenia chrztu i nie ma tu o czym dyskutować. Pisze się do Ciebie to wyraźnie a Ty odpyskowujesz innym i obrażasz ich. "Jestescie zalosne.Ubierzcie sie w stare lachy i idzcie do slubu koscielnego,nie zapomnijcie po tym wstawic fot na kafe co sie posmiejemy pozdrawiam was serdecznie srodkowym palcem." - czy tak pisze dorosła kobieta czy zakompleksiona gimnazjalistka?

potem, przez takie kobiety jak autorka, obrażane są dziewczyny w wieku 20-25 lat, że za młode na macierzyństwo... A niektóre po prostu mają mleko pod nosem, i nawet gdybym miała iść w starych łachach to bym poszła, wiesz dlaczego?? Bo to jest przysięga miłości, jeśli się naprawdę kocha i wierzy w Boga, to nie najważniejsza jest oprawa, tylko ślub, a jeśli nie wierzysz w Boga to po cholerę chrzcisz??

Gość bvkdfkv
Autorka to pewnie jedna z tych młodych mam która będzie miała dzidziusia i teraz ksiądz ma jej dziecku chrztu udzielić!weź dziecko dorośnij.

Gość myślę, że autorka
nam zazdrości ślubu kościelnego :p

Gość 75578521856225
Autorko ksiądz ma prawo nie dac chrztu twojemu dziecku. Jak ty chcesz je wychować w naszej wierze dając przykład życia bez ślubu? Ślub be, ale chrzest już musi być, bo wypada?? Daj spokój. A propos kosztów i oprawy to guzik się znasz. Moja babcia z dziadkiem biorąc ślub nie mieli złamanego grosza, mieli zwykłe srebrne obrączki, babcia miała sukienkę po swojej mamie a "wesele" to po prostu był obiad dla najbliższych. I oni są ze sobą 48 lat!!!