Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rzucconnaaaaaa

odszedł bo mam aparat ortodontyczny. pytanie do panów ale nie tylko

Polecane posty

Gość rzucconnaaaaaa
mam szare gumki bo dziwnie czułabym się w kolorowych, nie ten wiek, żebym robiła z siebie dziecinade :)

Gość rzucconnaaaaaa
a tą płytkę retencyjna masz jakoś przymocowaną? bo mówisz, że na stałe...

ja z kolei olałam sprawę retencji i nic mi się nie stało, lekko tylko się cofnęła dwójka, ale przez całe leczenie miała taką tendencję i pewnie i tak by to się stało. jak ktoś nie wie, to tego nie widzi. kompleksy miałam ogromne, teraz wręcz przeciwnie - uśmiech hollywoodzki, jak ktoś napisał. szczerze mówiąc miałabym totalnie w dupie zdanie jakiegoś fagasa na ten temat - nie pasuje, to wypad. a co do aparatu ruchomego na każdą wadę - weź się człowieku rozpędź i walnij łbem w ścianę, bo pierdolisz farmazony.

No wiadomo, jak człowiek starszy, to różowych gumek, czy tęczowych, nosić nie będzie ;) Ja jak chciałam cos mało rzucającego sie w oczy brałam czesto błękit. Z tego względu, że zamki miałam ceramiczne (na górze, bo u mnie głownie gora rzuca sie w oczy), no i one sie nie barwiły w żaden sposób, ale jak wziełam do nich pare razy przeźroczyste gumki, to... gumki barwiły sie po 2-3 dniach na kolor tego co jadlam, czyli np. buraczków, etc. ;). Nie ważne ile razy zęby umyłam. A jak wzięłam błękitne, to co najwyżej lekko wyblakły i było bardzo okej :). Co do stałej retencji, jest to klejone i wygląda tak: http://orthosmile.pl/uploads/reitainer-stabilizacja-wyników-leczenia-drut-od-strony-języka-retencja.jpg.jpg Jak mówiłam, jest cały czas z tyłu, w niczym to nie przeszkadza, nikt nic nie widzi ;) jeżeli coś sie dzieje to trzeba udac sie oczywiście do ortodontki i zasygnalizować, że np. kawałek sie oderwał, ale to sie raczej nie zdarza. A jest wygodne, bo nie trzeba spać w aparacie ruchomym. :)

Gość exaparatka
Ja, pomimo "zaawansowanego" wieku, bardzo chciałam mieć kolorowe gumki (mam taką pracę, że spokojnie mogłabym sobie na to pozwolić) - niestety, mój ortodonta preferował metalowe ligatury :( Teraz mam taki drucik jak @Zbieram Ślimaki na dolnych zębach, na górę mam tą przeźroczystą szynę retencyjną - póki co noszę sumiennie ;) "szczerze mówiąc miałabym totalnie w dupie zdanie jakiegoś fagasa na ten temat - nie pasuje, to wypad. a co do aparatu ruchomego na każdą wadę - weź się człowieku rozpędź i walnij łbem w ścianę, bo pie**olisz farmazony." - lepiej bym tego nie ujęła! ;)

Ja w trakcie mojego leczenia przerobiłam wszystko chyba, co możliwe, metalowe ligatury tez miałam zakladane, chyba przez pół roku prawie. :) Nie wiem od czego to zależało do tej pory, że nosiłam jakiś czas gumki, potem ligaturki... potem znowu gumki... Widzi-misie ortodonty, czy może to też kwestia tego np. jaki drut? Głupia byłam, że nigdy nie spytałam w sumie. Ale miałam zakłady dobre z koleżanką z LO, np. o to, że nie wezme różowych gumek (bo ja nie znosiłam wtedy różu :D)... A na 2gi dzien przyszłam w takich.. hahah.. Oczojebnie różowych :D... Świetne czasy.