Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Chce wejsc w swiat ISLAMU

Ciekawi mnie Swiat Religia Islamu ,chcialbym poznac ten swiat blizej

Polecane posty

Gość Stary człowiek i morze
W Europie nie ma Arabów, ale są Turcy, Tunezyjczycy, Pakistańczycy (którzy nota bene są bardziej spokrewnieni z Europejczykami, niż Arabami ;) ) Podczas studiów mieszkałem przez rok w Tunezji. Moim sąsiadem był imam, który poza koranem czytał biblię i wiele książek na temat innych religii, gość dużo mi pomógł bezinteresownie. Miał prześliczną córkę, w której podkochiwałem się przez cały pobyt w Tunezji. Byłem tak zdeterminowany, że chciałem zmienić swoją wiarę na Islam:D. Na szczęscie tego nie zrobiłem, chociaż według mnie Islam jako religia nie jest wcale taka straszna, jak ją "malują" .

Gość oni lubia pomagac obcym
no to zadaj sie z jakims arabem rozkochaj go w sobie :( oni lubia pomagac pokazywac czuja sie wtedy tacy docenieni madrzy :( jak moga komus doradzic :)

Gość Anna:):
Stary człowiek i morze i co z tą córką??? JAk się sytuacja rozwinęła?

Gość faceci z malymi wackami
Islam???????????????????

Gość kalendama
Żadna religia nie jest zła,zły jest tylko fanatyzm religijny.

Gość Islam jest nowoczesniejszy
ale wy pitolicie..

Gość BOG JEST JEDEN
Bog jest tylko jeden--ale ludzie nadali mu rozne imiony:Jezus,Allah,Budda..........

Gość Chcialabym byc ZONA ARABA
Ja jestem katoliczka wierzaca i bardzo ciekawi mnie swiAT muzulmanski ISLAM ta religia ma w sobie magie tajemnice podoba mi sie bardzo chcialabym ja poznac i chcialabym wyjsc za Arba muzulmanina bardzo wierzacego:) ale zamieszkalego w krajach Europejskich ,juz tu osiedlonego :)

Bog jest tylko jeden--ale ludzie nadali mu rozne imiony:Jezus,Allah,Budda.. wiekszych głupot dawno nie czytałem jest tylko jeden bóg jezus alach to ksiezyc zwykły bozek a buda był tylko ksieciem i tam nie ma boga i jak kto nie wierzy o jest strona http://apologetyka.com/swiatopoglad/islam/ksiazki/inwazja/ksiezyc http://www.gloria.tv/?media=391674 Ukryta prawda o Islamie - zapożyczenia z innych religii w Koranie http://www.youtube.com/watch?v=vqn2S-YepGM

a wierz ze bóg zakazuje małzenst mieszanych jest to pokazane w bibli i w dzisiejszych objawieniach bóg takim mieszanym nie bedzie błogosławił

Gość anti-jihad
Jeżeli Europa się natychmiast nie opamięta i nie zatrzyma islamizacji to za 20 lat będziemy musieli zbrojnie odbijać nasze miasta, dzielnica po dzielnicy, dom po domu. Radykalny islam to dzicz. Każda religia to zło, ale dziś islam zbiera największe żniwo. http://www.liveleak.com/view?i=bd8_1366047517 Allah Snackbar!

Manuskrypty z Sanaa W 1972 roku, w Wielkim Meczecie w Sanaa stolicy Jemenu, odnaleziono wielką ilość starych manuskryptów. Okazały się one być wczesnymi kodyfikacjami Koranu, pochodzącymi z VII-IX wieku. Są to kluczowe wieki, w których kształtował się islam. Rękopisy te w znacznym stopniu powiększyły więc bazę tekstów źródłowych dla współczesnych badań nad Koranem. Jak już wcześniej zostało wspomniane, Muzułmanie wierzą, iż Koran został objawiony w całości Mahometowi i od tamtego czasu nie uległ żadnej modyfikacji. Słowo Boga jest wieczne i niezmienne. Ryc. 1 Meczet w Sanaa Jednakże już pierwszy z badaczy, który został dopuszczony do rękopisów z Sanaa niemiecki profesor Gerd Rdiger Puin z Uniwersytetu Kraju Saary w Saarbrcken stwierdził, iż tekst Koranu ewoluował w czasie, nie powstał w całości za jednym razem. Inni profesorowie stwierdzili, że na podstawie tych źródeł teza ta jest nie do obalenia. Poglądy te są sprzeczne ze stanowiskiem Muzułmanów, którzy nie pozwalają na żadną krytyczną lekturę Koranu. Uważają to za zbezczeszczenie świętej księgi. Za bluźnierców uważani są ci, naukowcy, którzy próbują badać Koran wykorzystując osiągnięcia hermeneutyki, metody krytycznej czy historycznej interpretacji tekstów. Takie podejście do świętej księgi jest w świecie islamskim równoznaczne z profanacją i świętokradztwem, ponieważ niedopuszczalne jest zgłębianie myśli Boga przez historyczna i spekulatywną myśl człowieka. Ryc. 1 Dr. Gerd-Rdiger Puin Ryc. 2 Dr. Gerd-Rdiger Puin Z tego też powodu informacje na temat badań nad manuskryptami podawane były jedynie na łamach specjalistycznych czasopism naukowych. Bano się bowiem rozgłosu i związanego z tym niechybnie cofnięcia zezwolenia na badania przez władze Jemeńskie. Profesor Puin wydał ocenę dotyczącą manuskryptów, która jest druzgocąca dla obowiązującej w Islamie tradycji. Twierdzi on, iż Koran stanowi mieszankę różnego rodzaju tekstów, z których najstarsze powstały nawet 100 lat przed Mahometem. Z jego badań wynika też, iż Koran podlegał zmianom od czasów kodyfikacji za czasów kalifa Uthmana. Jego tezę zdaje się potwierdzać wcześniejsza teoria profesora Cooka. Podaje on jako przykład opowieść o Józefie i żonie Putyfara. Bez znajomości tradycji żydowskiej historia ta jest zupełnie bezsensowna. W Koranie znajduje się opis, jak żona Putyfara zaprasza na ucztę swoje przyjaciółki, każdej z nich daje nóż, a kiedy zjawia się Józef, wszystkie one kaleczą sobie ręce. Czytając żydowskie Pismo dowiadujemy się, iż kobiety kroiły owoce i plotkowały. Gdy zobaczyły Józefa, tak się w niego zapatrzyły, iż nie przestały kroić owoców i pokaleczyły się. Według uczonego na materiale koranicznym bardzo silnie odbiła się tradycja judaistyczna. Puin tłumaczy też, w jaki sposób powstało w Koranie wiele niekonsekwencji i sprzeczności. Otóż w pierwotnej wersji zapis koraniczny, w którym brakuje samogłosek i znaków diakrytycznych, mógł być rozumiany w pełni jedynie przez tych, którzy dobrze rozumieli tradycję ustną. Z czasem jednak odczytanie Koranu stało się niejasne, gdyż w miarę upływu czasu i rozprzestrzeniania się islamu - malała liczba osób znających tradycję oralną. Nastąpiła więc standaryzacja tekstu, która zdaniem profesora zakończyła się ostatecznie w IX a nie w VII stuleciu. Niemiecki uczony podaje też, iż Koran nie został napisany w najczystszym języku arabskim. W księdze znalazło się wiele wyrazów obcego pochodzenia. Konkludując, Puin stwierdza, iż jedna piąta Koranu musi dziś zostać odczytana na nowo. Zakończenie Badacze zajmujący się Koranem nie maja zamiaru niszczyć czy podważać zasadność religii islamskiej. Ich zadaniem jest jedynie dostarczenie rzetelnej informacji na temat jego świętej księgi. Jednakże wielu fundamentalistów islamskich odbiera te badania jako atak na własną religię. Nic dziwnego. Jeśli rolę Koranu w islamie przyrównać do roli Chrystusa w chrześcijaństwie,

ISLAM jets taki tajemniczy,magiczny,taki inny mnie pociaga ;)

Gość Fvandera
Ciekawe, czy w tym temacie jest również idiotka, która twierdzi że w emiratach jest większa emigracja z europy niż odwrotnie :D

Gość arabowie sa rodzinnie bardzo
ARABOWIE sa bardzo pomocni ciesza si jak moga cos komus doradzic ,pokazac opowiedziec ,czuje sie wtedy tacy dowartosciowani potrzebni :) oni sa troche do polakow podobni ,bo sa rowniez bardzo rodzinni w tym jestesmy do nich bardzo podobni

przecznosci w koranie Mariam, siostra Mojżesza, zostaje Matką Jezusa... Tymczasem Maryję i Mojżesza dzieli - bagatela - dwanaście stuleci! Duch Święty zamienia się w „anioła Gabriela", który ukaże się Mahometowi! Trzecią Osobą Trójcy nie jest Duch Święty, lecz Ma- ryja Dziewica! Na krzyżu nie umarł Jezus, lecz - w zależności od wersji - Judasz, Barabasz, albo... sobowtór Jezusa! Abraham - pierwszy muzułmanin Abraham jest „pierwszym muzułmaninem", nie opiera się na żadnych podstawach naukowych i lekceważy zwykłą logikę historyczną: bo jak to możliwe, żeby Izmael, pa- triarcha, który żył 2000 lat przed Chrystusem, był przod- kiem muzułmanów, podczas gdy historycznie rzecz biorąc islam istnieje dopiero od VII wieku n.e.? Powstaje w ten sposób luka czasowa wynosząca ponad 2500 lat! Ten obłędny anachronizm zdaje się jednak nikomu nie prze- szkadzać, w tym muzułmańskim uczonym, „ ulemom Do podtrzymywania tego mitu przyczynia się zwią- zek skojarzeniowy między „arabskością" a „muzułmań- skością". Grając na tych dwóch rejestrach powiada się, że choć muzułmanie istnieją od VII wieku, to przecież Arabowie są bardzo starą grupą etniczną i z tej racji mo- gą być potomkami Izmaela. Ale czyż liczne potomstwo, obiecane Hagar (służącej Saraj i nałożnicy Abrama: Rdz 16, 10), nie było zawsze określane - przed i po pojawie- niu się islamu - mianem izmaelitów? I czyż owi izmaelici nie byli od samego początku odróżniani od narodu arab- skiego? Skądinąd wiadomo, że oba te narody toczyły z sobą wojny! Wreszcie, gdzież może być mowa o tym, by w żyłach Izmaela Chaldejczyka po ojcu Abramie i Egipcjanina po matce Hagar (urodzonej w Kanaanie, gdzie Izmael spędził całe swoje życie: Rdz 16, 3) - pły- nęła choćby kropla krwi arabskiej? Mamy więc tutaj do czynienia z jawnym przeina- czeniem wydarzeń opisanych w Biblii, a także ze zmia- ną ich sensu - po to, by móc podbudować tezę absolutnie zmyśloną.Przecież to Izaak, a nieIzmael został przez Abrahama poświęcony na ołtarzu (Rdz 22,1-18). Jeśli zaś chodzi o oddalenie Izmaela, stało się tak w wyniku pełnych dobroci Bożych zamysłów, a nie wskutek czy- jejkolwiek zazdrości. Wreszcie: Izmael nie został wcale „usynowiony" przez Abrahama, gdyż po prostu były sy- nem zrodzonym z jego drugiej żony Hagar. Od poprawki do poprawki podstawowy zrąb Koranu składał się głównie z elementów zapożyczonych z Biblii, jednak zostały one przetworzone w taki sposób, by nadawały się do uwiarygodnienia tezy o is- lamie jako „nowej religii" . Annie Laurent, wybitna badaczka islamu i autorka publikacji nauko- wych, w tym książki pt. „Vivre avec l'islam?" (Żyć z islamem?), w następujący sposób streszcza swój pogląd na temat rzekomej autentyczności Koranu: „ Właściwie tym, co uderza w przypadku Księgi mającej jakoby charakter przedwieczny i ponadczasowy, czyli uniwersalny, jest to, do jakiego stopnia koncentruje się ona na życiu Mahometa: odpowiada na jego pytania, rozwiązuje jego problemy relacji małżeńskich, potwierdza słuszność jego wyborów i postaw. Czy doprawdy można tu mówić o dziele, które wyszło z rąk Boga?" islam jest plagiatem religii chrześcijańskiej i religii żydowskiej oraz starożytnej filozofiigreckiej(„LaRageetVOrgueiV\wy- dawn. Plon, s. 102). Trudno na koniec zbyć milczeniem słynne (nawet w świecie muzułmańskim) słowa Aiszy, ulubionej żony Mahometa, która wypowiedziała się w taki oto sposób na temat wersetów Koranu: „Mój drogi mężu, niech mi będzie wolno po- wiedzieć ci, że twój Bóg ma skłonność do zsyłania z nieba praw, które są tobie wyjątkowo na rękę!..." PRAWDZIWE OBLICZE ISLAMU Autor Jean Alcader

Gość Stanislaw Sho
a zwłaszcza są pomocni przy niszczeniu naszej kultury

Gość tenisowka
muzulmanie maja nas za smiecie :( oni uznaja tylko swoja religie i swoje racje, sa bardzo nieliberalni wzgledem innych

Gość kalendama
Przyznam szczerze,że chciałabym być tolerancyjna w stosunku do wyznawców tej religii,ale nie potrafie.Być może wynika to ze strachu,w końcu tyle się słyszy o zamachach terrorystycznych i innych zbrodniach popełnianych ,,w imię Boga''.Ostatnio słyszałam,że w Egipcie miał miejsce zbiorowy gwałt na dwóch chrześcijankach.Napastnikami byli własnie muzułmanie.Zdaje sobie sprawe,że wśród wyznawców innych religii również jest wiele zła,ale Islamu się zwyczajnie boję.

Mnie bardzo podniecaja arabowie sa tacy dzicy tacy inni i tacy mescy :) i zawsze maja swoje zdanie nie sa lizoduami jak polacy..

Gość Stanislaw Sho
to wypierdalaj do arabów suko, tylko nie waż się przywozić tutaj tego ścierwa

Gość jak postepowac z arabem
POLSCY mezczyzni tez bija swoje kobiety!! sa dobrzy polacy i sa niedobrzy to samo z arabami sa dobrzy arabowie i sa niedobrzy ,mordercy sa polakami ,mordercy sa arabowie ,nie wolno wszytskich do jednego wora wsadzac i stwarzac GETTO...

Gość jak postepowac z arabem
Z ARABEM TRZEBA wiedziec jak postepowac ;) oni sa rodzinni bardzo I JAK JETSES Z NIMI to nie da komus obcemu zrobic tobie krzywdy bedzie cie chronil,tacy s ataka maja mentalnosc

Gość RODZINA SIE BARDZO LICZY
dla ARABA RODZINA to swietosc ,oni sa za soba bardzo JEDEN ZA WSZTYKICH WSZYSCY ZA JEDNEGO

http://www.youtube.com/watch?v=br5uvz9BoCk&list=UU6-riq3zZKiIqTw71MIGYJg&index=5 Często słyszymy, że istnieje islam nastawiony pokojowo i islam walczący. Islam to dżihad . Nie można mówić, że są muzułmanie, którzy popierają dżihad i muzułmanie, którzy za nim nie są. Islam to dżihad. Islam to święta wojna. Islam przeciwstawia się wszystkim, którzy go nie wyznają, a w szczególności chrześcijanom wierzącym w Boga Trójjedynego! Dziś, jak oglądamy na stronach internetowych obrazy ataków na chrześcijan to słyszymy komentarze, że dokonała tego grupa jakiś ekstremistów, fundamentalistów, islamistów. Mówi się wtedy nie o islamie ale o islamizmie. Ale islam jest jeden i opiera się on na jednym źródle - Koranie. Muzułmanie cierpliwie oczekują godziny świętej wojny, aż zostanie ogłoszona w Europie. Przygotowują się nieustannie, świadomi tego, że póki co, muszą czekać pozostając wojownikami w rezerwie. „Mamy we Francji armię złożoną z 3-4 milionów muzułmanów gotową w każdej chwili do akcji w każdej chwili - odpowiedział młody muzułmanin, zapytany przez francuskiego dziennikarza Phillipea Aziza

Gość RODZINA SIE BARDZO LICZY
Slowianskie dziewczyny dla arabow sa bardzo egzotyczne ,bardzo lubia biale kobiety :)

Gość Staszek. Ja też mam 12 lat
Europa tylko dla białych ludzi.

ja chcialabym zostac zona araba ,ale takiego osiedlonegow Europie zamieszkalego tutaj