Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość spełnięswojemarzenia

DOM dla singielki

Polecane posty

Gość erwerwerw
są ogrody dla leniwych, nawet całe książki powstaja jak taki załozyc. Wtedy najlepiej bez trwanika, bo on wbrew pozorom potrzebuje duzo pracy, tylko kamienie, albo np. slicznie wygląda taka cegła klinkierowa, jak jest nia wyłozony, zrobione alejki, mozna dac tez zamiast trawy rózne rosliny okrywowe typu barwinek

Gość znowu 10 osób pisze,.,,,,,
wybudowanie tego było droższe, ale teraz w utrzymaniu jest tańsze, bo mało płąci za ogzrewanie>>>zawsze masz izolacje domy sa az za bardzo izolowane i jest problem z wentylacja i grzyb lapie. znajomy ma w domu zimno jak chcesz placisz 600zl za zime to tak jakbys namiot robila i w nim spala ogrzewajac sie ogniskiem. jak chcesz miec non stop powyzej 20 stopni to nie ma sie co oszukiwac ze ogrzewanie za sezon to przynajmniej 4 tys a przy gazie to nie ma szans zejsc ponizej 10 tys. ja nie znam nikogo kto by placil mniej a znam takich co cieplo maja tylko wieczorem noca i rano jak ich nie ma to w domu jest 15 stopni i chodza w polarach. zreszta ogrzewanie czy tu czy tu placisz podobnie tylko w bloku nie musisz do pieca dokladac problemem jest to ze non stop cos jest do zrobienia to strasnzie irytujace bo ci cos odpadnie i musisz sie tym zajac tu i teraz.

o dziękuję za nowe wpisy przeprowadziłam się do tgeo mieszkania 2 lata temu, w tym starym było jeszcze gorzej, sasiad wszystkich sąsiadów ciągał po sądach ;-/ chciałam spokoju, iwęc się wyprowadziłam, ale tutaj mam masakrę, ściany tak cienkie, ze cholera mnei trafia i aż wstyd kogoś zaprosić do domu, bo moja ściana od duzego pkoju graniczy ze ścianą łązienki babci i ona ciągle, codziennie lejej wodę do wanny, zeby się wykąpac i pluska się w niej jak małe dziecko, a u mnei totalnie wszystko słychać plus echo/pogłos jakiś potęgujący głos. Normalnie jest takie wrażenie jakby babka się pluskała u mnie na środku salonu, to jest żenujące i przeprasza, ale mega wkurwiające, zawsze wtedy włączam muzę jeszcze bardziej na full, ale już jestem tym zmęczona

Gość erwerwerw
ja płace za gaz 4 tys, mam okna stare, i nieocielpony, są ludzie co w nowych domach płacą znacznie mnie j za gaz, ale on się nie opłaca, lepiej paliwa stałe

Gość marianna pe ***
mnie ogród nie przeszkadza mam kilkaset krzewów część sama formuję na kulki, bonsay mam skalniak, rabaty z wiosennymi kwiatami..to robię sama men kosi co tydzień trawnik i ma oczko wodne ale my to uwielbiamy z tym ,że 22 ary dzisiaj wsadziliśmy kolejne krzewy, więc trzeba je podlewać.. jednak nie zamieniłabym mojego ogrodu za żadne mieszkanie w apartamentowcu mam tu pięknie

znam dużo ludzi mających własne domy i nikt nie płaci za ogzrewanie 10 tys. nie przesadzaj moze... fajnie że wpisujesz swoje spostrzeżenuia, sa dla mnie bardzo cenne, ale nie przesadzaj haha niestety nie mam pojęcia co do szczegółów oszczędnosciowych, bo rozmawiałam ze znajomym tylko tak ogólnie i nie chciałam wypytywać za bardzo, ale bardzo sobie chwalił takie rozwiązanie

Gość marianna pe ***
a zimą wchodzę do garażu autko cieplutkie nie muszę go odśnieżać, wsiadam, jadę jedynie podjazd do ..ale teraz są takie wielkie łopaty na 5 razy i odsnieżone

sa takie materialy ktore wyciszaja np. tynk japonski to sie chyba nazywa kladziesz an sciane ladnei wyglada i masz bardziej wyciszone. nie wiem w jakim bolku tyy mieszkasz ja mieszkalem i slyszalem sasiadow tylko jak wrzeszczeli przy kaloryferze. wprowadz sie do bloku z zelbetu to nie bedzie problemu najlepiej na ostatnei pietro aby miec tylko dwoch sasiadow jednego z boku drugiego z dolu :D z kazdej z tych stron masz zelbet i nic nei slychac :D tylko w lazience bedzie problem. poza tym ja bym sie kazal zamknac sasiada a nie szukal nowego lokum jak sie nie nadaja do mieszkania w bloku to nich oni sie wyprowadza :D

ja lubię chłód, i zimą w mieszkaniu mam zawsze 17-18-20 stopni, tak jest idealnie, zawsze mam zwrot za ogrzewanie w ogródku też lubię siedziec i robić w ziemi, sadzić itp. marzę oj jak marzę o własnych warzywach, różnych ziołach...

Gość marianna pe ***
spełnięswojemarzenia radzę , poszukaj działki na wzgórzu,żeby widoki mieć ładne ja mam akurat na równinie, ale okna z 4 stron i zawsze jest słońce, oczywiście ..gdy swieci to ważne ja lubię usytuowanie południe, zachód zima - szczególnie południe, bo dodatkowo słońce ogrzewa dom

jedynie podjazd do ..ale teraz są takie wielkie łopaty na 5 razy i odsnieżone>>jak mieszkasz prawie na drodze to tak ale to jak mieszkanie w bloku na parterze. rzadko kto chce mieszkac przy drodze a to sie wiaze z odsniezaniem. placisz 4 tysiace ale nie napisalas najwazniejszeog masz w domu zimno :D iodac tym tokiem to za chwile ktos napisze z eplaci tysiac za gaz ale wlacza ogrzewanie tylko na swieta :D tym sposobem to w bloku nic sie nie placi bo zawsze ten od dolu i ten od gory troche cie ogrzewaja :D

specjalnie szukałam mieszkania NIE Z PŁYTY więc mieszkam sobie w domku z kart, a raczej z cegieł/pustaków ytong czy jakoś tak, beznadzieja, słychac totaslnie wszyściuteńko, normalnie zwykłe ciche rozmowy, nawet westchnienia czy kichnięcia... jest dramat dla mnie.

żebyś wiedział, co ja zrobiłam żeby wyciszyć to mieszkanie... kupiłam mnóstwo korka naturalnego, namachałam się jak idiotka i nasyfiłam jakims czarnym pyłem całe mieszkanie a i tak to g... dało poza tym nie na wszystkich ścianach da się to położyć, akurat na tej ścianie z łazienką sąsiadki się nie da, bo mam szafki kuchenne

a od czego jest ten grzyb, nie wystarczy codziennie wietrzyć pomieszczenia

Gość marianna pe ***
w moim domu akurat ogrzewanie wyszło 10 tys. było ciepło ale mam 7 pokoi, 2 duże łazienki 25 okien 2 ogromne balkony, taras, garaż, gospodarcze salon ma 4 m wys. i 35 m/2 więc nie będę porównywać do klitki w bloku ale..znudził mi się duży dom i chce mały

specjalnie szukałam mieszkania NIE Z PŁYTY>>no to sluchaj sasiadow ludzie jak idioci kupuje mieszkanai byle nie z plyty :D nie dosc ze wszystko slychac to nie zdziwie sie jak za 20 lat sie beda rozpadac a te spolki ktore je budowaly oglosza upadlosc :D plyta to sprawdzony patent niektore maja po 50 lat mimo iz byly przeznaczone na 25 :D ja bym sie bal mieszkac w bloku bez konstrukcji stalowej. v korek nadaje sie tylko tam gdzie ciemno bo przeciez jesli jest jasno w pokoju to te wszystkei skladnaia widac a to sa male arkusze wiec to beznadziejnie wyglada i nie wiem jak ma wyciszac korek ktory ma grubosci 3 milimetry. zobacz ten tynk japonski to jest bawelna. poza tym sa specjalne materialy wygluszajace z tym ze to raczje wyglasza to co w srodku a nie to co na zew.

a od czego jest ten grzyb, nie wystarczy codziennie wietrzyć pomieszczenia>>grzyb jest od tego ze sciany i okna sa zbyt szczelne. mozesz wietrzyc ale mozna tez nadmiernie nie izolowac scian aby nie bylo w srodku jak w kontenerze.

Gość mkojsk
lepiej włozyć więcej kasy w dom, zrobic grubsze ocieplenie( czego w Polsce narazie się nie praktykuje niestety) lepsze okna, wgl. dom pasywny. Pochłania mało enegrii i mało jej oddaje. Ale to kosztuje. Tak samo z ogrzewaniem, teoretycznie tańszy jest gaz. Ale dużo zależy od tego co wybierzesz, kocioł gazowy zwykly, którego sprawnośc wynosi >20% , ale nie jest znowu taki drogi, jest kocioł kondensacyjny, którego sprawnosc jest bliksa 100%. ale drogie to. Może jakaś pompa ciepła? Warto za wczasu o tym pomyśleć, by nie mnozyc kosztów w czasie eksploatacji domu.

Gość dom nie do poznania
Dom to fakt fajna sprawa,wiem bo miala i podziekowalam a czemu juz pisze. Mieszkalam cale zycie w domu i tak jak wyszlam za maz to rownierz wybudowalismy do ,,za miastem,,.Jak nie bylo sasiadow i mieszkalismy sami bylo super nawet nago mozna bylo sie opalac w ogrodzie:D.Pozniej ktos sie wybudowal,pozniej nastepny i powstalo osiedle.Dwóch sasiadow normalnych a jedni zalamka.Spróbowała bys po 22 w ogrodzie radio wlaczyc zaraz policja pod brama stala.Wszystko im przeszkladzalo doslownie wszystko. Jak ktos ma wlasny dom to niestety i obowiazkow troche.Jak dom znajduje sie na osiedlu to nie tylko odśnieżasz sobie wjazd czy wejscie do domu ale caly deptak przed domem na dlugosci Twojej posesji.Bo jak tego nie zrobisz a straż miejska sie pojawi to niestety mandacik i chuj ich obchodzi ze pracujesz czy chora bylas ma byc odśnieżono,juz nie wspomne co Cie czeka jak ktos zlamie noge i jakie odszkodowania trzeba placic.Malo kto wie o obowiazku odśnieżania chodnika przed domem niektorzy nawet z tego sie smieja,ja tez sie smialam dopóki mandatu mi nie wystawili. Nastepna sprawa ogrzewanie kominek sam odpada bo przy naszych mrozach -20 stopni to niestety ziab w domu.Kominek sprawdza sie przy przymrozkach-1.Tu przeczytalam ze ktos za ogrzewanie domu za sezon zaplacil 600 zl :D:D:D smiech na sali no chyba ze w domu mial tak zimno ze pingwiny po scianach nap[ierdalaly.Dom nie dogrzany to najgorsze co moze byc.Jak nie ogrzejesz domu to z czasem w sciany wilgoc wejdzie i dopiero tragedia. Ja mialam kominek z placzem wodnym i niestey jak szlam do pracy piec musialam uruchamiac bo przy naszych mrozach to dom nie moze stac tyle godzin bez ogrzewania.A ile wynosi utrzymanie domu.Hm czasami tylko te oplaty podstawowe czyli prad,gaz czy tam opal ale jak masz naprawe jakas poważną to pare tysiecy (mi zepsuł sie piec przez Bożym Narodzeniem i 8 tys.trzeba bylo zaplacic) I jak masz dom na odludziu to w zimie klopot z dojechaniem do pracy moze byc bo wszyscy wiemy jak u nas drogowcy odśnieżaja, pare razy szlam z bura bo snieg po kolana byl i wyjechac nie mozna bylo.Dom jak najbardziej polecam dla ludzi co lubia grzebac w kwiatach i majterkowwac lubia bo nie oszukujmy sie nikt nie wynajmuje ciagle firm do odsieżania czy koszenia trawnika to to sa spore koszta podliczajac rok. Ja swoj dom zostawiłam dla corki i mieszkam teraz w bloku juz 2 lata i powiem wam ze myslalam ze jak sie wprowadze to zwariuje ale nie jestem bardzo zadowolona i w sumie nie mam problemow ze dach przecieka czy rura pekla i zelewa piwnice bo wszystko jest cacy jak nie zacznie sie psuć a jak sie wali to jedno po drugim. Powodzenia autorko i jak marzysz o domu i masz sierodki na jego budowe to buduj go bo marzenia trzeba spelniać.

Gość marianna pe ***
znowu 10 osób pisze,.,,,,, bez urazy, odnoszę wrażenie,że masz jakieś przestarzałe poglądy, teraz buduje się w nowej technologii z ociepleniem, systemem rekuperacji..i skąd grzyb? grzyb tworzył się w starych domach,źle wyizolowanych można zamontować klimatyzator.. dom ergonomiczny, inteligentny odsyłam na forum muratora

no słuchaj kolego, nie rób ze mnie idiotki juz się przyzwyczaiłam,z ę panowie od remontów traktują kobietą jak jakieś upośledzone, ale no zlituj się nie kupiłam zwykłego korka 3 milimetry, tylko 4 centymetrowy korek akustyczny, wykorzystywany do oklejania studii/ów nagrań dla muzyków. przykleiłam je do scinay, a na to przymocowałam płyty , zakleiłam połączenia, zaszpachlowałam i pomalowałąm, więc ściana wygląda pięknie, idealnie, ale hałas nadal jest.

Gość erwerwerw
znowu 10 osób pisze,.,,,,,- nie wiem skąd ty bierzesz te pseudomądrosci, ale przestan juz tak dezinformowac ludzi. Bo nie pierwszy raz zauwazayłam , ze wypisujesz totalne banialuki. b często czytam, ile ludzie wydaja na ogrzewanie na gaz, i najwięcej ile czytałam w mojej historii - to ktos wydawał 8 tys, dom chyba 400 m, i ogrzewał go b mocno. Wydatek rzędu 4 tys na sezon to b duzo, ludzie co maja nowe domy wydaja z reguly polowę, tzn ok. 2000-2500, a w mieszkaniach to ludzie pisza że wydaja na ogrzewania np. 150 zł i im to jeszcze duzo jest...

Gość marianna pe ***
spełnięswojemarzenia ..temat sie rozmywa skupmy sie na projekcie a jaką dużą chciałabyś działkę/

erwerwerw>>> juz napisalem mozna wydawac i tysiac za sezon ale jak sei chce miec cieplo to nie ma co marzyc o niskich wydatkach. ktos wyzej napisal ze najtanszy jest gaz w ogrzewaniu wiec faktycznie ja moga wygadywac banialuki skoro ktos pisze takei glupoty :D tez znam takich ktorzy wydaja po 3 tysiace za sezon ale maja ZIMNO. nie sztyuka malo wydac i miec zimno skoro autorka pyta o koszty to jej odpowiadam jakei sa koszty przy zalozeniu ze w domu jest cieplo gdyby lubila przymrozki to nie pytalaby o koszty ogrzewania :D jesli ktos lubi chodzic w polarze po domu jego sprawa ja pisze o ogrzewaniu gdzie mozna chodzic w spodenkach a nie w kombinezonie. zreszta wyzej ktos rozsadnie napisal ze mozna ogrzewc kominkiem z plaszczem ale jak sie wychodzi do pracy to trzeba odpalic piec a ktos inny teog pieca nie odpala jak go nie ma i rachunki moze miec kilak razy nizsze ot caly fenomen.

temat idzie w dobra stronbę, bo ja prosiłam o wszelkie porady, zwłaszcza ludzi, którzy już mają swoje domy i moga powiedziec jakies ą plusty i minusy .wiesz, szczerze mówiac to ja zupełnie nie wiem jaką bym chciała działkę, jak dużą,... po rpostu szukam i jak znajdę cos dl asiebie w odpowiedniej cenie to się zdecyduję, narazie nic nie znalazłam, ale przyszła wiosna i mam zamiar pojeździć po różnych miejscowościach zwłaszcza tych z jeziorami, bo u mnie tego dużo

kochani, ja juz wysiadam ze zmęczenia mam nadzieję, z edopiszecie coś jeszcze, ja jutro wpadnę na pewno dobranoc

Gość marianna pe ***
apropo wody woda, to często komary niestety, ja musiałam pozakładać moskitiery na okna i nie można wieczorem posiedzieć w ogrodzie, bo żrą niesamowicie to zależy od roku, jak mokry, masa komarów! czasem jest plaga mrówek na działce i pająków w jesieni denerwują wróble zakładające gniazda w rynnie, trzeba to likwidować ostatnio wietrzę garaż, a tu po 3 H mam 2 zrobione gniazda, jedno na kole zimowym, drugie przy gasnicy...

Gość marianna pe ***
fajnie rozwiązany jest ten domek, ale dla mnie za duży masz zadaszony taras, garderobę http://z500.pl/projekt/Z136,Tani-w-budowie-maly-dom-parterowy-z-dwuspadowym-dachem-i-dwoma-pokojami.html

też bym chciała mieszkać w domku nie w bloku, singlostwo nie jest przeszkodą, ale własnego nie kupię,raczej coś wynajętego, bo przy moim cygańskim trybie życia i ciągłych przeprowadzkach oraz braku zdecydowania gdzie chcę mieszkać i ciągłych zmianach zdania zakorzenienie sie w jednym miejscu by było niewykonalne