Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mirabellllka

Dlaczego dyskusja z katolikami zawsze kończy sie w ten sam sposob?

Polecane posty

Gość mirabellllka
Zadalam juz konkretne pytania. Ty sobie z nimi nie poradzilas. Na temat agresji co do in-vitro nie potrafisz odpowiedziec. Twoja odpowiedź jest : Bo tak i juz. A to czy mnie postrzegasz jako dziecko czy nie, wisi mi. Wypowiadaj sie pliis w liczbie pojedynczej, a nie jako "my". Szukasz poparcia wsrod tlumu? Stad ta liczba mnoga?

ja wiem co piszę :) natomiast ty kierujesz niewłaściwe pytania do niewłaściwych osób :) chcesz rozmawiać o KK ? o Bogu? o religii > wierze ? proszę bardzo - oto jestem :) ale o nieznanych osobnikach - to poszukaj kogoś innego . Ale nie mów wtedy ,ze rozmawiasz o wierze czy kościele - bo ty chcesz gadać o planie zagospodarowania przestrzennego :)

Gość ebenezer
wrzuć link do tej dyskusji z tymi katolikami, i to jak ten pan nazwał cię głupią, bo może naprawdę napisałaś cos głupiego? to po pierwsze, a po drugie, czego łazisz po takich stronach? i po trzecie, czy twoi rodziece chodzą do kościoła?

Gość njun niezalogg
z tego co wiem, problemem z in vitro dla katolikow, są kwestie: tylko Bóg daje życie w akcie zespolenia kobiety i mężczyzny, więc cżłowiek nie może życia sztucznie tworzyć poza ludzkim ustrojem, oraz kwestia niewykorzystanych zarodków, których ludzka godność nie jest szanowana.

tu nie ma tłumu - jesteśmy tylko ty i ja - nie zauważyłaś ? dawno wyrosłam z czasów kiedy najbardziej mnie zajmowało czy moje zdanie sie komuś podoba czy nie .

Gość ebenezer
i co to jest "agresja przy in vitro", bo pierwszy raz słyszę takie pojęcie?

Gość Dziadka Zaplutek
Nie musisz:)

Gość mirabellllka
Dzieki njun. Chociaz jedna sensowna odpowiedz. Ale prosze coz za hipokryzja. Dlaczego kobietom ktore chca miec dzieci, a nie moga, kosciol odmawia bycie matka? Dlaczego nie popiera sie antykoncepcji? A co z tolerancja dla gejow i trans? Przeciez przykazania jawnie mowia, zeby kochac blizniego jak siebie samego. Do kogos tam pozwyzej : moi rodzice nie chodza do kosciola.

Gość mirabellllka
Ebenezer : czytaj poprawnie i ze zrozumieniem. Nie napisalam "przy in-vitro" wiec skoncz offtopowac

Gość njun niezalogg
Dlaczego kobietom ktore chca miec dzieci, a nie moga, kosciol odmawia bycie matka?" raczej bóg odmawia, prawda? nikt z wierzących nie wie, jak wobec niego ma plan Stwóca, ale powinien być wobec tego pokorny.

opluwam katolików i likwidowałbym ich tak samo jak bóg jahwe niewiernych, w pewnym stopniu jestem podobny nawet do boga jahwe powinniście mnie też lubić

uwielbiam takie wątpliwości :) dlaczego to a dlaczego tamto ? autorko - poczytaj trochę nauk KK , trochę Biblii , trochę listów Ojców Kościoła - dowiesz sie co ? jak i dlaczego ? Najłatwiej jest przyjać taka postawę - uważam ,ze loty w kosmos śa proste , łatwa i przyjemne i niczego nie muszę sie o nich uczyć :) ale za ot wymądrza siemogę i to bardzo .

ja odejdę z tego świata jak Josef Mengele w starości i kąpiąc się w ciepłym morzu a wy odejdziecie z tego świata jak wasz Jezus ponieważ mnie siła wyższa kocha a Jezusa siła wyższa nienawidziła i brzydziła się

Gość jhbjher
zglaszam temat do usuniecia,

On i reszta zbrodniarzy ginęli tak samo jak ci których zabili. Dusili się bądz przez strzał w skroń. Jest więc sprawiedliwie bo każdy i tak ma umrzeć.

Gość njun niezalogg
inna sprawa, dlaczego katolickie widzenie świata ma być obowiązującym w Polsce prawem, ale to już trzeba by w tematyke polityczną wejść.

Gość to ja tez sie wtrace
Autorko ty z allium nie dyskutuj :D to stara dewota jest.zaraz bedzie ci wklejac kawalki z Biblii i nie odpusci poki nie bedzie po jej stronie :D :D 🖐️

Gość mirabellllka
Njun - no dobrze. Wierzacy twierdza ze to bog nie zechcial aby dana kobieta miala dziecko. Ja twierdze inaczej. Ze to matka natura tak zadecydowała i tyle. Skoro jednak mamy XXI wiek i mozliwosc zajscia w ciaze metoda in-vitro to dlaczego kościół te POTRZEBNA metode krytykuje?

Gość njun niezalogg
bo nauka kościoła tak mówi, a ta nauka nie zmienia sie za bardzo pod wpływem ogólnego rozwoju wiedzy i technologii, gdyż polega na zasadach etycznych, a nie molekularnych czy chemicznych. Czego nie rozuiesz/ że wartością nadrzędną w tej nauce jest bóg i człowiek i ich wzajemna relacja? każda religia ma opracowany swój modus operandi, ten opracowali ojcowie i profesorowie kościoła, po pierwsze bez kobiet, po drugie z tzw. bożej inspiracji. A lbo sie z tym zgadzasz i jestes katoikiem albo zgadzasz sie wybiórczo i jesteś pseudokatolikiem albo sie nie zgadzasz i masz w pompie.

Gość njun niezalogg
tak samo mozna powiedziec, że mamy XXI wiek i mozna ludzi zabijać metodami bezbolesnymi np wielokrottnych mordercow, a jednak nauka społeczna kościoła nie zgadza sie na karę śmierci. Jeżeli spojrzysz na poglądy KK w całości to zobaczysz ich spójność, można sie z nimi nie zgadzać, jednak nie można im odmówić komplementarności.

Gość MM. Szawc
A ja nie rozumiem dlaczego tak wielu Chrześcijan dosłownie zionie nienawiścią do ludzi o innym kolorze skóry i innych wyznaniach, przy czym jeszcze śmią wycierać sobie gębę wartościami Katolickimi - kiedy to religia Chrześcijańska jest oparta na miłości do bliźniego i traktowania wszystkich na równi. Np. Nie wiem dlaczego, ale ostatnio w internecie z niewyobrażalną szybkością rozprzestrzenia się nienawiść do Muzułmanów i Żydów. Widać to w tematach na forach, widać to w komentarzach internautów gotowych zabić od zaraz każdego "brudasa". Jest to o tyle zaskakujące, że mówią to w większości osoby, które nigdy nie spotkały, nie rozmawiały z przedstawicielami tych narodów/wyznań. Skala tego zjawiska jest tak duża, że aż ciężko uwierzyć, że to "miłosierni" Chrześijanie tworzą takie idee

Gość mirabellllka
Czego nie rozumiem? No duzo rzeczy. Np. Jak mozna cos co zostalo ustalone iles tam tysiecy lat temu przekladac na dzisiejsze czasy? Jesli dwoje katolikow bardzo pragna miec dziecko a nie moga, czy zatem nalezy zyc w depresji (bo zalozmy taka hipoteze ze kobieta moze popasc w ciezka depresje) anizeli byc szczesliwym? Moze to bedzie troszke kontrowersyjne co powiem, ale zyjac kilka lat na Zachodzie traktuje Polske jako taka Arabie Saudyjska Europy.

Gość MM. Szawc
Wieki temu Polacy mogli żyć w zgodzie z innymi nacjami i jakoś problemu nie było. Ale fakt, szerzenie się nienawiści nie jest obecnie rzadkim zjawiskiem. Śmieszne jest to, że osoby bardziej religijne (albo tak siebie widzące) mają skłonność do wiary w to,no "że każdy islamista to potencjalny terrorysta, i najlepiej ich wysłać w kosmos". Ciekawe tylko, że jak się spyta czemu tak sądzisz, to nagle się okazuje, że powody są wyssane z mediów/tv, a nie wynikające z logicznego myślenia i prawdziwego przekonania. Albo jak się pyta takich - a czytałeś Biblię? i nagle się okazuje że ten "wierny" nawet nie zna podwalin własnej wiary. Tyle że teraz popularne jest nasyłanie jednych nacji na drugie - kłócą się i nie zwracają uwagi na ważniejsze rzeczy. A skłóconych łatwiej kontrolować.

Gość mirabellllka
Aleksander;, a ty jakiego jestes wyznania?

Gość MM. Szawc
Aleksander Wołodin Zapewne nikt nie chce "drugiego Iranu", ale jestem pewien że w Iranie nigdy nie byłeś.

mirabelka - nikt nikogo do bycia Katolikiem nie zmusza. W Polsce macie o tyle problem, że się kościół w prawo świeckie miesza, ale to w co oni sobie wierzą należy zostawić w spokoju do póki komuś krzywy nie wyrządzają.