Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewa 13443

HIRUDOTERAPIA Leczenie Pijawką Lekarską

Polecane posty

Gość PTH
wszystkie osoby, które mają wątpliwości odnośnie hirudoterapii rozpoczętej, przebytej bądź planowanej mogą kontaktować się ze specjalistami w tej dziedzinie poprzez kontakt z Polskim Towarzystwem Hirudologicznym

Dzień dobry Państwu. W dniu dzisiejszym dzwoniła do mnie Pani z Parmedu w związku z powstałym tematem na tym forum. Jestem osobą konsekwentną i potrafię przyjąć krytykę, jednak to co tutaj przeczytałam odebrało mi dech. Pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją i z taką opinią. Szczytem hipokryzji jest wypisywanie "anonimowo" oszczerstw, jednocześnie się pod tymi słowami nie podpisując. Na początku chciałabym zaznaczyć, że dokładam wszelkich starań do tego, aby zachować wszelkie zasady sterylności - są to podstawy, bez których ta praca nie może być wykonywana - działa to w obie strony, zarówno dla bezpieczeństwa pacjenta, jak i mojego. Chciałabym się odnieść do zarzucanych mi czynów: Przed wykonaniem zabiegu u pacjenta, przygotowuję stanowisko do zabiegu - z zachowaniem procedur dokładnie takich jak w gabinecie. Nigdy nie używałam plecaka - do pacjentów zawsze jeżdżę z torbą medyczną. Nie posiadam, ani nie używam pęsety, zarówno jednorazowej jak i metalowej - pijawki po zabiegu zdejmuję przy pomocy jałowego gazika. Pijawki stawiam z jednorazowego kieliszka plastikowego lub przy pomocy strzykawki.

Wszystkie środki opatrunkowe, które używam są jednorazowe. Telefony odbieram o każdej porze lub oddzwaniam - pacjentka, o której mowa, dzwoniła do mnie tylko jeden raz i pytała się o zalecenia w sprawie obrzęku - po wykonanych zabiegach zawsze zostawiam ulotkę z informacją jak postępować w przypadku obrzęku - w pierwszej kolejności należy stosować środki farmakologiczne. Pijawek nie przewożę w plastikowych pojemnikach na mocz, tylko w szklanym opakowaniu przeznaczonym do ich transportu. Pijawki zostawiłam pozabiegowo na STANOWCZĄ prośbę pacjentki - to był mój błąd, ponieważ obróciło się to przeciwko mnie. W pozostałych przypadkach zużyte pijawki zabijam przy pacjencie spirytusem salicylowym i oddaję do utylizacji. Dzwoniłam do Pani Teresy - pacjentki, której wykonywałam zabieg dokładnie taki jak tutaj opisany. Pani Teresa stwierdziła w rozmowie telefonicznej, że nie przyznaje się do tego, że jest autorem tych postów, pomimo tego, że wszystkie fakty zabiegowe świadczą o tym, że jest to ta Pani. W tym terminie wykonywałam tylko tej Pani zabieg na dłoniach oraz tylko jej zostawiłam pijawki - nikt inny o nie, nie prosił.

Jednocześnie chciałabym zauważyć, że nagle pojawiły się wpisy na tym forum dotyczące tylko mojej osoby w przeciągu kilku dni, a nie jest to jedyne forum w Internecie, na które wchodzi mnóstwo Polaków - szczególnie tylko i wyłącznie moich pacjentów. Rozumiem, że jest to temat poświęcony hirudoterapii, ale nawet ja nie potrafiłam znaleźć ani w Gogle, ani w innej wyszukiwarce tych opinii - musiałam prosić Panią z Parmedu o adres do tego forum, to w jaki sposób moi pozostali pacjenci je wyszukali?. Czy nie wydaje się to Państwu podejrzane? Bardzo łatwo jest kogoś skrzywdzić i wypisywać skrajnie oczerniające opinie, jednocześnie nie mając żadnych do tego podstaw... Jeżeli ktoś ma mi coś do zarzucenia, jest niezadowolony z zabiegu lub ma jakieś problemy pozabiegowe, bardzo proszę o telefon. Autorze tych postów - proszę o kontakt ze mną - podejmę z Tobą konfrontację, w przeciwnym wypadku wszystkie zarzucane mi czyny nie mają podstaw. Z poważaniem, Gabriela Paszek

Gość Dawid chorzów
Pani Gabrielo dlaczego pani kłamie? Nie ma pani torby medycznej! Wszystko ma pani w plecaku. Zwykłym plecaku. Materialy opatrunkowe w woreczkach takich śniadaniowych. Pijawki również nie są w szklanym pojemniku! Jedno wielkie kłamstwo! Czy pani również nie nakazuje moczyć ran które się nie goją w moczu? ?? Byłam pani u mnie, rok temu w Chorzowie. Pijawki były postawione na pośladek. Bardzo swędziało, spuchłem jak bania. Prosze bezczelnie nie kłamać!!! To wszystko co pani napisała to kłamstwo! Pamieta pani ile dostałem wtedy pijawek??? Jak duza to byla ilosc zwłaszcza na pierwszy raz??

Gość Dawid Chorzów
A pęsetę ma pani srebrną, metalową z czerwoną końcówką i tą pęsetą nakładała pani pijawki. Mam świadka na to. Nie byłem sam w domu podczas pani wizyty.

Gość Dawid Chorzów
Wpis wczesniejszy Dawiooff to moj wpis

Gość gość
Panie Dawidzie! Nie czytał Pan że ta pani ma pijawki od jakiegoś gali? po najniższej cenie sprowadzane pewnie z ukrainy. Takie swiadectwo pochodzenia chyba sobie na kolanie pisał. Jedynym laboratorium w kraju z którego pijawki są bezpieczne i które są pod nadzorem jest Bio-Gen więc niech Pan szuka gabinetów które NAPEWNO mają stamtąd pijawki. Daleko ma Pan z Chorzowa do Gliwic? NIE! to trzeba było na forum pytać gdzie może Pan skorzystać żeby było np bezpieczenie czy z lekarzem. Własnie w Gliwicach przyjmuje dr Bożena Flis Raniowska która ma pijawki z Biogenu i która ma wieloletnie doświadczenie w zabiegach hirudoterapii - jest lekarką więc wszelka pomoc medyczna zostanie Panu napewno udzielona. Numer telefonu i adres do Pani doktor znajdzie Pan w internecie. Powodzenia życzę.

Gość gość
Panie Dawidzie! Nie czytał Pan że ta pani ma pijawki od jakiegoś gali? po najniższej cenie sprowadzane pewnie z ukrainy. Takie swiadectwo pochodzenia chyba sobie na kolanie pisał. Jedynym laboratorium w kraju z którego pijawki są bezpieczne i które są pod nadzorem jest Bio-Gen więc niech Pan szuka gabinetów które NAPEWNO mają stamtąd pijawki. Daleko ma Pan z Chorzowa do Gliwic? NIE! to trzeba było na forum pytać gdzie może Pan skorzystać żeby było np bezpieczenie czy z lekarzem. Własnie w Gliwicach przyjmuje dr Bożena Flis Raniowska która ma pijawki z Biogenu i która ma wieloletnie doświadczenie w zabiegach hirudoterapii - jest lekarką więc wszelka pomoc medyczna zostanie Panu napewno udzielona. Numer telefonu i adres do Pani doktor znajdzie Pan w internecie. Powodzenia życzę.

Gość Dawid Chorzow
Dziękuję. Co do pani doktor z Gliwic to czytałem kiedyś na forum gazety.pl kilka negatywnych opinii że w jej gabinecie przyjmowanych jest jednocześnie kilka osób to przyznam troche mnie zraża ja cenię sobie dyskrecje i chciałbym aby to na mnie skupiono uwage w trakcie zabiegu a nie na kilku pacjentach jednocześnie. Nawet kiedyś dzwoniłem tam do Gliwic i pytałem czy tak faktycznie jest. Wiem że parawan itd ale mnie to nie przekonuje. W tej chwili mam już bardzo dobrego hirudotetapeutę w Częstochowie pijawki ma z laboratorium Euro-Bion. I te półtorej godz zabiegu on ma czas tylko dla mnie. Co do pani Gabrieli to nie wiedziałem że pijawki ktore uzywa są pochodzenia podejrzanego ona zaznaczala ze sa z hodowli laboratoryjnej. Czy te pijawki niewiadomego pochodzenia mogly mnie czyms zarazic? Moze stad byla taka silna reakcja?

Gość gość
bo niekturzy idą na ilość,zeby jak najwiecej zarobic, czas na 1 pacjjenta to ok półtorej godz. zarobek marny prawie 2 godz zmarnowane na 1 pacjenta, zarobek gdzies 40zl i dlatego wlasnie niektorzy hirudo terapeuci przyjmuja na raz kilka osob wtedy w te prawie 2 godz zarobi np 5x40zl to juz masz 200zl a nie 40zl rożnica prawda?dyskrecji brak, bo przez te parawany wszystko slychac, nie wszysvy chca gadac o swoich chotobach przy innych

Gość gość
Pijawki jeśli są z niewiadomego źródła mogą być niebezpieczne. Reakcje organizmu na zabiegi są różne - to zależy od organizmu: raz lepiej raz gorzej. Najważniejsze żeby postępować wg wytycznych hirudoterapeuty - oczywiście nie mam na myśli moczu czy octu - bo dla mnie to skandal. Żeby dobrze zajmować sie hirudoterapią trzeba mieć naprawdę wieloletnie doświadczenie i chociaż mimimum wiedzy medycznej tak żeby przede wszystkim NIE SZKODZIĆ. Powodzenia życzę :-)

Gość gość
Bio Gen jedyne labolatorium legalne i uczciwe w Polsce? Chyba kpisz! A Euro-Bion?? Niby nie legalne? To legalna hodowla pijawek! Nie wprowadzaj ludzi w błąd jeśli nie masz pojęcia! Ja rozumiem wojny konkurencji ale nie tego typu! To tak jakby Euro-Bion pisał że jest jedynym legalnym hodowcą pijawek w Polsce!

Gość gość
Pijawki jeśli są z niewiadomego źródła mogą być niebezpieczne. Reakcje organizmu na zabiegi są różne - to zależy od organizmu: raz lepiej raz gorzej. Najważniejsze żeby postępować wg wytycznych hirudoterapeuty - oczywiście nie mam na myśli moczu czy octu - bo dla mnie to skandal. Żeby dobrze zajmować sie hirudoterapią trzeba mieć naprawdę wieloletnie doświadczenie i chociaż mimimum wiedzy medycznej tak żeby przede wszystkim NIE SZKODZIĆ. Co do czasu zabiegu to moi pacjenci przyjmowani są indywidualnie (chyba że naraz 2 lub 3 osoby oczywiście spokrewnione lub znajomi którzy chcą mieć po prostu zabieg razem). W innym przypadku dla każdego pacjenta poświęcam indywidualny czas i bardzo szanuje jego prywatność. Dlatego oprócz nowych, mam także stałych pacjentów którzy od kilku lat regularnie korzystają z moich zabiegów :-) Powodzenia życzę :-)

Gość gość
Skad pani gabriela ma pijawki? w tej chwili tylko to mnie interesuje? czy ktos moze to wyjasnic?

Gość gość
Ładnie to tak zastraszac pacjentow?

Gość gość
Skąd Pani Gabriela ma pijawki? prosze sobie sprawdzić na jej stronie internetowej w menu "Certyfikaty"

Gość gość
ale nic mi to nie mowi bo znam wylacznie euro bion i bio gen w necie inych nie znalazlem

Gość gość
no ok widzialem tylko ten certyfikat nic mi nie mówi, co to za hodowla? czy te pijawki sa bezpieczne? W internecie nie ma ani strony tej hodowli ani zadnych danych

Gość gość
bo hodowli nie ma! są sprowadzane z zagranicy w ramach przemytu ze źródeł niewiadomego pochodzenia. Po prostu. A ten certyfikat o tej treści który Pan widział można sobie samemu wypisać. Bo co tam jest napisane? Nic! Kilka nic nie znaczących zdań. Powoływanie się na numery decyzji które można sobie wymyślić samemu. Poza tym pijawka lekarska po łacinie pisze się HIRUDO MEDICINALIS a proszę zobaczyć jak jest na tym pseudo certyfikacie. Tak samo robi pewne firma z Łodzi - sama sobie wystawia certyfikat który jest tyle samo wart co ten!

Gość gość
Czy to sprawdzona informacja? Otrzymałem ofertę od tej firmy z Gliwic. Właściciel twierdzi że hoduje pijawki, ze wszystko legalne, twierdzi ze pierwszy w Polsce się tym zajął. Jaka jest prawda?

Gość Bashmi
Uważnie czytam wszystkie posty i nie sądzę, żeby ktoś tutaj zamierzał celowo straszyć pacjentów. Nikt nie odradza też samej hirudoterapii, bo jej zalety nie budzą wątpliwości. Ta dyskusja ma na celu uświadomienie pacjentom, jakie standardy powinny obowiązywać w gabinetach i jakie wymagania powinni stawiać terapeutom. Bezpieczeństwo i wysoka jakość usług to podstawa, a wymiana uwag na forum może hirudoterapii tylko wyjść na dobre.

Gość gość
Ta firm z gliwic to jakaś ćciema. Pierwszy był Dynowski. wyhodował pijawki pierwszy w Polsce.

Gość gość
Czy mozna jakos sprawdzic tą firmę? Oni oferuja pijawki w rozmiarach : xs, s, m, l i xl , mozna zamówic np po 10 z kazdego rozmiaru beda pakowane osobno

Gość Bashmi
Oczekuje Pan odpowiedzi, czy zainwestować w "towar", o pochodzeniu którego nie ma Pan pojęcia? Ja nie pomogę. Nie znam Pana z Gliwic, ale mój niepokój budzi brak informacji w internecie na temat tej rzekomej hodowli. Ta sprawa była już wcześniej poruszana na forum. Kilka osób zaciekle broniło tego dostawcy twierdząc, że dysponuje materiałem najwyższej jakości. Myślę, że przed zakupem można to sprawdzić np. w GDOŚ. Tam na pewno posiadają informacje, czy to hodowca, czy importer.

Gość gość
Ma pozwolenie z GDOŚ

Gość gość
Szanowne koleżanki i koledzy , nie wiem czy wiecie że w tym zawodzie powinni pracować ludzie o pozytywnych cechach . A wy jak nie macie kogoś do hejtowania to myślicie że dzień stracony. Nie wiem czy wszystkie grupy zawodowe tak mają czy tylko hirudo. Czasem nawet się domyślam dlaczego tak jest ale to zostawię dla siebie. Ja znam tą firmę a namiary dostałam od znajomego. Zamawiam w kilku rozmiarach i dostaje spakowane oddzielnie . Jak zamawiam 4 rozmiary to mam w 4 woreczkach. Dostałam komplet dokumentów z GDOŚ i Certyfikat , owszem jest tam y zamiast i tak myślę spolszczona nazwa , ale przecież to jest mało ważne . Myślę że nie są te dokumenty podrobione , ba za to grozi odpowiedzialość . Myślę że nie wolno nikogo oskarżać publicznie bez sprawdzenia gdziekolwiek . Chyba to lepiej że jest konkurencja i ceny są mniejsze jak kiedyś . Dla mnie najważniejsze że nic się nie dziej z tymi pijawkami dobrze pracują i nigdy nie miałam problemów po zabiegu .

Gość gość
Tam przykład idzie z góry ,jak pani napisała na takie hejty. A konkurencja się denerwuje że jest ktoś nowy . Ale czy to jest miejsce na takie rozgrywki . Jak to o nas świadczy.

Gość gość
Świąd jest czymś normalnym po zabiegu - reakcja organizmu. Ja swoim pacjentom polecam picie Alercal'u (calcium dla alergików) oraz smarowanie także Fenistilem. Gdyby świąd i obrzęk utrzymywał sie dłużej wtedy sięgam po maści lub leki na receptę. Jeden pacjent lepiej drugi gorzej znosi gojenie sie ranek po zabiegu hirudoterapii. Ja zawsze informuje moich pacjentów czego mogą sie spodziewać po zabiegu jak to może wyglądać i jak długo sie utrzymywać - takich pytań by na forum nie zadawali.