Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewa 13443

HIRUDOTERAPIA Leczenie Pijawką Lekarską

Polecane posty

Gość Ania 12345
Nie potrafię zrozumieć dlaczego pacjent po zabiegu szuka pomocy na forum? Moi pacjenci zawsze zostają przeze mnie poinformowani czego mogą spodziewać się po zabiegu, dodatkowo zawsze służę pomocą, radą po zabiegu ( tel. )

Gość gość
Dokładnie

Gość biegaczczczcz
Chciałbym dowiedzieć się po ilu dniach od postawienia pijawek można wykonywać intensywny wysiłek fizyczny. Biegam regularnie a miałem stawiane ostatnio cztery pijawki na kolanach i nie chciałbym aby podczas biegu kolana zaczęły krwawić.

Gość bieggggaggagg
Jak długo po zabiegu nie wolno uprawiać sportu? Biegam, miałem 4 pijawki na kolanach i chciałbym zacząć ćwiczyć jak najszybciej.

Gość gość
Jak już będą solidne strupki tzn napewno nie wcześniej bym zalecił niż dobę po zabiegu.

Gość biegaczczczcz
Dziękuję za szybką odpowiedź.

Gość Bashmi
Umiarkowany wysiłek - druga doba po zabiegu, intensywny trening - nie wcześniej jak trzecia doba po zabiegu. Bezpośrednio i przez kilka dni po zabiegu, stawy stają się wrażliwsze na przeciążenia, dlatego zaleca się czasowe ograniczenie aktywności fizycznej, albo dodatkowo zabezpieczyć staw np. opaską elastyczną (tylko na czas treningu).

Gość Helena K  z Zawiercia
Dobry Wieczór Państwu.Z tej strony Helena K. z Zawiercia.Dojeżdżam na zabiegi pjawkowe do Siemianowic Śląskich do pani Anny Mari Wilk. Generalnie jestem zadowolona z terapi. Gabinet posiada ważny certywikat na pijawki kupowane w Opolu.Obsługa miła i z dużą wiedzą.Pijawki zaraz po zabiegu były utopione w cuchnącym denaturatem płynie w czerwonym plastikowym pojemniczku takim co w szpitalu mają.Przed zabiegiem długa rozmowa była i zostało mi wszystko wytłumaczone.Pijawki piły moją krew 1 godz i 10 minut. Miałam 4 pijawki na kolano z powodu silnych bóli kolana na co pomagało tylko Nimesil ale nie chcem już brac. Po zabiegu przeszło i na razie nie boli a w poniedziałek mam wizytę kolejną. Tak jak piszę wszystko było wporządku, obsługa miła,widać że wiedza jest duza,wszystko wytłumaczone, w śrdoku czysto i higienicznie. Kontakt przez telefon mam z tą panią i zadzwoniłam bo jedna rzecz mnie zaniepokojiła chodzi o to że w miejscu gdzie pijawka się przyczepiła i piła moją krew na kolanie zostały siniaki.Pani jak zadzwoniłam wypytała mnie i uspokojiła,ale nie daje mi to spokoju bo minęło już 3 dni a sińce są jeszcze widoczne.Prosze o odpowiedz prawdziwych terapeutów czy to jest możliwe ze po pijawkach zostały małe sińce?Wole sie upewnic dlatego pytam bo widzę ze tutaj tez są ludzie z dużą wiedzą. Dobranoc.Helena K.

Gość TERAPEUTA PIOTRR
Pani hirudoterapeutka miała rację, mogą powstać siniaki (wylewy podskórne) po zabiegu hirudoterapii, wszystko jest w porzadku, tak więc bez obaw.

Gość Bashmi
Potwierdzam. Pojawienie się siniaków jest typowe po takim zabiegu. Takie zmiany dość szybko ustępują. Nie jest to powód do przerwania terapii :)

Gość gość
Witam, Mam pytanie czy ktos korzystał z usług pana dr. Wasyla Sycza w Częstochowie? Chodzi o zabieg przystawiania pijawek. Byłam 3 razy, szukam osób , które rownież skorzystały z tego zabiegu i ich opinii.

Gość Bashmi
A jaka jest Twoja?

Gość gość
Dostałam zapalenia, bol połowy głowy, zębów, oka, powiększone węzły chłonne, miałam je przystawiane za uchem. Byłam u lekarza, dostałam antybiotyk. Wg lekarza pijawki nie były "czyste". Chciałabym wiedzieć czy ktos po wizycie u niego miał takie same problemy. Jak te pijawki sa tam u nich przechowywane i używane.

Gość jolas55
Ja tez nie do końca jestem zadowolona z terapii u pana Wasyla ale pjawki nie wzbudzały zadnych podejrzeń.

Gość gość
Witam Państwa! Pijawki dr Wasyl Sycz nabywa w Biogen'ie więc pijawki są czyste i bezpieczne - osobiście używam ich od kilku lat i nigdy nie było problemu. Niestety czasami ale dość rzadko niektórzy pacjenci reagują tak na pijawki między innymi powiększonymi węzłami chłonnymi i gorączką ale to nie powód żeby podejrzewać lekarza o brudne pijawki. Mogła Pani zadzwonić i wprost zapytać jak przechowuje pijawki i powiedzieć co sie dzieje po zabiegu - napewno by pomógł czy doradził co robić. Nawet gdyby zmieniła Pani gabinet hirudoterapii to też mogły by być podobne powikłania - co wynikać może z reakcji Pani organizmu na pijawki a nie ze złej jakośc***ijawek. Czasami antybiotyk jest potrzeby ale częściej jednak w przypadku alergików.

Gość Bashmi
Powiększenie węzłów chłonnych i miejscowy obrzęk po zabiegu zdarzają się często i nie świadczą o wątpliwym pochodzeniu pijawek, tylko o wrażliwości układu immunologicznego. Nie podoba mi się, że lekarz bezpodstawnie wydał taką opinię. Nie rozumiem też, dlaczego nie zwróciłaś się ze swoim problemem bezpośrednio do terapeuty. Nie każdy jest zawsze zadowolony z terapii. Czasami mimo naszych starań organizm pacjenta nie reaguje tak, jak byśmy sobie tego życzyli, niemniej chciałabym wiedzieć, jeżeli pacjent miałby jakieś uwagi, albo krytycznie mnie oceniał.

Gość gość
Bardzo dziękuje za Wasze odpowiedzi. Oczywiście dzwoniłam do terapeuty i mówiłam co sie dzieje i jak sie czuje. Bezpośrednio z dr. Wasylem niestety nie mogłam sie połączyć, wiec usłyszałam tylko porady od asystenta. Na szczęście bol minął , natomiast węzły chłonne sa nadal powiększone, mam nadzieje, ze to sie zmieni i naprawde była to reakcja bardziej wrażliwego organizmu. Zaczęłam sie martwić, ponieważ po pierwszym zabiegu było wszystko w porządku i dobrze sie czułam, wiec myślałam, ze drugi raz bedzie jeszcze lepszy. Dziękuje za odzew :) pozdrawiam

Gość Bashmi
Węzeł chłonny może pozostać powiększony nawet przez kilka tygodni. To częsty objaw i nie jest traktowany jak powikłanie. Zatem proszę się nie martwić i uzbroić w cierpliwość. Zmiana stopniowo ustąpi. Życzę zdrowia :)

Gość gość
Witam, bardzo proszę o opinie na temat hodowli pijawek z Gliwic. Jakiś czas temu przyszła do mnie na majla oferta zakupu pijawek od nich. Ktoś pisał że nie jest to hodowla. Zatem bardzo proszę o konkretne informacje na temat tego sprzedawcy ponieważ rozpatruję chęć stałej współpracy z tym panem tyle że czytając opinie tutaj mam mieszane uczucia.Wiem, konkrencja nie śpi nawet w branży pijawkowej stad chcę wiedzieć że opinie tu pisane były w celu zwalczenia konkurencji czy faktycznie hodowla w gliwicach nie istnieje? i jak mogę to sprawdzić? pytam ponieważ oferta jest konkurencyjna, sam sprzedawca twierdzi że prowadzi legalną hodowlę , że pijaki są hodowane u niego, że ma wszystkie niezbędne pozwolenia itd. Bardzo proszę o rzetelne informacje na ten temat, a jeśli pan ten nie jest hodowcą i sprowadza pjawki skąś to również proszę szczerze napisać. To bardzo dla mnie ważne. Jestem pół roku po kursach, prowadzę gabinet i liczę na pomoc z państwa strony.

Gość gość
ja też dołaczam sie do pytania o gliwicka hodowle pijawek,czy faktycznie ten facet ich nie hoduje? jesli nie to skąd je ma?

Gość gość
Hodowla pijawek z Gliwic jak najbardziej w porządku. Nie wiem skąd ta nagonka? Czyżby konkurencja miała obawy bo pijawki z Gliwic sprzedawane są w bardzo konkurencyjnej cenie. Spokojnie drodzy terapeuci możecie zamawiać pijawki z Gliwic.

Gość gość
A jakieś konkrety? ...bo z tego anonimowego wpisu niewiele wynika.

Gość PILNE
Bardzo proszę o informację, gdzie można poddać się larwoterapii w okolicach Kalisza.

Gość gość
jakie ty chcesz konkrety? hodowla taka sama jak euro bion czy bio gen

Gość gość
Tylko, że jedni i drudzy mają strony internetowe, można zobaczyć dokładnie, w którym miejscu i przez kogo i w jakich warunkach są te pijawki hodowane, jakie mają pozwolenia i certyfikaty. A hodowcy z Gliwic można tylko wierzyć na słowo.

Gość gość
Hodowca z Gliwic nie ukrywa swoich certyfikatów i pozwoleń i wszystko jest do wglądu.

Gość gość
a gdzie niby ten "wgląd"?

Gość gość
Proszę o podanie namiarów na NAUKOWE BADANIA nad hirudoterapią. Piszą Państwo różne fantastyczne rzeczy. Badania naukowe są zawsze publikowane. Poproszę o linki do tych publikacji. Język nie gra roli ( nie muszą być po polsku :) )