Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewa 13443

HIRUDOTERAPIA Leczenie Pijawką Lekarską

Polecane posty

Gość gość
Tak dla poczytania, może kogoś zaciekawi, bo mnie zainteresowało: Wszystkie dolegliwości ciała fizycznego, są skutkiem braku harmonii ciał subtelnych. Jeśli często opanowuje człowieka nienawiść, smutek, żal, zazdrość i inne negatywne myśli, uczucia, czy emocje, to za każdym razem, coraz bardziej niszczy swoje ciała subtelne. Po pewnym czasie te zanieczyszczone energie, znajdujące się w ciałach subtelnych, schodzą na ciało fizyczne, poprzez różne dolegliwości. Nieprawidłowe działania, myśli, negatywne emocje i uczucia, powodują dolegliwości i tylko sam człowiek jest za nie odpowiedzialny. Duża różnorodność dolegliwości, spowodowana jest przez różne przyczyny, jakie człowiek wywoła. Inne dolegliwości odczuwa kiedy, nie może komuś wybaczyć, inne kiedy jest ciągle pełni zazdrości, a jeszcze inne kiedy na przykład. źle się odżywia. Najistotniejsze w tym wszystkim jest to, że to sam człowiek tworzy je sobie i sam jest za nie odpowiedzialny. Również i sam może się ich skutecznie pozbyć. Powinien to jednak chcieć zrobić sam. Nie jest to proste, ale do wykonania. Jeśli ma dolegliwości małe dziecko, oznacza to że rodzic powinien popracować nad sobą. Zaczerpnięte z bloga: http://przygoda-z-duchowoscia.blog.pl/

Gość Bashmi
gościu dorin, Tego, gdzie powinno się przykładać pijawki w danym przypadku uczymy się na szkoleniach i w praktyce. Miejsca takie dobiera się często indywidualnie do przypadku, co bywa często nieoczywiste dla pacjenta - np. pijawki na wątrobie przy żylakach. To dlatego, że poza działaniem miejscowym, pijawki działają silnie ogólnoustrojowo i prawdopodobnie taki był zamiar terapeuty w przypadku Twojego męża. W każdym razie ze swoimi wątpliwościami powinnaś była zwrócić się do terapeuty wykonującego zabieg, a ten miał obowiązek Ci to wyjaśnić.

Gość gość
Dzień dobry, nazywam się Siergiej, nie mówię po polsku, używam tłumacza, ale myślę, że będzie mnie zrozumieć. Jestem z Ukrainy, Odessa, a mój ojciec i ja jesteśmy zaangażowani w uprawie pijawki. Mamy własną farmę, posiada certyfikat jakości wydany przez regionalne ośrodki Vetinari. Szukamy partnerów w Polshe.Mozhem Proponuję dobrą cenę, niższe niż w Polsce, prawie dwa razy!. Można również napisać do nas swoje warunki oferują dobry stosunek jakości do ceny, i będziemy myśleć nad wnioskiem. Cena pijawka od 5 zł. mail: serfut@inbox.ru

Gość Moje ostrzeżenie
Byłam na pijawkach u pana Rilando Betkiwiecz w Lublińcu. On tez ten pan ma gabinet w Chorzowie. Jest naturoterapeuta jak sie okazalo bez kursu na pijawki. Pijawki stawiane na stopach. Mam miazdzyce i cukrzyce.Rany nie goją się od miesiąca, powstaja rany. Dzis dostalam antybiotyk. Dzwonilam do lekarza ktory zajmuje sie leczeniem pijawkami i powiedzial ze pijawki byly zle postawione i w moim przypadku nie powinny byc na stopy postawione. Po prostu terapeuta okazał się bez wiedzy.

Gość Bashmi
To ważna informacja. Niektórym wydaje się że skoro jest to zabieg technicznie prosty do wykonania, to potrafi to robić każdy. Prawda jest taka, że żeby to robić naprawdę skutecznie, a jednocześnie bezpiecznie dla pacjenta, trzeba dysponować sporą wiedzą, doświadczeniem i stale się doszkalać. To smutne, że zdarzają się takie przypadki.

Gość gość
Moim zdaniem jak ktoś ma problem z żyłami albo z krążeniem powinien udać się do chirurga naczyniowego (np. http://chirurgnaczyniowygdansk.com.pl/) albo do kardiologa. Dla mnie pijawki to nie jest sposób leczenia. A wiara w ludowe zabobony.

Gość Bashmi
Jedno nie wyklucza drugiego :) Tylko nieodpowiedzialny hirudoterapeuta zaleca swoim pacjentom rezygnację z klasycznego leczenia. Co do samej terapii pijawkowej, to już nie jest kwestia wiary. Istnieje szereg publikacji naukowych potwierdzających skuteczność działania hirudozwiązków. Wpłynęły one (publikacje) na decyzję o umieszczeniu jej w 2004 roku w Międzynarodowej Klasyfikacji Procedur Medycznych ICD-9. Przykłady takich prac i ich autorów już wcześniej w tym temacie cytowałam. Jednak żadna praca naukowa nie jest w stanie nikogo przekonać tak, jak potrafią to zrobić same pijawki w bezpośrednim kontakcie. Efekty ich działania obserwuję codziennie w swoim gabinecie. Codziennie właśnie dzięki nim jest mi dane uczestniczyć w procesie zdrowienia moich pacjentów. Więcej dowodów nie potrzebuję :) ... i na siłę nikogo nie zamierzam przekonywać.

Gość gość
Bylam na pijawkach w gabinecie na slasku w rudzie. Tam pijawki stajaja ludzie z ukrainy. Pijawki tez przywoza z ukrainy. Teraz czytam w internecie ze pijawki z ukrainy nie sa z laboratorium i moga byc niebezpueczne i zarazac. Czy pijawki mogly mnue czyms zarazic? Pijawek mialam 8 na noge i nie chcą się goić, mam miazdzyce.

Gość Bashmi
Jeżeli faktycznie ma Pani wątpliwości i problem z wygojeniem ranek, to proszę zwrócić się z tym do terapeuty, który wykonał zabieg. Niestety, nie da się konsultować pacjenta przez internet, opierając się o szczątkowe dane.

Gość gość
Up

Gość gość
Mam żylaki na nodze. Zamierzam skorzystać z pijawek. Czy ból w okolicach kości ogonowej ma jakiś związek z żylakami? Czy są jakieś gabinety w woj.opolskim?

Gość Eugeniusz 564
Byłem na pijawkach w Rudzie Slaskiej. Ogólnie duży minus i nie polecam bo po pierwsze schody do gabinetu gdzie osoba schorowana ma problem wejsc na górę po drugie pan ktory przystawia pjawki nie uzywa rekawiczek jednorazowych. Nie polecam

Gość gość
Nie wiem czy to chodzi o ten sam gabinet w Rudzie Śl. Bo my też z Rudy Śl byliśmy u pana Tomasza Frankowskiego z raną zakażoną grzebane, dosłownie grzebane w ranie było metalową pensetą gdzie tą samą wyciągane pijawki a brak automatu do sterylizacji w gabinecie. Czy nie powinny być jedmorazowe narzędzia?małżonka obawia się że plyn w spyskiwaczu może nie wystarczajaco zabic bakterie a nie wiadomo kto przed nami korzystał. Śmiem twierdzić że przychodzi wiecej ludzi z ranami.

Gość gość
Nie wiem czy to chodzi o ten sam gabinet w Rudzie Śl. Bo my też z Rudy Śl byliśmy u pana Tomasza Frankowskiego z raną zakażoną grzebane, dosłownie grzebane w ranie było metalową pensetą gdzie tą samą wyciągane pijawki a brak automatu do sterylizacji w gabinecie. Czy nie powinny być jedmorazowe narzędzia?małżonka obawia się że plyn w spyskiwaczu może nie wystarczajaco zabic bakterie a nie wiadomo kto przed nami korzystał. Śmiem twierdzić że przychodzi wiecej ludzi z ranami. Dodatkowo przy pijawkach przy stawianiu nie używa rękawiczek jednorazowych.

Gość gość
Jeśli chodzi o Śląsk to w Rudzie śl nie byłam.. Ale ja byłam na pijawkach w Gliwicach rok temu. Gabinet w piwnicy w domku jednorodzinnym. Jednorazowo pijawki stawiane były jeszcze 4 innym paniom oprócz mnie. W gabinecie bardzo zimno (była zima) Gabinet nie ogrzewany- chyba pani ta oszczędza na ogrzewaniu. Skorzystałam z 2 zabiegów. Trzeba było ze sobą zabrać koc żeby tam nie marznąc a jak wiadomo zabieg długo trwa. Pani biegała pomiędzy paniami z pijawkami. Jeśli jednocześnie odpadły dwóm paniom to pijawki uciekały krwawiąc, raz pijawka najedzona spadła na podłogę. Toaleta obok gabinetu w opłakanym stanie. Wstyd powinno być jej wpuszczać tam klientow. Jedyny plus to że kolano przestało boleć po 2 zabuegach i rok nie cierpiałam z bólu. Niestety teraz ból powrócił. Niedawno skorzystałam z pijawek w innym mieście, będąc u córki w Warszawie. Gabinet Meda. Czysty. Przepiękny. A co ważne czyściutki. Wc to samo. Zabiegi przeprowadzone przez sympatyczną panią. Cierpliwie odpowiadającą na pytania a nie traktującą klientów taśmowo. Można? Można!

Gość gość
Jakie miejsce dla zabiegów z pijawkami polecilibyście w Łodzi?

Gość Rudczanka 59
Również odradzam gabinet hirudoterapii w Rudzie Śląskiej. Pan po niedawno o***tym kursie nie znający się na chorobach (jestem emerytowaną pielegniarka wiedz jakąś tam wiedzę mam i przykre że ktoś to zabiera się za leczenie ludzi pijawkami takowej nie posiada).

Gość berylcollie
Dlatego gabinet w którym poddamy się terapii należy wybierać z dużą rozwagą. Niestety, pomimo zatwierdzenia przez NFZ zabiegów pijawkowych jako procedury medycznej, nic z tego dalej nie wynika i może się tym parać praktycznie każdy, niezależnie od posiadanych kompetencji. Każdy terapeuta, który niechętnie odpowiada na zadawane przez pacjenta pytania dotyczące jego wykształcenia i praktyki zawodowej, przebiegu terapii, pochodzenia pijawek, sposobu ich utylizacji, powinien budzić nasze wątpliwości. Znam znakomitych, oddanych pacjentom terapeutów nie posiadających wykształcenia medycznego, niestety to rzadkość. Większość nie potrafi zachowywać podstawowych procedur wymaganych w gabinetach zabiegowych, chociażby mycia rąk i używania narzędzi jednorazowych, ewentualnie prawidłowej sterylizacji :(

Gość gość
Sterylizacji czego ?

Gość gość
Masz ochotę na seks bez zobowiązań? Dołącz już dzisiaj do największe społeczności ludzi spotykających się na seks bez zobowiązań www.bezzobowiazan.eu i rozpocznij swoją seks przygodę!

Gość gość
No sterylizacji rąk , przecież pisze wyraźnie. Ręce wkłada się do autoklwu i są czyściutkie . To takie proste.

Gość gość kaz
do Bashmi, Myślę o kuracji pijawkami. Mam kilka problemów ale najpilniejsze to dwa: 1. Zwężenie tętnic cerca dochodzące do 60%. Czekam na wizytę u kardiologa ale to dopiero za miesiąc. Mam nadzieję że pijawki mogłyby tu pomóc. 2. Jaskra i błona nasiatkówkowa w jednym oku. Łudzę się nadzieją że pijawki może by rozpuściły tą błonę. Okuliści nie bardzo kwapią się do operacji na którą też trzebaby długo czekać. Jednakże przed użyciem pijawek powstrzymuje mnie jedna sprawa. Otóż od 10 lat przyjmuję lek na łagodny przerost prostaty. Niby nie ma objawów raka ale badań pobierania próbek urolog mi nie zlecił. Moje obawy powiększa historia rodzinna. Ojciec praktycznie zmarł z powodu raka prostaty a brat i to 6 lat młodszy ma potwierdzenie raka i czeka na operację. Stąd moja obawa czy przy braku wykluczenia raka można użyć pijawek na układ krążenia i oczy. Byłbym wdzięczny za Pani opinię.

Gość Bashmi
gość kaz, nawet potwierdzona choroba nowotworowa nie jest przeciwwskazaniem do hirudoterapii. Sama prowadzę terapię u wielu pacjentów nowotworowych i dotąd nie miałam u nich żadnych powikłań. Oczywiście pomimo zawartych w śliniankach pijawek substancji antyrakowych i antyprzerzutowych, stwierdzenie, że leczą one raka byłoby sporym nadużyciem. Są natomiast bardzo pomocne jako terapia wspomagająca np. po mastektomii, po której często dochodzi do zastoju chłonki w uszkodzonych naczyniach limfatycznych i dużych obrzęków powodujących ból, tkliwość i dyskomfort. Zwykle już po jednym zabiegu pacjentka odczuwa ogromną ulgę. Pijawek nie stosuje się jednak u pacjentów w czasie chemii, ponieważ wówczas bardzo wzrasta ryzyko ewentualnej infekcji. W Twoim przypadku warto by było poddać się serii takich zabiegów, bo: 1. pijawki silnie rozszerzają naczynia krwionośne, w tym wieńcowe 2. działają przeciwzapalnie, a wiec jest szansa, że pozytywnie wpłyną na Twoją prostatę 3. rozpuszczają mikrozakrzepy, które najprawdopodobniej są przyczyną Twoich problemów ze wzrokiem; pijawka nie rozpuści błony, ale zlikwiduje przyczynę jej tworzenia. Jednak przy takich dolegliwościach, już poza pijawkami radziłabym zrobić sobie badanie krwi na obecność bakterii, które często są odpowiedzialne za stany zapalne i zwężenie naczyń, oraz posuplementować się jodem, bo właśnie jego niedobór powoduje zwykle problemy z prostatą.

Gość Bashmi
gość kaz, muszę dodać, że pijawka nie leczy jaskry, choć zaobserwowano pewną poprawę u niektórych pacjentów z tym schorzeniem, wynikającą najprawdopodobniej z poprawy ukrwienia i dotlenienia tej okolicy. Tak czy inaczej przebadaj się na obecność chlamydii i mycoplasmy, bo przy Twoich dolegliwościach jestem niemal pewna, że wynik będzie pozytywny.

Gość gośćkaz
Dziękuję z Twoje opinie i sugestie, Muszę to przemyśleć. Czytałem jednak że chlamydię mają prawie wszyscy

Gość Bashmi
To, że infekcje chlamydią są tak powszechne nie oznacza, że powinno się przechodzić nad nimi do porządku dziennego, bo potrafią zrobić w organizmie większe spustoszenie od boreliozy - niemal tak samo częstej. I jeszcze jedna sugestia. Obecnie nie ma problemu z załatwieniem finansowanej przez NFZ operacji okulistycznej w Czechach. Opiekę mają znakomitą, a co najważniejsze, nie ma kolejek. Praktycznie większość pacjentów okulistycznych z mojego regionu leczy się u naszych sąsiadów.

Gość gośćkdog
Dziękuję Bashmi że tak się przejęłaś moim przypadkiem. Nie lekceważę chlamydii. Poczytałem trochę o tym i rzeczywiście wszystkie moje problemy pasują do jej działania. 18.11. mam wizytę u urologa to go poproszę o skierowanie na badania. Znając jednak jego podejście przypuszczam że mnie spuści na drzewo. Chyba muszę pomyśleć o badaniu prywatnie ale nie mam pewności jakie badanie wybrać. Ponoć ich pewność nie przekracza 80%. Możesz mi coś doradzić? Jeśli chodzi o operację na oczy to u mnie jest sprawa skomplikowana bo mam dwa problemy w jednym oku i każdym zajmuje się inny specjalista. Poza tym okuliści mają różne opinie na temat operacji. Jedna okulistka z tytułem dra powiedziała mi że wątpi aby ktokolwiek podjął się usunięcia błony. Inne dwie okulistki odradzają mi taką operację bo podobno jest duży odsetek operacji nieudanych. Twierdzą że zamiast poprawy mogę utracić resztę widzenia. Jestem umówiony na prywatną wizytę u dra hab. Robaszkiewicza -podobno jeden z najlepszych speców w Warszawie- i zobaczę co mi powie ale boję się tej operacji nawet gdyby dawał mi duże nadzieje. I co on powie o jednoczesnej operacji na jaskrę i usunięcia błony. W takiej sytuacji bałbym się pojechać do Czech do nieznanego specjalisty. To nie jest operacja usunięcia zaćmy. Z drugiej strony zdaję sobie sprawę z długości oczekiwania u nas lub kosztów prywatnego zabiegu. W tej chwili mam mętlik w głowie i szukam jakiegoś natchnienia co wybrać.

Gość gośćkdog
PS. Wracając do pijawek to właśnie z powodu opisanych wyżej rozterek szukam ratunku w metodach niekonwencjonalnych. Jeśliby pijawki powstrzymały przyrost tej nieszczęśliwej błony to dla mnie byłoby już dużo. Gdyby udało się utrzymać aktualny stan widzenia to odetchnąłbym z ulgą. Poszukam gabinetu w Warszawie ale chyba dopiero po rozmowie z dr Robaszkiewiczem bo nie chciałbym do niego iść z ranami po pijawkach.

Gość Sybilla 1945
co do sterylizacji i zachowania czystosci w gabinecie to powinno to być priorytetem bo sorry ale jak ktos tzn terapeuta blaszana pinsetą dotyka silnie zaropiałej rany a konkretnie ubrudzonych ropą opatrunkow a potem tą sama pinsetą wyciąga ze słoika pijawki to ja piernicze taką hirudoterapie to ryzyko ze ta sama pinseta jest uzywana dla kazdego pacjenta a skad mam miec pewnosc ze zostanie na pinseta wysterylizowana przed nastepnym pacjentem?no nie mam tej pewnosci a inna sprawa ze zarazki mogly przejsc z pinsety do wody w słoiku z pijawkami/ a wiem ze sa plastikowe jednorazowe pincety i mozna je nawet kupic w aptece i to niski koszt bo okolo 1,50zł