Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewa 13443

HIRUDOTERAPIA Leczenie Pijawką Lekarską

Polecane posty

Gość gość
Urszula nie jest osobą za którą sie podaje. Pytanie tego typu to prostactwo umysłowe! Chciałabyś/chciałbys wiedzieć tyle o hirudoterapii co osoba krórą na wszelkie sposoby inza wszelką cenę próbujesz obrażać! Żal po prostu żal...

Gość Teresa O
Jestem zwolenniczką hirudoterapii , korzystałam z niej w jednym z miast śląskich w Gliwicach ok dwa lata temu ( leczenie żylaków) Nie chcę wpisywać nazwy , nazwiska osoby , która stawiała mi pijawki, nie chcę nikomu robić reklamy czy też antyreklamy. Jest jeden szczegół który bardzo mi się nie podoba. Chodzi o to że idąc na taki zabieg marzy mi się odrobina prywatności. Nie komfortowo się czułam w gabinecie , który wyglądem przypomina dużą salę szpitalną a łożka są oddzielone parawanami i pijawki jednocześnie przystawiane są kilku osobom na raz , mężczyznom i kobietom. Wiem ze jest parawan . Czasem nie był rozstawiony kiedy były same panie. Mi się wydaje że tak nie powinno byc. To wszystko tak się obdywa jakby terapeutom zależało tylko na ilości przyjetych ludzi a co za tym idzie za jak największy zarobek . Inaczej wytłumaczyć tego nie potrafię. Pani doktor nie jest w stanie poświęcic czasu pacjentowi bo ma ich kilku na raz. No i każdy słyszy z czym przyszła inna osoba. Nie ma dyskrecji. Nie podoba mi się to. Teraz szukam gabinetu z prawdziwego zdarzenia gdzie człowiek jest traktowany od początku do końca jako ktoś kto wyjątkowy , gdzie jest dyskrecja , spokój, gdzie nie muszę słychać opowieści jak przebiegała lewatywa u pani z problemem jelit która była obok i przedewszystkim cały czas kontakt z tym kto przeprowadza terapię. Kurcze płacimy nie małe pieniązki za terapię i myślę że też mamy jakieś swoje prawa. W rzeczywistosci wygląda to tak że pani dr musi mieć kontrolę nad kilkoma osobami na raz zamiast skupić się nad jedną osobą. Czy my przychodzący na terapię pijawkami musimy być traktowani "taśmowo" ? Ja osobiście przekonałam się że w tej terapii chodziło głownie o duzy zarobek a pozniej dopiero o moj problem jakim były żylaki. Jak to jest w innych gabinetach? Czy może wszędzie tak jest że przyjmuje się kilku ludzi na raz ?

Gość Urszula Pytanie
Gościu nie obrażam nikogo. Czy powiedziałam złe słowo ? Nie! zapytałam tylko bo czas wydawał mi się krótki. Absolutnie nikogo nie obrażam i nie miałam takiego zamiaru. Jestem dojrzałą , poważną osobą , nie mam dwudziestu paru lat. Byłam na terapii. U źródeł mogą to sprawdzić . Jestem z Wrocławia. Byłam z córką ( wysoka, szczupła kobieta , w czarnych krótkich włosach ) Moje nazwisko Fe....wicz . I jeszcze jeden szczegół , zażywam lek Acenokumarol i po konsultacji dowiedziałam się że nie muszę go odstawić do zabiegu.Pani Irena może sprawdzić. Nie pluję jadem jak większość tutaj.

Gość gość pi
Dobrze wszystko rozumie tylko dlaczego pisze Pani o doktorze Paruzelu uszczypliwie? To jego żona szybko zdejmuje pijawki z tego co Pani pisała co nie jest jednoznaczne z tym że dr M. Paruzel sie z tym zgadza! Znamy jego zdanie w tym temacie.

Gość Urszula Pytanie
Nie znam pana doktora, nie piszę uszczypliwie.Zapytałam kiedy zmienił zdanie?Czy to coś złego?Nie było to złośliwe z mojej strony ani uszczypliwe.Jeśli tak to zostało odebrane przepraszam,nie miałam takiego zamiaru.Szukałam w internecie informacji i znalałam ich trochę.Jest dużo szkół hirudoterapii i każda mówi co innego a każdy wedle swoich doświadczeń.Być może doświadczenie pani Ireny mówi,że 15 min w moim przypadku wystarczy a może krótki czas był spowodowany lekiem,który przyjmuję. Sama nie wiem.Nie chcę ciągnąć dalej tego temu i raz jeszcze przepraszam jesli kogoś uraziłam.

Gość gość
Bashmi 2014.10.29 Celina Opiszowiecka, nawet działalność wyjazdową tego typu należy zgłosić do sanepidu, to pierwsza sprawa. Po drugie, jeżeli owa pani nie prowadzi obecnie działalności gosp., to nie poniesie odpowiedzialności w przypadku wystąpienia ewentualnych powikłań pozabiegowych, chyba ze ma wykupione specjalne ubezpieczenie oc, w co szczerze wątpię. Przez przypadek trafiłam na to forum i troszeczkę poczytałam i ręce mi opadły jak główna ekspertka plecie bzdury i tym samy szkodzi innym .Wiele spraw już było omówionych i nie będę się powtarzać , ale wypowiem się w sprawie postu Bashmi z 29.10. Po pierwsze -nieprawdą jest że ten piękny i potrzebny zawód hirudo..... można wykonywać tylko prowadząc działalność gospodarczą , można po prostu pracować na podstawie umowy o pracę ( przychodnie , sanatoria rozszerzają swoją ofertę o takie zabiegi i najzwyczajniej w świecie zatrudniają hirudoteraputów). Po drugie - nieprawdą jest że działalność hirudo należy zgłosić do sanepidu nie ma żadnych wytycznych dotyczących gabinetów hirudo..... Można zgłosić gabinet pielęgniarski , masażu , kosmetyczny itp. Po trzecie - każdy ponosi odpowiedzialność za swoje czyny. Po czwatre - ta pani kończyła kursy u najlepszych i to I i II stopień Proszę nie pisać bzdur i krytykować innych tym samym zniechęca pani ludzi do jakże pożądanych i przynoszących poprawę zdrowia -terapii pijawką lekarską.

Gość TERAPEUTA PIOTRR
tyle że pani g.p. nie jest nigdzie zatrudniona jako hirudoterapeutka , działalność gospodarczą zawiesiła , do sanepidu nie zgłoszona a jeździ i stawia ludziom pijawki. zastanawiam się co robi ze zużytymi pijawkami ? tylko proszę nie wciskać kitu że ma podpisaną umowę z firmą utylizująca odpady medyczne :)) po pęknę ze śmiechu . druga sprawa -tak kończyła kurs u najlepszych -zgadza się ale to nie znaczy że ma pojęcie i wiedzę w tym temacie bo skoro jej główną zasadą jest stawianie pijawek "na wagę " pacjenta to coś tu nie tak . jeśli waższysz 100kg masz postawione min 10 pijawek jeśli ważysz 40kg dostajesz 4 pijawki. z tego co mówi pan dr p. jest to staro-ukraińska szkoła leczenia pijawkami.

Gość Kwiat pustynii
Do Pani Teresy Szanowna Pani! Nie w każdym gabinecie przyjmuje sie pacjentow taśmowo. Ja NIGDY nie łączyłam pacjentow na zabiegu. Jesli byly jednoczesnie 2 lub 3 osoby to byly to osoby spokrewnione lub wręcz chciały mieć zabieg wspólnie. Innej sytuacji sobie nie wyobrażam. Pisała Pani że była w Gliwicach na zabiegu. Znam dr B (imię) jest dobrą lekarką ale nie wiedzialam ze tak traktuje pacjentów. Przykro mi i mam nadzieje że trafi Pani do przychylniejszego gabinetu. Ja mam gabinet w wielkopolsce więc z gliwic troche daleko...powidzenia życzę! :-)

Gość Kwiat pustynii
a o Acenocumarolu nie krwawiła Pani dłużej wraz z połączoną terapią pijawkami? własnie że powinno sie odstawić taki antykoagulant przynajmniej dzień przed zabiegiem. Sprawdzony był Pani wynik INR? założe się że nie...

Gość Kwiat pustynii
DO Pani Urszuli a właśnie ze taki lek jak np Acenocumarol powinien być odstawiony przynajmniej na dzień przed planowanym zabiegiem. Nie krwawiła Pani dłużej w połączeniu z pijawkami? trudno mi w to uwierzyć.. a była Pani poproszona o pokazanie przed zabiegiem wskaźnika INR? założe sie że nie....

Gość gość
śliczna autoreklama, doprawdy wzruszyłem się :-( a kto to są hirudoterapuci?

Gość gość
przepraszaj sam za siebie.nikt tych Pań nie obraził ale skoro wszystkich za wszystko potrafisz przeprosić to jeszcze może przeproś za to, że zyjesz - ok? gość dziś Pani Tereso Pani Urszulo jest mi niezmiernie przykro że tak zostałyście Panie potraktowane zarówno w gabinetach jak i na tym forum. Trafiłyście Panie na towarzystwo wzajemnej adoracji i każde pytanie i cień wątpliwości zostanie odebrane jako atak .Jest bardzo wielu hirudoteraputów nie związanych z tymi "najlepszymi fachowcami " a znający się doskonale na leczeniu pijawkami. Życzę dużo zdrowia i przepraszam.

Gość gość
Do Terapeuta Piotrr Moja znajoma ma teścia który cierpi na kręgosłup.To jest pan słusznej postury w wieku ok 70 lat. Bardzo wierzy w pijawki bo jak sądzi to jedyne lekarstwo na jego schorzenia . Już kalka razy próbował się leczyć w gabinetach gdzie stawiają mu po 4-5 małych pijawek , a raz miał nawet 2 szt i żadnego efektu nie widzi . Więc dwa razy w roku wiozą dziadka na Ukrainę gdzie ma naraz stawiają mu 10-15 szt a kończy się na dwóch zabiegach. Jak mi znajoma opowiada jak wiozą go na Ukrainę te 500 km to jest bardzo cierpiący i tylko mówi w co mają go do trumny ubrać , a jak wracają to tylko o tym że jakaś kobitka by mu się przydała. Może dobrze że jest ktoś to korzysta z innych metod , pomijając inne aspekty związane z fachowością .Przecież w medycynie akademickiej też jest najczęściej kilka metod leczenia tej samej choroby. Na tym forum aż nazbyt widać że jest próba promowania siebie i tylko swoich metod i ludzi ściśle z sobą powiązanych więc dlatego jesteście tak mało wiarygodni i tak was nerwy zawodzą gdy ktoś próbuje mieć inne zdanie .Wypowiedz Hirudoterapeutki jest tego przykładem ". Zastanów sie czy warto z nami pogrywać na tym forum... " Droga pani to brzmi jak groźba i świadczy o pani kulturze osobistej.

Gość gość
No ja znalazłem jeszcze inną wypowiedz Hirudoteraputki Interesuje mnie szczególnie ten wywiad środowiskowy i kto ma go przeprowadzić: Policja, MOPS , Kurator. Chcesz się wybrać na pijawki a tu wszystkie służby sobie na łeb ściągniesz . Czy mandat za złe parkowanie to można na pijawki czy nie.

Gość gość
Hirudoterapeutka 2014.11.18 Odnośnie przeciwwskazań względnych: Dokażdego pacjenta należy podejść INDYWIDUALNIE a nie schematem. Wywiad środowiskowy jest wiążący, badania, leki, historia choroby.... wszystko! na tym trzeba sie znać a nie szufladkować: kto tak a kto nie. W tym fachu potrzebne są osoby z wykształceniem medycznym a nie fanatycy! Widzisz kolego zzttuu72: ukończenie jakiegoś kursu nie czyni cie specjalistą z tej dziedziny....

Gość gość
A ona wydaje mi sie własnie kompetentna! Zwrócila uwage panu Który na siłe promował profesora którego nie ma i obrażał pewnego pana pisząc o nim wróżbita. Są to bardzo obraźliwe słowa i tylko naiwny człowiek by nie zareagował. Troche znam to środowisko hirudoterapii i ta pani bashmi tez ma duzo racji w tym co pisze a na pierwszych stronach forum też zostala okrutnie poniżona przez pseudofachowców.ktos założyl ten temat na forum zeby na siłe sie promować. Kilka osób z innych kursów dołączylo do rozmowy i są przez niego atakowane bezpodstawnie. Nie atakujcie siebie nawzajem a doradzajcie pacjentom którzy pytają/proszą tu o pomoc. Katarzyna z Wawy

Gość gość
Jestem młodym facetem ale od kilku lat zmagam się z chorobą . Zdiagnozowano u mnie plamicę . Czy terapia pijawkami pomogłaby na moje schorzenie? Proszę o pomoc tych, którzy coś wiedzą na ten temat. Janek

Gość gość
Słuchaj pajacyku ja nikogo nie atakuję tylko stwierdzam fakty!! Nie założyłem też tego tematu na forum ani nie atakowałem Bashmi na pierwszych stronach. Weź swoje chore domysły schowaj w tyłek. Nadal potrzymuję co napisałem odnośnie Hirudoterapeutki. Kobieta nie posiada dużej wiedzy z tej dziedziny. Pisała straszne głupoty a potem próbowała obracać kota ogonem...Ja nie mam nic do ukrycia i mogę otwarcie tutaj napisać dane na mój gabinet bo nie mam się czego obawiać. Jak widać ja tutaj jak na razie nie podałem żadnych namiarów na siebie w przeciewieństwie do Bashmi , pani wrózki-hirudoterapeutki Berty spod Poznania , pani z Wawki , Śląska itd Ja prowadzę gabinet na północnych wschodzie Polski i nie narzekam na brak chętnych na zabiegi którzy wracają. A z wami to jest tak ze jak sie wam zwróci uwagę , lub wytknie błąd to od razu jest atak i groźby jak juz ktoś zauwazył co napisała Hirudoterapeuta "nie zaczynaj z nami tutaj "-czy jakoś w tym stylu... to jest żałosne i tylko potraficie atakować

Gość florek borek
obserwuje to forum od dawna . pierwszy raz cos pisze .powiem wam czemu bashmi jest atakowana. atakowana jest bo zbyt mocno poleca szkolenia w parmedzie i uwaza ich za najlepszych co tez tutaj czesto zaznacza (nie zeby ktos zle mnie zrozumial, ja nie mam zdania kto jest najlepszy) i zauwazcie (przed chwila przeczytalem cale forum tego tematu) ze ataki zaczely sie dokladnie jak zaczela polecac szkolenia u najlepszych czyli w parmedzie i jak zaczela nazywac dr paruzela najlepszym . i od tego czasu jest regularnie atakowana. pozniej dolaczyla do niej hirudoterapeutka ktora rowniez poleca najlepszych czyli parmed i historia sie powtarza. moim skromnym zdaniem nie zalozyciel czy konkurencja atakuj***ashmi tylko ..no wlasnie ..czy wy tego nie widzicie??

Gość Bashmi
Janku, plamica jest rodzajem skazy krwotocznej, a to wyklucza możliwość leczenia pijawkami. Za duże ryzyko wystąpienia krwotoku. Pozdrawiam!

Gość Bashmi
gość dziś - Nie potrafię jednoznacznie odpowiedzieć, bo to typ schorzenia, gdzie trudno przewidzieć efekt terapii. Jeżeli twoja choroba nie powoduje zaburzeń w gojeniu się ran (co zdarza się w chorobach tarczycy), to moim zdaniem warto spróbować. Wcześniej warto wykonać ogólne badanie krwi i sprawdzić INR.

Gość Bashmi
Reklamowanie się na tym forum to żaden interes. Już tu pisałam, że prawdopodobieństwo, że z mojej pomocy realnie zechce skorzystać ktoś kto tu zagląda jest równe zeru. Swoje dane podałam kilkakrotnie nie dla reklamy, ale w przeświadczeniu, że ktoś doradzający innym w sprawach tak istotnych jak ich zdrowie, nie powinien być osobą anonimową, bo tylko wtedy staje się wiarygodny i bierze na siebie odpowiedzialność za to co pisze. Pewnie znowu jakiś "gość" zinterpretuje to co napisałam na moją niekorzyść. Cóż, macie do tego prawo, a dzięki anonimowości wielką odwagę.

Gość gość
Bardzo dziękuję za odpowiedź Bashmi odnośnie mojej tarczycy. Wyniki krwi mam dobre, INR też robiłam jakiś czas temu odnośnie zabiegu, któremu musiałam się poddać kilka miesięcy temu. W takim razie spróbuję tej metody. Muszę tylko znaleźć gabinet , w którym zrobię zabieg. Nie wiem tylko ile będzie musiało być takich zabiegów i w których miejscach będę musiała mieć przyłożone pijawki i czy nie będzie to bolesne. Może wiesz Bashmi coś na ten temat. Proszę o radę. Mieszkam w okolicach Kalisza.

Gość gość
w samym kaliszu jest gabinet hirudoterapii. Nie znam jednak opinii, ale w internecie znalazłam ich na google. pozdrawiam

Gość do Florek borek
Widzimy widzimy że to jeden z oszołomów który próbuje wszystkim pokolei coś udowodnić :-) a wrogów ma wielu...

Gość gość
Do GOŚCIA na północnym wschodzie? mam tylko pytanie: jesteś lekarzem?

Gość gość
Choroby tarczycy kiepsko się leczy pijawkami . Myślę że szkoda czasu i kasy na taką terapię .

Gość NaTaLiYa
Witam,mam pytanie.Ile wy hirudoterapeuci płacicie za utylizacje odpadów?będę wdzięczna na odpowiedź. Natalia

Gość gość
to zależy od wagi odpadów! za odpady medyczne - wga 2 kg koszt to 16,20 zł.

Gość gość
Dobry wieczór. - Prowadzę jakiś czas praktykę i jeszcze nigdy mi pijawki nie odpadły szybciej po kolejnym razie. Raczej bardziej się najadały w tym samym. - co do wpuszczania hirudozwiązków i czasu, to przecież są wykresy. Ale tam jest założenie, że pijawka pije ze stałą prędkością. Przecież często tak nie jest. Bywa ,że przez pół godziny potrafią się "zastanawiać" co by tu przekąsić. Czasem dwie piją jak szalone trzecia średnio, a czwarta wcale i dopiero po godzinie nadrabia. Czy ktoś je zdejmuje w ty samym czasie? - Było by znacznie milej na forum, gdyby ograniczyć wycieczki osobiste, co w dyskusji świadczy o braku argumentów i skupić się na merytoryce. - teza ,że hirudoterapią powinni zajmować się ludzie po medycynie jest moi zdaniem pomyłką. Bo po jakiej specjalizacji? Lekarz rodzinny, kardiolog, ginekolog, a może jeszcze ktoś? Poważny hirudoterapeuta ma wiedzę z różnych specjalizacji w stopniu jaki jest potrzebny do wykonywania zawodu. Co neurolog może wiedzieć o stawach albo proktolog o nadciśnieniu? Pozdrawiam wszystkich, życzę dużo zdrowia i wpuszczenia pary w gwizdek.:-D