Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marlenka06

łatwa dieta niełączenia-Kto ze mną???

Polecane posty

Gość Marlenka06

1 GRUPA PRODUKTY WYSOKOBIAŁKOWE mięso białe i czerwone: drób, wieprzowina, wołowina i cielęcina, baranina, jagnięcina, dziczyzna mięso ryb, fauna morska: ryby, owoce morza nabiał: ser, mleko, jogurty, kefiry, śmietana, jaja rośliny wysokobiałkowe: soja i tofu 2 GRUPA PRODUKTY WSZECHSTRONNE warzywa: pomidor, kapusta, ogórek, marchew, pietruszka, cebula, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły, brukselka, seler, por, szpinak, szparagi, bakłażan, sałata tłuszcze i oleje: masło, margaryna, oliwa z oliwek, inne oleje roślinne orzechy i ziarna: orzechy włoskie, laskowe, ziemne i inne; ziarna sezamu, słonecznika, dyni i inne 3 GRUPA WĘGLOWODANY produkty bogate w skrobię: ziemniaki, kukurydza, ryż, płatki śniadaniowe, fasola, groch, kasze produkty z mąki: chleb, makaron, drożdżówki, ciastka, ciasta, herbatniki, sosy niektóre słodkie owoce egzotyczne: banan, mango, daktyle, figi produkty słodzące i słodycze: cukier, miód, syropy, czekolada, cukierki, batoniki 4 GRUPA OWOCE truskawka, jagoda, malina, jabłko, gruszka, arbuz, melon, cytrusy, ananas, kiwi, śliwka, nektarynka, brzoskwinia, suszone owoce. Podstawowe zasady diety niełączenia: Produkty z grup 1 i 2 możesz łączyć; Produkty z grup 2 i 3 możesz łączyć; Nie jedz razem produktów z 1 i 3 grupy; Produkty z grupy 4 jedz oddzielnie, co najmniej godzinę po lub przed innymi posiłkami, ewentualnie łącząc je z chudym mlekiem, naturalnym jogurtem, kefirem bądź maślanką; Na kolację najlepsza kombinacja to produkty z 2 i 3 grupy. Korzystając z powyżego podziału i zasad, skomponuj swoje dania. Ważne jest, byś jadła 4 posiłki dziennie, nie dopuszczając do sytuacji, w której wygłodzona “rzucasz się” na jedzenie. Trzeba jeść powoli, ponieważ organizm z opóźnieniem przekazuje sygnał do mózgu, że jest nasycony. Gdy jesteśmy głodni, instynkt każe nam sięgnąć po danie bądź produkt bogaty w węglowodany, bowiem zapewniają one szybki dopływ energii i zwykle smakują nam najlepiej (przez tysiące lat ewolucji nauczyliśmy się, że słodkie bądź neutralne w smaku węglowodany nigdy nie są trujące, ponadto są najlepszym źródłem zapasów energii, której może zabraknąć, gdy nadejdzie susza, zima, klęska nieurodzaju, a w konsekwencji głód). Jednak węglowodany oczyszczone zaspokajają głód stosunkowo krótkotrwale, ponieważ najszybciej są trawione: chleb i ziemniaki człowiek trawi w dwie godziny, po których znów jest głodny. Dlatego wielu dietetyków radzi, by węglowodany spożywać wieczorem, nie tylko dlatego, że są lekkostrawne, ale z uwagi na to, że ułatwiają zasypianie (wysoki poziom cukru we krwi otępia, czyni sennym). Z kolei na śniadanie i lunch rekomendowane są posiłki wysokobiałkowe, ponieważ są długo trawione (ok. 6 godzin), stopniowo dostarczając energii podczas dnia. Propozycje dań: ŚNIADANIE Jajecznica na szynce i sałatka wiosenna Sałatka z owoców leśnych, mały jogurt naturalny, jajko na miękko Dwie duże łyżki serku cottage, kabanos, sok z marchwi Kulki z sera bryndza zawijane w plastry łososia wędzonego, kwaśne jabłkoLUNCH Befsztyk, warzywa gotowane, sałatka z kapusty pekińskiej i ogórka Pieczone udko kurczaka, sałatka grecka, kefir Sałatka z krewetek i awokado, zupa brokułowa na bazie czystego bulionu Eskalopki cielęce z grzybami z patelni, sałatka z kiszonej kapusty Pierś z indyka, gotowana zielona fasolka (bez zasmażki), kubek barszczu czerwonego Filet z ryby, szpinak gotowany, sałatka z ogórka kiszonego, jabłka i cebuli OBIAD Naleśniki ze szpinakiem Risotto grzybowe, sałata z sosem vinegret Pieczone ziemniaki, sałatka z pomidorów i posiekanej cebuli Spagetti neapolitańskie (z sosem pomidorowym) Pierogi z jagodami Pudding ryżowy jabłkowo-bananowyKOLACJA Dwa banany, garść suszonych śliwek Pieczone jabłko i kilka plasterków sera brie Sałatka z owoców egzotycznych, szklanka maślanki Koktajl z naturalnego jogurtu i truskawek Dwie gruszki, garść rodzynek Kromka chleba żytniego pełnoziarnistego z dżemem niskosłodzonym Oczywiście, im mniejsze dania (obiadowe!), tym szybsze chudnięcie. Dobre rezultaty przynosi całkowite zrezygnowanie z pieczywa, które można zastąpić płatkami ryżowymi. Spadkowi wagi bardziej sprzyja ryż i kasza niż makarony, kluski i wszelkie inne produkty na bazie mąki. Gotowane młode ziemniaki są polecane jako zdrowe źródło węglowodanów, natomiast nie można tego powiedzieć o zapiekankach ziemniaczanych, ziemniakach podsmażanych i, przede wszystkim, frytkach. Zaletą wyżej zaprezentowanej diety jest to, że nie wycieńcza organizmu. Rygorystyczne stosowanie zapewnia szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów. Jeśli zaś pozwalasz sobie na większe porcje, trzymając się podstawowych zasad diety niełączenia, chudniesz powoli, lecz systematycznie, nie odczuwając przy tym trudu wyrzeczeń, głodu i osłabienia. To są zasady tej diety

Gość sabina :)
ja moge dolaczyc, , wlasnie od jutra tez ta diete chce stosowac , juz kiedys na niej bylam a konkretnie na diecie dr haya , -niełaczenia

Witaj sabina!!! Ja też chcę zacząć tą dietę gdyż wydaje mi się ciekawa i prosta. Ile schudłaś na niej?? Ile teraz chcesz zrzucić??? I mam nadzieję ,że będziesz mi doradzała,gdyż ja pierwszy raz będę ją stosowała.

hej, ja stosowalam ja chyba ze 3 lata temu 2 tygodnie i schudlam iakies 4 kg , teraz chce zrzucic sadlo z brzucha czyli chce mniej w pasie cm , mialam zaczac kopenhaska ale sprobuje najpierw ta , musze przypomniec sobie zasady bo zapomnialam troche juz ;)

ja w ostatnim czasie za duzo jadłam słodkosci i chleba , chce to teraz zminimalizowac , bo chyba przez to mi oponka sie zrobila na brzuchu albo raczej opona ;P)

a i tez za duzo jadłam owocow a za mało warzyw, lub prawie ich nie jadłam

Jak myślisz co jest lepiej zjeść na kolacje serek wiejski lekki z warzywami czy chlebek orkiszowy z pomidorem?? Bo w sumie w tej diecie chyba powinno się jeść węglowodany z warzywami a ja jem białko z warzywami.Co o tym sądzisz??? Ponoć można jeść na niej wszystko byle nie łączyć ze sobą produktów.Ja to tak zrozumiałam. Dobrze??? To mój dzisiejszy jadłospis nie wiem czy dobry; Śniadanie;Jajecznica 1 całe jajko +1 białko,Sałatka:pół dużego pomidora,średni ogórek, nowa cebula, duża rzodkiewka 2 śniadanie: Sok z połowy dużego grejfruta, średnie jabłko, duża kostka gorzkiej czekolady obiad:filet z kurczaka duszony z przyprawą do gyrosa i czosnkiem, sałatka:sałata zielona,pól pomidora ,2 rzodkiewki duże ,cebula, ogórek średni, cały serek wiejski lekki Na kolacje jeszcze nie wiem co zjem.Zastanawiam się nad tym co mogę zjeść, żeby było dobrze.

niby na kolacje poleca sie wegle ale ja bede jesc roznie , zalezy od tego co mi sie zachce a menu masz dobre , ja nie ukladam naprzod , bo potem zmnieniam , wiec bede pisac z dnia na dzien co zjadlam no i ma byc 5 posiłkow dziennie ale nie duzych tak?

na tym topiku idy sa rozne przepisy i propozycje menu mozna skorzystac i cos wybrac bylam na nim poprzednio

Dieta niełączenia jest też dobra - tzn. dużo dobrego o niej słyszałam. Ja jestem 1 dzień na tzw odtruciu-oczyszczaniu organizmu na specyfiku ziołowym Elavia 4321 slim intensive. Kupiłam w aptece. Niewiele dzisiaj zjadłam. Wiem, że to nie jest dobrze. Może na kolację zjem jabłko.

Ja na kolacje tak jak pisałam serek wiejski lekki do tego sałatka.Wiem ja też była na tym forum ale jeszcze poczytam może coś wybiorę. Ja jem 4 posiłki.Nie mam czasu na jedzenie 5 bo nie pozwala mi na to moja praca.Będę miała problem z jedzeniem 2 śniadania ,ale jakoś muszę dać radę. Skoro węgle na kolację to może jutro kupię sobie kaszę kuskus i będę robiła na kolacje. A co z piciem??? Ja czytałam właśnie na forum idy że należy pić pół godz. przed albo po posiłku i ja staram się tak robić.

Gość Sandra8989
Dołącze do was :) a co mi tam :)

to super dzziewczyny ze nas coraz wiec ej sweet :) zapraszamy ja bede jutro na kafe miłego wieczoru

Jedna jeszcze weszłam. Kiedy zaczynacie tą dietę??? Ja dziś zrobię sobie przerwę. Idziemy na przyjęcie więc na pewno zjem jakieś ciasta.Od jutra się ważę i startuję.Wy zaczęłyście dziś???

Gość gość
ciasta tez jadłam na tej diecie ale jako osobny posiłek , 4 lata temu ja stosowałam ale nie pamietam ile schudłam bo byłam na niej jakies 3 tygodnie chyba

Gość gość
pilnujcie odstepow w czasie picia , minimum pol godz przed i pol godz po posiłku to jest wazne w tej diecie

No nie tyle się opisałam i znikło!!!! Witam!! Dziś zaczynam tak na poważnie tą dietę.Wczoraj na wieczór zjadłam dużo słodkośc:( W sumie to same węglowodany no ale raczej nie zalecane. Nie polecam ich jeść gdyż one tylko pobudzają apetyt.Do tego nie powinno się jeść po 18 a ja jadłam do godz 21:( Dziś kiepsko się czuję. Chyba brakuje mi magnezu w organizmie.Muszę kupić i pić.Jest mi słabo, kręci mi się w głowie ,mdli mnie bolą mnie nogi-masakra.Okropny stan. Ja dziś na śniadanie chcę zjeść owsiankę na mleku.Nie wiem czy można ,ale ja ją bardzo lubię i jest sycąca.Wczoraj zjadłam jajecznicę z warzywami i ledwo wytrwałam do 2 śniadania-taka byłam głodna. dzisiaj się ważyłam.Moja waga pokazała 57.7kg. w sumie to moja prawdziwa waga bo powinno się ważyć rano po przebudzeniu i ja tak właśnie zrobiłam. Na drugie śniadanie zjem 2 duże kromki chleba żytniego, albo jedną i dołożę do tego ogórki. Byłam do niedawna na diecie Dukana i brakuje mi teraz węglowodanów. Co do kolacji to nie jestm pewna czy węgle są dobre. Kolacje je się wcześnie bo przed 18. Większość artykułów o zdrowym odżywianiu podaje ,że na kolacje lepij jest zjeść białko które jest w całości trawione przez organizm. Tyle się tego już naczytałam ,że nie wiem już sama co robić.Dobrze dla mnie by było gdy by doradził nam ktoś kto już długo stosuje tą dietę i ma dobre rezultaty. Byłam na tym forum idy ,ale momentami jest tam tak namieszane ,że można się pogubić. Możę któraś doświadczona pomoże mi??? Prosiła bym o jakiś przykładowy jadłospis.I co z tymi kolacjami??? Węgle czy białka???

Gość gość
no owsianka na wodzie bo wtedy nie jest ta dieta

Gość gość
w tej diecie sie powinno jesc wegle na kolacje na tym ona miedzy innymi polega a na sniadanie najlepiej owoce zjesc

czesc , zaczynam dzis , wypiłam kawe jak na razie znalazłam takie cos przyklady dan Ryba z marchewką Jaja sadzone z sałatką warzywną Ser ż ółty z pomidorem, papryką i kiszonym ogórkiem Szynka ze szparagami Chleb z sałatką warzywną Kasza z gulaszem warzywnym Ziemniaki z warzywami z wody Ryż z warzywami Makaron z warzywami w sosie pomidorowym Sałatka warzywna z mięsem gotowanym, szaszłykiem lub kotletem mielonym Sałatka warzywna z twarogiem Sałatka warzywna z gotowanym grochem lub fasolą.

Fajnie:)Startujemy razem:) Ja właśnie zajadam się śniadaniem. Sałatka; kilka liści zielonej sałaty, pół dużego pomidora i cebula do tego sól ziołowa i 2 kromki chleba żytniego- duże. Miała być owsianka,ale stwierdziłam ,że to zły pomysł. Można łączyć mleko sojowe i otręby??? Jakie porcje jeść ,żeby chudnąć ??? Jakie wielkości???Co mogę zjeść na kolacje???

Ja mam jakoś tak zakodowane w swojej głowie,że jak dieta to zawsze jem mało. później okazuje się ,że to za mało i nie daję rady.Za każdym razem obiecuje sobie ,że będę jadła w miarę normalne posiłki ale zawsze kończy się tak samo.Teraz jednak postaram się jeść do momentu nasycenia.Może nie będzie tak źle. Oby mi się udało:) Przecież warzywa nie są kaloryczne i można ich jeść dużo:) I ja będę tak robiła. Dużo warzyw. Dzisiaj chyba będę miała cały dzień z węglami bo na obiad chce zrobić sobie kasze gryczaną prażoną z brokułami a na kolacje pewnie zjem tą owsiankę na wodzie.Trochę dość mam tego białka.Wiem ,że jest niezbędne, ale ja ostatnio najadłam się go aż nad to:).Może jutro zaplanuje coś lepszego:) Sabina napisz później co ty zjadłaś. Może będę korzystała z twojego menu. Z jaką wagą startujesz?? i jaką chcesz osiągnąć?? Ja chciała bym zgubić jeszcze te 2,7kg. Ale jeśli mi się to nie uda to chce chociaż utrzymać tą wagę co mam. Mam problem z brzuchem.Planowałam zacząć ćwiczyć, ale mogę zdobyć się na zrobienie 100 brzuszków. Po diecie dukana jestem tak wyczerpana.Wiem ,że brakuje mi dużo witamin.Staram się je teraz uzupełnić.Jak już się trochę wzmocnie to wtedy zacznę ćwiczyć.Oby to było jak najszybciej.

Co do picia to ja właśnie staram się pić godzinę przed posiłkiem i godzinę po posiłku. Dziennie wypijam jakieś 1,5 do 2l wody mineralnej + kawa i herbaty ziołowe.

Sandra8989 co tam u Ciebie??? Zaczęłaś??? Ile warzysz??? ile masz do zrzucenia??? U mnie dziś ładna pogoda:) Ciepło i świeci słoneczko:) Mam nadzieję ,że tak będzie cały dzień.Wczoraj też rano było ciepło ale później zaczęło padać. Wiecie co dziś nie dałam rady zjadłam w sumie półtorej kromki chleba żytniego i dużą ilość sałatki. Teraz minęła już godzina więc pije wodę. Wypiłam też witaminy i żelazo.Kolejny posiłek o 11. Więc zjem tą połówkę kromki i do tego kilka ogórków. Muszę się wybrać na jakieś zakupy.Kończą mi się warzywa ,których jem dużo.Na tygodniu jakoś nie mam czasu bo po pracy nie mam już siły na nic ,więc może dziś.Przy okazji jakiś spacerek ,Więc ruch:) Pozdrawiam i życzę miłego dnia!!

Sabina chyba znalazłam tą samą stronę co ty i wklejam coś co przeczy tej regule jedzenia węgli na kolacje -Wszystkim czytelnikom moich książek zalecam stopniowe przechodzenie na dietę rozdzielną. Zacznijcie od codziennego wypicia dwóch szklanek naturalnego soku dziennie. Do obiadów dodawajcie coraz więcej warzyw i sałatek. W ciągu trzech miesięcy odchodźcie od dużej ilości mięs. Każdy posiłek poprzedzajcie sokiem. Zacznijcie na śniadania spożywać warzywa i owoce, na obiad surówki, sałatki, kasze z masłem lub gotowane warzywa. Na kolację surówki, biały ser, ryby, jaja. Jeśli w ciągu dnia odczuwacie głód, jedzcie suszone owoce zimą, latem czereśnie, truskawki, śliwki, arbuzy, gruszki. Kiedy takie jedzenie będzie wam coraz bardziej smakować, zaczniecie wracać do zdrowia. W sumie to nie ma co wariować!!! Będę jadła to na co najdzie mnie ochota. Raz białko z warzywami a raz węglowodany . Nie ważne co ważne jak połączone:) I to ,żeby waga leciała w dół.

z tego co pamietam , mleko sojowe z otrebami czy owsianka tez nie ja dopiero wrociłam z galeri musialam cos wymienic i dopiero wrociłam , jeszcze nie jadłam nic wiem ze zle juz powinnam cos zjeasc dawno , ale teraz wypiłam wode wiec musze odczekac az minie troche minut , mysle ze tak pol godz do 40 min starczy , teraz upaly sie zaczynaja wiec z tymi odstepstwami bedzie gorzej ja ide teraz obiad przygotowac dla reszty , a to co zjem dzis napisze jutro bo sama nie wiem co dzis zjem , nawet smaku nie mam za bardzo ja waze niecałe 58 kg waga mi sie wacha miedzy 57 ,5 a 58 wzrost 170 a problem mam z brzuchem wiec go chce spłaszczyc

ja nie cwizce nie mam czasu za bardzo ale chodze duzo z psami na spacery i tam troche biegam , ok 3 godz dziennie

Gość Sandra8989
Marlenka06 Sandra8989 co tam u Ciebie??? Zaczęłaś??? Ile warzysz??? ile masz do zrzucenia??? Muszę sobie skomponować menu, bo inaczej się zawine i nie dotrwam, zacznę od jutra :) ważę 107 kg i chcę zrzucić ok 30 kg

obralam ziemniaki i przyrzadziłam karczek , a co do tych 3 godz to sa spacery a pol godz bieganie :) sandra witaj