Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zapłakana!

PRZEPADNIE MI DRUGIE PÓŁ ROKU MACIERZYŃSKIEGO JESTEM ZALAMANA BŁAGAM O POMOC!

Polecane posty

Gość zapłakana!

Witam serdecznie! Dziś cały dzień płaczę. Nie mam pojęcia co się ze mną dzieje:( . Dopiero teraz widzę Jaka Jestem głupia:( tyle się o tym mówiło. Pierwszy raz korzystam z takiego czegoś jak macierzyński. Byłam pewna PRZEKONANA WRĘCZ że trwa 26 tygodni a potem składa się wniosek o dodatkowe 26 tygodni. 'A dzisiaj dowiedziałam się że trzeba było po 20 tygodniach złożyć wniosek o dodatkowy urlop! To był mój jedyny środek utrzymania ! Nie mogę pójść do pracy choć bardzo bym chciała ponieważ synek jest rehabilitowany . Te 20 tygodni minęło mi 25 czerwca:( boże Jaka ja Jestem zalamana że nie sprawdziłam tego Wcześniej:( czy jest jakiś sposób na to? Te pieniążki na prawdę są mi potrzebne i należą się mojemu synkowi bo ciężko na to pracowałam. BŁAGAM O POMOC!

Gość gość
jest jedne jedyne lekarstwo... a sorry na głupotę lekarstwa nie ma ;)

Gość cesarkowalolitka
pójdź do urzędu, odwołaj się , przedstaw jaka jest sytuacja! głowa do góry może nic straconego?

Gość gość
Nie rozumiem - a nie możesz wrócić do pracy?

Gość gość
W czym my ci pomoc? Poskladac sie na twoj urlop?

Gość zapłakana!
Chciałabym pójść do pracy Ale nie mam z kim zostawić kilku miesięcznego dziecka. To za wcześnie. W dodatku jeżdżę z nim na rehabilitację i ćwiczymy w domu. Kurcze Przecież nie zrobiłam tego specjalnie:( życie mi się posypało . Facet zostawił mnie dla innej , nie płaci alimentów jest bezkarny. Wszystkie pieniądze jakie miałam szły na synka choć sama choruje:( nie wiem co teraz zrobię. Wiem wiem wiem. To Moja wina. Ale może ktoś wie czy da radę coś z tym zrobić? :(

Gość gość
to zamiast płakać dzis trzeba było lecieć do odpowiednich organow i o wszystko się wypytać. Jutro tez będziesz siedzieć i płakać?

Gość gość
Jak rodziłas,to przyslugiwało ci 24 tyg urlogu wiec co beczysz? Zycie sie posypalo-trzeba było myslec z kim sie bzykasz

Gość gość
Czy ty sama go rehabilitujesz? I dlatego nie możesz wrócic do pracy? Czy jak minie macierzyński, to on będzie zrehabilitowany i nie będzie potrzebował dalszej rehabilitacji? bo nie rozumiem - jak potrzebne ci sa pieniądze, to sa zasiłki, a chyba wicej zarobisz pracując niż siedząc w domu?

Gość gość
Ktorego urodzilas?

Gość zapłakana!
nie mam z kim zostawić takiego maleńkiego dziecka. Poza tym Każdy się boi . To wcześniak i jest z nim trochę problemów! Co innego zostawić z kimś roczne dziecko niż kilku miesięczne!Urodziłam na początku lutego. Więc 20 tygodni skończyło się 25 czerwca. Ale ja byłam przekonana że urlop trwa 26 tygodni:( nie dostałam żadnej decyzji ani nie zostałam poinformowana do kiedy Jestem na macierzyńskim :( a powinnam być poinformowana? Jedni mówią że powinnam dostać pismo od kiedy do kiedy Jestem na macierzynskim a inni że nie. Gdybym dostała taką informacje to logiczne że od razu załatwiłabym to:( . Chodzi o to że nie wiem czy jest sens tam iść:( jutro Oczywiście pójdę Wszędzie gdzie trzeba:( Ale może ktoś wie czy jest cień szansy:(

Gość gość
To ty powinnas dostarczyc im pismo od kiedy do kiedy jestes na macierzynskim a nie oni tobie. Moze idz jeszcze do szefa i jakos to zalatw bo jesli jemu nie zalezy na twoim powrocie to moze pojdzie ci na reke bo to i tak nie on placi.

Gość zapłakana!
jakie zasiłki masz na myśli? ? ? Jeżdżę z nim na rehabilitację poza miasto. I w domu też go rehabilituje . On będzie właśnie rehabilitowany przez rok ;) Ale czemu czepiasz się szczegolow to nie jest mój wymysł. Uwierz że jak bym mogła wrocilabym do pracy. Miałabym więcej pieniędzy bo drugie pół roku to tylko 60 %. Ale ja nie mogę zostawić mojego maleństw a. To za szybko

Gość gość
Ja też nie dostałam żadnego oficjalnego pisma, po prostu dostarczyłam dokumenty do pracy i tyle. Wydaje mi się, ze każdy powinien sam dopilnować tej sprawy. Przegapiłaś, Twój błąd. Nie rozumiem jednego, 25 czerwca skończył Ci się macierzyński i co? Nie wróciłaś do pracy, nikt się nie zainteresował, że Cie nie ma? Czy wygasła Ci umowa?

Gość zapłakana!
a co szef miałby zrobić w tym przypadku?

Gość gość
To sobie wpisz w gugle "zasiłek rehabilitacyjny na dziecko" i będziesz wiedziec, sieroto.

Gość zapłakana!
No właśnie! Nikt się nie zainteresował do dziś! Ja byłam pewną że dalej Jestem na macierzyńskim bo tak jak Mówiłam myślałam że 26 tygodni Więc nie zgłaszałam się do pracy . Umowa mi nie wygasła. Nie wiem właśnie co jest grane. A może pracodawca też nie wie do KTÓREGO ja miałam być na macierzyńskim? Bo skąd? Skoro ja miałam to dostarczyć?to jest dziwna sytuacja:(

Gość gość
Mowisz ze macierzynski skonczyl ci sie w czerwcu czyli teraz jestes bezrobotna? Nie stawilas sie w robocie nie przeduzylas macierzynskiego, nie zlozylas podania o wychowawcze wiec cie zwolnili i to pewnie jeszcze dyscyplinarnie

Gość zapłakana!
nie Jestem sierotą . Zasiłek rehabilitacyjny to 150 zł. I co mi to da Skoro tyle kosztuje Paliwo na dwa tygodnie? A gdzie utrzymanie dziecka które kosztuje z wszystkimi lekami ok 1000 zł mądralo?

Gość przeczytaj;)))
ZASIŁEK MACIERZYŃSKI Jeżeli matka w terminie do 14 dni od porodu zadeklaruje, że będzie korzystać z 52-tygodniowego urlopu (macierzyńskiego, dodatkowego i rodzicielskiego łącznie), przez cały okres jego trwania będzie otrzymywać zasiłek w wysokości 80 proc. swojego wynagrodzenia. Jeżeli decyzję o przejściu na urlop dodatkowy podejmie dopiero gdy już będzie przebywać na urlopie macierzyńskim, to przez pierwszych 26 tygodni będzie otrzymywać 100 proc. swojego wynagrodzenia, a w pozostałym czasie 60 proc. Jeżeli kobieta zadeklaruje, że będzie korzystać z 52-tygodniowego urlopu macierzyńskiego, jednak po 20 tygodniach zdecyduje, że chce wrócić do pracy, przysługuje jej wyrównanie dotychczas pobranego zasiłku z 80 proc. do 100 proc. Dokumentami wymaganymi do wypłaty zasiłku macierzyńskiego są: zaświadczenie o przewidywanej dacie porodu - za okres przed porodem oraz skrócony odpis aktu urodzenia dziecka - za okres od dnia porodu.

Gość przeczytaj;)))
skladalas taki wniosek?

Gość gość
No wlasnie powinnas sie okreslic juz po 2tyg a nie po 20!!! Naet nie rob wstydu i nie idz sie pytac bo na idiotke wyjdziesz co sie spoznila jedynie 18tyg;)

Gość zapłakana!
nie stawiłam się w robocie jak to prostacko określiłas bo powtarzam po raz setny że byłam przekonana że nadal Jestem na macierzyńskim :( syn był miesiąc po urodzeniu w szpitalu , potem ciągle wyjazdy do lekarzy. Później zostawił mnie dla innej . Byłam zalamana:( wręcz jakąś depresja:( nie wchodziłam na komputer nie oglądałam tv. Nie myślałam o niczym tylko o nim i zajmowałam się dzieckiem. A czy to prawda że powinnam dostać od księgowej taki papierek do kiedy Jestem na macierzyńskim? Albo jakąś decyzję?

Gość gość
Ale ty w ogole skladalas wniosek o macierzynski? Zanosilas cos do swojej pracy? Przypomnij sobie

Gość zapłakana!
jakie 18 tygodni się spóźniłam??? Widzę że tu są jeszcze głupsze odEMnie! Dziś wyczytałam że wniosek o dodatkowy urlop macierzyński składa sie 14 dni przed końcem podstawowego urlopu. Czyli 25-14=11 czerwca rozumiesz? A jak miałam złożyć wniosek o 52 tygodnie Skoro urodziłam na początku lutego a ustawa była wciąż nie do końca pewna ? ? ? Ludzie! ! !

Gość gość
14 dni ale od daty porodu¡!!!!!

Gość gość
Pomysl logicznie jak mozliwe ze 14 dni od konca macierzynskiego jak musialas sie okreslic czy chcesz 100%przez pol roku a potem 60% czy 80% przez caly rok?

Gość zapłakana!
Oczywiście. To wszystko było takim szokiem. Trafiłam do szpitala i nawet nie wiedziałam że urodze. On został od razu po urodzeniu w szpitalu na miesiąc bo samodzielnie nie oddychał :( :( :( a ja z nim, w innym mieście! Mama zaniósła do zakładu pracy tą karteczke ze szpitala o urlop macierzyński. Bo ja zostałam tam w innym mieście z nim przez miesiąc w szpitalu.

Gość zapłakana!
14 dni od daty porodu??? Przecież mnie nawet nie było na miejscu Więc jak miałam złożyć taki wniosek?

Gość gość
Kurcze nie wiem co ci poradzic, chyba juz nic nie wykombinujesz za duzo czasu uplynelo