Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Majka012345

KWIECIEŃ 2014 PRZYSZŁE MAMY

Polecane posty

Gość niulekx
dzięki jeszcze raz za odpowiedzi uspokoiłyście mnie:-):-):-) część z was już ma karty ciąży a w którym tygodniu dostałyscię:-)

Gość walabia
niulekx, nie przejmuj się kartą ciąży, bo to nie jest dokument ważny dla pracodawcy. Musisz mieć zaświadczenie od lekarza lub położnej.

dziewczyny a zapomnialam wam napisac jaka ochota mnie wziela w nocy na platki gold flakes z mlekiem, myslalam ze nie wytrzymam :) ale dopiero teraz poslalam mojego po nie;) robilam sobie tak dla jaj wrozbe z "obraczka", ale w sumie nie mam obraczki a pierscionek zareczynowy i wyszlo mi ze bedzie dziewczynka;) oczywiscie nie wierze w to do konca, ale wg kalendarza chinskiego tez wyszla dziewczynka no i ja tak czuje :)

A to prawda,ze zostaje brzuch po cesarce z ktorym nic sie nie da zrobic,ja mam bardzo plaski brzuch ale wielki tylek i jak by mi jeszcze ten brzuch zostal to juz bym sie zalamala.

Gość Mirabell83
To zalezy chyba od ciala i organizmu. Moje 3 przyjaciolki mialy cesarki i jedna jest sucha jak patyk i nie ma sladu po brzuchu a pozostale tak tylko troszke.

Agusia ja miałam cesarkę. Mam taką figurę że zawsze miałam brzuch, może nie był duży ale zawsze był. Po ciąży jest trochę większy ale to nie ze względu na cesarkę tylko ze względu na to że zostało mi 3-4 kg po I ciąży... Niulekx- mnie nie założyli karty w przychodni i z tego co mówiła mi koleżanka który też tam chodzi i jej ciąża jest +3 tyg od mojej i nadal nie ma karty. Doszłyśmy do wniosku, że chyba nie zakładają tych kart....I tak jak mówi Walabia- do Pracodawcy zanieś świstek o ciąży i bądź spokojna. fiona- tych kalendarzy chińskich na necie jest kilka różnych i powiem Ci że nie we wszystkich wychodzi to samo....mnie raz dziewczynka, raz chłopczyk...z obrączki wyszła dziewczynka...

Gość Mirabell83
Ja mam karte juz od pierwszej wizyty, na ktorejbylam w 7 tyg. Tylko ze ja bylam prywatnie.

Hej dziewczyny;) Trzymam kciuki za wszystkie, które na dniach mają wizyty. Wszystko musi być już teraz dobrze! Ja zapiszę się za jakieś 2 tygodnie i też już na to dokładniejsze. W pierwszej ciąży miałam je w 12 tygodniu, przez powłoki brzuszne już i właśnie mierzone było wszystko bardzo dokładnie, kości udowe, nosowe, liczone paluszki, serduszko bardzo dokładnie badane, mierzona przezierność karkowa. Mi lekarz powiedział wtedy, że jeśli przezierność jest w normie to generalnie mogę już nic dodatkowo nie robić ale jakbym chciała to z nieinwazyjnych badań są jeszcze te testy PAPPA z krwi i zrobiliśmy je również. Kosztowały coś ponad 200 zł. Samo usg było chyba droższe od standardowego i na pewno dłuższe - trwało coś ok godziny. No i ja też po cesarce jestem ale tak jak pisze papssi85 - też zawsze miałam tendencję do brzuszka, nie pamiętam już czasów, gdy był płaski więc nie wiem, czy to wina cesarki czy taka już moja "cholerna uroda";) A poza tym czuję się bez zmian. Mdłości, wymioty, senność i zupełny brak sił - generalnie nie za ciekawie ale oby gorzej nie było;) Pozdrawiam i dobrych nocek życzę ;)

Gość niulekx
no mam nadzieje że tym razem mój małomówny lekarz więcej rzeczy mi powie;-) i da mi jakieś zaświadczenia;-) co do cesarki to mi się wydaje tak jak naturalny poród nie ma jakoś różnicy w brzuchu moja kuzynka przed ciążą miała piękny umięśniony brzuch i po ciąży jak ją zobaczyłam że został jej ciążowy brzuch i ta kreska po środku to myślałam że tak zostanie jej na zawsze ale po czasie zaczęła ćwiczyć i ma piękny brzuch taki jak przed ciążą;-) jest jeszcze chudsza niż była i nie wygląda jakby urodziła kiedykolwiek dziecko;-) a co do malowania paznokci i lakieru do włosów myślę że nie szkodzą;-) tak bym nie mogła pracować ;-) wiecie że pierwszy raz od dawna przespałam całą noc i nie wstałam na siusiu aż rano sie przestraszyłam że może coś się stało złego ze mi się nie chce nawet jak się obudziłam mimo że na noc się opiłam wody;-) ale potem się zaczęły mdłości i wymioty

Gość niulekx
o ale dzisiaj jesteście wieczorem aktywne;-)nikogo jeszcze sen nie zabrał;-)?

Gość motylekGosc
ja mam karte od 5tego tyg:)

Na usg genetycznym w pierwszej ciąży akurat przezierność była idealna, a dziecko i tak się okazało bardzo chore :-( To badanie trzeba zrobić u dobrego specjalisty z dobrym sprzętem, który wie, na co dokładnie patrzeć.

Gość motylekGosc
mi sie juz ziewalo duzo wczesniej ale jakos przeszlo ;)

Gość motylekGosc
Analena tzn co dziecku bylo?

Ana lena... hm.... napisałam tylko to, co usłyszałam. U nas przezierność była w normie i zrobiony dla pewności test PAPPA też i wszystko było na szczęście dobrze. Ale chodziłam do dobrego specjalisty - to fakt. Ale znam też osobiście przypadek dziewczyny, która była w ciąży bliźniaczej. U jednego z dziecka przezierność wyszła sporo ponad normę, badania również nie ciekawe i nastawiali się, że jedno dziecko będzie z zespołem a na szczęście obydwoje silni i zdrowi więc sama nie wiem.....

Ja tez zawsze byłam przy kości ale teraz po cesarce przez ten szew mam brzuch krągły jak w ciąży gdy założe niskie spodnie,wcześniej takiego nie miałam. Brzuch poprostu zmienił kształt-poniżej szwa jest płasko a nad szwem wisi taka falda odstająca taki flak :( może jakbym była chuda to by inaczej wyglądało. A mam kuzynkę która miała cesarkę miesiąc przede mną a przed ciąża była chudziutka,w ciąży przytyla bardzo mało a dziecko ważylo 4,6kg i mimo tego została jej wielka falda skóry na brzuchu i tez jej tak wisi... W pierwszej ciąży kartę ciąży założyli mi w 7tyg,w tej ciąży jeszcze nie dostałam,pewnie gin czeka na zarodek w pęcherzyku i bijące serce. Do becikowego nie potrzeba żadnego zaświadczenia,gdy sie idzie do szpitala rodzic masz kartę ciąży i tam są zapisane wszystkie wizyty i gdy już wychodzisz z malenstwem przy wypisie wtedy dopiero szpital wydaje zaświadczenie do becikowego przynajmniej u mnie tak było. Ja jeszcze nie dostałam skierowania na badanie krwi i moczu,ta moja ciąża taka niepewna od początku a raczej lekarz mnie tak straszy i nastawia na najgorsze a jednak puki co wszystko ok i tak będzie dalej :) Ja tez należę do bezrobotnych,skończyłam studia i puki co siedzę w domu,broniłam sie w 6mies ciąży w tamtym roku. Podchowam dzieci i mam nadzieję że znajdzie sie jakaś praca... A któraś pytała o sukienkę,myśle że 12tydz to brzuszek może być minimalnie widać jak coś także jeśli cię nie będzie obciskalo w brzuchu to śmiało możesz iść w małej czarnej. Ja tez idę na wesele 21września jeśli już będzie spokój z dzidzia.

O dziwo ja tez nie biegam po nocy do wc :) ale to wszystko do czasu...

Gość motylekGosc
ja z raz w noicy wstaje :) chyba pora juz do lozka;)

Gość niulekx
Papssi co do sukienki to ktoś tu napisał że wszystko zalezy od twojego samopoczucia jak masz sie źle czuć to lepiej ubierz inną sukienkę fajnie się sprawdzają z baskinką albo rozkloszowane brzuszek ładnie ukrywają;-)

Gość niulekx
Neli dzięki za odpowiedx do becikowego;-) zobaczymy jak to u nas będzie mojej szwgierce lekarka dała jakoś 9 tydzień ale jak była w 6 nie dostała niewiem dziwne to wszystko co miejscowość to inaczej a niby od górnie zarządzone;-)

Gość niulekx
uciekam spać dobrej nocki spokojnych snów;-)

hej:) ciekawe co się dzieje z resztą dziewczyn... Dość dużo osób które są w tabelce zamilkło:( mam nadzieję że u Was dobrze ponadto bardzo miło którakolwiek skomentowała którąś z 3 moich wczorajszych wiadomości niulekx--->przeczytałam e-mail od Ciebie, ale dopiero wczoraj w nocy jak pisałaś to uświadomiłam sobie, że nie odpisałam. Wybacz :* Postaram się dziś Ci odpisać

hej moze zrobmy tabelke z tymi ktore sa najwyzej jak ktos bedzie aktywnie pisal to wtedy sie przypomni w tabelce

Gość gość
bez sensu, zróbcie tabelkę wg terminu porodu i tyle, najwyżej będziecie usuwać osoby, które już nie piszą...