Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brzuchowata84

LUTY MARZEC 2014

Polecane posty

Gość joanna6950
Czesc. Ale rozpisałyście się od rana:-) Zaczynam sie martwic o siebie....Kurcze ciągle piszecie o tym jak sie stresujecie przed wizytami, jak nocami nie śpicie a ja... jakoś to na mnie nie robi wrażenia, jak czekałam na wyniki badań prenatalnych zapomniałam o nich i dopiero tel z kliniki mi przypomniał, przed wizytami nie mam najmniejszego stresu...Coś ze mną nie tak??? Czy poprostu wbiłam sobie do głowy że ma byc dobrze i nie ma innej opcji...

Gość anka_123
joanna to dobrze ze sie nie martwisz. Dziecko jest spokojniejsze. Ja jestem straszna panikara.Taki juz mam charakter ze sie wszystkim przejmuje, tym bardziej ze to moja pierwsza ciąża a głównym źródłem wiedzy jest internet a tu mozna wyczytac najróżniejsze bzdury. A ja bardzo biore wszystko do siebie. Jak jechałam na usg genetyczne to było mi niedobrzeze zdenerwowania a serce mi tak waliło jak oszalałe i nie byłam w stanie tego opanowac. Wolałabym miec inny charakter i takie podejscie jak ty. Tak ciągle schizując i sie martwiąc trace wiele cennych i miłych chwil.No i zycie jest duzo trudniejsze

Gość gość
Ja tez stresuje sie przed wizytami a internetu nie czytam, bo tam same brdury sa, nawet jak przeczytam to nie biore tego na powaznie. Mam wystarczajaco duzo innych stresow. Jak za bardzo przejmuje sie chorym tata to zaraz brzuch mnie boli, dlatego szukam ciagle jakiegos zajecia. Ciesze sie ze trafilam na to forum bo nie dosc ze fajnie mi sie z wami pisze to do tego to taka odskocznia od problemow. Helenka

Gość gość
Alexis napisz nam po wizycie szybko co i jak i nie denerwuj sie tak Helenka

Gość anka_123
helenka masz racje z tymi informacjami w necie. Ja tez musze przestac czytac bo tylko sie stresuje. Zresztą kiedys miałam taką sytuacje ze cos przeczytałam na jakiejs stronie medycznej ( nie na forum) a potem rozmawiałam o tym z lekarzem i okazało sie ze tamte informacje były nieprawdziwe. Mnie najbardziej stresuje to co wyczytałam o jedzeniu.O tym ze nie wolno jesc tego albo tamtego bo mozna sie zarazic różnym paskudztwem i bardzo zagrozic dziecku. Ja niemam przeciwciał na toksoplazmoze i gin mówił tylko zeby nie jesc surowego mięsa czyli tatara, krwistych steków itp i dokładnie myc owoce i warzywa.A w necie wyczytałam tyle innych rzeczy ze wpadłam w strasznego doła bo jadłam płaty śledziowe, wędzoną makrele,ser pleśniowy itd. Wystraszyłam sie jak cholera ze zrobiłam dziecku krzywde. Ale wkoncu pogadałam z mamą i mężem i doszłam do wniosku ze lekarz powiedziałby mi na wizycie o tez o tych innych rzeczach jesli faktycznie byłyby niebezpieczne. Ale mimo to przed kolejna wizytą która dopiero za 12 dni mam stresa.

Gość anka_123
Dziewczyny a tak z innej beczki to widziałam w necie śliczne buciki dla dziecka zrobione na szydełku. Były po prostu boskie. Ja niepotrafie robic na drutach ani na szydełku. Myslicie ze ciężko sie nauczyc?

Ja mam prawko od 2 lat, ale zaczęłam jeździć dopiero niedawno, bo wcześniej Synek mi nie pozwalał-nie akceptuje za bardzo podróży, drze się i musiałam go zabawiać.Teraz jest lepiej, więc zaczęłam jeździć.Wiadomo,że to początki, więc nie jestem super kierowcą, ale jakoś sobie radzę.No a Mąż ma schizy i boi się mnie puścić samą(teraz jeżdżę z nim jako pasażerem)... My zaraz na spacerek pomykamy, bo Synio bo drzemce:) Joanna, z Tobą wszystko okey, masz po prostu extra podejście.Ja niestety panikara... Alexis, trzymamy kciuki za wizytę, ale bankowo wszystko będzie superancko:D Napisz zaraz jak wrócisz! Anka, te wiadomości o jedzeniu są przesadzone...Sery pleśniowe można jeść, jeśli są pasteryzowane.Makrela to ryba, którą wędzi się na gorąco, więc temp wybija wszystko, a śledzie przecież nie są surowe tylko w jakiś zalewach octowych i innych...I na pewno jakiejś obróbce są poddawane...Nie martw się-ja jadłam to co Ty:) Co do robienia na drutach-zależy jakie masz predyspozycje;)

Gość słoneee
Joanno podziwiam za podejście - też bym tak chcialała i chociaż wmawiam sobie że tak będzie to gdzieś w środku we mnie jakaś niepewność jest. Anka co do szydełkowania ja właśnie znalazłam sobie w tymmoje nowe hobby:) Wieczorami już z komputera nie korzystam i uspokajam sie przy szydełku :) Polecam. Lepsze to niż czytanie w necie o chorobach i wmawianie ich sobie- bo wcześniej tak robiłam:) Nauczyć się nie jest ciężko ale ktoś musi to wytłumaczyć,pokazać bo tak na sucho to nie wiem czy ja by załapała :) A co do prawka - ja mam 15 lat a w tamtym tygodniu miałam stłuczkę i to jeszcze jechałam nie swoim autem- tylko koleżanki. Ale i tak uważam się za dobrego kierowe - fakt teraz jeździ mi się gorzej, a w nocy to już tragicznie, ale nie mam zamiaru rezygnować z prowadzenia auta. Czuje sie niezależna od nikogo a to duży plus.

Gość anka_123
Widziałam lekcje szydełkowania w necie i niby babka dokładnie tłumaczyła i powoli pokazywała co i jak ale mi sie to wydawało jakies strasznie zagmatwane. Ale co tam,spróbuje. Pozatym lubie haftowac,najlepiej haftem krzyzykowym.Jesli mi szydełkowanie nie wyjdzie to zajme sie haftowaniem bo cos musze robic z wolnym czasem właśnie zeby nie myślec o głupotach i nie czytac w necie o tym. ---- Znajoma pozyczyła mi niedawno książke o ciązy. Niby wyglądała jak jakis pozytywny poradnik a w środku masakra.Porobione tablelki czego nie wolno jesci czym to grozi. Poopisywane wszystkie mozliwe wady genetyczne i komplikacje w trakcie porodu.Tak jakby co druga ciężarna rodziła martwe dziecko albo sama umierała.Nawet nie przeczytałam tej książki do konca. Porażka jakas

Gość Paatkaa
Oj, dziewczyny, was na trochę zostawić i człowiek ma tyle do nadrobienia, że nie wiadomo potem co komu odpisać ;) --- Co do lekarza przekonałam się, że na mojego zawsze można liczyć. Zadzwoniłam do niego, opisałam wszystko co i jak się ze mną dzieje. Stwierdził, że prawdopodobnie jest wzmożona kurczliwość macicy i mam brać MAGNE B6 i leżeć, jak do jutra się nie uspokoi to do niego na wizytę. Tata szybko pojechał do apteki (bo mąż w pracy siedzi) - dobrze jednak mieszkać z rodzicami. Wzięłam tabletki i grzecznie leżę. --- No i zazdroszczę takiego lajtowego podejścia. Kurde ile ja bym za to dała. I dziecko zdrowsze przy takiej mamie i ciąża faktycznie sprawia przyjemność. Sprawą z mężem bym się nie stresowała i nie miałabym problemów z ciążą zapewne...

Gość joanna6950
Tak się zastanawiam czy moje podejście do ciązy nie jest spowodowane tym że jest ona całkowitym zaskoczeniem, a w waszym wypadku często wyczekiwana jakiś czas, wiele z was tez jest po różnych przezyciach i dlatego może "dmuchacie na zimne". Mam tez nadzieję że przez to moje dziecko będzie spokojne i mało płaczące ale pewnie da mi w kośc:-) mam do was pytanie w czym zamierzacie chodzic w chłodne dni jesienne i zimę, bo ja już powoli "wyrastam" z moich jesiennych kurtek a w zimową pewnie już bym się nie zmieściła:-) Szkoda kasy na nowe, bo posłuża tylko kilka miesięcy, zresztą znalezienie czegoś fajnego w dużym rozmiarze też graniczy z cudem...Przegladam allegro, chodzę po lumpeksach ale nie mam pomysłu jak okryc zimowy ciązowy brzuszek:(

Kurcze, rzeczywiscie was to na chwile zostawic, a nie wiadomo gdzie czytac, ale fajnie :) Alexis - to twoja pierwsza ciaza? joanna6950 - wiesz, ja tez malo sie stresuje, nocami fakt jakos spac nie moge, zasypiam szybko, a potem jakos nie moge, to moze I z tego ze tak goraco, a czasami teraz I synek mnie obudzi, bo teraz jeszcze zabki mi ida, ale poza tym oprocz tego ze brzuch mi rosnie to ja nie mam zadnych objawow ciazy, zadnych wymiotow ani nic ztego, ale w pierwszej ciazy tez tak mialam wiec moze to przez to jestem spokojna, ale przy pierwszej ciazy swirowalam, zwlaszcza ze poprzednia poronilam. jesli chodzi o jedzenie, to mi na pierwszej wizycie polozna powiedziala czego nie powinnam jesc, miedzy innymi wlasnie surowych mies, niedopieczonych, serow plesniowych, unikac niektorych ryb, pasztetow I watrobki itd, ale to nie to ze raz czy dwa zjesz I juz cos sie stanie dziecku. Bez przesady, po prostu powiedziala zeby lepiej unikac tych produktow. Przeciez tak samo nie wolno pic alkoholu czy palic papierosow, a ja znam babki ktore cala ciaze palily I rodzily calkowicie zdrowe dziecko. Tak samo mi powiedzila ze sporadycznie mozna wypic lampke szampana czy wina. Jesli chodzi o szydelkowanie, to mnie nie wciagnelo, ja siedze przy hafcie krzyzykowym.a prawka nie mam, zbieram sie I zbieram ale zrobic jakos nie moge. Paatkaa widzisz, dobrze ze zadzwonilas do lekarza. A teraz lez I odpoczywaj.

Cześć. Ależ dziś piękny widok mam za oknem, taka złota polska jesień już się robi :) Od razu lepiej mi się wstaje z łóżka i humor mi od rana dopisuje :) Oj co do prawka to w sumie mam je od 2 lat, ale jakoś ciężko mi się przełamać i jeździć wszędzie gdzie bym chciała.. Zazwyczaj jeżdżę z kimś obok i tylko po najbliższych miastach czy wioskach. W sumie jeżdżę ostrożnie od samego początku i w eLce byłam pewna siebie i śmigałam jak szalona, ale jak przyszło do samodzielnych wyjazdów to jakiegoś stracha dostałam.. Teraz też jeżdżę sporadycznie.. A tak bardzo chciałabym się przełamać i szusować po większych miastach bez żadnego stresu. Może kiedyś - w końcu "praktyka czyni mistrza" ;) anka_123 - ja zawsze sobie obiecywałam, że dla każdego ze swoich dzieci zrobię na drutach albo wyszydełkuje skarpetki. Tak jakoś zawsze mnie wzruszały takie własnoręcznie wykonane ubranka dla niemowlaków :) Kiedyś babcia uczyła mnie robić na drutach, ale to było tak dawno, że już nie pamiętam wszystkiego i chyba wybiorę się do niej na lekcje :) I ja też nie stresuję się tak bardzo moją ciążą. Była planowana i właściwie udało nam się za pierwszym razem (i to był dla mnie jedyny szok, że to tylko raz i już :D ). Jestem tylko taka bardziej czujna na niektóre sygnały, w końcu to moja pierwsza ciąża więc nie wiem wszystkiego. Mam nadzieję, że jak zmienię lekarza to już będę lepiej informowana o tym co się dzieje ze mną i dzieckiem w czasie ciąży. A tak to czekam z utęsknieniem na wizyty, żeby zobaczyć co u maleństwa.. :) Po prostu wierzę, że wszystko będzie dobrze i myślę, że ze swojej strony robię co w mojej mocy żeby tak było..

odebrałam wyniki na awidność tokso i jestem już spokojna.. zakażenia nie było w ostatnich czterech miesiącach. mi jak się nudzi tak naprawdę to tipsy robię sobie lub siostrze. dziś znajoma popatrzyła na mnie i powiedziała, że dziewucha będzie, nisko brzuch to dziewucha.. :) jakoś nie wierzę w to. Bylam w zakładzie pracy i też spokojniej mi bo wszystko ok, umowę mi przedłużą, a nawet mam nadzieję że przyjmą z powrotem do pracy jak zasiłek mi się skończy ( miałam umowę na okres próbny ) Joanno, ja na zimę kupię sobie taką długą, dużą:) grubą bluzę. Moje koleżanki w takich chodziły, najlepiej się sprawdzają. Jest ich dużo na różnych targach, nie które nawet bardzo ładne, kosztują koło 60zł

Ja w pierwszej ciazy czesto chodzilam w takich golfach wysokich, I dlugich za pupe. Cienka bluzeczka podspodem I golf bez rekawow. Kurtke w razie czego moge miec rozpieta. No ale u mnie tez nie ma bardzo zim, najnizsza temperature tutaj to -5, a ciaza tez grzeje.

lozeczko-z-szuflada-i-materacem-biale-nowosc-i3511815876.html podoba wam się? tak tylko pytam:)

Gość anka_123
helenko a czemu robiłas awidność?Badania na toksoplazmoze zle Ci wyszły ?

A tak wogole moze zrobimy tabelke kto w ktorym tygodniu jest, bo mi sie zaczyma mylic.

przed link trzeba wkleić bez spacji http:// allegro pl/ inaczej traktuje to jako spam

helenka ja mam podobne lozeczko po starszym, tylko brazowo bezowe

Gość anka_123
Dziewczyny jesli chodzi o kurtke na zime to ja tez mam dylemat.Nawet na jesien nie mam kurtki bo zawsze nosiłam takie dopasowane płaszczyki. Teraz przestaje sie w nie mieścic i musze cos wykombinowac, a wydawac kase na ciuchy które posłużą mi raptem kilka miesięcy tez mi sie nie uśmiecha. helenko a mogłabys wkleic link o jaką bluze na zime Ci chodzi?

Gość Paatkaa
Anitia tabelka kiedyś była ale gdzieś przepadła :D --- Co do prawa jazdy mam je od 6 lat (wow to już tyle czasu minęło?!) i nie wyobrażam sobie życia bez niego! Mieszkam na pięknej malej wsi, dookoła pełno dużych miast, ale np. autobusem podróż do Katowic to minimum 2 godziny z przesiadkami a autem pół godziny. Jeżdżę dużo, choć dziś już zaczęłam czuć stres bo przy tym moim bólu brzucha bardzo bolał mnie brzuch jak prawą nogę podniosłam na hamulec. --- A łóżeczko już mam, jeszcze tylko materac muszę kupić :) dostałam od brata. Zwykłe, proste jasny brąz. Tylko jeszcze się tatuś zmobilizować musi, żeby je poskręcać.

naszukałam się tej bluzy i nie znalazłam.. jest to coś w stylu "bolf damski" lub wpisz w allegro m-gruba-bluza-tunika-kurtka-kaptur-s-m takich co konkretnie mi się podobają to nie znalazłam, chodzi o to, że one są ciepłe, z podwójnym zamkiem, kołnierzykiem, i mają miejsce na brzuch:) moja siostra ma taka tylko ze bardzo kolorowa, ostatnio ją założyłam jak tak ten wiatr wiał i się dziwiłam bo naprawdę cieplutka jest i wygodna

tabelka nick.................wiek..........skąd .......które dziecko...........imię.............data truskava90.......23..........pomorskie.........1......... ...Fabian/Amelia.....19.02.14 Alexis to ja......26.........warm maz..........1........... ... --- / --- .............21.02.14 Zmeczona26....26.........warm maz............1...... .........--- / ---..........23.03.14 RybkaPlum.......29.........Poznań................2...... ...Pola/Leon...........25.02.14 Paaatkaaaa........24.......Śląsk.....................1. ...........--- / ---.............6.02.14 Majowa_............27........Śląsk..................1.. ............Hubert/---.........10.0214 joanna6950.......25........Podlasie..............1....... ........---/---............1.02.2014 kajka85.............28.........dolnośląskie.........1.. ..........---/---...............25.02.14 zielonaoliwkaa...28..........lubelskie.............2.........---/---................22.02.2014 słońceeee ......33..........dolonośląskie ...........2.......... ----/---...........04.02.214 brzuchowata......29........podkarpackie...........2...... ..----/----..........21.02.2014 heelenka...........22..........Wrocław..........1....... ......Lidia/Cezary......12.03.14

No to sie dopisuje I poukladam terminami. nick.................wiek..........skąd .......które dziecko...........imię.............data joanna6950.......25........Podlasie.................1................---/---............01.02.14 słońceeee ........33........dolonośląskie ........2.............. ----/---............04.02.14 Paaatkaaaa.......24.......Śląsk.......................1...............--- / ---............06.02.14 Majowa_............27........Śląsk......................1............Hubert..............10.02.14 truskava90.........23.......pomorskie..............1.........Fabian/Amelia.....19.02.14 brzuchowata......29........podkarpackie..........2.........----/----................21.02.14 Alexis to ja......26.........warm maz................1.......... --- / --- ..............21.02.14 RybkaPlum.......29.........Poznań................2...... ...Pola/Leon............25.02.14 kajka85.............28.........dolnośląskie.........1.. ..........---/---...............25.02.14 zielonaoliwkaa...28..........lubelskie.............2..... ....---/---..................22.02.14 anitia..................32..........UK.....................2............?........................04.03.14 heelenka...........22..........Wrocław..........1....... ......Lidia/Cezary......12.03.14 Zmeczona26....26.........warm maz............1...............--- / --............23.03.14

Gość anka_123
Dziewczyny a czywy macie czasem takie uczucie ciągnięcia i lekkiego bólu brzucha? Ja mam tak ze czasem czuje po lewej i prawej stronie brzucha takie jakby ciągnięcie albo delikatne kłucie.I mam uczucie pełno sci w brzuchu.Czytałam ze to ponoc normalne bo rozciągają sie więzadła podtrzymujące macice. Jestem teraz w 14 tc. Na początku miałam bóle i skurcze takie jak na okres,byłam badana przez 3 lekarzy ( taka zemnie panikara) i było wszystko ok.Kazano mi brac nospe i magnez. I to pomagało. Potem przestałam brac te leki bo ze względu na wymioty nie dawałam rady,wszystko szło zpowrotem. Dzisiaj znowu zaczęłambrac nospe i magnez i czuje ze jest lepiej.Powoli ustepuje takie uczucie napięcia. Mam wrażenie jakby mi sie gazy w jelitach zatrzymały

Gość anka_123
nick.................wiek..........skąd .......które dziecko...........imię.............data joanna6950.......25........Podlasie.................1.... ............---/---............01.02.14 słońceeee ........33........dolonośląskie ........2.............. ----/---............04.02.14 Paaatkaaaa.......24.......Śląsk.......................1 ...............--- / ---............06.02.14 Majowa_............27........Śląsk..................... .1............Hubert..............10.02.14 truskava90.........23.......pomorskie..............1........ .Fabian/Amelia.....19.02.14 brzuchowata......29........podkarpackie..........2....... ..----/----................21.02.14 Alexis to ja......26.........warm maz................1.......... --- / --- ..............21.02.14 RybkaPlum.......29.........Poznań................2...... ...Pola/Leon............25.02.14 kajka85.............28.........dolnośląskie.........1.. ..........---/---...............25.02.14 zielonaoliwkaa...28..........lubelskie.............2..... ....---/---..................22.02.14 anitia..................32..........UK................... ..2............?........................04.03.14 heelenka...........22..........Wrocław..........1....... ......Lidia/Cezary......12.03.14 Zmeczona26....26.........warm maz............1...............--- / --............23.03.14 anka_123....28........mazowieckie............1................-----....... 08.03.14

Dziewczyny jak dopisać się do tabelki? Tylko ją skopiować, wkleić w okienko z nową wiadomością i siebie dopisać? Bo mi dziwy wychodzą jak tak robię..

Gość anka_123
nick.................wiek..........skąd .......które dziecko...........imię.............data joanna6950.......25........Podlasie.................1.... ............---/---............01.02.14 słońceeee ........33........dolonośląskie ........2.............. ----/---............04.02.14 Paaatkaaaa.......24.......Śląsk.......................1 ...............--- / ---............06.02.14 Majowa_............27........Śląsk..................... .1............Hubert..............10.02.14 truskava90.........23.......pomorskie..............1..... ... .Fabian/Amelia.....19.02.14 brzuchowata......29........podkarpackie..........2....... ..----/----................21.02.14 Alexis to ja......26.........warm maz................1.......... --- / --- ..............21.02.14 RybkaPlum.......29.........Poznań................2...... ...Pola/Leon............25.02.14 kajka85.............28.........dolnośląskie.........1.. ..........---/---...............25.02.14 zielonaoliwkaa...28..........lubelskie.............2..... ....---/---..................22.02.14 anitia..................32..........UK................... ..2............?........................04.03.14 heelenka...........22..........Wrocław..........1....... ......Lidia/Cezary......12.03.14 Zmeczona26....26.........warm maz............1...............--- / --............23.03.14 anka_123....28........mazowieckie............1........... .....-----....8.03.14