Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość On tylko przeciętny

Czy z przeciętnego można się stać się ciachem

Polecane posty

Pavelek niestety rzadko bywa, a przynajmniej rzadko, kiedy ja bywam. Wszystkiego nie kontroluję;)

"pewnie fakt że mają złoża gazu i ropy naftowej nie ma z tym nic wspólnego, co? żarty sobie ze mnie robisz chyba." X Rozwój gospodarczy nastąpił ze względu na korzystne położenie państwa oraz przekształceniu państwa z czasów II wojny światowej z kraju rolniczego na państwo przemysłowe. W Polsce dalej kraj jest rolniczy bardziej jak przemysłowy i to tu jest główny problem, a nie w pokładach gazu czy ropy. W Holandii kładzie się ogromny nacisk na ekologię: wykorzystanie alternatywnych źródeł energii, recykling. Koszta pozyskania surowca z odpadów znacznie obniża koszty wytworzenia produktu, dzięki czemu firmy, które w Polsce nie maja prawa bytu ze względu na duze koszty wytworzenia w Holandii dobrze sobie radzą i nie plajtują jedna po drugiej. Ale ty wolisza dalej łykać bajki o tym,że to dzięki złożom ropy Holandia tak się wybiła ;) Ciekawe co byś powiedział o Lichtensteinie w którym dochód na jedną osobę to średnio 3tys. euro miesięcznie. Oni pewnie też mają w c**j gazu i ropy ;)

Jedno jest dobre, ze chociaz gosc nie twierdzi ze na zachodzie kwitnie sprawiedliwy dobrobyt ludzi pracy.

Gość gość
ale co ty mi tu z tą holandią? co ja teraz holandię mam analizować? a może liechtenstein? jeżeli wierzysz w "darmoszkę" to nie mamy o czym gadać. bajeczki o "wykorzystaniu surowców wtórnych" też są śmieszne bo skoro to taki interes to nic tylko "wykorzystywać". tymczasem ten "biznes" opiera się tylko i wyłącznie na państwowych dotacjach i tam gdzie ich nie ma nie ma też "biznesu". do czego ty chcesz mnie przekonać tymi propagandowymi pierdołami? nie wierzysz w liberalizm, to rozumiem. to w co wierzysz? w sukces socjalizmu i centralnego planowania?

"ten Pavlo tu od dawna siedzi cale dnie na kafe ot taki tam fajfus bez baby, wlasnego zycia, wywalajacy przynudne posty na pol strony" X Zapominasz jeszcze o garbie, krzywych zębach, zezie, braku aspiracji,upośledzeniu umysłowym,częstych wahaniach nastroju, przeroście ego itd. Jak już masz mi coś wpierać to chociaż się postaraj bardziej ;)

Wlnosc wolnego rynku polega na jego nie regulowaniu co niestety prowadzi do tego, że zaczyna się regulowac sam i przestaje byc wolnya to wszystkow zgodzie z mechanizmami rynkowymi. Jak czytam te bzdety to odnosze wrazenie, ze Wolnorynkowi fanatycy sa gorzej p*****lnieci od arabskich handlarzy reniferami

Gość gość
jak ciebie czytam to mam wrażenie że jeden z tych reniferów cię w łeb p*****lnął, socjalistyczny debilu.

"ale co ty mi tu z tą holandią? co ja teraz holandię mam analizować? a może liechtenstein?" X Pokazuję Ci na przykładzie Holandii,że możliwe jest stworzenie państwa które mimo tego że było biedne stanęło na nogi. Tyle,że w tym kraju nie było ciemnogrodowego myślenia że bieda to patologia, bo myślenie takie ma na celu tylko ukrywanie prawdziwej przyczyny biedy. Ty pewnie dalej nie rozumiesz o co mi chodzi, co mnie nie dziwi wcale ;) X " jeżeli wierzysz w "darmoszkę" to nie mamy o czym gadać. bajeczki o "wykorzystaniu surowców wtórnych" też są śmieszne bo skoro to taki interes to nic tylko "wykorzystywać". tymczasem ten "biznes" opiera się tylko i wyłącznie na państwowych dotacjach i tam gdzie ich nie ma nie ma też "biznesu"." X Pracuję w firmie która produkuje plastikowe taśmy do spinania palet. Jedyną "dotacją" jaką dostają od państwa jest morze butelet PET które przetwarzają na taśmę,a które to butelki PET musiałyby być składowane na wysypisku. Myślenie typu tego nie da się już wykorzystać, nie opłaca mi się tego przerabiać jest myśleniem typowo komformistycznym i ma na celu zwiększenie popytu na dany towar, który mimo wszystko taniej jest przetworzyć, jak kupować nowy.

Gość gość
no wyjaśnijcie mi prostą sprawę. wg was wolny rynek na którym każdy może sprzedawać własne produkty i usługi bez oglądania się na państwo o ile tylko znajdzie nabywcę jest "be". x no to co jest "OK"? państwowy urzędnik pilnujący żeby ludzie pracowali, wytwarzali i żyli tak jak ustawodawca im nakaże?

Gość gość
Pavlo ma sporo racji. Dużo zależy od nastawienia rządzących . weźcie Argentynę 1930- Kanada południa kraj który miał za chwilę stać się jednym z najwyżej rozwiniętych państw świata . I co ? Po 70 latach bankrut ,po drodze ponure dyktatury ,terroryzm . Teraz Japonia -ruina w 1945 ogromne straty ludzkie utrata floty ,spalone miasta .A dziś ? U nas po 1989 nastał czas liberalizmu z XIX wieku w gorszej wersji jest totalne olanie przez państwo potrzeb społecznych plus wyzysk i tu tzw czerwoni liberałowie byli jeszcze okrutniejsi od tych z solidarności , za to jest masa utrudnień i kretyńskich regulacji UE ze sławetnym pakietem klimatycznym na czele .A do tego specyficzne wschodnioeuropejskie postkomunistyczne złogi patologizujące kraj -sądownictwo ,dziennikarstwo to tylko czubek góry lodowej. TUTAJ jest powód przynajmniej 65% biedy w PL.

"Pavlo pisal, ze jest za europa centralnie sterowana i wojewodztwami zamiast panstw" X To pisałem owszem, ale co w tym złego? Kryzysów w Eurpie już by nie było z racji tego,że wspólny rynek europejski wyparłby z Europy rynek amerykański, co przełożyłoby się na rozwój europejski i zwiększenie miejsc pracy. Tak ciężko to pojąć autyku? X " i ze otwiera firme ze skupem makulatury i butelek." X Linka może daj żeby potwierdzić,że tak jest, bo póki co to wydaje mi się,a nawet jestem pewnien że mitomanisz nie pierwszy z resztą raz ;)

Gość gość
A Maciuś p******i cale dnie na forum za pieniądze korporacji zajmującej sie audytem, czyli kontrolowaniem czy w innych firmach ludzie sie nie obijają.

Gość gość
"Jedyną "dotacją" jaką dostają od państwa jest morze butelet PET które przetwarzają na taśmę,a które to butelki PET musiałyby być składowane na wysypisku." x no to jest ogromna dotacja skoro państwo dostarcza wam surowiec. gdybyście sami musieli ten surowiec zebrać i oczyścić to by się to w ogóle nie opłacało i lepiej było by kupić ropę i robić tę taśmę z ropy.

pewnie. A jak braknie ropy to zawsze mozna wymyslic bin ladena, posłużyc się Saddamem jako diabłem wcielonym i w imie demokracji uzyskac dostęp do surowcow. Wolny rynek:) Wszystkokwestia popytu i podaży. Skoro politycy chcasie sprzedac to dlaczego ich nie kupic:) WOlność to jednak piekna rzecz:)

Czyli firma w której Pavelek pracuje zajmuje sie recyklingiem i w Holandii PETu nie wozi sie na wysypisko tylko do takich firm. Gdzie tu widzicie dotacje?

"Pavlo pisal, ze jest za europa centralnie sterowana i wojewodztwami zamiast panstw" X I to za czym ja jestem akurat ma nie jest istotne. Wazne jest że powoli plan ten przez Niemcy w życie jest wprowadzany za sprawą wykupowania po wejści do Unii Europejskiej biedniejszych krajów, których to ziemie systematycznie przez niemców są wykupowane. Po wykupieniu wiekszości ziem wschodzniej Europy nastapi ekspansja kapitałowa na zachodnią część Eurpy. Suma sumarum za x lat Europa będzie jednym państwem czy się to komuś podoba czy nie

Gość gość
""Pavlo pisal, ze jest za europa centralnie sterowana i wojewodztwami zamiast panstw" X To pisałem owszem, ale co w tym złego?" x jak to debilu co w tym złego? ludzie to nie simcity żeby sobie jakiś totalitarny sukinsyn nimi pogrywał. mają prawo sami decydować o własnym życiu, pracy, karierze a nie być "centralnie sterowani". skąd się bierze tyle tych socjalistycznych debili. nie nauczyliście się jeszcze że centralne planowanie to bzdura? nie dość wam było ZSRR? chcecie to samo zrobić z resztą europy? jak w ogóle można myśleć że siedzący gdzieś za biurkiem urzędas powinien mieć prawo do decydowania jak mają pracować i żyć całe narody? wam się naprawdę w tych durnych łbach p**********o.

I tak sie zastanowilam ze cos pomylilam z tymi 10kg cukru u tej kobiety, skoro to wychodzi 300zl. Nie wiem ile kosztuje cukier, bo ostatnia torebkę kupilam z dwa lata temu, poza tym ona pisala o okresie przed 2010, to cukier byl dużo tańszy. Ale musze sprawdzić jej wpis i tu wkleić, bo moglam pokrecic- starość.

ktos produkuje broń? Noto mamy wolny rynek:Wystarczy stworzyć zapotrzebowanie i juz interes się kręci. A kogo obchodzą ludzie? Afryka? Wolny rynek i wolna amerykanka...dosłownie. Wprowadzimy na "tron"jakiegos "antykomunistycznego" wataszke pod haslami wolnosci i demokracji ten pozadluża całe państwo w naszych bankach i juz mozemy wprowadzac niewolnictwo i wesoło kraść dobra naturalne które do nas nie należą. To wszystko wolny rynek, ktory zz definicji czymśsięzywićmusi

"ale co ty mi tu z tą holandią? co ja teraz holandię mam analizować? a może liechtenstein? jeżeli wierzysz w "darmoszkę" to nie mamy o czym gadać. bajeczki o "wykorzystaniu surowców wtórnych" też są śmieszne bo skoro to taki interes to nic tylko "wykorzystywać". tymczasem ten "biznes" opiera się tylko i wyłącznie na państwowych dotacjach i tam gdzie ich nie ma nie ma też "biznesu". do czego ty chcesz mnie przekonać tymi propagandowymi pierdołami? nie wierzysz w liberalizm, to rozumiem. to w co wierzysz? w sukces socjalizmu i centralnego planowania?" | | OFFERMA! | tęskniłam :classic_cool:

Jak już się odnosisz do jakiegoś wpisu to odnieś się do całości bo to dlaczego według mnie to nic złego jest wyjaśnine zaraz za tym co cytujesz głąbie

Tak jakby teraz nie decydowali, każą placic na Grecje, która sami polozyli promując system bankowy z nierealnymi stopami kredytowymi, to Tusk leci przelać Nasze pieniądze.

Gość gość
nie znam ani jednego monopolu który powstał by na wolnym rynku. wszystkie znane mi monopole są skutkiem działalności państwa. co więcej, socjaliści państwowy interwencjonizm uzasaniają "potrzebą ochrony przed monopolami" a jednocześnie sami ustanawiają "monopole ustawowe" które już chyba są "dobre" i przed nimi "chronić" nie trzeba. o przepraszam, trzeba. dlatego tworzy się "UOKiK" który nas ma "chronić" przed działalnością monopoli które państwo samo ustanowiło. to są kpiny ze zdrowego rozsądku i ludzie którzy to popierają to jacyś skończeni debile.