Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

fajtłapa

szcsesliwy zwiazek bez milosci

Polecane posty

Czy to mozliwe??? Byc z kims, zyc z kims, miec z tym kims rodzine nie kochajac, a przy tym byc szczesliwym!!! Ktos tak ma?

Gość gość
niemożliwe, bo bez miłości

Gość om mani padme hum
a czym dla ciebie jest milosc?

Gość tinnitus woman
to zależny kto co uznaje za poczucie szczęścia. w takiej rodzinie może być całkiem spokojnie. ale brak ciepłych relacji miedzy rodzicami bez wątpienia odciśnie piętno na późniejszych relacjach partnerskich, seksualnych, psychicznych dzieci. wszystko ma swój awers i rewers :)

Milosc? To pytanie na ktore ciezko jest odpowiedziec. To sie zazwyczaj wie ale ciezko "ubrac" to w slowa :)

Gość gość
no właśnie, to się zazwyczaj wie i daje to poczucie szczęścia, spokoju,spełnienia

No wlasnie ale czy jest mozliwe byc szczesliwa i spelniona osoba w zwiazku mimo iz sie niekocha drugiej osoby?

Gość 2003
chodzi ci o milosc blizniego, czy o zakochanie? jezeli o 1, to nie jest mozliwe, jesli o 2 to przypuszczam, ze tak, jezeli dane osoby nie maja parcia na tego typu odczucia i nie zakochaja sie w kims innym, co doprowadzi do zdrady i rozpadu rodziny.

Gość aree
miłość jest fundamentem związku a także rodziny logiczne ze bez milosci rodzina bedzie "wybrakowana"

Gość gość
Widać, że jesteście młodzi i wiecie g.... O związkach

Gość gość
gośc z 17:19 to nas oświeć, pokaż nam owoce swej niewątpliwej mądrości oraz doświadczenia w tej kwestii :D

Gość gość
Szczęśliwy związek nie oznacza wcale związku ze szaloną miłością w tle. Wystarczy szacunek, przywiązanie, umiejętność harmonijnego współżycia wystarcza aby czuć się szczęśliwym. Oczywiście, nie każdemu pasuje taka wersja, ale życie jest inne.

Gość gość
A co jeśli pokochasz naprawdę, to jest, pokochasz inną osobę będąc z kimś w związku z rozsądku? Albo będziesz cierpieć, albo porzucisz i ktoś będzie cierpiał. Oczywiście można mieć nadzieję, że nigdy się nie zakochasz. Tak czy inaczej, sytuacja jest przegrana.

Gość xen
Tak szalona miłość zwykle źle się kończy.

Nie wyobrażam sobie związku bez miłości. Dla mnie coś takiego zwyczajnie nie istnieje.

Gość gość
A co, jeżeli twoja szalona miłość wypali się? Lub druga osoba poszuka innego obiektu miłości? Pracuję ze starszymi ludźmi, oni to nauczyli mnie co jest ważne w życiu. Szalona miłość jest piękna, ale w większości tylko przez chwilę.

" Moorland: Nie wyobrażam sobie związku bez miłości. Dla mnie coś takiego zwyczajnie nie istnieje" Wiec; - niepotrafisz sobie wyobrazic?, - czy nie istnieje?

Gość gość
Ale jeśli wchodzisz w związek kochając kogoś, to jest to przynajmniej uczciwe. Natomiast decydując się być z kimś z powodów innych niż uczucie... Tutaj dużo zależy od powodów, ale i tak ma to w sobie ten element "transakcji", który mnie osobiście jakoś odrzuca.

Gość gość
Związki z tzw. rozsądku wbrew pozorom bywają bardzo udane i pełne sukcesów. Przykład z górnej półki? Jadwiga i Jagiełło. Wariackiej miłości tam nie było, ale efekty tego związku trwają do dziś.

Gość xen
A wyobrażacie sobie,że są różne rodzaje miłości?Chodzi o siłę uczucia.

Gość gość
Oczywiście, że są różne natężenia uczuć i o tym właśnie mówię. Związki oparte na szacunku i przyjaźni trwają na pewno dłużej.

wtedy taki związek nazywa się 'przyjaźnią', ktoś by byłby w stanie wytrwać w takiej relacji tyle lat jest albo pozbawiony normalnej potrzeby miłości albo mocno zdesperowany

Gość xen
Nem,nie zgadzam się z Tobą.

Gość gość
możliwe, ale wtedy "szczęście" równiez oznacza coś innego- jest to wówczas pseudonim pod którym kryje się zwykłe poczucie stabilności, bezpieczeństwa materialnego, możliwości uprawiania seksu czyli mówimy o takich czynnikach zewnętrznych, w pewien sposób wymiernych brakuje tego co najważniejsze, pewnej duchowej części, którą jest miłość, która w sposób szczególny ludzi wiąże i to ona (miłość) daje prawdziwe szczęście. tak myślę ja, heloiza

Gość gość
przyjaźń to forma miłości, lecz się o tym nie mówi a już na pewno jest to składowa miłości

xen - cóż, każdy ma prawo do własnej opinii - ja uważam, że w takiej relacji będzie dobrze ludziom, którzy lubią tkwić w toksycznych relacjach, co można rozumieć w wielu apektach - związek bez miłości jest bezsensowny

Gość gość
Ja nie twierdze, że związki z rozsądku są nieudane. Ale czy związki z miłości nie mogą być udane? Też mogą. Osoby, które rezygnują z miłości na rzecz przyjaźni, szacunku, poczucia bezpieczeństwa czy czegokolwiek, chyba same nie wiedzą, co tracą. A jeśli wiedzą, to tym bardziej mi ich żal.

Gość gość
To przyjaźń, szacunek, poczucie bezpieczeństwa i jeszcze o wiele więcej. :)