Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anna85

CZERWCOWE MAMY 2014

Polecane posty

Gość AIK
Ja tez mam dodatkowe ubezpieczenie w PZU, lezalam w szpitalu w grudniu 5 dni i w styczniu8 dni do pzu poszlam w walentynki potrzebne byly tylko wypisy ze szpitala i dowod osobisty, po 10 dniach dostalam od niech przelew na konto 25zł za dzien pobytu, szybko to zalatwili

Gość AIK
dzis ma wizyte u gin mam nadzieje ze plec sie potwierdzi powiedzcie mi jesli chodzi o poziom zelaza robi sie na to jakies oddzielne badanie czy odczytuje z morfologi?

chyba odczytuje się z morfologii, no chyba ze jakies tam specjalne nie znam sie. to ja się muszę dowiedziec bo coś długo czekam

Gość AIK
a ile razy mialyscie robione bdanie na toksoplazmoze?

Gość AIK
no ja tez mialam raz a dziewczyna ze szkoly rodzenia powiedziala ze ma robiona co 2 miesiace

Gość gość
flavia ja niemam ubezpieczenia dodatkowego a zaluje bo trzeba bylo oplacac a teraz juz lezalam14dni w szpitalu i pewnie jeszcze pare poleze:p w lidlu od10czyli poniedzialku promocja na pampersy za88zl 168szt cz jakos tak.ja zjadlam loda dzisiaj i pada u nas.mama ubranka mi pierze i ciagle mowi ze dokupi mi jeszcze.oczekujaca

Gość AIK
Flavia o co pytasz swojego gin na wizytach, bo moj jest taki ze jak ja sie nie spytam to on sam slowem sie nie odezwie mam juz mala lite pytan na dzisiejsza wizyte np. ile wazy malenstwo, jak jest osadzone lozysko, jak szyjka, co jeszcze jest waznego o co powinnam go dopytywac?

na toksopl.miałm raz w kazdej ciąży i nie wiem po co,skoro mam przeciwciała,czyli nie zachoruję bo juz chorowałam.Organizm obroni sie przed wirusem.A to bardzo drogie badanie.

AIK- mój tez jest taki że jak nic nie pytam to raz dwa i po wizycie, dlatego tez staram się przygotowac sobie wczesneij zestaw pytań, bo pózniej z tego wszystkiego to nie pamiętam. bo jak zapytam o jedno to on się rozgada na jakis temat i juz zapominam co miałam dalej mówic. Teraz mam zamiar zapytac czy dziecko może naruszyc szyjkę kopiąc w nią bo mój kopie i kłuje mnie w pochwie i żeby zobaczył czy dziecko nie jest za nisko, żeby spr mi szyjkę, zapytam też o łożysko czy jak mam 2 st to nie za szybko i czy są jakies wskazania do cesarki u mnie- nie mam pojęcia co więcej.

AIK poziom żelaza odczytuje się z morfologii, ale nie wiem, które czynniki dokłądnie, chyba hematokryt, hemoglobina i coś tam jeszcze. Ja miałam raz na toksoplazme badanie. Co do pytań, mój zawsze sam mówi, ile waży bobas, gdzie leży łożysko, nawet ostatnio je zmierzył w dolnej części, pytaj o to, co Cie niepokoi

Gość gość
Aik poziom zelaza robi sie oddzielnie , ja mam morfoligie obnizona ale poziom zelaza praktycznie taki jak przed ciaza oczywiscie sama robilam te badanie bez zlec gin ale w swojej przychodni wiec za darmo pozlecalam sobie sama badanua heh :) asik

Gość gość
Z morfologii odczytuje sie poziom bialych krwinek czerwonych poziom hemoglobiny hematokryt i plytki , obnizona hb htc i rbc moga swiadczyc o niedoborze zelaza ale nie zawsze bo podloza anemii sa rozne w ciazy jest to w sumie fizjologia poprostu jest wiwcej krwi asik

Gość AIK
dzieki dziewczyny za info

Gość gość
Flavia raczej zeby dziecko moglo naruszyc szyjke to chyba kazdakobieta ktora ma ulozenie glowkowe i posladkowe mialaby zagrozona ciaze a dziecku podawano by leki zeby sie nie ruszalo to raczej nie logiczne to normalne ze tam kopie mnie tez kopie na tej wysokosci ale nie wzbudza to we mnie niepokoju bo to zupelnie normalne :) ale oczywiscie spytaj swojego lekarza niech cie uspokoi aasik

Gość AIK
a łykacie jeszcze sam kwas foliowy? ja innych witamin nie biore tylko sam kwas a mam juz prawie 6 miesiac wiec nie wiem czy lykac go dalej?

FLAVIA,masz dobre łożysko skoro II stopień.Nie mozesz mieć pierwszego stopnia,bo po 20 tyg.jest drugi stopien a od 34 tyg.trzeci stopien.

jolka ja miałam 1 stopień na ostatnim badaniu w 26 tygodniu, każde łożysko jest inne, niektore kobiety mają nawet w 3o tygodniu 1 stopień.

Gość gość
mi tez czasami jak pcha raczka albo nozka to az boli strasznie ale to chyba normalne tyle ze siku czesciej chodze bo cisnie bardzo mnie.jejku ale mnie zgaga pali nie wytrzymanie poprostu.oczekujaca

hmm, ja łykam witaminy z kwasem, ale napewno nic się nie stanie, skoro łykasz do teraz, aczkowiek co ginekolog to inna opinia, zapytaj o to. Moj ma chyba czkawke bo czuje cos dziwnego

Jestem z siebie dumna :) Ugotowałam pyszny i zdrowy gulasz z piersi indyka bez soli, zasmażki i innych takich. Wrzuciłam marchew, pietruszkę i jej natkę trochę pieprzu i koncentrat i o dziwo ma smak. Dł gotowałam więc sam mi zgęstniał. Dziewczyny z cukrzycą ciążową, co Wy jecie? Asik a jak sprawa imienia? Milenka czy zmiana?

Gość AIK
a moja zawsze kolo 11-12 szalala w brzuszku a teraz nic nie czuje ;(

Łykam wit ciążowe a tam jest kwas foliowy, oddzielnie nie biorę

Gość AIK
dzis jeszcze nie :(

No może i głupie pytanie, sama nie wiem czy go pytac o to. po prostu ostatnio maluch tak zaczął mi grzebac tam na dole, pukac stukac że az szyjka zaczeła mnie kłuc i miałam wrazenie że czyje go prawie w pochwie. a siku też chodzę co i rusz, czasem jak kopnie w pęcherz to mam wrazenie że nie dolece do łazienki. A z tym łożyskiem to w 22 tyg mam zapis II stopień, zapytam co mi szkodzi. No i o ten dodatkowy płat łożyska zapytam bo jesli dalej tak będzie to jest chyba wskazanie na cc. może lekarz juz sam co zacznie mówic o porodzie. ale wizyta dopiero w czwartek.

Gość mamakubusia09
Hej Flavia tez mam wizyte w czwartek:) na 9 rano a ty? Zdamy sobie relacje u mnie bedzie 30tc i usg:). DZis mimo niewyspania czuje sie zywo :) rano pojevhalsm z malym na badania ja na badania ale nie mialam z kim go zostawic potem pojechalismy po zaslony do jysk u nas byl powiekszany i bylo tyle ludzi ze nie moglam w to uwierzyc kupowali chyba wszystko co sie dalo:). Wzielam zaslony bo w necie upatrzylam i podeszlam bez kolejki zapytalam grzecznie czy pani mnie bez obsluzy i sie udalo tak to bym zostawila i wyszla:) potem pojechalismy do przedszkola po rzeczy i pozegnac sie z pania i malemu obiecalam ciuchcie z tomka hirka chcial miec:) mysle ze mamy chlopcow wiedza o co chodzi:). czekslismy 30 min spacerujac az otworza sklep. TEraz juz po zupce drzemie:). Co do jedzenia ilonek jest duzo mozliwosci tez robie taki sos jem z kasza jęcxmienna, mozesz ugotowac piers i potem z warzywsmi i mskaronem zapiec pod przykryciem , lub poprostu ugotowac plaster schabu i polozyc np szpinak z pomidorsmi czy jakis inny zestaw warzyw i jakas kasza co lubisz. dobra jest kaszka kuskus z carry i warzywami nie wiem czy mozesz przyprawiac curry, czssem sobie poprostu ugotuje mieso i zjem zamuast kotleta smazonego uwielbiam ciemny makaron, ciemny ryz ale ddlugo sie gotuje :). Moge ci puszc co mam codziennie:).bo tak to do glowy mi nie przychodzi. dzis mam tylko krupnik, bo chlopaki jedza na drugie rybe z ziemniakami i kapusta kiszona. jutro ode do mamy bedzie schab pieczony w foli mama ma cukrzyce wiec bede miala co jesc z burakami bedzie. ja moge wiecej bo cukrzycy nie mam:). tylko musze uwazac ale lubie takie jedzenie. Mozesz klopsiki gotowac.

Gość gość
flavia to wczesnie mialas chyba ten2 stopien lozyska ja dopiero w 27tc mialam ale kazdy organizm jest inny.ja17zobacze swojego maluszka i juz niemoge sie doczekac:)moze pojade tez na3d ale zobacze jeszcze bo w sumie rto ostatyni tydzien zostal na to badanie.oczekujaca