Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W JAKI SPOSÓB ZWOLNIĆ CIĘŻARNĄ PRACOWNICĘ

Polecane posty

Gość gość

Po prostu szlag mnie dzisiaj trafił. Zatrudniłam pracownicę na umowę o pracę, która błyskawicznie mi zaszła w ciążę. Wściekłam się, jej współpracownicy jeszcze bardziej, no ale trudno. Jest teraz na macierzyńskim i co? Oznajmiła dzisiaj w skowronkach że jest w drugiej ciąży, również "zagrożonej". Jak można zdzirę wywalić? najlepiej dyscyplinarnie? Wiem że zwolnienie jest wystawione przez znajomego jej ginekologa, ale tego nie udowodnie. Zresztą znajdzie sobie innego i mu może zapłacić, nieważne. Chcę ją złapać na czymś, co jest zabronione przy takich papierach POMÓŻCIE!

Gość gość
nie wiem, czy mozesz ja zwolnic, w takim przypadku jest chyba chroniona. Pocytaj o tym, w cholere i troche materialow znajdziesz w necie na ten temat

Gość Ramona Ray
ona nie zaszla TOBIE w ciaze, tak wiec wara ci od niej i od jej dziecka

Gość gość
Nie masz możliwości jej zwolnić. Pożegnaj się z nią na jakieś 2-3 lata, a jak dobrze będzie, to w kolejna ci zajdzie... Jedyna mozliwośc - likwidacja stanowiska pracy albo zamknięcie firmy.

Gość gość
ma zwolnienie że może chodzić... no ale chyba nie np na zakupy do galerii czy imprezy? chce jej zrobić zdjęcia w takiej sytuacji

Gość taka sobie żoneczka
no ale chyba zus jest płaci więc nic ci do tego ?

Gość gość
Popieram - tylko kontrole ZUS-owskie o zasadność zwolnienia. Niech przynajmniej siedzi suka na d***e w domu, a nie fruwa po galeriach. Handlowych...

Gość gość
Nic nie możesz zrobić. Teraz jak jest na l4. Możesz zadzwonić do ZUSu aby ją sprawdzili. Np. Jak ma l4 "leżące" to nie może z domu wychodzić. Po powrocie z macierzyńskiego możesz zlikwidować jej stanowisko pracy. Dyscyplinarnie jej nie zwolnisz za to ze zaszła w ciążę, taka kolej rzeczy. Swoją drogą to co Ci zależy? Wszystko płaci jej ZUS.

Gość gość
wcale się nie dziwię ze dziś nikt nie chce zatrudniać młodych kobiet, tez by się bala ze taka zaraz w ciaze zajdzie i będą cyrki

Gość gość
przez takie c**y młode kobiety nie mają pracy... bo wiadomo że kolejny raz pracodawca na taką się już nie natnie i zatrudni faceta

Gość gość
ma zwolnienie że może chodzić... no ale chyba nie np na zakupy do galerii czy imprezy? chce jej zrobić zdjęcia w takiej sytuacji - nie ma nakazu leżenia więc może!

Gość gość
a nie możesz przeczekać tej sytuacji, nie wiem z czym masz problem i tak ZUS jej płaci a jak wróci do ją zwolnisz a teraz zatrudnij kogoś na zastepstwo

Gość gość
ale skoro na imprezy chodzić może to do pracy też? czy to jest tak ze ciaża zagrożona jak idzie o prace a jak o życie prywatne to już nie :D

Gość gość
Po galeriach handlowych może chodzić. Musi skompletować wyprawkę dla dziecka, lub sobie np. buty kupić czy płaszcz na zimę. Jak zrobisz jej takie zdjęcie to nic nie da.

Gość gość
dodam że nie jest to praca fizyczna, spokojnie można pracować nawet do 9 miesiąca, a ja wiem że ona żadnych dolegliwości nie ma. Jej współpracownice szału dostają bo nie nadążają a c**a w twarz się im i mi śmieje

Gość gość
A na jakie imprezy to ona chodzi? Co do klubów?

Gość gość
chore prawo ze nie można takiej cwaniary zwolnić, baby to wykorzystują na potęgę

Gość gość
Można pracownicę w ciąży zwolnić dyscyplinarnie. Czyli rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z winy pracownika (art. 52 kp). W tym przypadku uzasadnieniem mogłoby być jedynie ciężkie naruszenie przez nią podstawowych obowiązków pracowniczych, ale skoro w ciążę zaszła w trakcie macierzyńskiego to nie ma szans, bo w tym czasie nie świadczy pracy... Jedynie ewentualne kontrole z Zusu, ale jeśli ma l4 chodzące, to niewiele można zrobić. Może chodzić wszędzie, czyli i do galerii i teatru i nic z tym nie zrobisz. Jak wróci to wtedy ją zwolnisz, i tyle, i tak teraz za wszystko płaci zus.

Gość gość
Przed kompem przez 8 godzin dziennie? Ty nie wiesz jak to jest być w ciąży. Może mdłości nie ma, ale w ciąży to i jest się non stop sennym, ciągle chce się siku, czasem nawet z kibla nie chce się wychodzić bo za chwilę znowu parcie na pęcherz. Do tego zgaga na przykład.

Gość gość
dacie wiarę że dziewczynie, która jest ciężko chora (padaczka) i nie ma męża powiedziała dzisiaj "no co, nie masz męża, nie masz z kim spać, z kim zajść w ciążę to z*********ć musisz" ;/

Gość gość
to nie jest praca przy komputerze, może chodzić, może siedzieć, może biegać, nawet nie musi siedzieć w siedzibie firmy. A ona nie ma dolegliwości, wiem to od jej koleżanek. Po prostu śmieje się wszystkim w twarz i wiem jak to jest być w ciąży

Gość gość
Jeśli chcesz zatrudnić teraz kogokolwiek, skoro jest tak dużo pracy, to tylko umowa na zastępstwo. 3 dni wypowiedzenia, można zawierać kilka razy bez ryzyka, że się przekształci w umowę na czas nieokreślony, nawet w ciąży można ją rozwiązać. Żadne umowy próbne, ani na czas określony, bo znowu się znajdzie jakaś gwiazda...

Gość gość
to właśnie przez niektórych pracodawców i atmosferę w pracy dziewczyny mają wszystko gdzieś i idą na zwolnienie i wcale im się nie dziwię, jakby Ci powiedziała, że źle się czuje puściłbyś ją do domu? wątpię!

Gość gość
jakby powiedziała że zle się czuję natychmiast kazałabym iść do domu. Atmosfera u nas w firmie jest naprawdę ok.

nic na to nie poradzisz autorko... jedyne co to następnej osobie dajesz umowę na rok a nie na czas określony jestem w 6mieś i dalej pracuje, nie użalam się nad sobą, dwa razy wzięłam urlop na rządanie. Gin od pierwszej wizyty chciał mi wcisnać l4:)

Gość gość
likwidacja stanowiska pracy

Gość karkarinka
Nie dziwi mnie jej "wyczyn". Prawda jest taka że zrobiłabyś tak samo- ale zaprzecz że nie nie zakładałabyś rodziny w trosce o pracodawcę i współpracownice.:classic_cool:

Gość gość
nie chce zatrudniać na śmieciówki, już chyba wolę po prostu faceta A akurat tę dziwkę jakoś muszę zgnoić. Najlepiej z wilczym biletem. Nawet nie za to dziecko, tylko za zwyczajne chamstwo

żeby ci tylko w kolejną ciążę się zaszła:P znam taką jedną, która po zatrudnieniu w lo przez 15lat była to na l4 ciążowym to na macierzyńskim:) Mają 9 dzieciaków:P