Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

WRZESIEŃ 2014

Polecane posty

Gość gosiunia1234
bede was odwiedzac.ale nie planje dziecka w najblizszej ani dalszej przyszlosci mam jedno i na tym zostane.w szpitalu trzymalam sie bylo nawet przyjemnie trafilam na fajnego lekarza i polozne i wspolokatorke w pokoju jakos to przeszlam duyzo sie dzialo ale teraz jestem w domu i sie zalamuje....

Gość K_K_K_K
Gosia nie masz sie czym załamywać. To nie jest Twoja wina tak poprostu miało być. Wiesz, ze do 3go miesiąca tak może sie zdążyć. Może to zabrzmi brutalnie ale już kiedyś oglądałam taki dokument ze w niektórych państwach nawet sie jeszcze ciazy nie uznaje poniżej 3 go miesiąca kobiety nie przywiązują sie do swojego stanu bo organizm sam decyduje o tym kto zostaje a kto nie, sam sie oczyszcza. Pomysł ze może lepiej ze tak sie stało niż miałabyś urodzić chore dziecko ktore przez większość swojego życia by cierpiało. Jeden lekarz nawet mówił ze nie ma co na sile podtrzymywać ciazy bo nasz organizm wie co robi. Także głowa do góry.

Gość Tygrysek33
Cześć Dziewczyny :) Gosiunia bardzo mi przykro że musiałam przez to przechodzić. Trzymaj się chociaż sama wiem że to nie jest takie proste. Zaglądaj do nas i opowiadaj co u Ciebie :) U mnie o wiele lepiej już nie mam nudności i aż takich wymiotów. Mam nadzieję że teraz z dnia na dzień będzie już tylko lepiej :) Pozdrawiam Wszystkie dziewczyny :)

Hej - ja po wizycie...gin kazał przyjsc za tydzien bo niny sie pospieszylismy z badaniem prenatalnym i nie moze zbadac przeziernosci...sama nie wiem...minę miał taką jakąś....no nic tydzień stresu znowu....ale dzidzius urosl...kolosalna roznica pomiedzy dniem dzisiejszym a poprzednim usg...fajnie machał rączkami - jakby boksował;)wyobrazcie sobie ze ja mimo tego iż juz nie mam mdlosci i wymiotów to schudłam - ale gin nie kazał sie tym przejmować - moze sie tak w tej ciazy nie spasę;)

Gość Lenka914
Biedronka, W ktorym tygodniu i dniu mialas to badanie? Bylo pelne 12 tyg? U mnie pewnie bedzie to samo, bo dziecko od poczatku jest o 4 dni mniejsze niz powinno wedlug ostatniej miesiaczki(ktora z reszta przyszla wtedy 4 dni za wczesnie wiec pewnie i owulacja mi sie przesunela). Nie stresuj sie! Oni zawsze maja dwuznaczne miny, to chyba przez gleboka koncentracje ;)

Biedronka, widzę w tabelcę że termin masz na 14.09. Ja mam na 12.09 i USG dopiero 5. Choć bardzo chciałam wczesniej, ale lekarz powiedział NIE!!! Także nie stresuj się kochana

Gość gość
tak dzis mam 12 tydzien i 3 dzień z usg wychodzi 12 i 2 dni. tak wlasnie - staram sie nie denerwowac bo kolezanki bratowa chodzila do tego gina i ja ponoc tez nastraszyl ze cos jest nie tak (chociaz mi nie powiedzial nic takiego). Jakis byl dzis dziwny ten gin - chyba dlatego ze poprosiłam o zaswiadczenie do zabiegu i on sie troszke wkurzył, że on nie wie co oni mi beda potem za leki dawac itd - chyba zrezygnuje jednak z tej operacji - trudno bede sie meczyc potem ale faktycznie strach o malenstwo jest wiekszy. jutro dzwonie do szpitala i odwoluje termin lub przekładam na za dwa lata i tyle. piatego mam kolejna wizyte powiem ginowi ze przemyslalam i nie decyduje sie na zabieg. zaluje ze nie dostałam dzis nawet fotki maluszka - pieknie fikał koziołki i machał łapkami jak bokser;)gin nie mogl nacelowac na nozki - ale twierdził ze są tak podkurczone ze nie widac - a ja od razu schiza oczywiscie. tez tak macie ze czegos nie udało sie zobaczyc???ja nie pamietam juz jak to było w pierwszej ciazy i chyba przez to sie stresuje...biedronka

robicie jutro pączki lub faworki?ja nigdy nie robiłam ale jutro chyba zrobie pierwszy raz w zyciu faworki;)dziewczyny jakie badania macie dfo tej pory zrobione?Ja miałam raz morfologie i mocz, glukoza i dzis dal na tokso i anty HCV . tego anty hcv nie robiłam w poprzedniej ciazy. musze go przypilnowac zeby mi dal skierowanie na anty rh na kolejnej wizycie bo tak na 16tc powinno sie robic

Gość Mamawrzesinka2014
Hej, ja robilam wczoraj hurtowo;-) Hiv, wr(kila), hcv, toxo, rozyczke i normalnie mocz b.ogolne, morfologie krwi z rozmazem i glukoze na czczo.

Ja robilam: igg i igm dla rozyczki, toxo i cytomegalii. Ponadto glukoza, kreatynina, mocznik, bialko calkowite, ths, przeciwciala krwi, anty hbs, p/c hcv, kile, hiv. Poza tym morfologia i dwa razy mocz + raz posiew. Jutro ide z moczem i na morfologie :)

Blondasek 86 - ja bylam u nowosielskiego, ktory jest moim lekarzem prowadzacym. Kolejne badanie tez mam u niego.

Ja mialam usg w 13 tyg i 1 dniu - lekarz sam mi doradzil zeby nie robic wczesniej, bo im wieksze dziecko tym lepiej. Moje mialo 7 cm i bylo wszystko super widac :) takze biedronko nie martw sie tylko spokojnie zrob badanie w pozniejszym terminie. Na pewno bedzie ok. Odnosnie tlustego czwartku: ja nie pieke nic, bo nie cierpie gotowac ;) kupie sobie paczka w pracy. Chociaz nie przepadam za paczkami, wole inne slodkosci ;) no ale tradycji musi sie stac zadosc****aczka zjesc trzeba!

Najpierw jest usg, a zaraz po nim pobieraja krew. Usg trwa okolo 20 minut, potem lekarz wyjasnia co i jak i daje ci wynik badania. Z tym idziesz do pobrania krwi. Wyniki testu z krwi sa po okolo tygodniu. Ja jestem umowiona z lekarzem ze jak bedzie ok to on wezmie moje wyniki na kolejna wizyte u niego, a jakby cos bylo zle to bedzie dzwonil. Na razie nie dzwonil wiec jestem dobrej mysli :) A sam doktor jest bardzo fajny - mlody ale widac ze zna sie na rzeczy. Ja jestem bardzo zadowolona z jego uslug. Na usg wszystko wyjasnia i cierpliwie odpowiada nawet na najglupsze pytania. Jest bardzo mily. Aha mozesz sobie kupic za 40 zl rejestracje usg 2d albo za 100zl usg 3d. My bralismy usg 2d. Fajna pamiatka, szczegolnie przy 1 dziecku. No i otrzymasz darmowy zabieg kosmetyczny ;)

Gość anulaaaa123
Hey dziewczyny;) W ktorym tc moze byc juz widczne serduszko fasolki? ja bylam w tamtym tyg w piatek i byl 7 i nic nie bylo widac. Teraz ide w srode za tydz i boje sie jak cholera. Moze tak byc, ze w 7 tyg. nie widac serducha? Tzn ja obliczylam, ze to 7 a lekarz mowil, ze to sie jakos odejmuje i ze u mnie jest 5 + 3 dni. Dziwne, bo nic z tego nie rozumiem. To moja pierwsza ciaza i chyba za bardzo panikuje;( pozdrawiam was dziewczyny Anka

Gość aga41
Anula, liczenie jest proste (chyba sama wiesz ) pierwszy dzień ostatniej miesiączki i liczysz tyg. to jest dla lekarzy podstawa, oczywiście mogą być tak zwane ciąże młodsze , ja myslę że trzeba opierać się na tym co lekarz mowi, u mnie serduszko było widać dopiero w 7t i 3 dni, a 1,5 tyg wcześniej to nawet nie widać było żadnej kreseczki że tam coś jest ,tylko pęcherzyk sam. Głowa do góry na pewno będzie ok. Ja też panikowałam bo czyta się na internecie że dziewczyny już w 6 tyg. widzą serducho a u mnie nawet bobasa nia było widać a co dopiero serce.

Cześć dziewczyny:) Gosiunia - Kochana trzymaj się..bądź silna..myslami jestem z Tobą.. Ja wczoraj zrobiłam badania - prywatne laboratorium - a czekałam 1,5 godziny!!!!bez jedzenia - myślałam, że zejdę:(do biura dotarłam dopiero koło 10 - zjadłam ale czułam się fatalnie i pewnie tak wyglądałam - bo jak wpadł projektant to popatrzał i mówi "No babeczko od razu widać, że w ciązy jestes bo taka słabizna - Ty idź do domu lepiej" - ale po około pół godziny wszystko minęło - znowu jak młody Bóg sie czułam;) Co do jedzenia - staram się jeść 4 posiłki dziennie - co 3 godziny - ostatni jem koło 16 - 17 - póxniej juz nie jestem głodna i nie jem - bo spać kładę sie koło 21 więc daje radę - przed snam pije szklankę soku z jabłka i marchewki:) Kurcze ja tez się boję, że będę gruba:((mąż stwierdził, że jestem walnięta -, że w ciąży mogę być gruba i nawet powinnam a po ciąży mam się starać wrócić do formy - ale absolutnie o tym teraz nie myśleć:) Łatwo mu mówić - ja kiedyś ważyłam 120 kg. schudłam do 60:)teraz ważę 65 - tyle miałam w dniu pierwszej wizyty u lekarza i wiem ile wyrzeczeń kosztuje powrót do formy..no ale:) Whh nerwy mnie dzisiaj rozsadzają od rana w pracy...przyjdzie jedn z drugim debilem - najmądrzejszy z całej wsi a takie pierdoły opowiada, że nie wiesz - czy się smiać czy płakać... Mąż do mnie zadzwonił - chyba po głosie wyczuł, że jestem wkurzona i mówi "Młoda zbastuj bo zaraz po Ciebie przyjadę i juz sobie nie popracujesz" Martwi sie:D Nic miłego dzionka dziewczyny:)

Kurcze ja sobie tak teraz patrze, że u mnie badania w poniedziałek - będę miałą niecałe 12 tygodni... ale moja gin powiedziała, że trzeba je robić między 11 a 14 tygodniem..no nic zobaczymy Biedronka - spokojnie - u mnie też w 7 tygodniu u jednego z Maluchów nie było widać serducha - u jednego biło a u drugiego był tylko pęcherzyk - a na drugiej wizycie - już oba Maluchy miały po 19 mm:) Co do pączków to w pracy dostałam 6!!Po dwa dla każdego - tak sobie koledzy wymyślili:)

Limfa dzięki za odpowiedz, a powiedz mi te 2d dobrze widać w miare czy słabo ?też sobie chce zrobić a te 3d to tak myśle sobie zrobić za drugim badaniem prenatalnym w drugim trymestrze..

Gość K_K_K_K
Cześć dziewczyny:-) mnie też dzisiaj od rana ponoszą nerwy jak jeden debil z drugim piszą na temat faktur i g***o w tej kwestii wiedzą ale najmądrzejsi na świecie. Nie mam ostatnio cierpliwosci i buzia mi sie otwiera do kazdego wiec jeszcze troche i kazdemu naublizam łącznie z moja sąsiadką, która wiecznie jest na klatce, bo myje pieskowi łapki i az sie boje we własnym przedpokoju głosniej cos powiedziec bo ona podsłuchuje bladź jedna. Jestem coraz gorsza. Zamiast miła i uśmiechnięta to mówie co myslę. mam zamiar zjesc tylko jednego pączusia dzisiaj :-) i chyba kazda kobieta boi się tego jak bedzie wygladała w ciazy i po ciązy ja również- zwłaszcza z moja skłonnościa do mącznych rzeczy i makaronów. Narazie nie mam brzucha wiec ciezko mi sie powstrzymac przed takim jedzeniem ale pewnie jak juz bede widziała, ze jestem coraz wieksza to bedzie lepiej? :-) Ja na pierwszej wizycie wazyłam ponad 64 kd, teraz waze 61 a i tak chciałabym zejsc ponizej 60. Narazie w ogole sie nie ruszam a chce na ten basen zaczac chodzic tylko wyobazcie sobie, ze nigdzie nie moge znalezc stroju kapielowego jednoczesciowego, bo w skapym bikini tam nie wyskocze, bo mi sie cycki wyleją :-)

Gość K_K_K_K
dziewczyny a te prenatalne to tylko w pierwszym i drugim trymestrze czy w trzecim tez ?

Gość K_K_K_K
Aneta dla mnie ty to ile bys nie przytyła to jestes usprawiedliwiona, bo masz dwójkę pod cycorkami :-)

Gość K_K_K_K
ja mam wszystkie platne, bo robie je na wlasną prosbę, ale nie wiedziałam wlasnie czy w trzecim trymestrze tez sie robi. Pierwsze prenatalne mam w poniedziałek i zabieram mojego faceta niech zobaczy, ze tam dziecko jest, bo ostatnio sie podsmiewywał, ze jeszcze nic nie widac tej mojej ciązy :-) mam tylko jedno zdjecie usg na ktorym jest kulka mała i nic wiecej nie widac a wiem jaka ja sie zdziwiłam jak w szpitalu robili mi usg i dziecko machało rączkami, wiec i on inaczej sie poczuje jak juz zobaczy, ze to mała istota :-)

Gość K_K_K_K
Tez już sie zaczynam zastanawiać czy nie za szybko sie zapisalam na prenatalne. Jak wy tak dokładnie co do dnia obliczacie? Kalkulator ciążowy internetowy pokazuje, ze teraz jestem w 12 tym tygodniu. Jak liczyłam sama to pokazuje mi mniej. Pierwszy dzien miesiączki 06.12.2013 cykle 28 dni. Usg 28.01.2014 pokazało ze to był 7 tydzien 4 dzien i licząc od tego usg wychodzi mi ze nie jestem jeszcze w 12 tym tygodniu wiec w poniedziałek na prenatalnych bede za wcześnie:-/ może mi któraś to policzyć bo zgupialam całkiem.

kkk " Badanie prenatalne w pierwszym trymestrze ciąży należy wykonać pomiędzy 11 tygodniem i 0 dniem ciąży a maksymalnie 13 tygodniem i 6 dniem ciąży.I Program wylicza prawidłowo ryzyko tylko w określonym zakresie wielkości płodu tzn. powyżej 45 mm i poniżej 84 mm." skopiowałam Ci ze strony provity

Gość blondasek86
Moim zdaniem jak najbardziej możesz już iść na prenatalne

Gość K_K_K_K
Prenatalne mam na 03.03 ale chciałabym wiedzieć ktory dokładnie bedzie wtedy tydzien i dzien ciazy .