Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Gość pedagozka86
Ja z ubranek kupiłam tylko 2 sztuki bodów i 2 bawełniane koszulki bo całą resztę dostałam od kuzynki a ona tego ma tyle, że ja bym nawet za 10 lat tyle ciuszków dla dziecka nie zgromadziła. W sumie wyszło że mamy tak mniej więcej 20 sztuk śpiochów (rozmiar głównie 62, na 58 mamy chyba 2 lub 3 sztuki), 15 sztuk kaftaników, jedne rampersy, 10 par skarpetek, 2 pary spodni, 10 sztuk bodów... później na rozmiar 68 też mam całą wielgachną reklamówkę ciuszków więc prawdopodobnie dokupimy tylko to co nam brakować będzie. Ciuszki piorę w normalnym proszku i prasuje wszystkie bo tak podobno trzeba ale dopiero mam 1/3 poszykowaną a reszta czeka na swoją kolej. Oprócz tego dostaliśmy od znajomych leżaczek - bujaczek i matę edukacyjną. Powoli rozglądam się za łóżeczkiem na allegro najlepiej takim z materacem żeby był.

Gość natka2233
Ja też mam dużo tych ubranek, ale tak jak pisałam zdecydowana większość jest od siostry. Sama też nie mogłam się oprzeć to dokupiłam taką małą reklamówkę ubranek:) A łóżeczka też oglądałam i jest naprawdę duży wybór na allegro, ale ja się chyba na białe zdecyduje jakoś tak najbardziej mi słodko wyglądają:) ale naprawdę jest jeszcze mnóstwo rzeczy do kupienia:). I z tym praniem i prasowaniem mi zejdzie, ale chyba jeszcze poczekam bo we wtorek dopiero 31 tydzień zacznę.

Gość natka2233
Dziewczyny mam do was jeszcze pytania o badania bo ciekawa jestem czy miałam wszystkie i nic moja Pani dr nie zaniedbała. Miałam WR, HIV, TSH, HCV, glukoza na czczo na poczatku ciąży a w 25 tyg z obciązeniem 75g, HBs antygen, sama potem w II trymestrze powtórzyłam sobie TSH i FT4, toksoplazmoza to w sumie powtarzam co 4-6 tygodni bo nie mam przeciwciał, różyczka, grupa krwi a potem poziom przeciwciał no i oczywiscie co 3 tyg morfologia i mocz. A u Was? Miałyście coś jeszcze albo częściej powtarzałyście?

Gość jajeczko78
ile mnie tu nie bylo :) ostatni miesiac jakas nakrecona i strasznie zarobiona bylam, do tego stres osiagnal apogeum - rozstalam sie z tatusiem dziecka definitywnie... w kazdym razie niedoszla tesciowa stanela na wysokosci zadania i kompletuje wyprawke, ciuszkow dostalam z kilku zrodel tyle ze nie wynosi malutka chocb nie wiem co :) na oststniej wizycie okazalo sie ze schudlam 0,5kg - stres zrobil swoje, ale pan doktor chcial mi dac medal za prawidlowa wage w ciazy - okazuje sie ze tyc wcale nie musze, a moge nawet chudnac, to dziecko ma rosnac :D a wczoraj apogeum upalów - pierwszy raz w zyciu tak mi spuchly nogi ze nie widzialam wlasnych kostek, p kilku godzinach z nogami do gory, owinientymi mokrym recznikiem odrobine zeszlo, jakas masakra. od rana nadal spuchnieta, wiec jutro lece zrobic te badania ktore mam zlecone, bo jak sie okaze ze jest bialko w moczu to niefajnie.. a myslalam ze z wzoowym cisnieniem ryzyka gestozy nie mam :( moja malutka na usg w 31tc wazyla ok 1420g, termin porodu z usg na 17.07 a z OM na 24.07 - teoretycznie dzidzia jest starsza i wieksza :)

Gość natka2233
Jejeczko najważniejszy jest teraz dzidziuś i Twoje dobre samopoczucie więc dbajcie o siebie:) A co do wagi to ja też jakoś zbyt mocno nie tyje i co wizytę moja Pani dr też mówi, że to dobrze, aczykolwiek na pewno się nie odchudzam i powoli waga idzie do przodu:)

Gość gość
Jajeczko moja corcia na USG w 31 tygodniu warzyła 1760. Pani doktor powiedziała ze może być duza bo tatuś i mama sa wysocy. Jak narazie czujemy się dobrze. Chodź te upały to tez jakaś masakra. Dobrze jest moczyc sobie nóżki w zimnej wodzie pomaga.

Gość natka2233
A przed porodem wybieracie się jeszcze na usg? tak się zastanawiam bo robiłam w 30 tyg i nie wiem czy jeszcze się powtarza

Od 32 tygodnia mam wizyty w szpitalu co dwa tygodnie. Usg za każdym razem.

Gość natka2233
A czemu tak masz? Jakieś specjalne wskazania?

Gość Mika07
Mnie też tu dawno nie było tzn czytałam wypowiedzi co jakiś czas ale się nie wypowiadałam. Miałam robione usg w 31tyg mój maluszek waży 1688, koleżanka mi powiedziała że będzie duży wy też tak sądzicie? Termin mam z usg na 19 lipiec a z OM na 23. Mam takie pytanie do Was jakie kosmetyki pielęgnacyjne pokupiłyście maluszkom tzn firma np itd.? Bo ja jeszcze z tych rzeczy nic na razie tylko trochę ubranek

Gość natka2233
Mika co do wagi dzidziusia to mój w 30 tyg ważył 1750 g i lekarz powiedział, że duży chłopczyk:) a z kosmetykami to nie podpowiem bo sama mam tylko ubranka i nic więcej.

Gość Olinka 86
zuzia a przypomnij- Ty masz już dzieci???Ja też chciałam spróbować z tymi pieluchami wielorazowymi ale stwierdziliśmy że chyba nie podołamy,tymbardziej że w łazience nie mamy takiej wiszacej suszarki i raczej mieć nie będziemy, zostaje tylko balkon....ostatnio była promocja w Lidlu Pampersów- mój mężulo kupił ich za 300 zł, taki zapas zrobił :) A tymczasem najbliższy tydzień spędzam u teściówki na wsi - tutaj taki błogi spokój,świeże powietrze,nie to co w mieście ;/

Gość ewelina 26
Ja przy pierwszym dziecku a miałam synka uzywalam kosmetyków z marki nivea i byłam bardzo zadowolona a oliwka to Bambino teraz przy drugiej ciąży tez kupiec te same kosmetyki bo dobra firma na odpazenia mam sudocrem dla mnie tez jest dobry.

Olinka to bedzie moje pierwsze dziecko. Co do pieluszek wielorazowych to są one wiele tańsze, bardziej ekologiczne i nie wywołują alergii. Mam znajomą, która używa tylko tych pieluszek i jest bardzo zadowolona. Na początek jest spory wydatek, ale 24-30 pieluszek wystarczy. Poza tym same majteczki mozna używać do nauki korzystania z nocnika. Cóż, jak kto woli. Ja chce spróbować. Jak wyjdzie? Zobaczymy. Natka po mojej ostatniej wizycie w szpitalu chcą nas trochę lepiej kontrolować. Tydzien temu spędziłam dwie noce w szpitalu. Miałam bolesne i częste skurcze. Poza tym mały ma pępowinę owinięta wokół szyjki. Ja nie mam nic przeciwko częstym kontrolom. Co do ubranek to naprawde przesadziłam! Mam 5 pajacyków na 56, 6 na 62, 7 body na 52 i 5 na 62, rampersy x 4, 4 sweterki, kilka zestawów spodnie plus kaftanik, kilka par spodni, koszulek, dresy, kombinezon letni... Szafa młodego jest pełna. Dziś piorę jasne ubranka.

Gość natka2233
Kurcze dziewczyny wczoraj przyszło nareszcie nowe łóżko do sypialni, które zamówiłam z mężem i czekałam rozanielona, że czeka mnie spanie na wygodnym łóżeczku, ale jak go rozłożyli to tak śmierdzi drewnem i jakimiś specyfikami, no taką nowością i ja tam nie spałam. :( Całą noc było otwarte okno i teraz też jest a drzwi są zamknięte . Myślicie, że ten zapach może szkodzić? Narazie i tak tam nie będę spać bo bym nie dała rady.

Gość Mika07
Macie też tak dziewczyny że wasze maluszki wypychają wam bardziej brzuch z jednej strony? Bo ja od pewnego czsu tak mam że z prawej lub lewej strony mam bardziej wypukły brzuch ale nie na długo po paru minutach wraca do normy, gdzieś tam czytałam że to normalne jest

Gość gość
mika - to skurcze hicksa - tzw. stawianie brzucha.

Gość Olinka 86
mika07 -oj tak!!

Gość jajeczko78
ja mam skurcze od 2 tygodni - od stresu i wysilku fizycznego, od jazdy autobusem itd... przy zmianie pozycji i odpoczynku przechodzi :) co do pieluszek - ja tez wielorazowe chce - moj starszy syn byl na tetrach wychowany, wiem na co sie porywam co do kosmetykow: tylko sudocrem do pupy, oilnatum do ciala, zadnej oliwki!!! - oliwka wysusza skore, a do tego brudzi wszystko... sudocrem nigdy mnie nie zawiodl :)

Gość Mika07
Jakie imiona wybraliście dla swich pociech, pochwalcie się :)

Gość natka2233
My się z mężem umówiliśmy, że jak chłopiec to on wybiera a jak dziewczynka to ja- no i jest facet więc będzie Bartek:)

Gość Mika07
My własnie myśleliśmy o Bartku ale ostatecznie wybraliśmy Karolek :)

Gość natka2233
No i też bardzo ładnie:) mi się nie podobają takie wymyślne strasznie tylko. Kurcze pobolewa mnie od wczoraj brzuch a do swojego gina idę dopiero we wtorek, zastanawiam się czy nie podjechac do jakiegoś gina do przychodni.....może lepiej się przebadać, sama nie wiem....

Czesc dziewczyny. Dawno mnie nie bylo. Przeczytalam wasze wpisy i ciesze sie ze dzidziunie rosna zdrowo. Moja mala wazy juz 1640 g jest bardzo ruchliwa. Wyprawka prawie gotowa, pod koniec tygodnia przychodzi lozeczko, brakuje tylko wozeczka. Nie mam jeszcze kosmetykow ale to sie kupi w ostatniej chwili. Juz nie moge sie doczekac kiedy sie urodzi. W poniedzialek bylam u gina i okazalo sie ze sie obnizyla i zapisal mi luteine dopochwowo dwa razy dziennie. Imienia jeszcze nie mamy bo nie mozemy sie zdecydowac. Pozdrawiam

Gość Olinka 86
Nasz będzie Radek :)

Mika moj mały lubi sie w ciskać w moj prawy bok. Ponoć to zupełnie normalne. Moja torba do szpitala juz gotowa. Jutro czeka mnie prasowanie ubranek młodego i pakowanie jego rzeczy. Jeszcze tylko muszę przygotować rzeczy na wyjście ze szpitala i jesteśmy gotowi. :) Dziewczyny czy slyszalyscie o oczarze wirgilijskim? Specyfik z tego ziela został mi polecony przez moja położną. Ponoć działa przeciwzapalnie i przeciwbolowo, przyspiesza gojenie. Mozna nim posmarować podpaskę i założyć po porodzie. Ponoć działa cuda w przypadku pęknięć czy nacięć. Mozna tez stosować na ranę po cesarce.

Gość ewelina 26
Hej Zuzia nie slyszalam o takim czyms ale skoro położna poleca to może warto spróbować ja mam wizytę 5 czerwca to tez zapytań położna zobaczymy co poleci dobrego.

Witam wszystkich moje wszystkie plany na jakis czas musza poczekac w niedziele zmarł mój tato i poprostu nie mam do niczego głowy musze sie jakos pozbierac

Gość jajeczko78
trzymaj sie Karola... ja sie probuje od 3 tygodni pozbierac ale i tak calymi dniami rycze, czekam tylko do porodu i mam nadzieje ze malutkiej az tak tym stresem nie zaszkodze :(

Gość Olinka 86
karolcia bardzo mi przykro!!! I to w takim ważnym czasie dla was....Współczuję,musicie być teraz silni!