Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xxmariola

pożyczyłam chłopakowi kase:(

Polecane posty

Gość gość
Jakbyś poszła do sądu to masz małe szanse, bo: KC: Art. 720. § 2. Umowa pożyczki, której wartość przenosi pięćset złotych, powinna być stwierdzona pismem.

Gość gość
A jaki był tytuł przelewu tej pierwszej wpłaty na poczcie? Jest tam coś w stylu zwrot pożyczki?

Gość gosć z 2009
To że powinna być an piśmie to nie oznacza, że jak nie była to ona nic nie wskóra..

Gość xxmariola
tytuł był wpłata.... rozumiem że szanse są nikłe;/

Gość gość
No oczywiście, dużo zależy od tego jaką linię obrony przyjmie pożyczkobiorca. Jak będzie przed sądem szedł w zaparte, że nie pożyczał tej kasy to cięzko będzie odowodnić. A ona koszty juz na początku poniesie, koszt adwokata i opłaty sądowe. Wg mnie jeśli masz dokument, że zwrócił przelewem tą pierwszą ratę i bęszie z niego wynikało, że jest to zwrot części pożyczki to możesz walczyć. Ale jeśli w tytule przelewu masz np. "dla Kasi", a oprócz tego żadnego dokumentu, że mu pożyczyłaś i on bęzie konsekwentnie przed sądem twierdził, że pożyczki nie było to nie masz raczej szans.

Gość odradzam
Żeby założyć sprawę w sądzie najpierw musisz wysłać mu list polecony (za potwierdzeniem odbioru) z żądaniem zwrotu należnej kwoty, w liście podać termin zwrotu, np. 1 miesiąc i poinformować, że po tym terminie oddajesz sprawę do sądu. A w sądzie musisz wpłacić 5 procent wartości sporu, zapłacić koszty sądowe, no i na sprawie udowodnić, że pożyczyłaś mu pieniądze. Nie będzie łatwo, zwłaszcza, że nie masz żadnych dowodów, ani świadków. Przemyśl sobie sprawę, czy warto. Jeśli przegrasz, to Ty pokrywasz wszystkie koszty, a tych 5 procent nikt Ci nie zwróci, więc przy odrobienie "szczęścia" możesz jeszcze dołożyć do interesu.

Gość gość
Są jeszcze 2 opcje: - wysyłasz mu Przedsądowe wezwanie zapłaty, jest jakaś szansa, że przestraszy się sądu i zacznie spłacać, jak spłaci część, choćby parę złotych koniecznie na twoje konto z odpowiednim tytułem to masz go w garści :) ) - spotykasz się z nim, bierzesz dyktafon i tak prowadzisz rozmowę, żeby jasno wynikło, że przyzna, że pożyczył tę kasę i też masz go w garści.

Gość gość
i wtedy masz z czym iśc do sądu

Gość gość
bez kontaktu z tym gosciem nic nie odzyskasz, muszsisz najpierw z nim porozmawiac, moze jakos sie dogadacie...sad i adwokat to ostatecznosci...

Gość gość
a dla mnuie jakos kretynsko sie wykrecasz, niby chcesz odzyskac kase, ale nie robisz nic w kierunku spotkania z nim. Skoro masz nr do rodzicow to co to za problem poprosic ich o adres. Potem jechac do kolesia, sprobowac grzecznie poprosic a jak zacznie sie stawiac to postraszyc sadem, nie wspominajac o nagrywaniu calej rozmowy.

Gość gość
kretyńsko? myślisz ze nie pytałam jego rodziców o adres? o aktualny numer telefonu? guzik dostałam na spotkanie z nim więc nie mam co liczyc o to starałam sie w pierwszej kolejności,

Gość xxmariola
a ile wynosza koszty sadowe?5% kwoty i..?

Gość gość
to sie jedzie do rodzicow i rozmawia osobiscie, nie dzialaja prosby to sa jeszcze grozby, a takim oh ah ale ja nie moglam... to gowno odzyskasz a nie pieniadze. Jakas niedorajda zyciowa

Gość gość oo
Hej,mam podobny problem jak autorka z odzyskaniem dlugu,tylko ze ja pozyczylem po rodzinie kilkanascie tysiecy,a ta osoba oddala tylko dwie raty po tysiacu,miala splacac co miesiac,a minelo juz chyba z poltora roku od tej pierwszej raty i dalej nic nie oddaje.a ze to rodzina,to i umowy zadnej nie pisalem,bo wierzylem ze ta osoba odda,ale jak widac chyba nie ma zamiaru,dodam ze prowadzi firme uslugowa i dowiedzialem sie ze w grudniu zarobil ponad piec tysiecy,doradzcie prosze,co moge zrobic,czy tez probowac isc do sadu