Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Odczyt usg ni jak do rzeczywistości pomocy

Polecane posty

Gość gość

Chodzi oto, że licząc od dnia poprzedniej miesiączki jestem równo 10tygodni. W poniedziałek miałam robione USG na którym wyszedł pomiar CRL 38mm i wiek ciąży 10+5. USG pokazuje, że jest ona starsza o 5 dni. Czy to może oznaczać, że pomimo miesiączki byłam już w ciąży? Jeżeli tak to w takim razie powinnam mieć ciążę liczoną od miesiączki która była w listopadzie, a nie w grudniu. Więc dlaczego lekarz pomimo tego liczy od tej w grudniu? Czy to możliwe, że moja ciąża może być starsza?

Gość magda3008
hej ja tez jestem w 10 tyg ciazy wczoraj mialam usg i moje dziecko tez jest starsze o 7 dni ma 40 mm tak jak na 11 tydzien

Gość gość
W pozniejszwj ciazy przekonasz sie ze wymiary z usg nijak maja sie do terminu z ostatniej miesiaczki. Dziecko ma prawo rozwijac sie w swoim tempie, a odstepstwa do 2 tygodni nie sa niczym nadzwyczajnym. Potem jak dojda wymiary glowy, brzuszka czy nog to zobaczysz:-) nieraz glowa jest 28w3d, a noga 29w5d:-) duzo zalezy tez od pomiaru i sprzetu jakim dysponuje lekarz. Termin porodu zawsze jednak bedzie wyliczany na podstawie ostatniej miesiaczki

Gość gość
Moim zdaniem miałaś krótszy cykl i owulacja nastąpiła kilka dni wcześniej + jeszcze jakaś granica błędu i stąd to +5.

Gość gość
Co ty piszesz że ni jak się ma, zachodzicie w ciąże a ZIELONEGO POJĘCIA O TYM NIE MACIE. To nie oznacza, że byłaś juz w ciąży tylko że dziecko jest troszkę większe. Odchylenia +-2 tygodnie są w normie. Zresztą milimetrowy błąd lekarza już może zmienić termin.

Gość gość
usg różnie wychodzi,wszystko zależy od długosci cykli,zagnieżdżenia itd-ale to chyba powinnaś wiedzieć,stąd te różnice ja miałam różnicę 2 dni na początku,obecnie 2 tygodnie ;) ale to sprawa tego że dziecko duże

Gość gość
Czyli, jeżeli mając miesiączkę byłabym i tak w ciąży to na usg wyszłoby to?

Gość gość
jeju ale jesteście tempe - i chcecie robić i rodzić dzieci.. usg podaje wiek do wymiarów i wagi dziecka - tylko że jedne dzieci mają 2900 inne 4900 więc jasna sprawa że inaczej sie rozwijają też wcześniej - stąd odstępstwa - liczy sie to tylko po to żeby sprawdzić czy nie ma jakiś wad, zachamowań w rozwoju itd - dana z OM jest najważniejsza