Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

zaproszenie na slub bez dzieci...

Polecane posty

Go艣膰 malami19888
Ja bede robic moje wesele bez dzieci i koniec. Nie uwazam,zeby taka impreza jak wesele,gdzie sie tanczy do bialego rana, bola dla dzieci. bylam na weselach z dziecmi oraz bez i bez namyslu moje wesele bedzie bez dzieci, ktore krzycza, placza, a ich glownym zajeciem jest rozbierani dekoracji. Trzeba w czasie tanca ciagle uwazac zeby na jakies nie depnac. Moja kuzynka na swoim weselu nie mogla zatanczyc pierwszego tanca, bo gromadka dzieci latala dookola nich z balonami w rekach i sie darla i plakala. Nikt jej nie poinformowal ile dzieci wezmie ze soba, a jak wkoncu goscie zaczeli siadac do stolow, to okazalo sie,ze nie okolo 10 osob nie ma gdzie siedziec, bo zdraja trzylatkow usadzila sie do stolu przy kieliszkach :/ I niech tu mi burza sie Matki-Polki, ktore 24h musza przebywac ze swoim dzieckiem i nawet na pare godzin nie moga go zostawic z babcia, zeby se potanczyc z mezem..

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
"se pota艅czy膰 z m臋偶em" i wszystko jasne wesele w wiejskiej remizie zaiste?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
niekt贸re matki, to egoistki

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ja tez robi艂am 艣lub bez dzieci i nikt z rodziny si臋 nie obrazi艂!!! Mielismy 艣lub w 艣wietnej restauracji, ale niestety mieli艣my ograniczenie do 100 os贸b. Dlatego wola艂am zaprosi膰 tylko osoby doros艂e ni偶 zrezygnowa膰 z innych go艣ci. Go艣cie z dzie膰mi zrozumieli nasz膮 sytuacj臋, nikt si臋 nie obrazi艂 i wi臋kszo艣膰 twierdzi艂a nawet, 偶e to lepiej... Rodzice mogli odpocz膮膰 od swoich pociech i spokojnie si臋 bawi膰...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 cziliczanka
Dzieci do 6 roku 偶ycia moim zdaniem wystarczy jak s膮 na weselu do 22. Ja w og贸le nie zabiera艂am swoich do momentu jak mia艂y 13-14 lat. Nie wyobra偶am sobie wyj艣膰 o 3 nad ranem z takim 2-3 latkiem. Nie widzia艂am nigdy sensu aby PM p艂acili za moje dziecko kt贸re posiedzi max do 22 :) Je艣li nie udawa艂o mi si臋 zostawi膰 dziecka pod czyj膮艣 opiek膮 to nie szli艣my z m臋偶em na wesele. Uwa偶am 偶e dzieci mog膮 si臋 wybawi膰 na komuniach, chrzcinach i urodzinach. Niestety gdy na weselu si臋 zbierze zgraja dzieci ci臋偶ko jest nad swoim dzieckiem zapanowa膰 i rodzice dobrze o tym wiedz膮, wtedy robi to si臋 m臋cz膮ce. Ci臋偶ko mi r贸wnie偶 zrozumie膰 matki kt贸re ci膮gn膮艂 malutkie dziecko w w贸zku na sal臋 weseln膮. Taki maluszek si臋 m臋czy, ci膮g艂y ha艂as i pijani ludzie ... masakra

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A;e s艂uchajcie, po co te wyzwiska? Czy naprawd臋 nie potraficie w dyskusji przedstawi膰 swoich argument贸w, tylko musicie obra偶a膰 osoby maj膮ce inne zdanie? M艂odzi maja prawo nie zaprasza膰 dzieci, go艣cie maj膮 prawo czu膰 si臋 tym ura偶eni i odm贸wi膰 przyj艣cia. Raz by艂am na weselu z synem, nie p艂aka艂 w ko艣ciele, zajmowa艂am si臋 nim i nikomu nie biega艂 pod nogami. nast臋pne zaproszenie by艂o bez dzieci, wi臋c nie posz艂am, bo nie mia艂am go z kim zostawi膰. Moja rodzina tez by艂a zaproszona, wi臋c odpada艂a. Przyjaci贸艂ek nie mam na miejscu, z s膮siadami nie utrzymuje bliskich kontakt贸w, a nawet gdyby tak by艂o, to nie jestem tak bezczelna, aby wciska膰 komu艣 dziecko na kilkana艣cie godzin. Nie zrobi艂abym te偶 dziecku tego, aby zostawi膰 go z zupe艂nie obc膮 osob膮 z ulicy, bo 偶adnych nianiek nie znam. Ka偶dy ma prawo post臋powa膰 tak, jak uzna za stosowne, wi臋c uszanujmy to. Wyzwiska 艣wiadcz膮 tylko i wy艂膮cznie o chamstwie tego, kto je wypowiada. A usi艂owanie obra偶ania kogo艣 poprzez okre艣lanie, ze jest ze wsi czy wesele mia艂 w remizie, to ju偶 ca艂kiem 偶enuj膮cy poziom.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
"Moja rodzina tez by艂a zaproszona, wi臋c odpada艂a." Rozumiem,偶e ty i m膮偶 nie poszli艣cie bo nie mieli艣cie z kim dziecka zostawi膰 ale nie rozumiem dlaczego rodzina odpad艂a. Przecie偶 dzieckiem nie musi zajmowa膰 si臋 6 czy 7 os贸b. Skoro rodzice czyli wy zostali艣cie to czemu pozostali te偶 ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A w og贸le to tak mnie zastanawia jak kto艣 kto jak sama okre艣li艂a艣 "Przyjaci贸艂ek nie mam na miejscu, z s膮siadami nie utrzymuje bliskich kontakt贸w" mo偶e nie mie膰 sprawdzonej niani ? W 偶yciu s膮 r贸偶ne sytuacje losowe np pobyt w szpitalu cz艂onka rodziny, jaki艣 pogrzeb czy jakakolwiek inna nieprzyjemna sytuacja (czego nikomu nie 偶ycz臋) kt贸ra mo偶e si臋 przytrafi膰 i dziecka w dane miejsce nie we藕miemy a trzeba tam jecha膰 i nie wyobra偶am sobie nie mie膰 kogo艣 do opieki. Zastan贸w si臋 nad tym bo warto mie膰 kogo艣 z poza rodziny kto zajmie si臋 dzieckiem

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mnie rodzice do 12 roku 偶ycia nie brali na wesela, bo mia艂am grzecznie spa膰 a nie siedzie膰 do rana. Rodzina zawsze dawa艂a zaproszenie na wesele dl wszystkich, ale gdy mia艂am 15 lat trafi艂a mi si臋 przykra sytuacja. M贸j chrzestny razem z narzeczon膮 da艂 zaproszenie rodzicom, oraz ju偶 pe艂noletniej siostrze i bratu z osob膮 towarzysz膮c膮. Ja nie zosta艂am zaproszona w og贸le :( Zapomnia艂 o mnie, m贸j w艂asny chrzestny. Dopiero jak min臋li艣my si臋 w drzwiach chyba sobie przypomnia艂 o moim istnieniu, robi膮c zdziwion膮 min臋. Nie widz臋 jego g臋by ju偶 od kilku lat, a ma艂偶e艅stwo rozpad艂o si臋 po roku...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
My艣l臋, 偶e raczej chodzi o to,偶e zapraszali tylko osoby pe艂noletnie. My te偶 tak robimy. Nie zapraszamy dzieci a trudno okre艣li膰 od jakiego wieku zaprosi膰. Je艣li zacz臋liby艣my prosi膰 od 15 roku 偶ycia to kto艣 nam powie 偶e ich c贸rka/syn ma przecie偶 14 a to tylko rok r贸偶nicy. Zaprosiliby艣my tego co ma 14 to okaza艂oby si臋 zaraz 偶e kto艣 ma 13latka a to tylko rok r贸偶nicy mi臋dzy 14 a 13 i tak by zesz艂o do roczku. Chcemy unikn膮膰 problem贸w wi臋c m贸wimy 偶e zapraszamy tylko osoby pe艂noletnie czyli od 18 roku 偶ycia. I je艣li w rodzinie jest kto艣 kto ma 19 lat i 14 to 19latek jest proszony a 14latek nie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 艢wiadkowaaa
Moja siostra jak bra艂a 艣lub, te偶 mia艂a ten dylemat. Ale ju偶 nawet nie chodzi艂o o pieni膮dze. Tylko hotel, w kt贸rym by艂o wesele mia艂o jedn膮 du偶膮 sale i ma艂膮 restauracje. Gdyby mia艂a posadzi膰 dzieci razem z rodzicami cz臋艣膰 go艣ci musia艂oby siedzie膰 w tej mniejszej oddzielonej sali. Wtedy jako艣 艣wiadkowa zaproponowa艂am w ramach prezentu 艣lubnego, 偶e dzieci mog艂yby by膰 w tej mniejszej sali a zaj膮膰 si臋 nimi mog艂aby animatorka. Jest to ma艂o popularne jeszcze ale wszyscy byli zadowoleni. Dzieci mia艂y zapewnion膮 opiek臋, 艣wietn膮 zabaw臋, niepl膮ta艂y si臋 pod nogami na parkiecie i pod nogami kelner贸w. Mia艂y w艂asny st贸艂 i jad艂y razem posi艂ki. Dziewczyny, kt贸re si臋 zajmowa艂y dzie膰mi by艂o z firmy, kt贸ra zajmuje si臋 tym profesjonalnie. Przynios艂y w艂asne materia艂y. Najpi臋kniejszy by艂 moment, w kt贸rym dzieci przysz艂y razem z animatorkami i wr臋czy艂y du偶y w艂asnor臋cznie wykonany plakat dla Pary M艂odej. Jak b臋d臋 bra艂a 艣lub te偶 b臋d臋 chcia艂a zrobi膰 co艣 takiego. Uwa偶am 偶e 艣lub z dzie膰mi ma sw贸j urok. Ma艂e ksi臋偶niczki ubrane na r贸偶owo, kawalerowie w muszkach lub malutkich krawatach. Ale oczywi艣cie nie biegaj膮ce samopas po sali.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Moja rodzina tez by艂a zaproszona, wi臋c odpada艂a." Rozumiem,偶e ty i m膮偶 nie poszli艣cie bo nie mieli艣cie z kim dziecka zostawi膰 ale nie rozumiem dlaczego rodzina odpad艂a. Przecie偶 dzieckiem nie musi zajmowa膰 si臋 6 czy 7 os贸b. Skoro rodzice czyli wy zostali艣cie to czemu pozostali te偶 ? xxxx Odpada艂a jako ewentualni opiekunowie do dziecka. Jestem po rozwodzie, ojciec widuje si臋 z dzieckiem sporadycznie, jego rodzina wcale, wi臋c nie mo偶na by艂o na nich liczy膰.

Udost臋pnij ten post

Ja uwa偶am, 偶e dzieci powinny by膰 zapraszane. To te偶 cz艂onkowie rodziny i do 22.00 powinno by膰 dla nich miejsce na weselu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mnie krew zalewa jak jestem na 艣lubie na kt贸rym jest maluszek, kt贸ry si臋 drze podczas przysi臋gi a rodzice g艂upio si臋 tylko u艣miechaj膮 i patrz膮 po sobie a 偶adne si臋 nie ruszy, 偶eby wyj艣膰 z ma艂ym przed ko艣ci贸艂. Ostatnio na 艣lubie widzia艂am kilkulatka, kt贸ry wali艂 o 艣cian臋 wielkimi drzwiami wej艣ciowymi, orzez co echo sz艂o na ca艂y ko艣ci贸艂 a rodzice udawali 偶e tego nie widz膮. Dlatego uwa偶am, 偶e w wielu przypadkach jest tak, 偶e narzeczeni zapraszaj膮 bez dzieci to nie dlatego, 偶e ich nie lubi膮 i nie uznaj膮 za rodzin臋, tylko dlatego, 偶e wiedz膮, 偶e rodzice nie umiej膮 si臋 kulturalnie zachowa膰 i zareagowa膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Je艣li kto艣 uwielbia dzieci i ma jaki艣 instynkt to b臋dzie zachwycony plakatem od dzieci, ich uroczymi ubrankami i ta艅cami. Nie ka偶dy jednak jest zapatrzony w dzieci. Dla mnie dzieci na weselu nie s膮 urocze a raczej zbyteczne i szkoda by艂oby mi pieni臋dzy na animatorki

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
14.38 - zgadzam sie z tob膮 , ludzie doskonale wiedz膮 jak膮 maj膮 rodzink臋 i z czym si臋 liczy膰 . Dlatego czasem inni cierpi膮 na tym , bo przez paru delikwentow nie prosi si臋 reszty.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
byli艣my na weselu, a na przeciwko nas siedzia艂o ma艂偶e艅stwo z 2 dzieci, akurat te dzieci na przeciwko nas. I tak sie patrzyli艣my jak dzieci ziewaj膮 z nud贸w. wstydzi艂y si臋 ta艅czy膰 wiek 8-11 lat. Nie chcia艂y siedzie膰 z dzie膰mi. Rodzice si臋 m臋czyli i my艣my si臋 m臋czyli, a najbardziej dzieci. C贸rka jak bra艂a 艣lub to zapowiedzia艂a rodzinom z dzie膰mi, 偶e mog膮 dzieci zabra膰 z tym, 偶e nocleg jest 5 km od sali weselnej i autokar b臋dzie rozwozi艂 o godz.4. co zrobi膮 z dzie膰mi pr臋dzej to ich problem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
WSZYSCY KTORZY RZUCAJA WYZWISKAMI, I TO W STRONE DZIECI TO LUDZIE CHORZY!!! PISZECIE TYLKO O TYM ZE "BACHORAMI" POWINNI SIE RODZICE ZAJAC I ODDAC JE KOMUKOLWIEK!!! Czy Wy jestescie powazni??? Mlodzi nie chca dzieci - okej!!! ale czemu jak rodzice nie chca isc na slub bo maja swoje powody to juz jest patologia??? - macie tak waski horyzont myslenia ze to o wizyte do psychiatry wola!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
autorka nie chce isc na slub bez dziecka bo ma swoje powody, Mlodzi nie chca dzieci, wiec nie idzie... w czym W tu widzicie problem ?! autorko robisz dobrze, Mlodzi nie chca dzieci to nie = ich dzien ich decyzja wszystko jest jak nalezy, a Ty nie masz zadnego przymusu zeby isc na to wesele! i nie idz! a te fantastyczne wrozki ktore wiedza o Tobie wszystko pewnie same siedza 24 godz/h na tylku na kafe :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Moj syn ma 3,5 roku, w kwietniu idziemy na wesele uwaga uwaga - BEZ NIEGO. Codziennie po艣wi臋cam mu praktycznie ca艂y sw贸j wolny czas, wi臋c chyba kilka godzin pod opiek膮 babki wytrzyma? Na weselu chc臋 sobie posiedzie膰, pogada膰 z dawno nie widziana rodzin膮 a nie t艂umaczy膰 mu w k贸艂ko 偶e tego i tamtego nie r贸b, tam nie chod藕 itd. Pewnie wasze dzieci s膮 tak wychowane 偶e grzecznie siedz膮 obok Was na ka偶dej imprezie- c贸偶, moje posiedzi tylko troch臋 a p贸藕niej zaczyna si臋 zwyczajnie nudzi膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
jejku w czym wy problem widzicie? Ja mam 2 dzieci - jak ide na slub do znajomych jestem zapraszana bez dzieci - bo niby z jakiej paki mam pakowac swoje dzieci na sile do kogos na impreze tym bardziej ze ktos sobie tego nie zyczy. Jak jestem zapraszana na slub i wesele do rodziny to jezeli jestem zapraszana z dziecmi to z nimi przychodze ale uzgadniam szczegoly wczesniej z mlodymi. Ide z dziecmi do kosciola i stoje z tylu jak by ktores mialo ochote sie rozplakac to pocichy wychodze....a jak ide na wesele to z gory mowie mlodym ze moje dzieci zostaja tylko na obiedzie (chodzi o koszty i mlodych i moje) bo wiadomo mlodzi placa tez za dzieci. Moje dzieci na poczatku wesele sa grzeczne i zachwouja sie przyzwoicie. Siedza przy stole i jedza obiad, po obiedzie pilnuje je jak mloda para tanczy. Potem z mezem tanczymy z naszymi dzieciakami w koleczku robimy im pare zdjec i o 19 stej ! odwozimy je do domu gdzie czeka babcia/ciocia/siostra/niania albo znajoma z gory ustalona wczesniej.....przecierz zapraszani jestesmy duzo wczesniej na wesele i da sie to zorganizowac. A my zmezem bawimy sie swietnie do rana.... nie mam ochoty zeby moje dziec***atrzyly na ludzi pijacych alkohol a tym bardziej na nas! A jak rodzina zaprasza nas bez dzieci to idziemy bez dzieci - w czym problem?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
W tym, ze wiekszosc nie robi tak jak ty.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A kolega mojego przysz艂ego m臋偶a strzeli艂 focha, 偶e go zaprosili艣my bez dzieci i obrazi艂 si臋. A niby z jakiej parady mamy zaprasza膰 koleg贸w z dzie膰mi, jak dla niekt贸rych z rodziny miejsca zabrak艂o. Szczyty bezczelno艣ci.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jak bylam mlodsza(teraz mam 19 lat)to moi rodzice dostali takie zaproszenie,pomimo ze uwielbialam wesela(nigdy nie marudzilam,potrafilam zajac sie soba i z wlasnej woli zostawalam w wieku 6 lat do rana)to jakos to zrosumialam i nie narzekalam :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Luiska
Zanim postanowilismy zorganizowac slub i wesele bez dzieci, poczytalam troszke na przeroznych forach co tak na prawde mysla rodzice niezapraszanych dzieci. mam 33 lata (slub bralismy w zeszlym roku) i nie mam dzieci, co wiecej najzwyczajniej ich nie lubie.Pomijam juz sytuacje, w ktorych faktycznie dzieciaki lataja samopas po sali, bawia sie dekoracjami, nie odklejaja sie od matek nawet na chwile, sa niczym narosl na plecach...po czesci to rozumiem bo to tylko dzieci. Ale jak mnie w******ja te matki polki, ktore najpewniej maja chec sie pobawic, wypic (o zgrozo), potanczyc ale NIE!!! bez dzieciora nie ide, przeciez MUSZE sie nim pochwalic!!! A Wy wszyscy goscie MACIE podziwiac i cieszyc sie i klaskac bo takie cudo urodzilam, tylko jakby co to "wez ciociu popilnuj bo ja sobie potancze teraz...pozniej tez...i jeszcze potam z kilka razy" Drogie matki polki jak i Ty autorko, pamietajcie ze jeszcze wiele razy przyjdzie Wam podjac te sama decyzje, to z okazji Sylwestra lub imprezy firmowej wiec moze warto rozwazyc zatrudnienie nianii...bo kazde dziecko, ktore zostaje czasem z niania, zostalo z nia kiedys poraz pierwszy. Nie zawsze jest tez tak, ze Mlodzi chca oszczedzic na dzieciach!Nam odmowilo przybycia z tego powodu kilka osob z rodziny myslac, ze sie ugniemy (tak wlasnie sugerowali), jak baaardzo sie mylili. Powinnam im raczej podziekowac bo w zamian za to przyszli znajomi, ktorzy nie widzieli problemu w pozostawianiu swoich dzieciakow.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
by艂am na weselu gdzie 3 dziewczynki w wieku do 4 lat sz艂y przed par膮 m艂od膮 , a potem w czasie 艣lubu biega艂y po ko艣ciele. O ma艂o nie wywr贸ci艂y kamerzysty. Zamiast towarzyszy膰 w ceremonii wszyscy byli rozkojarzeni, a dzieci nie s艂ucha艂y upomnie艅 rodzic贸w. wi臋ksze dzieci takie 10 letnie nie ta艅czy艂y na weselu tylko sm臋tnie siedzia艂y znudzone.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie rozumiem argument贸w, 偶e nie zapraszacie z dzie膰mi, 偶eby rodzice si臋 pobawili. A po co uszcz臋sliwia膰 ich na si艂臋? Maj膮 w艂asny rozum, zrobi膮 jak uwa偶aj膮. Chc膮 sobie psu膰 zabaw臋 - prosz臋 bardzo. My zapraszali艣my z dzie膰mi,bo uznali艣my i wiecie co? Prawie nikt ich nie zabra艂.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
My zaprosilismy z dziecmi i nastepny raz NIGDY bym tego nie zrobila. Synek szwagra praktycznie wszystkie nasze zdjecia rodzinne rozpierniczyl :O bo szwagier nie umial nad nim zapanowac. Radze dobrze - jezeli slub, to bez dzieci! No sorry, dziecko nie padnie jezeli zostanie z niania w domu na jedne wieczor.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
NIE dzieciom na 艣lubie !

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
w mojej rodzinie zaprasza si臋 zawsze z dzie膰mi w og贸le temat nie podlega dyskusji ale wszyscy zgodnie robi膮 tak i wiedz膮,偶e maluchy b臋d膮 dopiero na poprawinach,gdzie doro艣li ju偶 raczej s膮 mniej aktywni na sali a i m艂odzi dodatkowo za dzieci nie p艂ac膮,bo wiadomo,偶e najcz臋sciej na poprawinach jemy to co zosta艂o+kawa,ciasto.I nie ma problemu,偶e dzieci biegaj膮,albo siedz膮 znudzone czy zawstydzone.

Udost臋pnij ten post