Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Posyłacie swoje dzieci na religie ? Bo ja nie

Polecane posty

Gość gość z kokardką
Ja wierzę że małżeństwo''wymyślił'' Bóg, człowieka też, tak więc jak najbardziej dużo mi może powiedzieć o tym jak wychować dzieci,o samym małżeństwie itd.Czy Bóg zrobi to za pośrednictwem księży,czy mądrych książek,poradników,czy też ''wleje mi wiedzę ''do głowy bezpośrednio,to już obojętne, ale fakt faktem że Boże pomysły w tej dziedzinie są dobre,i skutkują.

Gość gość
Dziwna reoryka skoro masz problem (sama go stwarzasz) i obawiasz się co będzie w przyszlości

Gość gość
moj syn tez nie chszczony jest. xxx Czyli bezwyznaniowość nie jest wolna swiadomą decyzją Twego dziecka tylko jest czyms co Ty mu narzuciłas na siłe.Czy to jest fair? xxx a od kiedy kilkulatek jest juz wolna i swiadoma osoba ktora decyduje za siebie? On po prostu wie o roznych opcjach a jak dorosnie to postanowi, nie chodzi na religie,zeby mogl w przyszlpsci w pelni swiadomie wybrac,tam by go zmanierowali

Moje dzieci z godnie z KONSTYTUCJĄ mają prawo do wyboru wiary w jakim kierunku pojda. Czy mi się to podba czy nie, w swietle konstytucji takie ich prawo Tak samo jak wasze zieci ,które wychowują się w domu religijnym, chodzą na religie (lub sa do tego zmuszane) tez jak najbardziej zgodnie z PRAWEM KONSTYT. maja prawo wyboru To się tyczy moich dzieci , waszych dzieci- WSZYSTKICH

Gość gość
Mi sie wydaje ze tak male dziecko jak przedszkolak to nie wie co to jest wiara. Jest religia i tam go ucza ze istnieje 'Bóg' i na tej podstawie dziecko uwaza, ze cos takiego jest. To tak samo jak opowiadanie bajek i wiara w duszka Kacperka.

Gość gość
i co z tego? piszesz oczywiste rzxeczy o któryzch wszyscy wiedza Toksyczna

Gość gość z kokardką
I jeszcze dodam że prawdę mówiąc był czas że zasiegałam rad kapłana w sprawie swojego małżenstwa,i powiem szczerze-że dobrze wyszłam na tym że się do nich zastosowałam.Po dziś dzien jestem wdzięczna za mądrość jaką mi wtedy ów człowiek przekazał (choć mógłby to byc ktokolwiek-niekoniecznie ksiądz, ale ktos kto żyje w bliskiej zażyłości z Bogiem ,bo ja w tamtym czasie w niej nie żyłam)

Gość gość
no nie wie i dlatego trzeba mu wytlumaczyc chyba nie? ooo jasny gwint:O:-D

Bezwyznaniowość JETS świadomą wola moich dzieci, mają szerokie pole manewru co z tym zrobią, w jakim kierunku pojda Przypisując ich w wieku niemowlęcym do jakiejkolwiek religi/sekty /wyznania wtedy nie mieli by już możliwości aby w SWOIM przez siebie wybranym kierunku pojść Dodam ze mam dzieci w różnych szkołach , na różnych szczeblach edukacyjnych Najstarsze lada moment będą pełnoletnie- wiedzą ( jak każde z dzieci) ,ze zgodnie z konstytucją mają dowolny wybór religii/ wyznania , czy tez braku obowiązku przynależności do nich

Gość gość z kokardką
a skad możesz wiedzieć że''tam by go zmanierowali''? na jakiej podstawie tak twierdzisz skoro nie posyłasz? :) Lekki bezsens nie? Toxyczna wiadomo że ma prawo wyboru(ameryki nie odkryła)-i bardzo dobrze. Nie wyobrażam sobie żeby ktoś miał zmuszać dziecko do chodzenia na religię.

Gość gość
ja ide,pogadam z synem bo z wami sie nie da:-D dlatego nie daje go starym babom ani katechetom bo potem bedzie taki jak wy:-D:-D:-D

Nie koniecznie wszyscy to wiedzą, ponieważ na poprzedniej stronie zostało zadane pytanie i ja na nie odpowiadam jaki mam stosunek do dziecka poglądu , wiec jak ty się nie pytałaś, to po cholerę się wtrącasz w moją odpowiedz komuś?

Gość gość
bo sam chodzilem do szkoly moze co? to wiem. A poza tym beda tylko o jednej religii mowili prawda? No to juz masz odpowiedz:-P

Gość gość z kokardką
W porzo Toxyczna,już mówiłam-robisz jak uważasz.Ja uważam inaczej i psotępuję inaczej-też mam do tego prawo.MOje dziecko jesli po osiągnięciu pełnoletności będzie chciało zmienić wyznanie,to zmieni-proste.To nie jest problem.Ale mam nadzieję że tak sie nie stanie.

Gość gość
no z drzewa spadl:-D nie wiem jak jest w szkole :-D:-D:-D

dlaczego po osiągnieciu pełnoletności dajesz mu dopiero zgodę na zmianę wiary ,gdyby tego chciał? Tak samo jakbym napisała ,ze moje dzieci dopiero po 18 stce mogą wejść w jakaś sekte, przynależność wyznania ,wcześniej wykluczone Dziwi mnie ten wiek 18

Gość gość z kokardką
Jeśli bym mu nie pokazała kim jest Bóg i nie dała szansy Go pokochać,uwierzyć w Niego, to potem można by było liczyć już tylko na cud,że On sam znalazłby drogę do mojego dziecka-ale po co tak Bogu utrudniać i samemu dziecku odbierać te lata-przecież nie wiem czy ono nie zachoruje na przykład i czy nie odejdzie z tego swiata przed osiągnięciem pełnoletności?Po co mam odbierać te lata które mógłby przeżyć w bliskości Boga?

Gość gość
a jak blisko jest ten bog? na kawe wpada?:-D

Gość gość z kokardką
Na religii nie mówi się tylko o religii katolickiej jeśli to masz na myśli. Jest podawana wiedza o różnych religiach,-choćby dlatego że to jest zwyczajnie ciekawe i dzieci to interesuje.

Gość gość z kokardką
Tak mi się napisało z tą pełnoletnościa, (chyba dlatego że dopiero wtedy można dokonac apostazji) ale to bez znaczenia,sluchaj nikt nikogo (zaden czlowiek drugiego czlowieka) nie jest w stanie skłonic do wierzenia.Nie mamy takiej mocy.Może być tak że moje dziecko straci wiare w wieku lat 15 i nic na to sie nie poradzi.Na to wplywu nie mamy

Gość gość
no jasne :-D ile sie mowi? wzmianka na jednej godzinie moze dwoch i to wszystko,czego dzieciak sie z tego dowie? Poza tym i tak pokazuja wyzszosc waszej religii nad innymi a wcale lepsza ani wazniejsza nie jest

Generalnie religia w szkołach jest typowo Katolicka i zgodnie z ideologia wyznania KATOLICKIEGO religia jest na niej opierana Oczywiście ,ze na religii Katolickiej nie będą głosić dogmatów protestantyzmu ( który czasami skrajnie rozni się w poglądach od katolicyzmu -i słusznie z resztą)

Gość gość
Toxyczna Kobita jak jej dziecko w wieku 13 lat psotanowi zostać katolikiem to z pewnościa sie ucieszy a przynajmniej w pełni tolerancji zaakceptuje ów wolny wybór.Ciekawe czy się potnie czy zapłacze

Gość gość z kokardką
Zadna wzmianka,czasem się zaprasza nawet prelegentów bardziej obeznanych z tematem-np jest na necie nawet filmik z siostrą Pawlik,wiele wiele lat mieszkającą w Indiach,ktora przybliża szczegółowo wierzenia hinduistyczne na przykład

Jeśli już miałabym mu pomóc w wyborze wyznania skłonna byłabym go przekonać do Protestantyzmu, nie katolicyzmy ( z oczywistych względów)

Gość gość
dobra nie mam sily:-D trzymajcie sie

Gość gość z kokardką
Z drugiej str mnie np zależałoby bardziej aby najpierw dziecko zapoznało się z własną wiarą i jej wszystkimi aspektami a dopiero potem z innymi religiami

Gość gość z kokardką
Obawiam się że dziecko nie da sobie narzucić Twojej''pomocy w wyborze "wyznania.Dlaczego musisz koniecznie na niego wpływać?

Gość gość
Dlaczego ateiscie ktorzy nie posylaja dzieci na religie mowia o wyborze dziecka w przyszlosci jak robia to z dzieckiem w co sami wierza , tak jak ludzie religijni ze swoimi dziecmi to po co gadacie o odbieraniu mozliwosci wyboru ? I jedni i drudzy juz teraz dokonuja wyboru za dziecko . Bo male dzieci do okresu dojrzewania nasladuja rodzicow. Zeby dac im wybor ToksycznaKobita musiala by pokazywac wiele aspektow zjawiska i byc emocjonalnie do kazdeg z nich obiektywna . A widac ze nie jest . Tak nie jest wiec to tylko pustoslowie o wyborze .

Napisałam POMÓC, a nie narzucić, no ale najwyraźniej wy narzucanie wiarę dziecku i dlatego tak piszecie Ja miałabym to totalnie w nosie w jakim kierunku poszloby jakby się nawrocilo, jeśli poprosiło by mnie o pomoc to jego oczekiwania bylyby , nie moja wola No ale dobrze , tak jak myslalam - wy stosujecie narzucanie religi ,bo tak jest