Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Justyśka799

Egzamin zawodowy opiekun medyczny

Polecane posty

Gość gość
Jedna Janetta służy do wciśnięcia przez sondę powietrza żeby sprawdzić czy sonda jest w żołądku, druga do pokarmu i wody

Gość gość
Zadań chyba dość głupie pytanie. Na egzaminie wykonujemy wszystko na sucho czy jest faktycznie woda i pokarm?

Gość gość
w kubkach mamy wodę i niby ten pokarm...ale my symulujemy ze naciągamy to do strzykawki,żeby nie zalać manekina.

Gość gość
stetoskop oczywiscie przykladamy do ciala manekina pod koszule. tylko teraz tak : rozpinamy koszule od góry i tam wkladamy na żołądek ???

Gość gość
trzeci kubek jest do resztek pokarmowych my na egzaminie mialysmy mleko i naciagalysmy je do strzykawki a potem mowilysmy podaje pacjentowi pokarm po malu przez 15 min jak pani z komisji mi kiwnela ze uslyszala to wylewalam je do pustego kubka

Gość gość
te pacjentke mozemy posadzic czy nie wolno???

Gość gość
czy wolno ja posadzic przy zmianie koszuli???

Gość gość
kubki zostawiamy na stole przygotowawczym i mowimy ze zostawiamy dla kuchni a co do wody u nas w Toruniu wszyscy podawali 20 ml wody przed pokarmem ja osobiscie mysle ze podanie przed czy tylko po nie jest wazne poniewaz najwazniejsze jest to ze ta woda w ogole zostanie podana bo w zadaniu wpisujesz ile podales pokarmu i ile plynu i wpisujesz 200 ml pokarmu i ile tam wody

Gość gość
jak dobrze mysle to w tym wypadku zdejmujemy z lewej reki,głowa i z tej chorj a zakładamy na chora,przez głowe i na zdrowa reke??????

Gość gość
tak ja mowilam prosze podnies troche posladki i wysunelam koszule z pod tylka potem sciagnelam zdrowa reke powiedzialam teraz pomoge pani usiasc bedzie nam latwiej posadzilam sciagnelam koszule przez glowe i polozylam delikatnie sciagnelam z chorej reki i przy ubieraniu to samo

Gość gość
bardzo prosze opiszcie to co tam trzeba npisac te jakies problemy pacjentki czy nie wiem nic o co tam chodzi. Dziekuje

Gość gość
ja też bardzo prosze o wypowiedzenie się osób które już zdawały,co opisały w tych problemach/wcześniej pojawiały się wpisy że to były potrzeby i kwestia ta nie została rozstrzygnięta/

Gość gość
kochani wydaje mi sie ze tak jak bylo w zeszlym roku ze we wszystkich miastach byly te same czynnosci do wykonania tak i bedzie w tym u nas egzamin byl 1,2,3 czerwiec i wszyscy mielismy to samo a wyobrazcie sobie sytuacje ze kazdy ma inne czynnosci do wykonania to oni by to przez 2 lata sprawdzali!!! KLUCZ rozumiecie oni to musza do konca sierpnia posprawdzac a jeden zestaw pytan= szybkie sprawdzanie wiec niech moc bedzie z Wami!!!

Gość gość
3 kubek jest do resztek pokarmowych i do powietrza ( wpuszczamy 20ml i odsysamy tyle samo i to odessane powietrze wpuszczamy do tego kubka)

Gość gość
skoro już miałaś egzamin to napisz coś więcej o tym opisie jeżeli to nie problem :)

Gość gość
no wlasnie w naglowku zadania bylo podaj problemy wiec ja pisalam tak od myslnikow; pacjentka jest po udarze, ma niedowlad prawej strony, ma nietrzymanie moczu i stolca, jest zacewnikowana, karmiona przez zglebnik, nie jest w stanie samodzielnie wykonac czynnosci higenicznych wiec nie myje sie sama, nie jest w stanie samodzielnie zmienic pozycji konieczna jest tu profilaktyka przeciwodlezynowa, jest w stanie zlym emocjonalnym, nie godzi sie z choroba, jest placzliwa i smutna ze wzgledu na brak zainteresowanai ze strony rodziny potrzebuje wsparcia emocjonalnego

Gość gość
a z tym myciem i dezynfekcją rąk jak jest? najpierw myjemy i dezynf. i dop idziemy do magazynu i przygotowujemy wszystko czy najpierw przygotow. w magazynie to wszystko potem mycie i dezynf. i dopiero do pacjenta???? jak to w końcu jest???

Gość gość
najpierw myjesz i dezynfekujesz ręce i potem szykujesz wszystko.Na 100 %.

Gość gość
profilaktyka przeciwodleżynowa to potrzeba a nie problem.Miały być wypisane problemy.

Gość gość
czy na egzaminie podając posiłek faktycznie trzeba to robić w tempie 100 ml/5min?

Gość gość
u nas mycie i dezynfekcja do pacjenta poinformowac uzyskac zgode wracam tylko dezynfekuje i szykuje tace

Gość gość
ja mowilam na glos ze podaje posilek przez ok 15 min i babka z komisji mi kiwnela glowa ze ok a robilam to 30 sekund

Gość gość
do goscia od odlezyn no ja wiem ze to jest potrzeba ale ja to napisalam bp powstanie odlezyn moze stac sie problemem dlatego napisalam w ten sposob

Gość gość
dziękujemy tej dziewczynie co zdawała i napisała co było i jak rozpisała,wkońcu pierwsza konkretna informacja....może ktoś jeszcze napisze z tych osób co zdawały już w czerwcu...

Gość gość
a powiem wam jeszcze ze ja mialam dylemat bo co prawda tam bylo wypisac problemy ale ja bym to jeszcze rozwinela o potrzeby jakie sa z tymi problemami zwiazane ale osoby ktore przede mna zdawaly tak mnie przekonaly ze naprawde te problemy czyli dolegliwosci wystarcza jak je wymienie i tak zrobilam ale mam mieszane uczucia

Gość gość
na egzaminie symulujesz czas podania pokarmu, mówisz jedynie ,że np. podam pani mieszankę odżywczą .ma pani dostać 200 ml. pokarmu , zajmie to ok. 15-20 minut.To wystarczy . W ten sposób pokazujesz ,że wiesz jak to powinno wyglądać.

Gość gość
do kogoś co się martwi tymi problemami. wypisujesz problemy, żadnych potrzeb.

Gość gość
moge wam jeszcze powiedziec ze trzeba termometrem mierzyc temp, pokarmu u nas komisja na to zwracala uwage i obserwowali bacznie czy po karmieniu zostawiamy pacjentke na30 min w poz polwysokiej

Gość gość
oki juz sie nie martwie

Gość gość
temperaturę pokarmu możesz sprawdzić na przedramieniu i wystarczy ,że zakomunikujesz ,że ma odpowiednią temperaturę , czyli ok. 30 stopni.Czyli ponownie wykażesz się wiedzą na ten temat