Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Justyśka799

Egzamin zawodowy opiekun medyczny

Polecane posty

Gość gość
opuszczamy pacjentke do zmiany pampersa-- a co to znaczy? pacjentka ma obrzek kolana po zlamaniu to powinno sie zmienic pampersa na leząco z uginaniem tylko lewej nogi

Gość gość
A na której kończynie ten okład wysychający?? Zimny???

Gość nell123
dziękuje Wam kochani za wszystkie informacje, fajnie że jesteście już po. ja mm jutro i martwi mnie to kolano z wysiękiem , jest prawe. w algorytmach jest zapis ze przekręcamy na prawo a tutaj nie możemy zgiąc nogi . To może tylko lekko przekręcę i poprosze pacjentke by chwyciła się barierki a ja zrobie reszte?/ czy ktos moze cos podpowiedziec??

Gość gośćnel123
oczywiscie bład - przekrecamy na lewo

Gość gość
Napiszcie jeszcze co przygotować do zadania z okładem wysychającym

Gość ciostko91
A może ktoś napisze treść zadania z tym cukrzykiem? Jest cukrzyca, grzybica stóp, osłabienie... i co tam wiecej w zadaniu pisało?

Gość gość
Z tym cukrzykiem przeciez pisza osoby, ze trzeba bedzie tylko wypisac problemy z tresci zadania, wiec nie musisz teraz wiedziec co tam bedzie. Najwazniejsze, aby sie nauczyc zaleceń co do cukrzycy i grzybicy

Gość ulica
dzięki wszystkim jesteście wspaniali ,,to naprawdę jest pomocne jesteście WIELCY

Gość gość
Ja też wszystkim bardzo dziękuję. Szkoda tylko, że nikt nie opisał tego okładu wysdychającego. U nas na zajęciach praktycznie tego nie przerabialiśmy. Dostaliśmy kserówki a tam kąpiele lecznicze, bańki, okład zimny isuchy. Ale nie wiem czy to samo co zimny wysychający. Czy z alkoholem czy bez. Kompresów i worków z lodem też nie było. A informacji w internecie nie znalazłam. Tu dzięki wam przeczytałam co nieco. Ale nadal nie wiem czy ten wysychający to zmoczyć kompresy i na to flanelę. Bez alkoholu i wazeliny. I czy przy kompresie też kładziemy najpierw flanelę a potem w sakiewce ten worek czy żel. Buziaki

Okład wysychajacy (zimny-wilgotny) potrzebujemy: 2 flanelki -wieksza o 2cm, bandaż, zapinki do bandaza, zimna woda, spirytus tylko 70%, wazelina, podkład lub recznik do podłozenia. Smarujemy wzeliną miejsce okladu, namaczamy mniejszą flanelę odciskamy wodę, kropimy spirytusem, nakladamy na miejsce, przykladamy suchą flanelę, bandazujemy lekko, zostawiamy na podkladzie na 2-3 godziny. Można okryc dodatkowo pacjentkę kocykiem. Przed okladem wymieniamy rekawiczki, czyli po zmianie posieli.

Gość gość
pozycja półwysoka to jest na to algorytm pod pupe kolko gumowe w poszewce, pod uda walki, pod piety kólka , nogi uniesione na podkladze, wezgłowie uniesione do poz, polsiedzącej pod przedramie wałki i pod łokcie kolka. okryc kocem , taka poz. na 2 godz.

Gość gość
odnośnie okładu wysychającego nas uczono i tak zrobiliśmy na egzaminie że wazeline zostawiamy na stoliku pacjenta mówimy że 2-3h ma pozostac a dopiero pózniej smarujemy .Koc trzeba położyć koniecznien

Gość gość
Mam dosyć dziwne pytanie, ale powiedzcie mi czy wykonywałyście 2 zadania od razu np, zmiana pampersa i okład zimny? Mam na mysli czy brałyście wszystkie rzeczy na jedna tace i przed druga czynnoscią zmieniałyście rękawiczki i robiłyscie od razu drugie? Bo nie wiem czy kazde zadanie nalezy wykonac osobno, tzn. isc do brudownika i znowu sie witac itd? :(

Gość gość
gość wczoraj Nie myl innych, tam ma byc pozycja półleżąca, a nie półwysoka... - pierwszy zestaw

Witam czy ktoś wie co to są te potrzeby które trzeba wymienić w pierwszym zadaniu

Gość gość
masakra, nie chcialabym sie znalesc pod opieka niektorych "opiekunek". Wszystko ladnie napisane przez zdajacych wczesniej a niektorym nie chce sie w internecie poszukac,"okladu wysychajacego nie ma, nie przerabialismy" ludzie no prosze was to co robiliscie na zajeciach malowaliscie paznokcie? Najlepiej chcialy by pytania z odpowiedziami a samemu pomyslec nie laska?

Gość gość
kobiety przeciez zmiana pieluchomajtek to tylko z chusteczkami poniewaz pacjetka zrobila tylko siu siu

Gość gość
przed kazdym okladem cieplym lub zimnym miejsce gdzie bedzie zalozony smarujemy wazelina

Gość gość
kazdy oklad czy cieply czy zimny wymaga posmarowania miejsca wazelina

Gość gość
Mam zapytanie odnośnie tej tabelki dotyczącej zad 1. Mamy wypisać problem, potrzebę pacjenta , cel i działania opiekuna? Ta tabelka jest rozdzielona czy jak problemem jest temperatura do dotyczy wszystkiego ?

Gość Kmila
Dziewczynki mam dylemat i proszę o odpowiedź. Kiesy się mówi ze skończyłam egzamin przy pacjentce jak już przy niej wszystko zrobię czy przy wykonaniu wszystkich czynności i posprzątaniu wszystkiego?

Gość gość
Miał ktoś dzisiaj egzamin 29.01 na która godz. i co było

Gość gość
czy jest tu ktos kto zdawal dzis w plejadzie w szczecinie? jaki zestaw byl na 12 a jaki na 16?

Gość gość
Cze ktoś mial dzisiaj egzamin jak tak na która godz i co było

Gość gość
czy jest tu ktos kto zdawal dzis w plejadzie w szczecinie? jaki zestaw byl na 12 a jaki na 16?

Gość gość
Witam Dzisiaj zdawałam egzamin praktyczny o kobiecie z cukrzycą i grzybicą. Do zrobienia było : wymiana poszwy, podkładu płóciennego oraz prześcieradła. Zrobiłam to w pierwszym etapie. Następnie po zmianie rękawiczek, wykonałam okład na prawym łokciu. Według mojego wykładowcy zrobiłam to dobrze. Wymieniłam także rękawiczki przy dezynfekcji końcowej sprzętu. Jeżeli zaś chodzi o teorię to w pierwszej części zadania wypisałam wszystkie problemy z jakimi borykała się pacjentka, o których była mowa w samym zadaniu. Trzeba było wypisać, a nawet ZERŻNĄĆ z treści zadania jej problemy. Druga część zadania polegała na wypisaniach zaleceń zdrowego trybu życia osoby z cukrzycą i grzybicą , a także zastosowanie działań opiekuńczo-higienicznych albo jakoś tak :) w każdym razie chodziło o : Cukrzyca: -dbanie o dietę wysokobiałkową ( unikanie potraw wysokokalorycznych) -stosowanie się do zaleceń lekarza w sprawie przyjmowania odpowiednich leków -higiena osobista -częsty ruch -unikanie cukrów prostych -zapoznanie pacjenta z tematyką cukrzycową, jej konsekwencje złego odżywiania się i złego trybu życia, Grzybica: -odpowiednie obuwie ze skóry, -właściwa higiena obuwia - spraye zawierające substancje grzybiczo- i bakteriobójcze -na czas leczenia wyłączyć cukry z diety -używać osobistego ręcznika, bawełnianych skarpetek i dobrze osuszać stopy po myciu -unikanie obuwia z gumy Ja tyle napisałam mam nadzieję, że pomogę :) POWODZENIA !!!

Gość gość
Mam nadzieję że wszystkim dobrze poszło ? A Waszym zdaniem dobrze zostaliście przygotowani do egzaminów? U nas problem był z zakładaniem fartucha i z zmianą rękawiczek.

Gość gość
opiczcie jeszcze raz dokladnie przypadek ze zlamaniem bardzo ladnie prosze

Gość gość
Sluchajcie nie wiem dlaczego nie wyswietlaja mi sie poprzednie strony, Czy ktos z Was moze napisac jakie były te dwa zadania. Co trzeba było zrobić ?Z g,ory dziekuje.

Gość gość5
Witam. Jestem już po, serdecznie dziękuję za wszystkie uwagi bardzo pomocne.Życzę powodzenia zdającym.