Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie mogę schudnąć CZY KTOŚ MOŻE POMÓC

Polecane posty

Gość gość
dużo białka ma twaróg tłusty

Gość sfdgfdgfd
to ja już podwijam kiece i lece :P sorki za byki i zjedzone wyrazy, mam nadzieję ze nie było trudności w rozszyfrowaniu co niektórych :P ps. dziwią mnie rady innych dotyczące zjadania chleba czy makaronu nawet razowego, gluten moi drodzy naprawdę jest naszym wspólnym wrogiem od którego ciężko się powstrzymać gdy ktoś z domowników wyciąga na blat puszysty, pachnący i chrupiący chleb a we mnie rośnie żądza mordu :O :D 🖐️

Gość gość
Tłuszcze np. omega-3, 6 to puste kalorie i waga? No, jeśli tak uważasz i chcesz, żeby Twoje serce nie funkcjonowało, to jedz sobie chleb i padnij na zawał za 20 lat. Żadna waga.. człowiek najbardziej potrzebuje dobrego połączenia białka i tłuszczów i wartościowych węglowodanów.. węglowodany najbardziej powinno się jeść przed/po treningu (przed 2-3 godziny, po - do godziny). I tyle.

Gość gość
"tluszcz to tylko puste kalorie" :d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:

Gość gość
Ja nabiału nie jem. Szkodzi mi, po prostu. Robiłam sobie test 'nabiałowy' i go nie jadłam, potem zjadłam jogurt naturalny i potem bolał mnie brzuch i miałam wzdęcia.Następnego dnia to samo, jadłam kaszkę dla dzieci. Poza tym widzę też że mam lepszą cerę od niejedzenia nabiału. Ale to już indywidualna sprawa, ja jestem dość skrajna a czym więcej odstawiasz, tym lepiej musisz bilansować dietę.

Gość gość
Dziewczyny, to prawda. Ja odstawiłam chleb, bo z PCO muszę ograniczać węglowodany... Niestety nie mam na razie nadwyżek by móc je wydać na siłownię. A o co chodzi z tym glutenem?

Gość gość
A jadłyście coś takiego jak zupę miso? Podobno zdrowa i super.. aż mam ochotę się przejść do jakiejś restauracji wegetariańskiej i spróbować..

Gość gość
Jak się robi test nabiałowy? Ja 8 lat byłam wege ale nawet wtedy nie byłam szczupła.

Gość gość
O co chodzi z glutenem, to poczytaj w książce Dieta bez pszenicy Davisa i Życie bez pieczywa Lutza (szczególnie Lutz dobrze to wyjaśnia). Do ściągnięcia na cho mi kuj ;).

Gość gość
predzej zginiesz na zawał od Frytek czy hamburgera, żeberek niz od chleba razowego .. Chleb razowy wcale nie jest taki zły jak powiadają . Sa gorsze produkty

Gość gość
Nie no, akurat ta zupa jest dostępna w wegetariańskich ponoć albo jakiś nietypowych.. Nie wiem jak, ja zrobiłam sobie sama, po prostu jadłam przez parę dni.. i bolał mnie brzuch, były wzdęcia etc, a tylko to włączyłam do diety, jedząc identycznie jak wcześniej.. jak wyłączyłam, to przeszło. Ale ja mam też zespoł jelita drażliwego

Gość gość
Przeczytaj sobie te dwie książki co wymieniłam i potem pogadamy.. A Polacy częściej chleb niż frytki spożywają, nie znam osoby która wpieprza fastfoody ciągle.

Gość gość
Okay, znajdę :) mam nawet czytnik ebooków. Lubię się dowiedzieć czegoś nowego. To idę po zakupy (warzywa)

Gość gość
A frytki, te z fastfoodów, mają stary tłuszcz, na którym za dużo się smaży, w dodatku ogromną ilość węglowodanów - to połączenie jest niezdrowe. Naprawdę nie neguj tłuszczy, bo te wartościowe, z olejów, smalcu, nasion słonecznika, tłustych morskich ryb, są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania serca. Z TEGO biorą się zawały i wiele chorób nazywanych cywilizacyjnymi, ludzie spożywają za mało dobrych tłuszczy, białka, a za dużo cukru, węglowodanów, glutenu, połączeń niezdrowego tłuszczu z cukrem/węglowodanami, jedzą też za monotematycznie i nie dostarczają sobie wielu ważnych składników.

Gość gość
jeżeli gluten szkodzi , to dlaczego moja babcia ma 87 lat je chleb codziennie i ciągle żyje ?

Gość gość
I za malo warzyw oczywiście, parę plasterków pomidora/ogórka etc na kanapkach to jest za mała ilość warzyw. Za to często spożywają więcej owoców, które też są dobre, mają wartości odżywcze ale to fruktoza, z nią też nie można przesadzać. Proporcja moim zdaniem warzywa:owoce powinna być - 2 razy więcej warzyw niż owoców.

Gość gość
Chleb nie jest gorszy od hamburgera? Zdziwiłabyś się. Gluten zawarty również w pieczywie razowym powoduje tyle chorób, że głowa mała a między białą bułą do hamburgera a razowym chlebem pod względem glutenu nie ma różnicy. Piszesz, że to od tego ludzie dostają zawału bo jedzą w Maku, ale nie wiesz tego, że gluten powoduje to, ze wątroba nie rozpoznaje cząsteczek tłuszczu, które właśnie potem dostają się do krwiobiegu powodując miażdżycę. Jest takze jedynym białkiem, które przekracza barierę krew - mózg.... Założę się, ze wiekszość nawet nie wie jaka jest różnica między Jezusowym "chlebem" a współczesnym...

Gość gość
Twoja babcia na pewno żywiła się lepiej w młodości i później niż dzisiejsze pokolenie, poza tym pszenica jest coraz bardziej niezdrowa, kiedyś była trochę lepsza. A na gluten są osoby wrażliwsze i mniej wrażliwe. Poza tym jedna osoba nie oznacza potwierdzenia, dlaczego moja mama już po 30stce zaczęła chorować i coraz więcej osób choruje w coraz młodszym wieku, a to w naszych czasach jest epidemia 'chorób cywilizacyjnych'? no właśnie :)

Gość gość
twoja babcia ciagle zyje ale jak zyje, pewnie ma choroby starcze, musi brac leki, ledwo sie rusza, gluten powoduje choroby a nie smierc... w dodatku twoja babcia nie je od urodzenia takiego mutanta bo chleb jest stosunkowo nowym wynalazkiem, tylko my mlode pokolenie wychowalismy sie na zmutowanym pieczywie...

Gość gość
jakie choroby starcze ?Tylko raz miałą operacje . Nie na serce , a na kamienie nerkowe. Nie chodzi o lasce

Gość gość
zeberka z tego wszystkiego i tych waszych chlebusiów sa najzdrowsze, to nie tluszcze zwierzece powoduja choroby i zawaly tylko tluszcze trans ROSLINNE czyli takie smazone ktore sie do tego nie nadaja i produkty przetworzone jak cipsy, pieczywo, makaron, margaryny, ludzie zacznijcie czytac bo to jest przerazajace ze to co uslyszycie piate przez dziesiate i uwierzycie we wszystko co wam manipulatorzy z tv zapodaja rozpowiadacie a potem niektorzyw to wierza, a szkoda bo to temat dla tych co duzo wiedza i dla tych co sie chca dowiedziec ale na pewnie nie dla tych ktorzy twardo staja przy swoim ze chleb razowy jest zdrowy a tluszcze to puste kalorie.... Boze czytasz to a nie grzmisz

Gość gość
Tyje się od węglowodanów, nie ma takiej reakcji która zamieni tłuszcz z pożywienia na własny tłuszcz, tak więc do widzenia: cukier, mąka, wszelkie słodycze i fast foody, naleśniki, bułeczki, pyzy, pierogi, podam Ci mój przykładowy jadłospis. rano wstaję to zjadam trochę kaszy gryczanej z cebulka i pieczarkami (pieczarki i cebulka usmażone na oliwie z oliwek) np. z ogórkiem w pracy mam 2 jajka i sałatkę (pomidor, sałata, cebula, garść czerwonych fasolek, pestki dyni, słonecznika, kilka orzechów, oliwa z oliwek, trochę kurczaka wędzonego lub szynki, kilka rzodkiewek) lub twaróg z jogurtem greckim i szczypiorem plus sałatka (mniejsza bez mięsa) albo jogurt grecki z wiórkami kokosowymi i trochę gorzkiego kakao w domu mam zawsze zupę, cały gar, gotuję na 2 dni, na żeberkach, po kolei wszystkie zupy jakie tylko mogą być, bez kostek rosołowych, tylko w zupie jadam ziemniaki, rzadko mam obiad składający się ze smażonego mięsa - jest wtedy gdy mąż po pracy smaży wieczorem coś tam jeszcze zjem nie odmawiam sobie gorzkiej czekolady 70, 90 % kakao, jest bardzo zdrowa

Gość gość
taaa a babcia zylakow tez nie ma

Gość gość
słuchaj przestań pisac bzdury o glutenie .. Ja wiem ze od glutenu o wiele bardziej szkodliwa jest nadwaga .. Wałęsa miał zawał w wieku 62 lat operowali go w USa . Mój wujek miał zawał maciej kuroń zmarł przed ukonczeniem 50 roku życia co ich wszystkich łączyło ? Nadwaga .. Zatem 80 kg wagi jest bardziej szkodliwe niż 50 kg wagi i spożywanie glutenu .. To nadwaga zabija , tłuszcz zabija w pierwszej kolejnosci , a nie żaden gluten ..

Gość gość
tak więc jak widać powyżej też unikam chleba, makaronu, jem kasze: gryczana, jaglaną, pęczak jem fasolę białą i czerwoną, soczewicę, ciecierzycę

Gość gość
ty myslisz ze waząc 80 kg i nie jedząc chleba będziesz zyła dłuzej niż osoba , która ma 50 kg i spożywa chleb ? Najbardziej niszcza , obciążajacy na uklad pokarmowy i sercowo naczyniowy jest własnie waga .. To waga zmusza serce do olbrzymiego wysiłku .. Zgadzam zie , ze gluten może szkodzić Jednak nadwaga wykonczy cie 5 razy szybciej niż ten gluten .

Gość gość
tylko ze gluten nadwagi nie wyklucza :O sama sobie napisalas ze sie umiera od otylosci a wiec od tego ile sie je bo jeden zje jedna kromke na sniadanie a drugi jak to niedawno uslyszalam od kogos moze wp*****lac dziennie 12 bulek na sniadanie!!!

Gość gość
a zryj ten swoj chleb tylko potem nie wyzywaj Boga za jakie grzechy akurat ciebie pokaral chorobami :)

Gość gość
gluten jest w stanie spowodowac wszystkie chorobska a nie tylko zawaly... no ale jak ktos ma pusto w glowie to w zoladku pelno