Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy zostawiacie dzieci w autach? Ja wczoraj zadzwoniłam po policję.

Polecane posty

a autorka bardzo dobrze zrobiła, jeszcze bym babe klapiącą paszczą opierdzielila jakie brednie tutaj wciska z tą "chwilą",niech wariata z nikogo nie robi

Gość gość
a pamietacie te dzieci co sie niemal spaliły jak matka zostawiła ja same w aucie na chwile? Splot nieszczesliwych przypadków skutkujący tragedią. Mam 3,5 latkę, bywa że musze wyjsc do pracowników przed dom ale robię to z sercem na ramieniu i tylko jesli jest czyms zajęta i nie chce wyjsc ze mna. Co ok 2-3 minuty podbiegam, otwieram drzwi i pytam czy wszystko ok. w samochodzie, w wózku przed sklepem nie zostawiłam jej nigdy. Jesli jestem sama z dzieckiem a musze np zejśc do pralni to zawsze zabieram telefon ze sobą. Na wypadek jakbym np spadła ze schodów i złamała noge. Może i to jest przewrażliwienie ale zabranie telefonu nic mnie nie kosztuje a zawsze jakieś dodatkowe zabezpieczenie. Ten dwulatek co sie powiesił na szybie był w aucie razem z 4 letnią siostrą. Dziewczynka zawołała rodziców ale było juz za późno. Wiadomo nie od razu wiedziała co sie dzieje i nie umiała zareagowac, pozatym musiała wybiec z auta i poleciec do domu po rodziców. To był wypadek ale taki który był wynikiem kompletnego braku wyobraźni. A teraz cała rodzina i ta mała dziewczynka - która moze teraz lub w przyszłości obwiniac siebie - ma zniszczone życie. Wiadomo nie uchronie a ni siebie ani dziecka przed całym złem tego świata. Ale czasem wystarczy niewielkie poswieccenie - jak np. posotanie jednego z rodziców w samochodzie kiedy drugie robi zakupy - i juz conajmniej o mandat i aferę ma się w życiu mniej.

Gość gość
Toksyczna dzieci z zasady nie zostawia się w aucie, bo to po prostu głupota, bez względu czy dziecko widzisz czy nie.

Gość gość
ostatnio pokazywali w wiadomościach jak starszy pan na stacji benzynowej wjechał w dystrybutor powodując wielkie bum... u nas na stacji lpg na jesieni był podobny przypadek. nikt na szczęście nie zginął, ale jakby w którymś z zaparkowanych przy dystrybutorach było samo dziecko w aucie to nawet strach myśleć.

Gość gość
mówicie nie było upałów. Wczoraj jechałam do kantoru wróciłam chwilkę po 15... po 2h czyli po 17 jechałam do dziadków z moim synkiem... Auto stało na słońcu 2h... a żeby wsiąść musiałam najpierw go chwile przewietrzyć... U nas było 15 stopni z tym że świeciło słońce, ale odczuwalna temp przez wiatr była niewiele wyższa. Ja również mam syna-1,5 roku NIGDY w aucie nie był sam, w domu jak spał, ale jeszcze nie stawał przy barierkach zostawał na chwilkę, przy otwartym oknie a ja szybko zlatywałam przed blok, aby pies się wysikał. Taka sytuacja zdarzyła się 2 razy potem powiedziałam dość nie będę się stresować, kupiłam nosidło i wychodziłam na te kilka minut zanim syn zasnął z psem żeby się wysikał.

Gość gość
ja tam dzieci nie mam i byc moze miec nie bede, nie czuje instynktu, ale moim zdaniem jak ktos sie decyduje na dziecko, to niech bedzie za nie odpowiedzialny - czasami chwila nieuwagi i nieszczescie gwarantowane,a potem placz, zal, pretensje do wszystkich i do siebie tez... lepiej zapobiegac niz potem zalowac... nie lubie ingerencji obcych ludzi w moje sprawy, ale uwazam, ze autorka postapila slusznie, bo tam nie chodzilo tylko o rodzicow, ale tez o dziecko - w 99% przypadkow nic by sie nie stalo, ale pozostaje ten 1%...

Gość gość
głupota to wyciaganie spiacego dziecka z auta na stacji benzynowej czy przy bankomacie, gdzie czynnosc potrwa 2 minuty i dziecko ma sie pod obserwacja. ostatnio zostawilismy spiace dziecko w samochodzie - bylismy w gorach, dziecko zasnelo w foteliku. zjechalismy na zatoczke widokowa, wyszlismy z auta porobic zdjecia. Akurat przejezdzala policja, zatrzymali sie, zobaczyli ze jestesmy 10 metrow od auta, w aucie chodzi silnik (klima pracowala caly czas) i bez slowa pojechali dalej.

Gość gość
ja bym w zyciu dziecka na minute nie zostawila , nigdzie !!! a w marketach sa specjalne wozki z fotelikami dla dzieci i mozna spokojnie z dzieckiem isc po prostu dla mnie to jest niedopuszczalne ja mozna dziecko zostawic co za durni ludzie !!! brawa dla autorki

Wiem, lecz jak auto stoi 2 metry dalej ode mnie a ja jestem przy bankomacie to nie wyjmuje specjalnie dziecka , co innego gdy mam do sklepu zajechać, czy na pocztę zajść, wtedy to już zbyt długi czas i nie mam żadnego kontaktu wzrokowego, wtedy nie ma zmiłuj, albo brałam małe dziecko ze sobą, albo jak również było ze mną dziecko znacznie starsze ( starsze i tu nie mam na myśli 3 lat różnicy a znacznie więcej ) to wtedy z krasnalem zostawał.Zależało od sytuacji . Starsze dziecko już szkolne czy nastoletnie to już bez problemów może sobie zostać w aucie , male -przedszkolnie absolutnie

Gość mama z Pruszkowa
Ja zostawiałam dziecko w aucie, ale nie wiem jak to nazwać - opatrzność? ostrzeżenie od losu? sprawiło,że już tego nie robię. 3 lata temu na początku sierpnia, po 20tej wróciliśmy do domu i jak zawsze jeszcze pobiegłam do kiosku pod blokiem. zazwyczaj zostawiałam dziecko w aucie bo już spało, a kiosk miałam ze 20 metrów od auta... ale tym razem nie wiem czemu wzięłam dziecko ze sobą i nagle usłyszałam okropny huk... okazało się, że w bloku wybuchł gaz :( pod blokiem stały 2 auta w tym moje - zostały kompletnie zniszczone. nawet nie chcę myśleć co by było gdyby :( od tej pory nigdy nie zostawiłam dziecka w aucie.

Jezu....coś się stało temu dziecku??Było dać mu spać. Nie róbmy z Polski drugich Stanów, żeby za każdą pierdołę trzeba było odpowiadać przed prawem. To nie była patologia, żeby dzwonić od razu po policję...Nawet jeśli by popłakało trochę to co z tego?! Jak byłam dzieckiem i rodzice robili zakupy zostawiali mnie w samochodzie i nikt mnie tym nie skrzywdził. Nie bądźmy nadopiekuńczy.

Gość gość
gość dziś głupota to wyciaganie spiacego dziecka z auta na stacji benzynowej czy przy bankomacie, gdzie czynnosc potrwa 2 minuty i dziecko ma sie pod obserwacja. ostatnio zostawilismy spiace dziecko w samochodzie - bylismy w gorach, dziecko zasnelo w foteliku. zjechalismy na zatoczke widokowa, wyszlismy z auta porobic zdjecia. Akurat przejezdzala policja, zatrzymali sie, zobaczyli ze jestesmy 10 metrow od auta, w aucie chodzi silnik (klima pracowala caly czas) i bez slowa pojechali dalej. x x albo policjanci idioci, albo łżesz - pozostawienie auta z pracującym silnikiem kiedy nie ma w nim kierowcy jest wykroczeniem. wiem o tym baaaaardzo dobrze, bo zimą odmrażałam sobie szyby, byłam poza autem bo zaczynałam skrobać, a nadgorliwy glina wlepił mi mandat.

Gość gość
mama z pruszkowa-opatrzność, moja mama miała do mnie zadzwonić czy jade z nimi do wrocławia (mamy ponad 30 km) do pasażu (niedługo po otwarciu) ale jakoś odłożyła telefon i nie zadzwoniła... Do domu w ten dzień nie wróciła, przeżyła, ale miała wypadek.

Gość mama z Pruszkowa
być może opatrzność, a może ostrzeżenie od losu, że źle robiłam? nie wiem, w każdym razie od tej pory nigdy nie zostawiam w aucie, ani w domu, a też przyznaję, że mi się na parę minut zdarzało żeby zlecieć ze śmieciami. a co by było jakby w trakcie mojej nieobecności ten gaz wybuchł? nasze mieszkanie wtedy mocno ucierpiało właśnie od strony dziecinnego pokoju...

Gość gość
a przyszlo ci do glowki ze nawet auto na chodzie mozna zamknac? Policjanci wlasnie byli myslacy bo zobaczyli ze dziecko jest pod opieka rodzicow i nic mu nie grozi. Pod opieka nie znaczy pol metra od rodzica.

Dziecko male pozostawione same w aucie podczas płaczu i wpadając w histerie może się zakrztusić sliną, złapać bezdech i wtedy.... nie jest ciekawie ,bo jest bardzo niebezpieczne kiedy w tym samym momencie nie ma pomocy , niedotlenienie mózgu, omdlenie ,od zaslychniecia się nawet śpiączka

Gość gość
margareta335 a ja mam nadzieję, że z polski zrobi się druga Anglia (jeśli chodzi o prawo), np. jeśli zostawisz psa bez opieki przywiązanego ludzie dzwonią od razu chyba do czegoś takiego jak TOZ, to spotkało moją ciotkę która tam mieszka, psa przywiązali przed budynkiem, dzieliła ich i psa tylko szyba (drzwi były również oszklone i się wchodziło z ulicy do tego pokoju) gdy osoba do której poszły (chyba ubezpieczyciel) zobaczył psa i zapytał czy to ich, one potwierdziły to kazał wejść z psem bo zaraz ochrona zadzwoni i im psa zabiorą... Co do dzieci też ostrzejsze przepisy są i jestem za. Mało dzieci poumierało w wypadkach, że rodzicom oleju w głowie nadal brakuje? I to wypadki którym wyobraźnia osób dorosłych może zapobiec. I tak wolę być nadopiekuńczą mamą niż odwiedzać dziecko na cmentarzu!!

Dziecka nie zostawia się samego. Czy to w mieszkaniu czy w samochodzie. Kto tak robi jest nieodpowiedzialny. Ja tam wole być nadopiekuncza ale przynajmniej miec żywe dziecko.

to było do margareta335 Dziecko gdy przy nas zlapie bezdech czy się zakrztusi /zachłyśnie własnym płaczem to od razu w tym samym momencie pomagamy mu złapać powietrze ,"ocucic" a nie czekamy aż sam sobie da rade i zostawiamy jego sinego , tylko dziecku od razu się pomocy udziela Dziecko małe same w aucie podczas histerii może sobie krzywdę wyrządzić

Gość gość
do toalety tez je bierzesz ze soba? czym sie rozni to, gdy ktos jest 5 metrow od dziecka w lazience a przy bankomacie?

Gość gość
ToksycznaKobita zgadzam się z Tobą, na dodatek moje dziecko które NIGDY bezdechu nie łapało przy płaczu tak po roku z dnia na dzień zaczął łapać i jakbym miała pomóc będąc w sklepie? I również ZAWSZE nawet do toalety brałam go ze sobą! Dzisiaj ma 1,5 roku i dalej ze mną wszędzie jest, jak nie siedział brałam go w kołysce tiny love, potem w foteliku takim do karmienia, ale to wygląda jak zwykłe krzesełko, bo mogę zapiąć pasy, odpiąć tacke, a teraz idzie ze mną sam, siada na progu i siedzi.

Gość gość
a tym się różni, że w moim domu auta nie jeżdżą :O do toalety nie biorę - jak było małe w domu zostawało w łóżeczku lub kojcu, z którego nie miało jak wyjść i zrobić sobie krzywdy. a nawet jak parkuję przy bankomacie, to auto jest na jezdni/parkingu i wtedy nie mam wpływu na innych uczestników ruchu. miałam już 2 przypadki kiedy z autem pod moją nieobecność na chwilę coś się stało. koło przychodni gdzie weszłam dosłownie na 2 minuty odebrać wyniki ktoś mi przytarł bok i uszkodził reflektor, a przy nieszczęsnym bankomacie ktoś wybił mi szybę, bo chciał ukraść radio - ale za szybko wróciłam i uciekł. to było jeszcze jak nie miałam dziecka i jak się urodziło to nie zostawiałam w aucie. teraz niby mogę bo ma 7 lat, ale wolę żeby jednak poszło ze mną,bo nawet jak stoi na chodniku to bezpieczniejsze niż w aucie.

Gość gość
Rozwala mnie to branie dziecka do toalety ...masakra :( przewrażliwione mamuśki . CO do tematu to autorko dobrze zrobiłaś

A co złego jest w braniu dziecka do toalety? W łazience wiele rzeczy trzeba zrobić a dziecko przez ten czas co ma robić? Płakać w łóżeczku? Albo na macie? W łazience przynajmniej można skontrolować sytuację.

Gość gość
mam dwoje dzieci, jedno 2 latka i 3 mies a drugie pol roku, nigdy nie zostawilam bez opieki w samochodzie czy gdziekolwiek indziej. wielkie brawa dla autorki!!! ludzie zaczynaja reagowac, to dobrze. moze ta znieczulica choc troche sie zmniejszy. jak bylam w koncowce ciazy upadlam na chodniku bo byl bardzo oblodzony, nikt mi nie pomogl, ludzie pzechodzili obojetnie

Gość gość
ja do toalety nigdy nie brałam - bez przesady, zostawiałam uchylone drzwi od łazienki, pokój dziecka jest blisko, więc wszystko było słychać - robisz kupę a dziecko podziwia :O no sorry. co do zachowania autorki - popieram, nie zostawia się dzieci bez opieki.

W domu to co innego, gdy słyszymy ze cos złego się dzieje to kilka-nascie sekund i już jesteśmy przy dziecku, gdy mamy auto z dzieckiem w zasięgu wzroku to widzimy wszystko- sekundy i tez jestemy przy dziecku w razie "w", a kilkanaście minut, a 20 minut, 30 nie majac żadnej kontroli i kontaktu z maluchem, nie wiadomo czy nadal spi, czy się obudziło i nawet głupią zabawkę do mordki wepcha , czy ze strachu niespanikuje to jednak jest to nieodpowiedzialne i ja autorke popieran wtej sytuacji, mimo ze do nadopiekunczosci mi daleko ,lecz rozsadek zdrowy mamy bez skarjnosci w zadną strone

Gość gość
a co takiego ważnego musisz zrobić w łazience, żeby ciągnąć dziecko? jedyna rzecz jaka mi do głowy przychodzi, to pranie, ale u mnie to akurat działka męża, więc mnie nie interesowało... ja akurat nie miałam łazienki na górze jak dziecko było małe, więc musiałam schodzić na dół, dlatego kupiłam elektroniczną nianię i z nią schodziłam.

Gość gość
"Sancja dziś A co złego jest w braniu dziecka do toalety? W łazience wiele rzeczy trzeba zrobić a dziecko przez ten czas co ma robić? Płakać w łóżeczku? Albo na macie? W łazience przynajmniej można skontrolować sytuację." Jak co am robić ? Ma zając sie samo sobą !! {Po to jest łóżeczko i kojec,zabawki zeby dzieciak sam sie trochę bawił a nie wiecznie targasz go ze sobą .

Gość gość
Bardzo dobrze zrobiłaś. Jak można tak małe dziecko zostawić same? Nie ważne gdzie.