Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

becikowe prosze o pomoc

Polecane posty

Gość gość

w tym roku skonczyłam szkołe zawodowa i mam umowe do przyczenia zawodowego do 31 sierpnia a niedługo urodze, nie jestem w zwiazku małzeńskim wiec czy ktos wie jak wyglada becikowe i inne zapomogi? pojde na macierzynski wiec przez caly urlop przysługuje mi od zuzu wypłata uczniowska nawet gdy skonczy mi sie umowa?

Gość gość
Becikowe należy się na dziecko przy dochodach netto na osobę nie przekraczających 1922 zł. Poza tym jeśli dochody nie przekraczają kwoty 539 zł na osobę możesz starać się o zasiłek rodzinny wraz z jednorazowym dodatkiem z tytułu urodzenia dziecka 1000zł. Co do umowy twojej to nie wiem.

Gość gość
a jeżeli chodzi o zasiłek plus te "drugie becikowe" to mogę się starać o nie ale czy ja wtedy jestem przeliczana z tymi dochodami ze swoja pensja uczniowska, czy tez biorą pod uwagę to ze przez ok 2 miesiące będę nadal mieszkać z rodzicami i jeżeli tylko mój tata pracuje to jego dochody będą się liczyły później zamieszkam sama z dzieckiem i partnerem a on zarabia brutto 1600zł i to może dochody przeliczają na niego na dziecko(bo będzie miało jego nazwisko)a ja wtedy już się nie zaliczę bo nie jestem z nim po ślubie. Mam nadzieje że za dużo nie namąciłam i każdy mnie zrozumie:) i dziękuje również za poprzednią odpowiedz

Gość gość
Liczysz się Ty i Twój konkubent plus dziecko. Rodzice nie mają nic do rzeczy nawet jak z nimi mieszkasz. Jeżeli chcesz się starać jako samotna matka to musisz podać konkubenta do sądu o pozbawienie praw rodzicielskich ewentualnie o ograniczenie i alimenty. Jeżeli tego nie zrobisz to odpowiadacie swoimi dochodami we dwoje. Czyli sumują Twoje i Jego. Tego nie wiem na 100%, ale gdzieś słyszałam, że do listopada liczą się dochody z roku 2012, a od listopada do kolejnego listopada za 2013. Nie chce kłamać musisz dokładnie wyczytać.

Gość gość
czyli teoretycznie jego dochód plus moje uczniowskie wynagrodzenie sie liczy (które szału nie robi) i to wszystko netto? tylko ze jak sie przeliczy te dochody to można wywnioskować ze miesieczny dochód na osobe nie przekroczy 500 cos zł tak?bardzo dziękuje za pomoc:)

Gość gość
pewnie dowiem się wszystkiego po urodzeniu ale wole wiedziec mniej wiecej o co moge sie starac i co mi sie nalezy

Gość gość
a czy ja i mój partner możemy się starać o becikowe gdy ja złoże wniosek do mops-u a on jest dodatkowo ubezpieczony w pracy na to że urodzi się dziecko, czy becikowe dostaje jeden z rodziców?

Gość gość
Przecież już ci to tłumaczyłam na ogólnym. Becikowe dostaje 1 rodzic.

Gość gość
jezeli twoj partner ubezpieczył sie dodatkowoci jest ubezpieczony po za tym w pracy Ty i on możecie dostać po 1000zł , bo te ubezpieczenie jest dodatkowe specjalnie do czasu twojego porodu

Gość gość
Ty dostaniesz becikowe jesli wasz dochod podzielony na 3osoby-razem z dzieckiem,nie przekracza 1922chyba na osobe jesli nie przekraczacie 539zl na osobe,dostaniesz zasilek rodzinny plus dodatkowe tysiac do tego jak ktos ci juz wczesniej napisal jesli twoj facet jest prywatnie ubezpieczony,albo w pracy za ur dziecka dostanie ok1600zl pisze to bo urodzilam w listopadzie,moj tez sam placi ubezpieczenie i tyle dostal

Gość gość
a jeżeli starałabym się by dostać ten zasiłek rodzinny po urodzeniu dziecka to liczy się dochód mojego partner już na trzech i wtedy dochód jego z ostatniego roku jest liczony tak? wiem że po urodzeniu mogę w mopsie sie dopytać o to ale wolalabym juz teraz byc zoriętowana gdyz nie jestem w zwiazku małżeńskim i nie wiem jak jest z zasiłkiem rodzinnym

Gość gość
i czy w tym liczy sie moj pit nawet za moja pensje uczniowska?

Gość gość
Chyba tak autorko