Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MajaFifałka

Brak pieniędzy na opłatę mieszkania gdzie szukać pomocy

Polecane posty

Gość MajaFifałka

Jestem w trakcie rozwodu z mężem, parę dni temu straciłam pracę. Mam dwoje dzieci (8 lat i 2 latka). Mąż się wyprowadził z wynajmowanego mieszkania i ja teraz mam opłacać czynsz. Na bieżący miesiąc mam odłożone pieniądze ale na kolejny już nie. Szukam intensywnie pracy ale wiadomo jak jest. Złożyłam podanie do MOPS-u o pomoc więc może coś pomogą. Czy może jest możliwość uzyskania pomocy od innych instytucji ? O dodatek mieszkaniowy nie mogę się starać bo to jest mieszkanie wynajmowane. Może ktoś ma jakieś rady ?

Gość gość
Skoro nie pracujesz to przysługuje ci chyba świadczenie z mopsu. Alimenty tez ci się należą. Idź do prawnika, poszukaj darmowych porad, w każdym mieście, gminie powinnaś znaleźć.

Gość MajkaFifała
Już złożyłam pismo do MOPS-u więc myślę, że coś pomogą. Owszem, alimenty otrzymam ale mąż wygraża, że nie mogę opłacić czynszu z alimentów.

Zarejestrowałaś się w pośredniaku ? Jeśli przepracowałaś minimum rok to dostaniesz kuroniówkę.Nie wiele , ale zawsze coś. A nie możesz zamieszkać u rodziców ? dopóki nie staniesz na nogi ?

Gość wesoła mama
Oczywiście ze możesz opłacić czynsz z alimentów. To przecież zabezpieczenie potrzeb mieszkaniowych dzieci

Gość gość
Idz do giminy po dodatek mieszkaniowy

Ale ona wynajmuje mieszkanie i nikt jej dodatku mieszkaniowego nie da. Jedynie co możesz jeszcze zrobić to złożyć wniosek o zasiłek rodzinny,jeśli nie przekroczysz dochodu to jego dostaniesz.

Gość gość
złóż też wniosek o mieszkanie w gminie- dopytaj mopsy mają prawników powinni ci doradzić co masz zrobić. A do rodziców na pewien czas nie możesz wrócić

Gość gość
No to co ze wynajmuje.w gminie moze zlozyc wniosek o mieszkanie i dodatek

Jak to co ? O dodatek mieszkaniowy może starać się tylko właściciel. Dlatego go niedostanie . Może za to się starać o mieszkanie - na które pewnie i tak poczeka parę lat.

Gość gość
Aby starac sie o dodatek mieszkaniowy trzeba miec tytul prawny do lokalu w formie umowy najmu lub decyzji o przydziale,ewentualnej wlasnosci oraz odpowiednie dochodg brutto

Gość MajaFifałka
Moi rodzice mieszkają osobno i w ogóle nie mają możliwości aby mnie przygarnąć. Ojciec mieszka na jednym pokoju z moim bratem, a matka też na jednym pokoju z moją siostrą.