Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mam dosc wedlin faszerowanych chemia prosze o pomysly na domowe wyroby

Polecane posty

Gość marek90210
myślałem że macie wiecej fantazji,wole smalec z kiełbasą od golonki.

Gość gość
Moja mama zawsze schabowevtak dusila,mialy fajna moeciutka skorke a w srodku poezja

Gość gość
marku fantazji nam nie brakuje, pytaj, a postaramy się odpowiedzieć

Gość gość
Jak wolisz smalec z kiełbasą, to powinieneś sobie sam wekować mięso i jeść na zimno. Ma niepowtarzalny smak i rozsmarowuje się na chlebie jak smalec

Gość marek90210
odkąd mama jest w sanatorium,żyje jak pie na puszkach,dlatego ten temat jest dla mnie.sprubuje nie spalić kuchni

Gość marek90210
a jak sie wekuje tę padlinkę?

Gość gość
Smak mojego dziecińśtwa to cielęcina z łazankami. Duszona cielęcina, podprawiony sos i podana z łazankami własnej roboty. Czy ktoś zna takie danie?

Gość gość
miesozercy obrzydliwi!

Gość gość
Ja też mam pytanie jak się wekuje mięso? Wie ktoś? Moja mama tak robiła wieki temu ale nie pamięta i mam pecha aby znaleźć sprawdzony przepis. Zna ktoś? Jakie jakie mięso? Dzięki dla duszyczek które mają sprawdzone informacje!

Gość gość
Cieleciny nie jadalam,nie przelewalo sie unas,co niedziele byl rosol z ziemniakami,do dzis nie lubie rosolu.

Gość gość
Dolaczam sie do prosby o przepis na miesko wekowane. Autorka ;)

Gość gość
marku nie wiem, czy dasz radę, bo pasteryzowanie mięsa to żmudny proces jeżeli chcemy by weki wytrzymały jakiś czas. Podam prosty sposób z netu, który stosowałam w swoim gosp. ''Mięso możemy zapasteryzować w różnej wielkości słojach i z przeznaczeniem do spożycia w okresie od 1 miesiąca do 6 miesięcy od chwili pasteryzacji. Dlatego powinniśmy pamiętać, że trwałość produktu zależna jest od czasu i wielokrotnośc***asteryzacji. I tak, słoje o objętości 500 ml gotujemy wraz zawartością - 60 minut przy pierwszej, 40 minut przy drugiej, a 30 minut przy trzeciej pasteryzacji. Słoje o objętości 1 l odpowiednio - 90, 60 i 45 minut, a większe, o pojemności 1,5 litra - 120, 80, 60 minut. Pasteryzujemy mięso w odstępach jedno - dwudniowych. Pierwsza pasteryzacja daje nam trwałość produktu do 1 miesiąca, przy konieczności przechowywania w temperaturze poniżej 10ºC, druga przedłuża nam trwałość do 6 miesięcy, nadal w niskich temperaturach, a trzecia 6 miesięcy nawet bez chłodzenia.'' Wartość smakowa tych przetworów nie do przecenienia. Mięso w sosie własnym lub w smalcu, wierzch dobrze, by był przykryty i nie więcej jak do objętości dwóch trzecich słoika maks.

Gość marek90210
dokładnie przepisy z neta rzadko mi sie udają a Wy dziewczyny tlumaczycie krok po kroku jak nie popsuć,jak WAS nie lovac?

Gość gość
najlepsze wg mnie to karkówka, łopatka z pewną ilościa tłuszczu, ale kilka lat temu trafiłam i wypróbowałam: 'kotlety wieprzowe w wekach' - schab opłukac pokroic na kotlety , lekko zbic , posolic,posypac pieprzem i obsmazyc z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu na rumiano.Gorące kotlety układac ścisło w słojach, pozostawiając 4 cm odstęp od góry.zalac sosem i pasteryzować w 1 dniu 1godz, po 24 godz 0,5 godz i w 3 dniu również o,5 godz. w ten oto sposób można konserwowac mięsa pieczone ,duszone smażone marku - masz jeszcze chęć wekować?

Gość gość
Marek dasz rade zrobic chleb z maslem,po co jesz puszki dla psa?

Gość marek90210
a jakim sosem polac? to nie takie trudne,wsadzic mięso,ugotowac sloik,wynieśc do piwnicy i za tydzien zjeść

Gość gość
Zachowajmy ten wątek i odświeżmy przed świętami ok? Mam kilka sprawdzonych wypróbowanych sposobów na smaczne ,szybkie i tanie ciasta, nie pieczone, na herbatnikach, na krakersach, na waflach, paschę wielkanocną - z własnej roboty twarogu słodkiego i wiele wiele innych

Gość marek90210
nie doczytałem,3 dni gotować słoik,zapomne jak nic

Gość gość
Ok ja dodaje do zakladek,juz na wszystkich swietuch sie przyda,kazda cos fajnego napisze i nawet Marek skorzysta haha

Gość gość
''a jakim sosem polac? to nie takie trudne,wsadzic mięso,ugotowac sloik,wynieśc do piwnicy i za tydzien zjeść'' - marek dla Ciebie fajne by były te obsmażone kotlety schabowe, albo mieso pokrojone na gulasz. Ten ostatni najlepiej jak udusisz najpierw do miękkości w garnku, posolisz, ostudzisz i wrzucisz do słoików, zalejesz sosem z duszenia i zawekujesz.

Gość gość
21:41 daj przepis na fajne ciasto,moj maz ma 9 go urodziny,zaskocze go czyms npwym

Gość gość
w rekawie do pieczenia: boczek, schab, karkowka, poledwica, piers z kurczaka, pasztet: kura lub udka, podgardle, jajka, bulka tarta, przyprawy. mieso w smalcu, smalec z cebulka i miesem mielonym, salceson.

Gość marek90210
to ja wole gulasz,gotowe danie,moge z chlebem albo kaszą wszamać po robocie. Pytanie czy słoik nie pęknie we wrzątku

Gość gość
ja boje się wekowanych mięs - jad kiełbasiany nie jest fajny jeśli natomiast chodzi o dobre wędliny to... polecam ludowe wyroby małych producentów - nie wiem skąd jesteś ale pod Gdańskiem znam dwa takie miejsca - w jednym gospodyni sprzedaje tylko w soboty rano wyroby - cała ściana w hakach a na nich schaby,szynki, żeberka, kiełbasy, pasztety - wszystko jeszcze ciepłe z wędzarni a pachnie tak że ślinotoku dostaje... średnia cena to 29-30zł za kg! Czyli jak w sklepie.

Gość gość
''21:41 daj przepis na fajne ciasto,moj maz ma 9 go urodziny,zaskocze go czyms npwym'' - lubi kokosowe?

Gość gość
Kolezanko od ciasta,on lubi wszystko co slodkie ;)

Gość gość
'ja boje się wekowanych mięs - jad kiełbasiany nie jest fajny' - myslę, ze te mięsa, które 'utopimy w smalcu' takie zagrożenie zmniejszą

Gość marek90210
21:47 ja mieszkam w Kościerzynie,niedaleko autorka z Pyrlandii pisała

Gość gość
skad w wekach jad? nie straszcie ludzi bez sensu

Gość gość
ja nie rozumiem jak morzecie jesc mieso,jeztescie obobrzydliwi