Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moja roczna Córeczka ma tylko 68 cm wzrostu

Polecane posty

Gość gość
dziewczynki sa niższe, do chlopcow stosuje sie inne siatki centylowe

Gość gość
zrób jej koniecznie badanie tsh i hormony tarczycy, ma jeszcze jakieś niepokojące objawy ? jak z zębami ? opóźnione ząbkowanie ? Ma zaparcia, jest nerwowa lub ospała ? jak z apetytem ? Jeszcze trzeba zrobić somatotropinę, skąd w ogóle jesteś, mam dobrego endo w Łodzi

Gość gość
Mój synek na roczek miał 73cm. Tez na dole siatki jest. Tyle, ze jak sie urodził miał 49cm, donoszony. No ale ja mam 153 cm, wiec wiadomo, ze gigantem nie będzie.

Gość gość
moja na rok i 2 miesiące miała 80 cm, wzrost urodzeniowy 49. Ale dzieci rosną skokowo, coś jeszcze cię niepokoi, dziecko może mieć anemię i słabo przybierać, robiłaś badania krwi ?

Gość gość
Mój syn na roczek miał 72 cm (długość po porodzie 62 cm). Zaniepokojona zapytałam pediatrę i ta odpowiedziała mi, że nie ma co porównywać długości urodzeniowej i tej mierzonej na leżąco do tej kiedy dziecko już stoi, bo te poprzednie nie są precyzyjne. Kazała poczekać i zmierzyć ponownie dziecko po 3 miesiącach i gdy nie będzie jakiejś znaczącej zmiany, zgłosić się do niej z tym problemem ponownie. Teraz syn ma 1,5 roku i 82 cm, więc urósł 10 cm w 6 miesięcy. Jest niższy niż większość rówieśników, ale nie martwię się, bo rośnie, nie stoi w miejscu. Mój brat zawsze należał do niższych chłopców w klasie. Teraz ma 192 cm. Mierz, obserwuj, konsultuj z lekarzem, ale nie wpadaj w panikę.

Gość trudne położenie
Autorka choroby układu pokarmowego dają inne objawy niż niski wzrost, szczególnie u małych dzieci. I nie mam na myśli wzrostu lecz wiek dziecka. Sama mam małą i szczupłą córeczkę. Wszystko jest w porządku, jeśli mała okresowo rośnie i przybiera na wadze. Nie musi to być duży skok, ważny jest postęp. Jeśli jesteś zaniepokojona, możesz się udać do pediatry. Więcej obaw mogą mieć rodzice bardzo otyłych i nieproporcjonalnie dzieci. Jednak tacy z gruntu nie zauważają nieprawidłowości. Powodzenia :)

Gość gość
Dokładnie tak, na tle tych dużych dzieci inne są mniejsze, patrząc chociażby na siatki centylowe. Tak wpływa na ludzi chemia w jedzeniu, hormony chociażby wszędzie dodawana soja, stosowanie kuracji hormonalnych przez przyszłe matki jak antykoncepcja, przebiałkowanie i przewapnienie a nawet sztuczne oświetlenie.

Gość gość
Córeczka lubi jeść, zawsze wszystko chętnie je, do tej pory ssie pierś. Badania laboratoryjne w normie, tsh wyszło jej 4,245 uIU/ml (normy: 1,120-8,210), wapń całkowity:2,67 (normy: 2,25-2,75). Ma 6 ząbków, rosną bezproblemowo. Miałam robioną amniopunkcję i chyba tam by wyszła choroba genetyczna - Zespół Turnera (niskorosłość). Ponieważ małej często wychodziły bakterie i leukocyty w moczu (infekcje) podejrzewano kamicę nerkową (ale USG wyszło ok no i kreatynina z krwi wyszła 0,2 (norma:0,2 - 0,4). Ma lekki niedobór wit. D3.

Gość gość
nie ma zaparć, nigdy nie miała, nie jest nerwowa, ale lubi spać.

Gość gość
Pójdz do lekarza tak czy inaczej, ale piszesz że ty jesteś niska. zobacz w swojej książeczce ile miałaś wzrostu w jej wieku.

W rodzinie mojego męża jest taki problem,ich dwuletnia córka nie rośnie,wzrostem jest porównywalna z jej rocznym rodzeństwem. Byli u lekarza i ten skierował ich do endokrynologa. Może powinnaś zrobić badania hormonów?

Gość gość
moj jak sie urodzil mial 64cm

Gość gość
Ja mam 19 lat i 185cm to dobrze czy zle?

Gość gość
Jezeli wynimi ma ok,a lekarz nie doszukuje sie problemu to czekaj,zacznie rosnac. Rowniez zauwazylam po swoim synku,ze dzieci rosna skokowo. Na pocieszenie powiem ci,ze mojego kuzyna coreczka na roczek nosila ubranka po moim synku(te unisex)ktore on nosil 2-3 tyg po porodzie! Sama bylam w szoku jak to zobaczylam,zakladala jej rozmiar 68. Moj po porodzie,ur.60 cm wchodzil w 62 a po okresie noworodkowym juz mialy za krotkie rekawki i przeszlismy na.68 ktore nosil do ok 3 msc.zycia. wtedy zmisnilismy juz na 74. Wiadomo ze te 74 byly troszke na wyrost ale 68, glownie bodziaki i pajace nie szlo zapiac w kroku. A kuzyna corka urodzila sie wlasnie jakos 51 cm. Byla pod opieka lekarzy caly czas z innego powodu i jezdzila do czd i nikt nie robil i nie robi problemu z jej wzrostu. Mama jest z tych nizszych(nizsza ode mnie),tata wyzszy ale nie kolos,a babcia wnuczki to juz w ogole niziutka,mi do ramienia siega pewnie w bitach na obcasie;), mowie o babci,mamie kuzyna,bo jak jej to nie wiem.

Gość gość
Zreszta twoja corka urosla ok 22 cm od porodu,moj syn na rok mial 83 cm czyli urosl tez jakos tyle. Wiec uwazam,ze nie masz sie co martwic,bardzo szybki wzrost tez nie jest wskazany.

Gość gość
Mój syn na rok miał 75 cm i 10 kg. Urodził się troszkę za wcześnie i mierzył 49 i 2650 kg.

Gość gość
Witam. jestem mamą ponad dwuletniej dziewczynki urodziła się z waga 3450, wzrost 55. Córka jest mała ma 85 cm. Urodziła sie z niedoczynnością tarczycy i była leczona juz od ponad roku ma unormowaną tarczycę i jest bez leków. Autorko dla swojego spokoju możesz jej skontrolować TSH, FT 4, Witaminę D. My robiliśmy córce prześwietlenie raczki aby określić wiek koći i wyszło małej -odpowiedni wrost do wieku. Robilismy tez badania kału na pasozyty, lamblie, celiakie, Igg, panel pokarmowy, kal na krew utajoną. wszystko wyszło ok. Nadmieniam że moja córka nic nie chciałą jeść ( nie jest niejadkiem), łyka od 1,5 m-ca peritol i jest lepiej przybrała na wadze.

Gość gość
Moja Córeczka ma duży apetyt, lubi jeść. Mam jeszcze wyniki badań tarczycy ze stycznia 2014 r. i wyniki: TSH 4,460 (normy:073-8,350), FT3 3,95 (normy:2,15-5,83), FT4 1,17 (0,92-1,99). Czyli wynik TSH podobny jak obecnie.

Gość gość
a w jakich jednostkach masz wyniki TSH ?

Gość gość
w zasadzie wszędzie spotykam się z normami TSH do 4. Może w twoim lab maja inne normy. U małych dzieci tak tłumaczyła mi ordynator endo niby do 8 jest moja miała lekko ponad 5 ale dostała eutyrox ze względu na to by dobrze sie rozwijała.

Gość gość
tsh - jednostki uIU/ml ft3 - pg/ml ft4 -ng/dl to jak ona ma obecnie TSH 4,245 uIU/ml to może być za dużo troszkę

Gość gość
co za konował patrzył na te wyniki, TSH powinno być koło 3 a 4 to górna granica dla starszych pań koło menopauzy. Sama dowiedziałam się niedawno.

Gość gość
przepraszam TSH koło 2, my przy zbliżającym się do 3 mamy skierowanie do endokrynologa

Gość gość
Przejrzałam wyniki mojej córki od 2012 roku do obecnie i normy mam do 4 UIU/Ml. Wydaje mi się że powinnaś zrobic powtórne badanie i skonsultowac wyniki z endokrynologiem.

Gość gość
Autorko to ja pisze o wynikach mojej córki. I teraz dopiero doczytałam wszytko, i powiem Ci że podobnie jest u nas. Miała niedobór wit D dostaje devikap w kroplach . Też ma czeste infekcje jesteśmy pod kontrolą nefrologa często miała podwyzszony wapń we krwi teraz ma w normie. My robimy jej co 3 m-ce poziom wapnia zjonizowanego we krwi, wapn, fosfor, tsh i ft4, fosfor nieograniczony. Tak jak wspomniałam mała ma tarczyce unormowaną, ale kontrolujemy. I radziłabym Ci isc do dobrego endokrynologa. Wydaje mi sie że ma lekką niedoczynność tarczycy.

Gość gość
Poziom Wit d, tutaj może być problem.

Gość gość
coś się dzieje na pewno..:-( mam jeszcze takie badania córki z sierpnia br.: fosfor nieorganiczny w moczu: wynik: 45,14 mg/dl (normy: 40-136) fosfor nieorganiczny w surowicy: 1,77 mmol/I (norma: 1,15-2,15) wapń w moczu: wynik 6,71 mg/dl (normy: 5-40) wapń całkowity w surowicy: 2,67 nmol/I (norma: 2,25-2,75) fosfataza alkaliczna w surowicy 256 U/I (norma: 100-550)

Gość gość
Moja córka urodziła się 30 czerwca 2013 z waga 3910 i wzrostem 54 cm. Obecnie ma 77 cm i wazy 10200. Pediatra kazał żebyśmy dawali jej dużo pszenicy ( pieczywo , makaron) i codziennie mięso. Wydaję mi się, że to bez sensu tuczyć dziecko, zwłaszcza, że Adela ma bardzo dobry apetyt. W szpitalu robiono jej ust przezciemieniowe ze względu na maly rozmiar ciemiączka i wszystko w porządku. Rozwija się prawidłowo na pięć miesięcy siadała i raczkowała, na dziewięć miesięcy chodziła, mówi około 20 słów. Jakie badania powinnam jej zrobić ? Poziom witaminy D ?

Gość gość
wynik wit. D3 z sierpnia - 19,2 ng/ml, poniżej normy

Gość gość
Wiesz ja nie jestem lekarzem ale powinnaś udać się do endo i do nefrologa. My nie podawaliśmy wit D jak mała miała 6 m-cy gdyz endokrynolog kazała nam odstawić ze względu na tarczycę nawet z mleka musiałam zrezygnować i podawać zwykłe łaciate bo inne miały wit d, jak tarczyca sie unormowała zaczeliśmy podawać D a miałą 18 a norma jest od 30. Masz zblizony przypadek do mojej córki więc powinnaś jak najbardziej udać się na wizyte do wymienionych lekarzy. My w lutym tego roku leżeliśmy w klinice włąśnie ze względu na wapń podwyższony ale nic nie wyszło żadna hipercalcemia ani hipercalcuria. Na teraz mała ma w normie wyniki. nadmieniam że moja mała też super się rozwijała i tak jest do dziś. Mówi pełnymi zdaniami itp. Ale coś może byc na rzeczy dlatego tak wazna jest kontrola u specjalisty.