Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość feminka28

Mamy 2015 radosci i obawy

Polecane posty

Gość księżniczka84
Akido ja po prostu piszę prawdę, nie straszę i nie rozczulam się nad sobą, tylko uważam, że każdy na tym forum ma prawo do informacji jak w rzeczywistości można się czuć po cc. Ale u mnie już też światełko w tunelu:)bo ranka zaczęła się wreszcie zasklepiać, dzięki szaremu mydłu biały jeleń (zawiera przeciwzapalny ług) i suszeniu rany ręcznikami papierowymi oraz wietrzeniu ranu. Kupiłam czopki na hemoroidy (proctoglivenol) oraz colon ci wreszcie normalnie się załatwiłam (nawet nie zdajecie sobie sprawy jak przerażająco wyglądał ten hemoroid, a dzięki czopkom jest już dużo lepiej). Do schudnięcia 1 kg. Keiro masz masz link do tych pasów pociążowych co pisałaś, że chcesz po cc stosować?też planuję zacząć używać, bo jednak po 2 ciąży, nie łatwo mi jest zrzucić brzuch. Mój synek bardzo grzeczny, tylko je i śpi, mało co płacze. Ogarniam już wszystko, kąpię sama 2 dzieci jak mąż ma na 2 zmianę. Teściowie pomagają w opiece nad starszym tj. zapewniają mu atrakcje. Od wczoraj trochę lepiej mi idzie z podnoszeniem, dziś wyszłam sobie na troszkę (z małym nie mogę bo u nas jest wichura i zimno :(), jeszcze ciągnie rana, ale jestem dobrej myśli już :)Mam pięknego synka :)Czasem tylko jak za szybko je zapowietrza się bardzo i ma gazy, ale dziś kupiłam dicoflor dla dzieci karmionych tylko piersią. Odciągam pokarm przed podaniem (tą wodę co pierwsza leci, bo za bardzo się nią krztusił i wylewam ją, takie rozwodnione mleko).Co do przechowywania owszem można, tylko są okresy krytyczne kiedy zmienia się skład mleka, np. Keiro zauważ, że mleko sztuczne ma nr 1, 2, 3 i 4 co dotyczy zmiany zapotrzebowania dziecka na składniki w mleku. Np. w 5 m. ż. dziecko zaczyna potrzebować mleka bardziej kalorycznego i np. jak zamroziłaś to z n. 3 m. ż. będzie ono za słabe dla dziecka w wieku 5 m. ż. Jest dużo na ten temat w książkach i poradnikach do karmienia. Ja już dziś zaczęłam dwać vit. d+k (można podawać od 2 tygodnia życia dziecka). Ślędzę co u Was:)bo Mały grzeczny i narazie mam czas. Widzę, że przygotowania pełną parą. Wiecie już wszystkie jakie porody?SN, cc?

Gość feminka28
Bede pisac jak tylko mi sie podoba. Na Maleństwo czekalam 7 lat i nalezy mi sie zeby tak mowic****isac. Dziewczyny powiedzcie mi jakie mialyscie badania z krwi robione podczas ciazy? Bo ja dzisiaj robilam na toskmoplazmoze, hiv i wr( kila). Jutro wyniki. Mam nadzieje ze beda dobre. W sobote ruszam na weselicho. Moja siostra rodzona bierze slub.

Gość akida2014
No to Księzniczko super, że synek taki grzeczniutki :) Oby tak dalej:) Feminko, ale fajnie, że idziesz na wesele, co prawda nie poszalejesz sobie za bardzo, ale to zawsze odskocznia od życia codziennego :) U nas jeszcze dłuuuuugo nic się nie zapowiada. Mery może ja napiszę co kupowałam dla MOJEJ CÓRECZKI i siebie, może coś Ci przyda z tej listy:) : Córcia: 1.2 kocyki (cieńszy i grubszy) 2. 2 butelki (Tomme Tippe) 150 ml i 260 ml 3. opakowanie termo na butelki 4. podgrzewacz do butelek 5. termometr bezdotykowy 6. termometr do wody 7. 2 smoczki (Avent) 8. wanienka 9. gąbka do wanienki+ myjki 10. rożek (zwykły, miękki) 11. pieluchy tetrowe, kolorowe i białe/ 11 sztuk 12. zestaw poduszka i kołderka do wózka 13. witaminy d+k w kapsułkach twist off, woda morska, sól fizjologiczna, bephanten (polecam aptekę internetową gemini, ceny dużo niższe niż w stacjonarnych aptekach) 14. patyczki do uszu 15. płatki kosmetyczne dla niemowląt (takie większe) 16. cążki do paznokci, gruszka, szczotka i grzebyk do włosów 17. wózek (łóżeczko dostaliśmy) 18. zestaw pościeli do łóżeczka 19. dwa ręczniki 20. płyn do kąpieli, mleczko i krem na buźkę z Nivea 21. dwie paczki pampersów Dada od 2-5 kg, dwie paczki od 3 do 6 i chyba z 4 paczki chusteczek nawilżanych, kupiłam też paczkę chusteczek z Nivea w plastikowym pojemniku, będę tam wkładać te z Dady Dla siebie: 1. podkłady poporodowe- te duże podpaski i na łóżko 2. 2 koszule do karmienia 3. 2 staniki do karmienia 4. tantum rosa 5. osłonki na sutki 6.kapcie, klapki pod prysznic- do szpitala 7. płyn do higieny intymnej z kwasem mlekowym z Ziaji 8. pasta, szczoteczka, szampon, gąbka, antyperspirant, chusteczki odświeżające, krem do twarzy, podpaski zwykłe na wyjście 9. wkładki laktacyjne 10. 5 par majtek siateczkowych 11. szlafrok

A co do porodu no to u mnie póki co zapowiada się na sn, mała głową do dołu. Pewnie jeszcze pod sam koniec się okaże jak to wyjdzie, bo może jeszcze urosnąć albo wystąpić niewspółmierność miednicowo-główkowa. No póki co to sn :)

Gość gośćMery
Akida, bardzo Ci dziękuję za listę rzeczy, na pewno będę na niej bazowała :) Cieszysz się z porodu sn? Mam nadzieję, że ja również będę rodziła sn :)

A u mnie to raz różnie, raz się cieszę a raz jestem przerażona, że taka duża głowa przez taką małą dziurkę musi przejść ;) Generalnie jeżeli nie będzie żadnych przeciwwskazań to będę rodzin sn, bo np nie wyobrażam sobie zapłacić za cc i mieć na życzenie.

Gość gośćMery
No tak, niestety co raz więcej kobiet idzie na takie rozwiązanie, a ja jakoś też nie jestem do tego przekonana. Co ma być to będzie, ważne, żeby dzidzi było zdrowe i przyszło szczęśliwie na świat :)

Gość akida2014
A jeszcze zapomniałam tam dopisac, ze do prania kupiłam płyn Dzidziuś a do płukania Cocolino.

Gość kkeira84
Dziewczyny moja lista szpitalna. Przy rzeczach, które są na liście szpitala, w którym rodzę, dałam * a rzeczy, które muszę dopakować, oznaczyłam +. Dla mnie: 5 podkładów Semi * 2 paczki tych dużych podpasek * Podpaski normalne ( Akida, dzięki za rade ) 2 koszule * 5 par majtek 2 pary majtek siateczkowych 2 staniki 6 par skarpetek Wkładki laktacyjne Klapki pod prysznic 2 ręczniki Szlafrok + kapcie + suszarka + prostownica ( mam grzywkę.....) + kosmetyki ( mydło, żel pod prysznic, szampon, żel do twarzy, krem, pasta i szczoteczka do zębów) + woda niegazowana * + jedzenie ( szpitalne pewnie będzie okropne) Dla dziecka: Pampersy * Chusteczki nawilżane * Linomag zielony * Ubranko na wyjście* Podali mi tylko to, ale tak się zastanawiam czy nie potrzebny jest jeszcze ręcznik dla dziecka. Czy też używają szpitalnych A co gdy nie będzie chciał ssać piersi? Brać laktator, butelkę? Księsniczko , Jagoda jak to było u Was? No i jeszcze nie wiem za bardzo co do jedzenia sobie zabrać. Dziewczyny karmiące, jesteście na diecie specjalnej, czy jecie wszystko z umiarem? Wiem, że są różne opinie i co raz to nowe badania, co można, a czego nie mamie karmiącej.

Akido, mam podobną wyprawkową listę . Kupiłam jeszcze tylko taki przenośny piankowy przewijak na wyjścia . w pepco za 10 zl.

Gość Imkaa
Fajnie, ze zrobilyscie listę dziewczynki;)) ! Na pewno skorzystam z niej, cześć rzeczy juz mam. Keiro ja bym na Twoim miejscu w razie czego wzięła butelkę mała do karmienia, laktator tez nie zaszkodzi miec i wkładki laktacyjne. FEMINKO ja do Twojej listy koniecznie bym dodała badania na rozyczke, wirusowe zapalenie wątroby, właśnie jak Keira mowi tez grupę krwi koniecznie. Ja wczoraj byłam u lekarza i jest wszystko wporzadku ;))

Gość Jagodaa85
keira ja jak byłam w szpitalu to dziewczyny używały szpitalnych laktatorów i butelek. Teraz jak będę szła to zabiorę swoją butelkę. Możesz zabrać ze sobą butelkę i laktator. Zawsze to będą tylko Twoje rzczy :) Ręcznik dla maluszka też miałam swój. A z jedzenia to miałam słoik masła czekoladowego, bo ja nie lubię tego co w szpiatalach do chleba podają.

Gość feminka28
Hej. Mam grupe krwi juz dawno zrobiona ale odebralam wyniki i mam toksoplazmoze:-( w piatek ide do lekarza rodzinnego jesli nic mi nie pomoze to czekam z niecierpliwoscia do wizyt u ginekologa. Boje sie okropnie:-(

Gość Imkaa
To samo mi przyszło do głowy co Obie Keira, bo z ta toksoplazmoza jak jest dodatńi tzn ze przechodzona jest;) Jak Ty masz Feminko? Podaj parametry. A ja tak z innej beczki troche... Mam prośbę o poradę:) jestem chrzestna i mam komunie u dziewczynki nie mam pojęcia co jej kupic? Ma juz rower, tableta... Moze macie jakieś pomysły? Będę wdzięczna

Gość feminka28
Dobrze bo nawet mam znajoma ktora pracuje w przychodni i mi powiedziala ze mam dodatnia ale tylko ta co kiedys sie zarazilam i trwa nadal. Tak mi powiedziala.

A może coś ze złota? Kiedyś dawało się łańcuszki, niekoniecznie musi być z religijnym medalikiem, ale np. z pierwszą literką imienia, serduszkiem ( ja swoje do tej pory noszę). Albo kolczyki. Mam nadzieję Feminko, że jutro lekarz powie Ci coś innego. Ja w tym tyg. powtarzałam tokso. jutro odbieram wynik.

Gość feminka28
Igg 411 Igm 0,534. Dzwonilam do ginekologa swojego i mnie uspokoil ze nic nie zagraza ale za dwa tygodnie mam powtorzyc badanie i zobaczy wtedy czy antybiotyk bedzie potrzebny ale w piatek jeszcze pojde do lekarza rodzinnegi i zobacze co on mi powie.

Gość gość
Witajcie dziewczyny! dawno nie pisalam ale zamieszanie straszne - starszy caly miesiac nie smiga do p-szkola bo we wtorek mamy zabieg na migdalki (musi byc zdrow wiec wolalam nie ryzykawowc- w smie dobrze bo u nas w grupie panuje ospa...jakos nie widze tego u 2miesiecznego dziecka) ksiezniczko- ogromne gratulacje :) jak starszy zareagowal na brata? u nas pelnia milosci :D mysle ze bede miala wiecej czasu teraz by zagladac na forum. Syn uregulowal sie idealnie- przesypia cale noce, kazdy dzien - cos nowego pozdrawiam was wszystkie Doris

Fajnie Doris, że się odezwałaś. Już myślałam, że na dobre opuściłaś nasze forum. Ile ma już Twój maluszek? Fajnie, że już tak " ustabilizowany" :-)

Gość Efa24
hej dziewczyny. Ciesze sie ze u was wszystko ok. Feminko nie dziwie ci sie ze jestes zestresowana, ale na pewno wszystko skonczy sie dobrze :). U mnie tez jest dobrze ale dopadly mnie straszne nocne bole nog, a dzis dodatkowo zlapal mnie taki skurcz w lydce, ze boli mnie do tej pory cala :(.. Zle sypiam. Brzuch wyskoczył potezny, obciaza kręgosłup i nogi masakrycznie. Boje się co będzie dalej. Olek ogolnie dosc *****iwy, zważywszy na łożysko na przedniej scianie czuje go cale dnie wiec chyba nawet bardzo *****iwy. Ale teraz wmawiam sobie, ze nie rosnie. Bez komentarza :P. Zakupy u nas ruszyly pelna para. Ale powiem wam ze zaczynam czuc zmeczenie. Czuje ze to juz faktycznie ostatnia prosta do mety. Maz oszalal na punkcie brzuszka, cieszy sie bardzo. Ogolnie nie narzekam, bo jeszcze funkcjonuje normalnie, ale wiem ze to juz sie konczy a poziom energii spada drastycznie. pozdr :)

Gość księżniczka84
Od dwóch dni chodzimy sobie na spacerki z Sebastianem, starszy syn najpierw przedszkole, potem wypad na plac zabaw z dziadkami, potem zabawy w domu. Na początku starszy był trochę smutny (w reakcji na to, że wszyscy przychodzili "oglądać małego"), zawsze też dostawał tak jak maluszek jakiś prezent, teraz już jest dobrze. Lubi trzymać brata, pomaga mi przy pielęgnacji (coś poda, przyniesie, wyrzuci), zabawia brata w łóżeczku lub pokazuje mu zabawki. Doris ja karmię tylko piersią (mleka mam ogromne ilości), mały je co 3, 4 godziny (ma 2, 5 tygodnia), w nocy też, ale nie jestem tym zmęczona, powiem nawet, że się wysypiam, ładnie przybiera na wadze.W ciąży wogóle nie mogłam spać, czułam się mega zmęczona i poirytowana, a teraz nareszcie wypoczywam w nocy, usypiam od razu ok. 20 :)jak dziecko. Feminko z toxo dziewczyna obok w sali szpitalnej miała i jej i dziecku podawano antybiotyk dożylnie, nikt jej nie straszył i CRP spadało.Ona robiła ten wynik 2 razy w ciąży.

Gość Imkaa
Dzięki Keira za radę;) pewnie cos kupie ze złota i zegarek ;) tak sobie wymyslilam wstepnie;) Wszędzie jest piękna pogoda;) nie moge sie nacieszyć heh;) dzisiaj robię z mezem i znajomymi ognisko. ( jak bedzie Ala na świecie to juz tak sobie nie pouzywamy;) zwłaszcza na poczatku. Dzisiaj wkraczam w 33 tc ;) Jeszcze jedna mam prośbę o poradę. Mam wozek bugaboo i sa do niego piekne budki letnie z osłoną uv ;) ktory kolor radzicie? http://bugaboo.pl/p/704-bugaboo-oslona-psloneczna-cameleon

Boże, jaki piękny dzień :-) U nas też dzisiaj grill. A nasz synek waży już 2800 , wszystko inne też ok. Rozpycha się okropnie, mój mąż jest aż czasem przerażony, pyta czy mnie to na pewno nie boli :-) kolor budki podoba mi się różowy i niebieski. Zastanawiam się tylko czy to aż takie niezbędne. Zwykła budka nie wystarczy? Pytam , bo po raz pierwszy takie coś widzę :-) Efa, który to już tydzień u Ciebie?

Gość Efa24
Niebieski super, Moj ulubiony odcien :) U mnie to juz 28 tydzien takze idziemy jak burza i szykujemy sie juz intensywnie :). To prawda pogoda jest cudowna, ale u nas juz niebo robi sie szare i zerwal sie wiatr, kto wie czy burza sie nie szykuje. Ale i tak jest mega cieplo.

Gość Efa24
Dziewczyny wymiekam... Mam taka zgage ze nie moge spac :(.. Az cala spocona jestem. Zaraz oszaleje....

Mnie czasem w nocy tak paliła, aż mnie na wymioty zbierało. W końcu musiałam się poratować manti do ssania. Nie dawałam rady.

Gość Imkaa
Era na zgage w ciazy dobre sa migdaly zwykle ;)) taki domowy sposob, mnie pomagał;) Dziekuje Wam za radę co do budki;) myślicie o tych samych co ja różowa lub niebieska;)) mój maz jest ku niebieskiej więc moze sie skusze na błękitny ;) Keiro jasne, ze by sie obeszło bez niej, ale to jest fajna sprawa o tyle, ze ma ochronę uv 50 , ja uwielbiam słońce i czesto latem jestem nad jeziorem, bedzie mi w takiej budce lepiej latem dziecko spalo tak myśle, i obejdzie sie bez nadmiernego smarowania delikatnej skory specyfikami od słońca