Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pomocy! owłosienie u nastolatki

Polecane posty

Gość gość

W liocu 2015 skoncze 15 lat. Gdy zaczynał mi sie okres dojrzewania pojawiały sie u mnie małe wloski na rekach ale to normalne. Ok.rok temu zauwazylam na swoim ciele wloski...na: palcach od gory, przedramionach, ramionach, brzuchu calym, malutkire na piersiach, kark, od karku do posladek po kregoslupie, na posladkach, udach. Na rekach i nogach to normalne! Ja mam dopiero 14 lat. Moja mama na karku nie ma ani na olecach. Oprocz tego mam nad warga, i na policzkach ale to lare kolezanek mam, ok. Na brzuchu tez chyba normalne, na udach tez. A co z wloskami na KARKU, KREGOSLUPIE? Na brzuchu regularnie golę i nie widać, na przedramieniach tez maszynką jednirazowa. Na koncowkach palcow. A co z kregoslupem i karkiem i posladkami? Co prawda posladki dalabym rady golic co jakis czas. A kark i kregodlup? Cxy to po okresie dojrzewania wypadnie jakos? Kolor włosow mam brazowy. Nie chce laserow bo to drogie, a tak bogaci to nie jestesmy. Prosze o pomoc! Czy chlopakom przeszkadzaly by te wloski? Jak mestem bna basenie badz lato, to zakladam bluzke na ramiaczkach i nie przejmuje sie tym. Ale jak plec meska z klasy moewi i przypomina mi o wloskach to mi sie lzy w oczach pojawiaja. Teraz tez jak czytam o roznych chorobach...;( prlsze o pomoc!

Gość gość
idz do dobrego endokrynologa jak najszybciej

Gość gość
A krem di depilacji np veeta nie pomoze? Te włoski sa malo widoczne ale zawsze cod

Gość gość
Jeśli masz zaburzenia hormonalne (a tym zajmuje się endokrynolog tj jajniki, tarczyca itp) to będzie coraz gorzej. Poszukaj sprawdzonego lekarza, nie słuchaj jak ktoś Ci powie że taka Twoja uroda itp. Ja w Twoim wieku takie coś u siebie obserwowałam, niby właśnie taka moja natura, wymyślam problemy itd, ale jak łonowe wyłażą Ci na uda to nie jest fajnie, co? w wieku 18lat sama, wbrew matce niemal, zaczełam się badać i wyszło, że mogę mieć PCO, mam problemy z jajeczkowaniem a ostatnio doszły guzy tarczycy. x faceci mają raczej to gdzieś (moj mi właśnie zagląda przez ramię i gada, że się chwalę "pomimo że jestem owłosiona to mam fagasa" i ciąga mnie za jakiegoś włoska -.- uroczy jest) x na ramionach i przedramionach możesz rozjaśniać sobie 1-2min max (takie tanie rozjaśniacze są w kioskach czy drogeriach) ale to ostrożnie trzeba sprawdzić czy się nie ma uczulenia. rozjaśniacz osłabi włosy i nieco je zniszczy (naturalnei będzie wyglądało) u mnei plastry nie zdały egzaminu (za mocne włosy, paprało się, wrastało itd) ale próbuj. jednak przede wszystkim to lekarz, wczesne leczenie może sprawić że w przyszłości większych problemów nie będzie

Gość gość
Popieram, zwróć się do endokrynologa bo to problem z hormonami. Być może Twój organizm tak reaguje na dojrzewanie ale lepiej to sprawdzić. :)

Gość gość
Znaczy tak. Co do wlosow łonowych to mam normalie jak kazdy. Wloski na nogach to mam do kostki. Paseczek kolo pepka, na szyi biale i kolo piersi ale to normalne. Na rekach jasne. Tylko na karku i wzdłuz mregoslupa mam. No i na posladkach. W nastepnym tygodniu kupie krem do depilacji, jesli wtedy wloski wypadną i bedą rosly slabsze to bedzie oznaczalo chyba, ze tak bede znosila dojrzewanue. Jesli będą dalej rosly to udam sie z mama do lekarza. Postanoeilismy najpoerw kremem sprobowac ;)

Gość gość
i jak wyszło? ja na twoim miejscu i tak przeszłabym się do endokrynologa, jak np tutaj jest - http://gemini-med.pl/endokrynologia.html - lepiej trzymać rękę na pulsie, chociaż mam nadzieję,że to takie zawirowania dojrzewania.