Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Uwolniony_wdzieczny

ODDECH SHREKA! KONTYNUACJA

Polecane posty

Gość kielczanka45

U mnie śmierdzi cały czas, czy mam stres czy nie. Wczoraj byłam u kosmetyczki na regulacji brwi. Oczywiście przygotowałam swoją "gębę" odpowiednio (mycie zębów, nitka, płukanka, irygator i pastylka odświeżająca). Wchodzę i widzę - nowa, młoda pani kosmetyczka, całkiem ładna. Nawet ucieszyłam się że będzie mi ona robiła regulację i niestety ta młodziutka ładna dziewczyna miała halitozę. Zapach z buzi "średnio mocny" ale za każdym razem jak się odezwała to czułam. Zastanawia mnie czy ona wie że ma taki problem. Pomyślałam potem, że może ona  nie ma halitozy, tylko rano zębów nie umyła i stąd ten zapach, a jak umyje jest OK. Przekonam się następnym razem ...

Gość kielczanka45

Nie wiem jak to jest z RODO i czy można linki podawać, ale to badanie jest na tyle ważne, że chciałabym podać bezpośredni link do ogłoszenia w Krakowie w Instytucie Stomatologii Uniwersytetu Jagiellońskiego. Można link podać czy nie???

Gość kielczanka45

Podałam przed chwilą bezpośredni link do badania ale najpierw post został "ukryty" a później "usunięty", więc nie wolno takich linków podawać.

Gość Gość

Kielczanka podaj emaila jeśli posiadasz

Gość kielczanka45

Mam jeden email ale firmowy więc wolę go zachować dla siebie.

Ogłoszenie o badaniu znajdziecie tutaj: 

1. www.profilactica.pl

2. Wejdźcie potem w "Blog"

3. Kilka kliknięć w dół i jest tam ogłoszenie

Gość kielczanka45

III badanie w Krakowie na ul. Montelupich 4 w Instytucie Stomatologii Uniwersytetu Jagiellońskiego , tel. 607 317 621 - telefon bezpośredni do lekarki, która robi to badanie.

Dzisiaj wyglądało to tak:

1. Oczywiście na każdą z 6 wizyt należy przyjechać na czczo, bez mycia zębów i picia

2. Zrobiono mi badanie Oral chrome, wynik był najlepszy w wszystkich dotychczasowych, być może był to efekt brania leków, które z powodu choroby zażywam od poniedziałku. Wyniki:

- Siarkowodór 444, a norma jest 125

- merkaptan metylowy 0, jak pisałam zero oznacza, że powodem halitozy nie jest żołądek ani zatoki, czyli wynik mam w normie.

- siarczek dimetylu 13 a norma jest chyba 8. 

Gość kielczanka45

3. Pobrano mi osad z języka (jak na każdej wizycie), który został włożony do lodówki.

Następna wizyta za dwa tygodnie, wtedy rozpocznie się leczenie laserem (wcześnie pisałam o "lampie" ale to nie lampa, tylko laser)

W chwili obecnej w trakcie badania jest 25 osób, moim zdaniem to bardzo mało.  Wyniki po laserze są obiecujące, jest poprawa oddechu u osób, które poddały się badaniu do samego końca.

Co dalej? Efekt nie jest trwały, trzeba laser powtarzać co 2-3 miesiące. Nie wiadomo na razie czy te kolejne naświetlania będą bezpłatne, to zależy od władz uczelni. Jeżeli jednak będą odpłatne, to koszt nie będzie większy niż 20-30 zł za jeden zabieg.

Gość kielczanka45

4. Najważniejsze zalecenie jest takie, że przez najbliższe 2 tygodnie nie mogę używać skrobaczki do języka. Może chodzi o to, żeby przed laserem wszystkie bakterie zostały na swoim miejscu, żeby ich nie wymiatać :))

Gość kielczanka45

5. Próbki z osadem z języka wkładane są zaraz po pobraniu do lodówki do specjalnego roztworu i nie są od razu badane. Dopiero wszystkie pobrane od 25 osób zostaną w laboratorium zbadane razem. 

Pozdrawiam wszystkich walczących 🤐

Gość Gość gość

Badanie potrwa pewnie tak długo aż skończą się fundusze

Gość Kielczanka 45
Dnia 17.07.2019 o 15:38, Gość kielczanka45 napisał:

Bardzo proszę inne osoby, które poddały się terapii fotodynamicznej w Krakowie o swoje odczucia co do skuteczności tej metody.

Nadal proszę!!!

Gość Gosc

Czyli trzeba mieszkać w poblizu bo co kilka dni jakies badania i laserowanje

Gość Kielczanka 45

Raczej trzeba mieszkać w pobliżu. Sądzę jednak, że jak tu się uda, to nawet w zwykłym  gabinecie dentystycznym w całym kraju można będzie terapię fotodynamiczną stosować. Zresztą te lasery są już od jakiegoś czasu w innych miastach np. w Gliwicach  ale specjalizują się w leczeniu chorób przyzębia a nie halitozy, ale to się zmieni. 😉

Gość Gość gość

Jak tam śmierdziuszki radzicie sobie na co dzień z halitozą? :classic_blink: 

Gość Gość

Tragedia a jak ma byc?

Gość Kielczanka 45

To czekanie na laser mnie dobija. Nie umyję języka to zapach powala 🤢🤭😷

Gość Gość

Mycie języka duzo daje

Gość Kielczanka45

Lekarka powiedziała, że cała terapia polega na tym aby:

1. Usunąć bakterie z języka za pomocą lasera

2. Czyścić język specjalną skrobaczką

3. Myć zęby pastą Elmex. Jeżeli czujemy nieświeżość używając tylko tej pasty, możemy wprowadzić inną pastę w ciągu dnia, np. ja używam dodatkowo pasty Stomaticum z Ajony bo dla mnie jest rewelacyjna. Jednak należy pamiętać, by pastę Elmex stosować zawsze na noc.

4. Badać oddech za pomocą urządzenia Oral Chrome, bo tylko maszyna jest w stanie ocenić halitozę a nie np. ocena przez wąchanie.

Oczywiście stosujemy także: nici dentystyczne, skaling aby pozbyć się kamienia nazębnego, irygator do jamy ustnej, płyny do płukania, leki przeciw Candidzie (jeśli badanie potwierdziło rozrost grzybów) i co tylko pomaga...

Gość Gość

Która elmex zaleca? Ja testuje różne i po niektórych jest jeszcze gorzej.

Gość Kielczanka 45

U mnie też pasta Elmex wzmacnia halitozę, musimy jej jednak używać 2 x dziennie - wieczorem i rano. W ciągu dnia można też innej pasty używać,  np. Ajony. Dostałam od lekarki pastę Elmex niemiecką, może zrobię zdjęcie i pokażę potem.

Gość Kielczanka 45

Wrzuciłam zdjęcie pasty Elmex ale moderator usunął post z linkiem. Jeżeli chcesz podaj e-mail. 

Gość Kielczanka 45

Jest to pasta Elmex homeopatyczna. Nie mogłam uwierzyć że taka istnieje ale taką dostałam. 😂🤣😉

Gość Kielczanka 45

Jest to pasta Elmex homeopatyczna.

Gość Kielczanka 45

Szkoda że to forum umarło, mimo to będę pisać o wszystkich 6 wizytach do końca. Idę sobie i wracam tu w połowie sierpnia. Paaa🗣🗣🗣🗣🗣

Gość Kielczanka 45

Elmex bez mentolu. Według  producenta pasta nie osłabia działania leków homeopatycznych. 

Gość Gość

Tak jak pisałem wyzej po niektorych pastach jest gorzej z oddechem. Jedni chwalą ajona a mi ona akurat nie przypadla. Wydaje mi sie ze pasty ktore nie zawierają w skladzie mentholu będą lepszym wyborem dla osob z naszym problemem. Ja testowalem parodontax complete protection. Wątek umarl bo usuneli stary :// Kielczanka odezwij sie arthyaga@wp.pl

Gość Kielczanka 45

Dziś po robocie sił nie mam, założę maila nowego może  jutro to ci wyślę zdjęcia.

Gość kielczanka45

Hej, ten mail chyba jest nieaktualny, mam komunikat że nie rozpoznano takiego maila. Nie mogę wysłać wiadomości.

Gość Kielczanka 45

Mój nowy mail halitoza@op.pl

Gość Ggg Stary

I jak kielczanka po tym zabiegu na język, poprawiło się coś już?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się