Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 30latkaaa

Czy mogę dokonać apostazji bez świadków?

Polecane posty

Gość 30latkaaa

Od lat jestem niewierząca, ale przynależę do Kościoła Katolickiego. Chciałabym się wreszcie wypisać z tej wspólnoty, ale czytałam, że potrzebni są do tego świadkowie- i tu pojawił się problem, ponieważ nikt ze znajomych lub rodziny nie chce się zgodzić, by mi "świadkować". Czy mogę dokonać apostazji bez świadków?

Gość gość
W Polsce chyba nadal potrzeba swiadków, choć watykan jakiś czas temu nalegał na zmianę tej praktyki.

Gość gość
a nie lepiej modlic sie o wiare proponuje film ziemia maryji to film o ateistach i ich głupocie

Gość 30latkaaa
Niby konstytucja gwarantuje mi wolnośc wyznania, ale co z tego, skoro jako osoba pełnoletnia muszę szykać ludzi, którzy poświadczą, że jestem niewierząca! Zupełnie, jakby Kościół uważał apostatów za ludzi nie będących w pełni władz umysłowych! Gdyby nie ci świadkowie, to już dawno bym tej apostazji dokonała. Od 15 roku życia jestem ateistką, a rok rocznie- od kilkunastu lat, parafia przysyła mi przypomnienie, że nie byłam bierzmowana i że w tym celu mam się stawić wtedy i wtedy w parafii. Chce miec raz na zawsze z tym spokój!

Gość 30latkaaa
Ja Ci nie narzucam, żebyś się modlił/ modliła o niewiarę, więc i Ty nie narzucaj mi swoich wartości!