Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

prędkość kątowa pozornego ruchu słońca w ciągu dnia

Polecane posty

mało tego gwiazdy zmieniałyby położenie wzgledem siebie;) słyszałeś o takim czymś? zakładam, że do tego nie dochodzi skoro mówi się o gwiazdozbiorach a nie o gwiazdozbiorach nocnych, wczesnonocnych i późnonocnych.

ja bym spróbował tak zmierzyć prędkość kątową słońca - tak jak ty to zrobiłeś - oraz wziąłbym stół, wbił w niego prostopadle w blat stołu pręt, przewróciłbym go na pok, aby blat stołu był prostopadły do ziemi i był skierowany w stronę słońca o godzinie 12:00, a potem na tej powierzchni mierzyłbym przesunięcie kątowe - miałbym dwa wyniki, rzeczywiste przesunięcie kątowe otrzymałbym gdybym oba wyniki podstawił do wzoru pod alfa i beta: y=arcuscos(cos(alfa)*cos(beta)) to taki domowy sposób, ludzie którzy się tym zajmują mają pewnie inne skomplikowane narzędzia poczytaj sobie o kątach trójściennych

i dlaczego nigdzie w necie nie możesz znaleźć (oprócz mojego topiku) żadnych inforamcji a nawet hasła "prędkość pozornego ruchu słońca po nieboskłonie? może dlatego, że to nie jest ruch pozorny?;):D

dzikeki al e nie będe czytał o żadnych kątach trójściennych bo już mam dosyćrobienia mnie w c****ja przez tych którzy robią ludzi w c****ja od wieków. Chcesz to wierz sobie w refrakcje korygującą, kąty trójścienne a nawet w to, że ziemia braca się dookoła osi. twoje życie ty je prześpisz. dobranoc:)

Gość gość
nie wierzę, że na kafe są inteligentni ludzie! To cud. Gratuluję wam. Przynajmniej jakiś jeden normalny temat tutaj!!!

nie wiem czy dzekować bo słowo "normalny" budzi we mnie sprzeczne emocje

refrakcja nie odgrywa tak dużego znaczenia, ale gwiazdy też ulegają temu zjawisku xxxxxxxxxxxx wyobraź sobie, że jesteś w danym miejscu na ziemi i się nie przemieszczasz, następnie pokrywamy cały widoczny tobie obszar wielką półkolistą kopułą, następnie widzisz słońce jak się przemieszcza po niebie i kopule, zaznaczasz to miejsce pod kopułą i robisz to co minutę. Wyszła tobie w ciągu całego dnia jakaś linia narysowana na kopule. I to jest właśnie wędrówka Słońca po niebie. Słońce nie wędruje po płaszczyźnie, ale po SFERZE.

jesteś pewien, że to słońce wędruje po sferze? bo to nie to samo co pozorny ruch słońca po sferze

i dlaczego nigdzie w necie nie możesz znaleźć (oprócz mojego topiku) żadnych inforamcji a nawet hasła "prędkość pozornego ruchu słońca po nieboskłonie? może dlatego, że to nie jest ruch pozorny?oczko.gifsmiech.gif xxxxxxxxxxxxxxxxxxx znalazłbyś to pewnie w książce do astronomii co do słowa "normalny" to skojarzyło mi się z normalną do płaszczyzny :-) co do słowa "pozorny", to ja bym go określił, niewiem, ale napiszę ci coś związanego z tym: Przed Kopernikiem układem odniesienia względem którego ludzie odnosili ruchy planet była Ziemia, a wszystko krążyło wokół Ziemi . Kopernik odkrył, że to wokół Słońca krążą wszystkie planety. Dzięki temu obliczenia ruchu planet bardzo się uprościły, a nowym układem odniesienia stało się Słońce i od tego czasu ruch Słońca nazywamy pozornym ruchem Słońca, bo mamy na myśli układ odniesienia związany ze Słońcem, a nie Ziemią. xxx może trochę zamońciłem :-)

dzikeki al e nie będe czytał o żadnych kątach trójściennych bo już mam dosyćrobienia mnie w c****ja przez tych którzy robią ludzi w c****ja od wieków. Chcesz to wierz sobie w refrakcje korygującą, kąty trójścienne a nawet w to, że ziemia braca się dookoła osi. twoje życie ty je prześpisz. dobranocusmiech.gif xxxxxxxxxxxxxxxxxxx, ja w to nie wierze, ja to wiem, wierzyć można w Boga "a nawet w to, że ziemia braca się dookoła osi." --- przecież się obraca ???? bez tej wiedzy nawet nie byłoby GPS-u, telewizji satelitarnej

massacro jesteś? trzeba tu jednego goscia intelektualnie pogrzebać bo ważniejsze są dla niego zapewnienia kopernika, którego w życiu nie widział na oczy od dowodów, ktroych już sie nie da prościej przedstawić.

nie mam zaufania do kopernika. Podobno pracował w mennicy;) Z doświadczenia wiem, że goście zajmujacy się szeroko pojetym monetaryzmem nie są godni zaufania:) no chyba, że chcesz sie sprzeczać ze mną dodatkowo o to czym jest system bankowy a dla mnie to oszustwo, w którego rozwijaniu do obecnej formy pan kopernik czynnie uczestniczył

w ogóle strasznie ciekawe są zyciorysy tych tytanów nauki. spalono na stosie zdaje sie tylko jednego. tego, który mówił o życiu pozaziemskim. zapomniałem jak mu było...

Giordano Bruno. Twierdzil również że gwiazdy to anioły a ziemia to żywa istota.

ja już po prostu nie ogarniam tych dowodów :-) za dużo ich :-) jak kopernika nie widziałem!!!, jak kiedyś chyba z rok nie byłem u fryzjera to codziennie rano kopernika w lustrze widziałem:-)

a sorki za szybko przeczytałem:) też miałem długie włosy nawet dłuższe nż kopernik w twoim lustrze;)

dzisiaj nie warto sie obnosić z patriotyzmem bo mozna zarobic w łeb od niemieckich komunistów albo zostać pobity przez policyjnego antyfaszyste, który z racji młodego wieku zdaje sie pamiętał te czasy bo po zaangażowaniu w glanowanie patrioty, rzekomego faszysty, można dojść do winosku, że przebywał z pięć lat w obozie koncentracyjnym i zapewne umarł tam w komorze gazowej:(

Poważnie,musialbys widzieć moja minę zanim się zorientowałam ze to dlatego ze zamykają :/

przy okazji chciałbym pozdrowić tego pana policjanta:) może czyta akurat kafe bo pewnie go przenieśli za biurko w ramach awansu:) c****j ci w dooope pało:classic_cool: