Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

prędkość kątowa pozornego ruchu słońca w ciągu dnia

Polecane posty

czyli wyglądałoby na to, że w kościół miał racje tylko zastaawia mnie jak takie tęgie głowy jak galileusz, kopernik i inni mogli tego ie wiedzieć i dochodze do wniosku, ostatnio dosyć u mnie częstego, że to wszystko lipa:)

chyba, że to słońce faktycznie wydaje sie poruszać nierównomiernie. sam nie wiem co bym wolał:O

ale zegary słoneczne zdają sie jednak udowadniać, że porusza się równomiernie.

zacznijmy od tego, że to jeest na południowej półkuli bo tam pozorny ruch słońca odbywa się z prawej do lewej oraz że jest umieszczony na ścianie.

co do kątów na tym zegrze to nie mam pojęcia o co chodzi. tu już dochodzi policzenie jak zachowują sie cienie bo jak widzisz wskazówka, która je rzuca jest pochylona. to już w ogóle oddzielne zagadnienie ten zegar:P aczkolwiek gdyby ruch słońca pozorny był wywołany obrotem ziemi to kąty zwiększały by się od VII do XII a potem zmniejszały.

heh. z tym to nie do mnie:P i nie pisz o tym na kafeterii. kiedyś miałem "miłą" wizytę dziwnie skorelowaną czasowo z moimi wpisami na ten temat.

mam nadzieję, ze tym razem nie wpadnie jakies kolegium akademickie zeby mnie napiertalać piórnikami po łapach za te herezje:D xxx swoją drogą wiesz co znaczy herezja? mniej więcej "wolny wybór"

wczoraj coś tam naskrobałem bardzo chaotycznie i nie chce już mi się dokańczać: http://vlep.pl/ra4sf8.jpg na końcu wyszła mi postać funkcji kąta padania promieni słonecznych(eplisjon) na ziemię w zależności od czasu(gamma), po wykreśleniu tego w Matlabie wygląda to na sinusoidę, więc uważam (bez obliczeń!!!) że słońce po niebie porusza się po okręgu, a PRĘDKOŚĆ KĄTOWA RUCHU SLONCA PO OKREGU JEST STAŁA (((jak ktoś chce to dalej rozwiązywać to korzystając z wektorów))) xxxxxxxx to jest rozwiązanie przybliżone, w rzeczywistości slońce w ciągu roku zatacza na niebie spiralę, ale w ciągu 1 dnia możemy to uważać za okrąg

tzn ciesze sie z wyników twoich obliczeń ale chciałbym mieć pewność bo niestety moją mocną stroną nie jest znajomość matematyki. aczkolwiek tu bardziej chodzi zdrowy rozsądek i wyobraźnie niż o wzory.

to jest wynik przybliżony, aby dać ci 100% pewności musiałbym jeszcze trochę pomyśleć i policzyć (bo może to być elipsa bardzo zbliżona do okręgu), tu głównie chodzi o wyobraźnie (nie trzeba wzorów), żeby odpowiedzieć czy tak czy nie (chyba mam jej mało),, ale jeślibyś chciał wiedzieć jak ta prędkość się zmienia (jeśliby się zmieniała) to niezbędne są wzory

słuchaj wpadne później bo nie mam czasu na te chwile. nie bardzo tez rozumiem te wzory. spróbuj oobliczyć to dla konkretnej długosci i szerokości geograficznej. krótko mówiąc obierz punkt obserwacji bo nie bardzo rozumiem co te wzory mają udowadniać. tu nie trzeba dokładnego modelu ziemi i słońca. wystarczy taki rysunek i doświadczenie z pokrywką od słoika: zrób rzut wycinków obwodu okręgu 15to stopniowych na jeden wymiar i ci wyjdzie, że pomimo rowności kątów odzwierciedlających obrót ziemi w czasie jednej godziny odcinki te nie są równe. a takim w uproszczeniu (ekliptyka pokrywająca się z równikiem) rzutem jest ruch słońca w tym modelu.

w podobnym modelu ale ze słońcem krążącym dookoła równika kąty kąty pomiędzy prostymi od obserwatora do położnia słońca w kolejnych, takich samych przedziałach czasu, nie są równe czyli w ty modelu prędkość kątowa jak również odległości pozorne jakie przebywa słońce są rózne aczkolwiek symetrycznie rozłożone względem położenia "zazymutalnego" słońca. wróce to ci rozrysuje

co do wektorów to w modelu "obrotowym" mamy trzy składowe tego ruchu: 1) przesunięcie w pionie wywołane ruchem obrotowym 2) przesuniecie w poziomie wywołane zmianą nachylenia ekliptyki oraz 3) ruch w strone słońca i od niego rónwież wywołane ruchem obrotowym obserwatora na kuli będąc w pozycji horyzontalnej wystepuje tylko wektor ruchu w strone słońca , ktrego długość w miare ruchu po okręgu maleje a przyrasta wektor skierowany prostopadle do niego ruch wywołany nachyleniem ekliptyki jest staly ale on nie ma znaczenia zdaje sie.a raczej należy o niego skorygować obserwacje bo nie wynika on bezposrednio z ruchu obrotowego. nie wiem czy mnie rozumiesz bo o tym czym są wektory moge sie jedynie domyślać ze strzępków wiedzy, której jeszcze nie wypłukałem:P

jasnowięc widać, że w różnych punktach mamy różną prędkość pozornego ruchu słońca. w pozycji horyzontalnej główny i jedyny wektor ruchu wywołany ruchem obrotowym jest równoległy do lini: obserwator słońce. w pozycji azymutalnej jedyny wektor ruchu jest skerowany prostopadle do tej lini i to wystarczy żeby twoje obliczenia wyrzucić do kosza. przykro mi

krótko mówiąc jak mijamy coś po półokręgu MODEL: coś ( OBJASNIENIE: coś - coś ( - kafeteryjny półokrag to nie ma możliwości żeby predkość mijania równoważna pozornemu ruchowi mijanego obiektu była taka sama w każdym punkcie półokręgu. koniec dowou.

natomiast w modelu słońca okrążającego ziemię sprawa ma sie inaczej. aczkolwiek też nie tak prosto jak mogłoby się wydawać.