Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

prędkość kątowa pozornego ruchu słońca w ciągu dnia

Polecane posty

Gość gość
w dodatku na skutek ruchu obiegowego słońce wschodzi wolniej niż zachodzi:P i niech mi to obali jakiś w dooope kopany mgr inż:P (bez obrazy)

a jeżeli słońce faktycznie zmienia swoją wysokość na niebie o te samą odległość kątową w równych odcinkach czasu to znaczy, że słońce krąży wokól ziemi a nie ziemia wokół słońca:)

to logiczne:) czesć:) sa odchyły spowodowane różnicami w płaszczyznach ale rozgryze to:) zgadzasz sie wstępnie z moją tezą?

zaraz ci to rozrysuje jakmi sie uda w paincie. ale juz pomierzyłem kątomierzem obydwie opcje. tylko nadal nie wiem jak jest tym słońcem rzeczywiście chyba też to będę musiał zmierzyć. masz może sekstans na zbyciu?

oobiecanki cacanki. jak to udowodnie to mnie wybiora na papieża i będę miał laski z całego świata jak sie ładnie pomodle:P

nie bo w paincie nie ma kątomierza. można to inaczej zrobić ale wiżąże się to z liczeniem cipuchnych krateczek

piertolnij se dwa współśrokowe półokręgi jak masz kątomierz, zaznacz śrrodek, na obwodach poznacz kąty co 15 stopni. można a nawet trzeba to zrobić nie odrywając kątomierza od kartki. Następnie przeprowadź odcinki od zaznaczonych na obwodzie punktów do środka. to będą godziny z 12 na górze. to przypadek gdyby słońce krążyło nad obserwatorem na równiku równolegle do niego. odległość jaką przebywa słońce jest identyczna kątowo i nie tylko kątowo;) to w przybliżeniu przypadek o jakim mówił nam swiatły przedmówca na tym topiku (15 stopni co godzine)

jakie równanie? piertol równania. bierz kątomierz i rysuj zaraz ci powiem jak narysować ziemie obracającą się wokół własnej osi względem słońca czekaj

w zasadzie to zrób jedno: zamień godziny tak żeby 6 była tam gdzie poprzednio 12 czyli na samiej górze. idąc w lewo przerób albo nadpisz 7, 8 ,9 10, 11, 12. słońce narysuj poza okręgiem wyznaczając jego środek) od środka ziemi (a poprzednio orbity słońca) słońce zró z 5 razy mniejsze od ziemi następnie poprowadź proste od każdej godziny w strone słońca (może być do górnej krawędzi okręgu, który je przedstawia)

no to musisz mi uwierzyć na słowo, że w drugim przypadku nie ma mowy o równości kątów, odległości ani niczego innego. co najwyżej można mówić o symetrii wzdłuż osi południa

tylko teraz mam problem bo bym musiał wstać rano żeby pomierzyć jeszcze wyssokość słońca nad horyzontem ewentualnie długosć odcinka elipsy jaką przebyło. nie wiem czy mi sie chce:P

w każdym razie chwilowo odpoczywam od myślenia z roboczym wnioskiem, że zsłońce krąży wokół ziemi zakładając, zee kolega który pisał o równomierności "owego" ruchu ma racje. Niestety nie moge nigdzie takich danych znaleźć. to już kooorfa drugi raz. Pierwszy raz chodziło o orbite ksieżyca

chyba jednak nie ma na kafe tylu wykształciuchów:( żaden nie chce mnie wyprowadzić z błędu ewentualnie podrzucić dane odnośnie zmian prędkości pozornego ruchu słońca w ciągu dnia. Pozostaje mi rozpętać rewolucje naukową:(

próbuje cokolwiek znależźć na temat prędkości pozornego ruchu słońca w ciągu dnia i wszędzie to samo goooofno słowo w słowo. oczywiście jest prędkość kątowa obrotu ziemi ale to akurat nie to samo.

rozrysowałem to sobie z uwzględnieniem szerokości geograficznej i różnicy nachylenia ekliptyki do płasczyzny wyznaczonej obwodem równika i wygląda to jeszcze gorzej. to niemożliwe, żeby pozorny ruch słońca wywoływany był ruchem obrotowym ziemi. Wschód trwałby z godzine albo dłużej:P